HÍREK
A Rovatból

Spanyolország, Írország és Norvégia elismerte a Palesztin Államot – Izrael tiltakozik

A zsidó állam visszahívta nagyköveteit az említett államok fővárosaiból. A világon már 146 ország elismeri a palesztinok államiságát, aminek végső célja a közel-keleti háborús helyzet megszüntetése.


Spanyolország, Írország és Norvégia hivatalosan elismerték Palesztinát kedden, ami heves reakciót váltott ki Izraelből, amely több mint hét hónap gázai konfliktus után egyre inkább elszigetelődött – jelentette a Reuters.

Madrid, Dublin és Oslo közölték, hogy céljuk a tűzszünet elérése Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamasz közötti háborúban. A három ország reméli, hogy döntésük más európai uniós országokat is ösztönöz majd hasonló lépések megtételére.

„Ez az egyetlen módja annak, hogy előrelépjünk a mindenki által elismert egyetlen lehetséges megoldás felé, amely egy békés jövőt biztosít, ahol a palesztin állam Izrael mellett él békében és biztonságban” – mondta Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök egy televíziós beszédében.

Spanyolország egységes palesztin államot ismer el, beleértve a Gázai övezetet és Ciszjordániát, a Palesztin Nemzeti Hatóság irányítása alatt, Kelet-Jeruzsálem fővárossal – tette hozzá.

Jose Manuel Albares spanyol külügyminiszter szerint ezzel az ENSZ 193 tagállama közül már 146 ismeri el a palesztin államot.

A Palesztin Hatóság, amely korlátozott önrendelkezést gyakorol Ciszjordániában izraeli katonai megszállás alatt, üdvözölte a döntést.

Sanchez elmondta, hogy Madrid nem ismeri el az 1967 előtti határok megváltoztatását, hacsak azt mindkét fél nem hagyja jóvá.

Az ír külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy Ramallahban, Ciszjordániában található képviseleti irodáját nagykövetséggé fejleszti, nagykövetet nevez ki oda, és a palesztin misszió státuszát nagykövetséggé emeli Írországban.

„A békefolyamat végén szerettük volna elismerni Palesztinát. Most Spanyolországgal és Norvégiával együtt léptünk, hogy életben tartsuk a béke csodáját” – mondta Simon Harris ír miniszterelnök kedden kiadott nyilatkozatában.

Izrael többször is elítélte a döntést, mondván, hogy az erősíti a Hamaszt, azt a militáns iszlamista csoportot, amely a halálos október 7-i támadást vezette Izrael ellen, amely a Gázai övezetben folyó háborút kiváltotta.

„Sanchez, amikor elismered a palesztin államot, bűnrészes vagy a zsidó nép elleni népirtásra való felbujtásban és háborús bűnökben” – írta Jiszráel Katz izraeli külügyminiszter kedden az X-en.

Az Európai Unió 27 tagállama közül Svédország, Ciprus, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia, Románia és Bulgária már elismerte a palesztin államot. Szlovénia várhatóan csütörtökön fogadja el az elismerést, és Málta is követheti.

Nagy-Britannia és Ausztrália szintén fontolgatja az elismerést, de az EU tagja, Franciaország közölte, hogy most nem alkalmas az idő, míg Németország Izrael legszorosabb szövetségesével, az Egyesült Államokkal együtt elutasítja az egyoldalú megközelítést, ragaszkodva ahhoz, hogy a kétállami megoldás csak párbeszéd útján érhető el.

A dán parlament kedden elutasította a palesztin állam elismerését célzó törvényjavaslatot.

Norvégia, amely a palesztinoknak szánt nemzetközi adományozói csoportot vezeti, nemrégiben még az Egyesült Államok álláspontját követte, de már elvesztette bizalmát abban, hogy ez a stratégia működni fog.

A spanyolok hagyományosan a palesztinok felé hajlanak. Amióta Izrael megkezdte offenzíváját Gázában az október 7-i támadásra válaszul, a spanyolok között a kétállami megoldás támogatottsága 2021-ben 40%-ról 2024 áprilisára 60%-ra emelkedett a Real Instituto Elcano felmérése szerint.

Kushtrim Istrefi, a hollandiai Utrechti Egyetem jogi professzora szerint ez a lépés része annak a szélesebb körű erőfeszítésnek, amelynek célja, hogy összehangolt nyomást gyakoroljanak Izraelre a gázai konfliktus befejezése érdekében. „A jövőben újabb elismerési hullámot láthatunk” – mondta Istrefi. „Minél több elismerést kap Palesztina, annál közelebb kerülünk ahhoz a valósághoz, ahol a kétállami megoldás nemzetközi jogi szempontból valósággá válik.”

A konfliktus több mint 36 ezer palesztin életét követelte, a gázai egészségügyi minisztérium szerint. Izrael szerint az október 7-i támadás, amely a 75 éves története legrosszabbja volt, 1200 embert ölt meg, és több mint 250 túszt ejtettek.

„Örülünk a három országnak, amelyek kiálltak mellettünk és elismertek minket, elismerték a palesztin államot” – mondta Falastin Al-Mansi, egy kitelepített palesztin Deir al-Balah-ban, Gázában. „Reméljük, hogy nagyobb nyomást gyakorolnak Izraelre, mert elegünk van.”

Izrael az elismerési lépésre válaszul visszahívta nagyköveteit Madridból, Oslóból és Dublinból, valamint behívta a három ország nagyköveteit, hogy nézzék meg a Hamasz fegyveresei által elrabolt izraeliek videóit.

Sanchez kedden igyekezett enyhíteni a feszültséget a Hamasz elítélésével és a túszok szabadon bocsátására való felhívással.

„Ez nem egy Izrael elleni döntés” – mondta Sanchez. „A lehető legjobb kapcsolatot szeretnénk.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter: Az ügyészség részben hazudik, részben pedig szándékosan félreértelmezi a hangfelvételt
A Tisza Párt elnöke szerint szürreális volt, az 50-es éveket idézte a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatója a hangfelvételéről. Megígérte, hogy amint nem Polt Péter lesz a legfőbb ügyész, leporolják majd az ügyet.


Magyar Péter is reagált a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtök délelőtti sajtótájékoztatójára, amin közölték, hogy Magyar egyik állítása sem állja meg a helyét.

Az ügyészség szerint kapcsolat Rogán és Schadl között, az iratokat nem manipulálták, és Völner Pált sem értesítették a megfigyeléséről.

„Egészen szürreális sajtótájékoztatót tart jelenleg a Központi Nyomozó Főügyészség a Rogán-Völner-Schadl ügyben. Mintha az 1950-es években lennénk.

Az ügyészek izzadságszagúan próbálják megmagyarázni, hogy a volt igazságügyi miniszter által a hangfelvételen elmondottak ellenére semmilyen bűncselekmény nem történt.”

– írta Magyar a Facebook-oldalán.

„Ami eddig a sajtótájékoztatón elhangzott, az részben hazugság, részben szándékos félreértelmezése a hangfelvételen elhangzottaknak és az ügy körülményeinek.

A sajtótájékoztatót követően részletesen cáfolni fogom az ügyészség állításait.”

– kirizálta az ügyészséget a politikus.

„Illetve mindenkinek megígérem, hogy amint nem Polt Péternek fogják hívni a legfőbb ügyészt, a vádhatóság le fogja porolni ezt az ügyet és a most ismertetett nyomozásban elkövetett szándékos szabálytalanságokat is ki fogja vizsgálni.”

– tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
„A halott emberek testei az út mentén feküdtek” - Olyan brutális hőség van Mekkában, hogy százával halnak meg a muszlim zarándokok
A helyzet tovább romolhat a klímaváltozás miatt, ahogy a hadzs időpontja a nyári csúcsidőszakra tolódik az elkövetkező évtizedekben.


Közel 2 millió muszlim zarándok fejezi be ezen a héten a hadzs zarándoklatot, de a szélsőséges hőség több száz ember életét követelte. Az időnként 50 Celsius-fok fölé kúszó hőmérséklet miatt a Reuters összesítése szerint legalább 562 ember halt meg, közülük 307 egyiptomi.

Egy szemtanú szerint a halott emberek testei az út mentén feküdtek Mina közelében, Mekkán kívül, fehér ruhába burkolva, amíg a mentőautók meg nem érkeztek értük.

A klímatudósok szerint ezek a halálesetek a jövőbeni veszélyek előrevetítései, ahogy a világ melegszik. A 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés ötszörösére növeli a hőguta kockázatát a hadzs során. A hőhullámok már évszázadok óta veszélyeztetik a mekkai zarándokokat, de a helyzet a klímaváltozás miatt a jövőben tovább romlik.

Szaúd-Arábia 2016-ban hőstratégiát vezetett be, de a zarándokok még mindig súlyos hőstresszel küzdenek. A szaúdi hatóságok vizet osztanak és permetezik a tömeget, de ezek az intézkedések nem mindig elegendőek a rendkívüli hőség ellen. Csak tavaly több mint 2000 ember szenvedett hőgutát a szaúdi hivatalos adatok szerint.

A hőséggel összefüggésbe hozható halálesetek nem újak a mekkai zarándoklat során: már az 1400-as évektől vannak erre vonatkozó feljegyzések. Az emberek magas hőmérséklethez alkalmazkodásának hiánya, az intenzív fizikai megterhelés, az árnyékok nélküli terek nagy kockázatot jelentenek főleg az idősebb zarándokok számára.

A hadzs időpontja évente 10 nappal előre tolódik a holdév alapján, így az 2040-es évekre a nyári csúcsidőszakra esik majd, ami további veszélyeket jelenthet a zarándokok számára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter hangfelvétele: „Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével” - állítja az ügyészség
Szerintük Magyar Péter egyik állítása sem áll meg a háromból. Az ügyészség szerint nincs kapszolat Rogán és Schadl között, az iratokat nem manipulálták, és Völner Pált sem értesítették a megfigyeléséről.


Csütörtök délelőtt a Központi Nyomozó Főügyészség sajtótájékoztatót tart a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit magánbeszélgetését tartalmazó, Magyar Péter által leadott hangfelvétellel kapcsolatos nyomozás jelenlegi állásáról.

Az ügyészség nyomozása során kilenc tanút hallgattak ki, szakértőket vontak be, valamint 17 ezer oldalt vizsgáltak meg.

Három fő állítást vizsgáltak Magyar Péter részéről:

1. Schadl György Rogán Antal embere volt

2. Rogán emberei manipulálták az eljárás ügyiratait

3. 2021 tavaszán értesítették Völner Pált a kormány tagjai, hogy titkos megfigyelés zajlik

Az első állítás kapcsán nem indult nyomozás, mivel az nem minősült bűncselekménynek.

Az ügyészség megállapította, hogy nincs kapcsolat Rogán Antal és Schadl György között.

A törvény szerint, ha egy hivatalos személy tudomást szerez bármilyen korrupciós cselekményről, köteles azt jelenteni, különben maga is bűncselekményt követ el. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség szerint ilyen mulasztás nem történt.

Tanúként hallgatták ki Varga Juditot, Rogán Antalt, Gulyás Gergelyt és minden érintettet, akik

egybehangzóan állították, hogy nincs tudomásuk ilyen mulasztásról.

Az ügyészség szerint senki nem manipulálta az iratokat sem.

Az eredmények alapján Varga Judit pletykákat osztott meg Magyar Péterrel.

A nyomozás első körben azt vizsgálta, hogy a hangfelvétel milyen körülmények között, milyen valóságtartalommal készült. Az ügyészség szerint ez egy magánbeszélgetés volt, amelyből kiragadtak egy részletet.

A felvétel időpontjával kapcsolatban Magyar Péter azt mondta, hogy 2023 januárjában készült, amit Varga Judit megerősített.

Varga tanúként elmondta, hogy férje nagyon érdeklődött a közélet iránt, és akkoriban folyamatosan próbált pletykákat visszamondatni vele, de csak később tudta meg, hogy ezeket felvette.

Mint ismert, Magyar Péter március végén közzétett egy hangfelvételt, amelyen Varga Judit – akkor még igazságügyi miniszterként – többek között arról beszélt, hogy Rogán Antal vagy az emberei belenyúlhattak a Völner-Schadl-ügy ügyészségi irataiba. Rogán később ezt úgy kommentálta a 444-nek, hogy

„ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva alaptalan dolgokat állított.”

Az eset kirobbanása után a Központi Nyomozó Főügyészség megállapította, hogy a hangfelvételen szereplő kijelentés, miszerint „Polt nem ura a helyzetnek” helytálló.

Mint írták, „dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget, mivel a legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”.

Közölték azt is, hogy az ügyészség valamennyi, a felvételen és Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez.

Az ügyészség kiemelte, hogy iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megtalálta az okot a Fidesz, hogy miért nem akar a tagja lenni annak a frakciónak, amelyik lepattintotta
A Fidesz frakcióvezetője szerint a szélsőségesen magyarellenes román AUR párt felvétele miatt nem csatlakoznak az ECR szövetséghez. Pedig hetekig álltak sorban a felvételért.


Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció szerdán újabb jelentős lépést tett az Európai Parlamentben, miután a román nacionalista és szélsőjobboldali AUR párt csatlakozott hozzájuk. Ezzel az ECR a harmadik legnagyobb pártcsoporttá vált a parlamentben, összesen 83 képviselővel. Az újonnan csatlakozott AUR idén 14 százalékot ért el az európai parlamenti választáson, így a második legerősebb román párttá lépett elő.

A hírre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Facebookon reagált. Posztjában határozottan kijelentette, hogy a Fidesz nem kíván csatlakozni az ECR frakcióhoz, vette észre a 444.

Kocsis szerint „szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”, utalva ezzel az AUR szélsőségesen magyarellenes megnyilvánulásaira.

Ez a nyilatkozat különösen érdekes annak fényében, hogy Orbán Viktor néhány hónappal ezelőtt a Fidesz ECR frakcióhoz csatlakozásáról beszélt. Azonban az ECR több tagpártja, köztük a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták, elutasítóan fogadta a Fidesz csatlakozási kérelmét. A háttérben vélhetően Orbánék oroszbarát politikája állhat.

Giorgia Meloni, az ECR vezetője és Olaszország miniszterelnöke, korábban is ellenállt a Fidesz csatlakozásának. Ez a döntés most még inkább érthetővé vált, tekintettel arra, hogy a román AUR felvétele tovább bonyolította a helyzetet.

A Fidesz frakcióvezetőjének kijelentése tehát nemcsak a román párt felvétele miatt érdekes, hanem azért is, mert egyértelművé teszi, hogy a Fidesz számára elfogadhatatlan lenne egy olyan frakcióban politizálni, ahol szélsőségesen magyarellenes pártok is jelen vannak.


Link másolása
KÖVESS MINKET: