News here
hirdetés

HÍREK

Orbán: „az árbefagyasztás a gyerekes családoknak és a nyugdíjasoknak jó, aki szerint rossz, az nem érti az életet”

Az ellenzéknek egyet kellene értenie a járványkezeléssel, a rezsicsökkentéssel és az élelmiszerárstoppal a miniszterelnök szerint, ehelyett túl messzire mennek a bírálatokban.

Link másolása

hirdetés

A Kossuth Rádió reggeli műsorában megtartott szokásos reggeli interjújában Orbán Viktor a heti eseményekről is beszélt.

Miért támadja az ellenzék a járványkezelést? Orbán válasza az, hogy az ellenzék túl messzire megy, amikor rablógyilkosságnak nevezi a járványkezelést. Mindent lehet jobban csinálni, de a pártok részérdekeket képviselnek, és az egészet kellene szolgálniuk.

Az Operatív Törzs két éve működik, és nagyon komoly munka folyik ott Orbán szerint. Nem azt érdemlik, hogy támadják őket, ahogy az ápolónők és az egészségügyi szakemberek sem. Igaz, ezt senki nem is mondta.

Az Afrikába küldött vakcinákról azt mondta Orbán, hogy mindig kell lenni elég oltásnak, és bár az omikron talán kevésbé veszélyes, ráhagyással kell dolgozni a készletekkel. Jobb, ha odaadjuk valakiknek, mintha kidobnánk a szavatosság lejárta közeledtével.

A kérdező szerint a keleti vakcinákat támadja az ellenzék, ami szerinte üzleti kérdés. Orbán szerint a vakcinákat gyárakban készítik, pénzért adják. A gyógyszergyárak fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat az EU által összeszervezett gyógyszergyárak klubjának. A kétszer olyan drágán beszerzett kínai vakcina a miniszterelnök szerint azért kellett, hogy ne legyünk zsarolhatók.

Élelmiszerárstop: a miniszterelnök elmondta, az infláció és az életszagú megközelítés két dolog. Normális esetben a kormánynak nem kell beavatkozni. Vannak rendkívüli helyzetek, amikor nem bízható a gazdasági szereplőkre. A világgazdaság egésze szenved az inflációtól, a kormánynak új szereplőként kell fellépnie. Szerinte a gyerekes családoknak és a nyugdíjasoknak ez jó, aki szerint rossz, az nem érti az életet.

hirdetés

Szerinte nem komoly az, hogy a kormány politikájának következménye a magas infláció. Az energiaárak növekedése a legfőbb ok szerinte, és ez Brüsszel döntése volt. Orbán úgy véli, hogy a klímavédelemhez magas energiaárak kellenek. A családokat védeni kell a növekvő energiaárak ellen. Szerinte a franciák és a spanyolok most vezetik be a rezsicsökkentést. Normális ember Orbán szerint nem támadja a rezsicsökkentést. Ebben szerinte az ellenzék is egyetérthetne, ők kitartanak a rezsicsökkentés mellett.

A

Családtámogatások ki fognak idén futni, ezek kampányígéretek voltak? Orbán szerint ők felépítettek egy rendszert, egymáshoz illesztve, és ez működik. Még néhány elemet be kell illeszteni, bár így is példátlanul kifejlett rendszer.

Megismételte egy korábbi szövegét, amely szerint a németek beírták a kormányprogramba, hogy Németország bevándorlóország. Ő inkább levágná a kezét, hogy ilyet beleírjon.

Azt szeretné, hogy kézzelfogható haszon származna a gyerekes családoknak. Szerinte a gyerekeseket egyenlő szintre kell hozni a gyermektelenekkel. Ő a gyerekeinkre szeretné hagyni az országot, nem idegenekre, ő felelős a magyar jövőért.

2021 szerinte fantasztikus év volt, a kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően persze, 6 százalék fölötti növekedéssel. Ezért tud pénzt adni a nyugdíjasoktól a gyereket nevelőkig. Mikor, ha nem most?

Spanyolországba és Moszkvába utazik. Az ellenzék szerint Putyin odarendelte, de őt nem lehet sehova odarendelni. Ő a nemzeti érdekeket tartja szem előtt. A pandémia előtt is volt ilyen csúcstalálkozó mindig. A gáz mennyiségét szeretné növelni, ami az oroszoktól jön. Van még jó néhány területe az együttműködésnek, amit lehet erősíteni. A magyarok az ukrán helyzetben a békében érdekeltek, minden ilyen találkozó előtt egyeztet a NATO és az EU illetékeseivel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Meghalt Haumann Péter
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze 81 éves volt.

Link másolása

hirdetés

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze - tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Ismét riasztották a Gripeneket
A Magyar Honvédség vadászgépeit azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

Link másolása

hirdetés

Szombaton kora este ismét riasztást kaptak a Magyar Honvédség vadászgépei - írja közleményében a Honvédelmi Minisztérium.

A Gripeneket azért riasztották, mert egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással.

A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a sárkányrepülőgép azonosítása után visszatértek a kecskeméti bázisukra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Elon Musk elmagyarázta, miért örül a közelgő globális gazdasági recessziónak
Szerinte „durva ébredés következik”, mert „túl sokáig esett a pénz a bolondokra”.

Link másolása

hirdetés

Az Ukrajnában zajló háború és a koronavírus miatti – az utóbbi időben főleg Kínában zajló – lezárások miatt sok gazdasági szereplő és elemző globális recessziót jósol.

Úgy tűnik azonban, nem mindenki tart egy világszintű gazdasági visszaeséstől – Elon Musk, amikor egy Twitter-felhasználó kérdezte, hogy még mindig úgy gondolja-e, hogy recesszió következik, azt válaszolta:

„Igen, de ez valójában jó dolog. Túl sokáig esett a pénz a bolondokra. Néhány csődnek meg kell történnie”

A világ leggazdagabb embere hozzátette: „Továbbá, az összes Covid miatti otthonmaradásos dolog elhitette az emberekkel, hogy valójában nem kell keményen dolgozni. Durva ébredés következik!”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Ismét akadozik az üzemanyag-ellátás több nagy benzinkúthálózatnál
Az RTL Híradó szerint több nagy benzinkúton sem lehetett dízelt tankolni szombaton, máshol benzinből is csak a piaci árú, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Link másolása

hirdetés

Több nagy benzinkúthálózatnál ismét akadozik az üzemanyag-ellátás - számolt be róla az RTL Híradó.

A Híradó szerint

több nagy benzinkúton már szombaton sem lehetett dízelt tankolni, máshol benzinből is csak a piaci áru, prémium volt elérhető. De olyan töltőállomást is találtak, ahol már minden kifogyott, így az egész kutat lezárták.

Az érintett kutakat üzemeltető Shell az RTL Híradónak elismerte, hogy egyes töltőállomásaikon előfordulhat átmeneti készlethiány. Ennek oka szerintük az utóbbi időszakban "kiemelkedően megnövekedett üzemanyag-kereslet" és a véges kapacitások.

A Holtankoljak.hu szerint ez az árstop miatt van így.

"Nagyon megfogyatkozott azoknak a nagykereskedő cégeknek a száma, akik jelenleg üzemanyagot értékesítenek, hiszen 100 forint vagy akár annál is több literenkénti veszteséggel tudnak csak üzemanyagot eladni. Tehát teljesen érthető, hogy ezt az üzemanyagot nem Magyarországon adják el, hanem külföldön"

- mondta Bujdos Eszter a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

hirdetés

A kieső importot a Mol-tól próbálják beszerezni a kutak, de a megnövekedett igényeket ők sem tudják teljesen kiszolgálni. A Mol az RTL Híradónak azt írta, a csütörtök esti nagy forgalom miatt a határok mentén vagy az autópályák mentén még "előfordulhat átmeneti készlethiány" a kútjaikon, de mindent megtesznek azért, hogy folyamatos legyen az üzemanyag-kiszállítás minden benzinkútra.

A Holtankoljak.hu szerint a következő hetekben a nyári turizmus és a mezőgazdasági munkák miatt akkor is nőni fog a kereslet, ha a külföldiek már nem ide járnak tankolni.

Az RTL Híradó riportja:

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: