News here
hirdetés

HÍREK

Obama lehet a következő amerikai nagykövet Londonban?

Ennek egyvalaki biztosan nem örülne igazán: Boris Johnson.
MTI/AP/Lynne Sladky - szmo.hu
2020. november 10.


Link másolása

hirdetés

A frissen megválasztott amerikai elnök állítólag azt fontolgatja, hogy az ország következő nagykövete az Egyesült Királyságban Barack Obama legyen, írja a Daily Star. Ennek biztosan nem örülne Boris Johnson, az ország miniszterelnöke, aki híresen rossz viszont ápol a korábbi demokrata elnökkel.

Joe Biden ugyan csak január 20-án foglalja el hivatalát, de már gőzerővel dolgozik csapata összeállításán. Donald Trumptól eltérően a demokrata elnök nem a barátaival és ismerőseivel szeretné feltölteni az államapparátust, hanem az egyes területek szakértőit helyezné fontos pozíciókba.

Kiemelten fontos lehet az Egyesült Királyságba küldött nagykövet személye, amit nagyon alapos kiválasztás előz meg. Így került szóba a még mindig csak 59 éves egykori elnök, Barack Obama, aki közel 20 évvel fiatalabb Bidennél és Trumpnál is, ezért még rengeteg munkával eltöltött év állhat előtte.

A brit parlamentből származó információk szerint Biden komolyan fontolgatja Obama kinevezését. A két politikus korábban nyolc évig dolgozott együtt a Fehér Házban, ugyanis Obama mindkét elnöki ciklusa alatt Joe Biden volt az alelnöke. Így az a furcsa helyzet állhatna elő, hogy egy korábbi amerikai elnököt, ráadásul a saját korábbi főnökét küldené Londonba a frissen megválasztott elnök.

hirdetés

Mindez nagyon kellemetlenül érintheti az Egyesült Királyság miniszterelnökét. Boris Johnson korábban több kínos megjegyzést is tett az egykori elnökre. Az egyik legemlékezetesebb az volt, amikor 2012-ben a The Sun hasábjain élesen bírálta Obamát, amiért beiktatása után eltávolítatta az Ovális Irodából Winston Churchill mellszobrát.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Nem rendez karácsonyi vásárt idén Budapest a Vörösmarty téren
Nem tudott egyezség születni a Budapest Brand és a Belvárosi önkormányzat között.

Link másolása

hirdetés

Idén a főváros nem rendez karácsonyi vásárt, mert már nincs elég idő a rendezvény előkészítésére – nyilatkozta az ATV-nek Faix Csaba, a Budapest Brand vezetője.

Korábban a Napi.hu értesülései szerint „szakított” az V. kerület és a főváros nonprofit cége, a korábbi városarculati és fesztiválszervező cégekből lett Budapest Brand a Vörösmarty téri karácsonyi vásárról folytatott tárgyalásokon. A Belváros korábban tárgyalásokat kezdett a vásárt tavaly megrendező fővárosi céggel, az üzlet azonban végül nem jött össze

„A Belváros Önkormányzata a Vörösmarty tér üzemeltetéséért, valamint az itt élőkért vállalt felelősségére tekintettel olyan együttműködést szeretett volna kialakítani, amely a kölcsönös elégedettségen, a remélt közös sikereken és mindenekelőtt a lakosság igényeinek való megfelelésen alapszik, nem pedig egy előre kialkudott időtartamon. Mindezekre tekintettel nem jött létre megállapodás a Budapest Brand és Belváros Önkormányzata között az idei vásár megvalósítására vonatkozóan”

– közölte az V. kerületi vezetés.

Az ATV kérdésére Faix Csaba kifejtette a Budapest Brand álláspontját is: „Miután az állam elvette a Fővárostól a Vörösmarty tér tulajdonjogát, a Budapest Brand még július végén megkereste az V. kerületi Önkormányzatot, hogy az elmúlt több, mint 20 évhez hasonlóan idén is szívesen megrendezi a vásárt. Erre a megkeresésre szeptember elejéig nem kapott választ, az ekkor újraindult egyeztetések után pedig az V. kerület úgy döntött, hogy másnak ad lehetőséget a vásár megszervezésére.

hirdetés
Ezt a Budapest Brand kifejezetten sajnálja, mert az infláció és a gazdasági helyzet miatt mi már májusban ártárgyalásokat kezdtünk a vásár építőivel és szolgáltatóival, hogy a látogatók terheit csökkentsük és a többség számára elérhetővé tegyük a vásárt.

Ez biztosította volna, hogy a tavalyi megszokott színvonalon és időben, transzparens módon megvalósulhasson a vásár. A Budapest Brand szokásaihoz híven pályázaton választotta volna ki a kiállító kézműveseket és vendéglátósokat is. Erre most már idő hiányában aligha kerülhet sor.”

Faix Csaba kiemeli, hogy nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a Főváros nonprofit cége a vásárt, melynek megvalósítása több mint 100 millió forintba kerül.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
Medvegyev: Az orosz atomtámadás nem blöff, a NATO nem fog beavatkozni
Az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke szerint az EU-nak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak fontosabb a saját biztonsága, mint Ukrajna sorsa.

Link másolása

hirdetés

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese szerint Oroszország büntetlenül indíthat atomtámadást Ukrajna ellen, hiszen a NATO-országok nem fognak tenni semmit ez ellen, mert a saját biztonságukat előrébb helyezik – írja Ukrajinszka Pravda hírportál.

A korábbi orosz miniszterelnök a Telegramon fejtette ki a véleményét ezzel kapcsolatban:

„Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni a legfélelmetesebb fegyvert az ukrán rezsimmel szemben, amely nagyszabású, államunkra nézve veszélyes agressziót követett el. Úgy vélem, a NATO nem fog közvetlenül beavatkozni a konfliktusba még ebben az esetben sem. Hiszen Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb az észak-atlanti szövetség számára, mint Ukrajna sorsa, amelyre senkinek sincs szüksége.”

Oroszország nukleáris fenyegetőzése azért vált ismét aktuálissá, mert amikor Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendelt el, azt is kijelentette, hogy „minden rendelkezésükre álló eszközt” bevetnek, ha nukleáris zsarolás éri Oroszországot. „Nem blöffölök” – fűzte hozzá. Gillian Keegan brit külügyminiszter már akkor arra figyelmeztett, hogy az orosz elnök múlt szerdai beszédének nyelvezete „meglehetősen aggasztó” volt, a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fenyegetés pedig „olyasmi, amit nagyon komolyan kell vennünk”.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A vasutasok arra kérik Orbán Viktort, hogy törölje el a 18 fokos rendeletet
Ha nem vonják vissza a rendeletet, akkor tömeges megbetegedésekkel kell számolni a vasutasok körében.

Link másolása

hirdetés

Embertelen és egészségtelen 18 fokra korlátozni a hőfokot a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) szerint, ezért azt követelik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy alaposan értékelje át az állami intézményekben kötelezően bevezetett hőmérsékletről szóló rendeletét.

Közleményükben azt írják, hogy ahol a MÁV alkalmazottai nehéz fizikai műszak végén tisztálkodnának, zuhanyoznának, a kellemetlenül hideg helyiségekben mostantól nem teszik. Vagy, ha mégis, akkor számolniuk kell a tömeges betegállománnyal a vasutasok körében.

„És gondoljunk azokra a vasutasokra is – folytatja az elnök – , akiknek munkaköréből adódóan időnként a szabadban kell tartózkodniuk akkor is, ha esik az eső vagy szakad a hó, s átfagyottan, agyonázottan meg sem tudnak melegedni a hűvös, 18 fokos állomásépületekben. Az átázott ruháik megszárítására pedig esély sem lesz”

– sorolja az új hőmérsékleti korlátozással kapcsolatos súlyos aggályokat Meleg János, a VSZ elnöke. Szerinte az irodákban dolgozó vasutasok sincsenek jobb helyzetben, hiszen közismert, milyen ártalmas hideg helyiségben ülni órákon keresztül. Az elnök szerint az említett, már most „borítékolható” rengeteg betegállomány, nemcsak a munkavállalóknak, hanem a munkáltatónak is végtelenül hátrányos lesz.

Emlékeztetett arra is, hogy a jogszabályi rendelkezés szerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését. A szakszervezet elnöke leszögezi, a 18 fokra korlátozott munkahelyi hőmérséklet e szabálynak nem felel meg.

A Vasutasok Szakszervezete ezért levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, sürgősen intézkedjen, kormánya vonja vissza a hőmérséklet-korlátozó, az állami munkahelyeken különösen szigorúan vett rendeletet, s a munkavállalók képviselőivel egyeztetve alakítsa ki az új, egészségre nem káros megoldást.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
22 éves rekord: 13 százalékon az alapkamat, magasabbra emelték, mint a 2008-as válság idején
Idén év végén akár a 14 százalékot is elérheti az emelés
Fotó: MTI/Soós Lajos - szmo.hu
2022. szeptember 27.


Link másolása

hirdetés

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, 2022. szeptember 28-i hatállyal, 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot – derült ki az MNB közleményéből.

A kamatfolyosó két szélét is 125 bázisponttal emelte a testület. A döntés meghaladta az elemzői, 100 bázispontos szigorítási várakozásokat.

Ilyen magas utoljára 2000 februárjában volt az alapkamat, míg a 2008-as válság idején is csak 11,5 százalékon tetőzött.

Mindez év végére akár 14 százalékra is ugorhat az előrejelzések szerint.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: