hirdetés

HÍREK

Novemberre ugorhat meg a súlyos korona-megbetegedések száma a komplex rendszerekkel dolgozó fizikus szerint

Vattay Gábor szerint ennek csak részben oka a delta variáns agresszívabb terjedése, az oltások védettségi idejének lejárta is nagyban közrejátszik.

Link másolása

hirdetés

November környékén terhelhetik le a kórházakat a negyedik hullám hazai Covid-fertőzöttjei - állítja az ELTE TTK Fizikai Intézet, Komplex rendszerek fizikája tanszék vezetője. Vattay Gábor szerint mindez a legfrissebb izraeli kutatásból következik, ami szerint az oltások öt hónap után már nem védenek eléggé.

A hazai lakosság többsége áprilisban- májusban-júniusban kapta meg a második oltását, azaz október-novemberre veszítik el a legtöbben a védettségüket a vírussal szemben - ha nem kérik időben a harmadik adagot

- idézi a fizikust a Népszava. Most még elég sokakat véd az oltás. De nem szabad elfelejteni, hogy sokan vannak még mindig az oltatlanok, köztük sok a gyerek és az április előtt oltattak védelme is csökkent, így ők könnyen megfertőződhetnek - figyelmeztet Vattay.

Mint mondta, eddig általános konszenzus volt, hogy a jobban fertőző delta variáns miatt futottak fel a brit, az amerikai és az izraeli számok. Ugyanakkor a tudós szerint nem véletlen, hogy pont három, nyugati vakcinával oltott országban indult el újra a járvány. Ennek az a magyarázata, hogy ezek voltak a legkorábban oltó országok. Izrael lakossága már márciusra lényegében be lett oltva, mégis nyárra ott lett arányaiban a legtöbb kórházi eset és halálos áldozat.

Az is világossá vált, hogy mindezt nem az új mutáció okozza, hanem az emberi immunrendszer ilyen gyorsan felejt el egy koronavírus fertőzést, hasonlóan ahhoz, ahogy a "közönséges megfázás" koronavírusát is évente többször meg tudjuk kapni

- tette hozzá.

Nem véletlen, hogy múlt vasárnap az izraeli kormány úgy döntött, hogy hat havonta elavultnak tekinti az oltási zöld kártyákat és lehetőleg az előző oltás utáni 5. hónapban újra kell mindenkinek oltatnia magát, aki biztonságos védelmet akar a vírus ellen.

hirdetés

Vattay Gábor érdekességként említi, hogy Spanyolországban, ahol viszonylag le voltak maradva az oltásokkal, a lakosság jelentős hányada csak július/augusztusban kapta meg a második vakcinát. Ez viszont elég volt ahhoz, hogy az elmúlt hetekben leálljon náluk a delta hullám.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK

Akciós Békemenet-csomagot lehet kapni az Orbán Viktoros kiegészítőket áruló webshopban

A csomagban van OV'22 felirattal ellátott válltáska, baseballsapka és karkötő is.

Link másolása

hirdetés

A Telex korábban már bemutatta az Orbán Viktoros kiegészítőket áruló webshopot, most pedig kiszúrták, hogy akciós Békemenet-csomagot hirdetnek, amelynek árát 7179 forintról 5490-re vitték le.

Az OV'22-es baseballsapka augusztus elején robbant be a köztudatba, amikor Novák Katalin kiposztolta, hogy ebben a sapkában indul nyaralni. Azóta feltűnt már Szijjártó Péter kezében, Hollik Istvánon, Hidvéghy Balázson, Illés Boglárkán és Rácz Zsófián is.

A webshopot a WBHP 22 Marketing Kft. üzemelteti. Az Opten adatbázisa szerint a cég két tulajdonosa Balla Kamilla Dorottya és Bozsoki Dániel Róbert, mindketten a Fidesz–Fidelitas világából jönnek – írja a Telex.

A Békemenetet október 23-án tartják. Az esemény a rendhagyó helyszínre szervezett állami ünnepséghez csatlakozik majd.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Újabb koronavírusos betegeket szállítanak át Romániából

Debrecenbe és Szegedre viszik őket pénteken.

Link másolása

hirdetés

Újabb tizenkét, súlyos állapotban lévő Covid-beteget szállítanak át pénteken Romániából Magyarországra – írja az egészségügyi minisztériumra hivatkozva a Transindex. Közlésük szerint öt intubált beteg Debrecenbe kerül, hét páciens pedig Szegedre. Utóbbiak közül ketten intubáltak, öten oxigénmaszkot igényelnek.

A minisztérium szerint valamennyi beteg szállítható, állapotuk stabil. Jelenleg Bukarestben vagy az ország különböző kórházainak sürgősségi részlegén vannak.

Románia csütörtökön már tíz, válságos állapotban levő beteget szállított át Magyarországra. Ők voltak az első csoport. Öt-öt pácienst utaltak be a szegedi, illetve a debreceni kórház intenzív terápiás részlegére. A tíz beteg közül nyolcat korábban Bukarestben, kettőt Temesváron kezeltek. Állapotuk válságos, de stabil volt.

Románia múlt héten kezdett tárgyalásokba a magyar hatóságokkal egyes súlyos állapotban lévő Covid-betegek szomszédos országba való átszállításáról. Akkor megegyeztek, hogy Magyarország 50 beteget vállal át.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Magyarországra látogat a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Marine Le Pen

A francia elnökségért is induló jobboldali politikus október 25-26-án Budapestre utazik, Orbán Viktorral is találkozni fog,

Link másolása

hirdetés

A látogatás híréről elsőként a France Info számolt be, de később a Magyar Nemzet diplomáciai forrásokra hivatkozva megerősítette az értesülést.

Marine Le Pen a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, aki a lap szerint most először találkozik a magyar miniszterelnökkel. A France Info azt is közölte: a találkozóra egy hónappal azután kerül sor, hogy Orbán Viktor hazánkban fogadta Éric Zemmour francia írót, publicistát, televíziós személyiséget, aki a francia közéletben talán a legnyíltabban bírálja az asszimilációra képtelen muszlim bevándorlókat. Éric Zemmour egyelőre még nem jelentette be indulását a jövőre esedékes francia elnökválasztáson, ám ha ezt megteszi, akkor Marine Le Pen riválisa lesz, hiszen ők ketten ugyanarra a szavazóbázisra támaszkodnak.

A France Info és a Magyar Nemzet is kiemelte: Orbán Viktor és Marine Le Pen július 2-án egyaránt csatlakoztak Jarosław Kaczyński, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökének Európa jövőjéről szóló felhívásához, ebben hitet tettek az Európai Unió eszméje mellett, de elutasították az európai szuperállamot.

„Akkor, amikor a globalisták – akiknek Franciaországban Emmanuel Macron elnök a fő képviselőjük – útjára indították az Európa jövőjéről szóló konferenciát, mégpedig azzal a céllal, hogy tovább erősítsék az európai intézményeket, a mai megállapodással letettük egy nagyszerű szövetség alapkövét az Európai Parlamentben”

– nyilatkozta akkor Marine Le Pen.

A Le Pen egy nagyon ismert bevándorlásellenes jogász-politikus dinasztia Franciaországban. A 93 éves édesapa, Jean-Marie Le Pen komoly politikai karriert tudhat magáénak: évtizedeken át vezette a szélsőséges Nemzeti Front pártot, amelynek később lánya, majd unokája is a képviselője lett. Eközben számos kijelentése, valamint holokauszt-tagadása és pénzügyi visszaélései miatt is botrányokba keveredett. Lánya, Marine Le Pen aztán fokozatosan átvette szerepét, végül ki is záratta a pártból, ami miatt az apja beperelte.

hirdetés

Édesapa és lánya is rendszeresen elindulnak a francia elnökválasztásokon: Jean-Marie Le Pen ötször indult, de érdemi eredményt nem ért el – a legjobb eredménye 17,8 százalék volt –, lánya viszont az eddigi két indulásakor már sokkal jobban szerepelt, 20 százalék feletti eredménnyel.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Olaszországban kikötői blokádokkal és utcai tüntetésekkel tiltakoznak a kötelező védettségi igazolás ellen

Olaszország-szerte utcai tüntetések és kikötői blokádok zajlanak. A becslések szerint több mint nyolc millió embert érinthet az új törvény.

Link másolása

hirdetés

Jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a védettségi kötelezettség bevezetése Olaszországban a péntek reggeli munkába álláskor, a kormány szigorító intézkedését azonban a kikötőmunkások blokádjai és az oltásellenesek utcai demonstrációi kísérik - írja az MTI sajtóközleményében.

A kormány közlése szerint a római minisztériumokban gyorsan és problémamentesen zajlott a belépő dolgozók védettségi ellenőrzése. Valójában a közhivatalnokok továbbra is turnusokban dolgoznak, így egyszerre kevesen álltak munkába a reggeli kezdéskor.

Több közintézményben már digitális leolvasó rendszer lépett életbe, a munkahelyek többségében azonban egy erre kijelölt felelős olvassa le egyenként a védettségi igazoláson szereplő kódot. Az igazolás, amelyet olaszul Green Pass-nak hívnak, nem más mint az Európai Unió összes országában használt, úgynevezett Covid-igazolás, amelyet akárki letölthet vagy kinyomtathat magának.

A római bankfiókok megnyitásakor a dolgozók sorban álltak, mivel egyenként ellenőrizték az igazolásukat. Az ügyfelek számára nem kötelező a védettség felmutatása. A kora délutáni órákig jelentősebb fennakadás nélkül zajlott a kötelező védettségi igazolás bevezetése. Az országutak forgalma nem bénult meg, a kikötőkben azonban óráról órára nőtt a tiltakozók száma.

A trieszti kikötőben már kora reggel mintegy ezren demonstráltak a bejárat előtti téren, majd sztrájkot hirdettek meg. A tiltakozók száma néhány óra elteltével majdnem négyezerre emelkedett a különböző oltásellenes szakmai kategóriák képviselőinek csatlakozásával.

hirdetés

A kikötői munkások vezetője, Stefano Puzzer úgy nyilatkozott:

a szabad választás jogát védik a munkavégzést korlátozó rendelkezéssel szemben.
A tüntetők átengedték azokat, akik munkába akartak állni, a kikötőbe behajtani nem tudó kamionok azonban nem vették fel az árut. A több mint kilencszáz trieszti kikötőmunkásból majdnem négyszáznak nincsen védettsége, vagy kelet-európaiak és ázsiaiak, akiknek orosz vagy kínai oltóanyaggal történt oltakozását az olasz egészségügyi hatóságok nem fogadják el.

A genovai kikötőben a blokád miatt akadozik az utasszállító hajók forgalma is.

Róma több pontján a védettségi igazolás- és oltásellenes demonstrálók elállták az utcákat, de a munkába igyekvők gyakori haragja és a hatóságok fellépése felszámolta a blokádokat.

Milánóban a tüntetők a munkához való jogot éltették, Firenzében oltásellenes egyetemisták tüntettek, Udine városközpontjában mintegy kétezren vonultak fel azt kiabálva, hogy a beoltottaknak és az oltás nélkülieknek össze kell fogniuk a szabadságért. Torinóban a Fiat-autógyár előtt tüntettek a dolgozók, Trentinóban kétszáz buszvezető nem állt munkába, mivel nincs beoltva. Fizetés nélküli szabadságra küldték őket az október 15-én életbe lépett szabályok értelmében.

Matteo Salvini, a Liga kormánypárt vezetője kijelentette: Olaszország az egyedüli az Európai Unióban, ahol a védettséget kötelezővé tették. Túlzásnak találta a Mario Draghi kormányfő által szorgalmazott szigort, emlékeztetve a kedvező olasz járványmutatókra. Elemzők megjegyezték, hogy a kormányrendelet a védettségi igazolással gyakorlatilag kötelezővé tette az új típusú koronavírussal szembeni oltást.

A védettségi igazolás, amely legalább egy felvett oltást, a munkavégzés idején érvényes negatív tesztet, vagy a betegségből történt felgyógyulást bizonyítja, 23 millió dolgozót érint. Nincs pontos adat arról, közülük hányan nincsenek még egyetlen adaggal sem beoltva. A 12 év feletti oltás nélküliek számát - a betegség vagy más súlyos indok miatt olthatatlanokat nem kalkulálva - nyolc és fél millióra teszik, és többségük 30 és 60 év közötti, tehát aktív munkavállalónak számít.

A legnagyobb olasz szakszervezet, a több mint ötmillió tagot számláló CGIL szombatra megmozdulást hirdetett Rómában az egy héttel korábbi támadás ellen tiltakozva, amikor is az oltásellenesekhez csatlakozott radikális tüntetők megtámadták a CGIL székházát. Számos kisebb érdekképviselet azonban nem támogatja a CGIL-t, amely igent mondott a kormány korlátozó intézkedésére.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: