HÍREK
A Rovatból

Novák Katalin a háborús bűnök bíróság elé állítását sürgette az ENSZ közgyűlésén

Az államfő szerint a háború gonosz és nem vezet sehova, ezért a béke helyreállítása mellett kell kiállni.

Link másolása

Magyarország sürgeti az ENSZ tagállamait, hogy az orosz-ukrán konfliktusban a békét nyilvánítsák elsődleges célnak - jelentette ki az ENSZ Közgyűlése előtt a magyar köztársasági elnök. Novák Katalin a 77. ülésszak plenáris ülésén mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy az ENSZ megalakításának legfontosabb célja a béke volt, ahogy ezt az ENSZ Alapokmány I. cikke is megfogalmazza.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország szomszédságában 20 évvel a délszláv háború után újra háború zajlik, és különös aggodalmat okoz, hogy a háborúnak határon túl élő magyarok is áldozatául esnek.

Megerősítette, hogy Magyarország határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, amely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva romba döntötte Európa békéjét és súlyos kihatással van a világ rendjére.

Novák Katalin elmondta, hogy a magyarok a konfliktus kezdete óta az áldozatok mellett állnak, jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója, a konfliktus kezdete óta pedig már közel 1 millió embernek nyújtottak menedéket.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: megtanultuk, hogy a háború gonosz és nem vezet sehova.

"A lehető leghatározottabban szólítunk fel az ártatlan civilek ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. Ezeket a bűncselekményeket az illetékes nemzetközi intézményeknek dokumentálniuk kell, ki kell nyomozniuk és bíróság elé kell állítani az elkövetőket. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül"

- tette hozzá.

Mit akarunk elérni az ENSZ-ben? Megnyerni a háborút? - tette fel a kérdést az államfő, amire választ adva kijelentette, hogy a béke helyreállítása mellett kell kiállni.

Rámutatott arra, hogy Magyarország több szövetségi rendszer tagja, az ENSZ mellett a NATO-nak, az Európa Uniónak és az Európa Tanácsnak. Ezeket a szervezeteket eredendően azért hozták létre, hogy a békét szolgálják, a béke teremtette őket, ez adja identitásuk alapját - tette hozzá. "Cseppet sem magától értetődő, hogy ma, amikor Európában újra háború energia- és élelmiszerválság dúl, a háború elkerülése és béke megőrzése érdekében létrehozott szervezetek az ideológiai indoktrinációra összpontosítanak" - fogalmazta meg üzenetét Novák Katalin beszédében.

Novák Katalin több ponton is idézte II. Erzsébetet a közelmúltban elhunyt brit királynőt, aki 2010-ben az ENSZ Közgyűlésében elmondott beszédében fogalmazta meg azt a gondolatot, hogy a vezetés legnehezebb formája a békét "megvívni". Egyben felhívta a világ vezetőinek figyelmét, hogy az ENSZ Nemzetközi Békenapján legyenek hűek II. Erzsébet örökségéhez, hogy békében élhessünk.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megszólaltak a Csepelen kizuhant 3 éves gyermek rokonai a szörnyű baleset után
A kisfiút súlyos belső sérülések gyanújával szállították kórházba, de szerencsére kiderült, hogy már nemsokára elhagyhatja a kórházat. Péntek délután történt a baleset.

Link másolása

Mint arról korábban írtunk, durva baleset történt Csepelen: egy 3 éves gyermek péntek délután kizuhant egy ház 5. emeletének ablakából. Később kiderült, hogy hatalmas szerencsével pont a környék egyetlen bokorcsoportjának tetejére esett, és így súlyosan megsérült, de túlélte a zuhanást.

A kisfiút sokáig egy rendőrnő tartotta a karjaiban. A gyerek a zuhanás után eszméleténél volt és sírt.

A Tények stábja nemrég elérte a kórházban ápolt gyermek családtagjait, akik beszéltek a szörnyű balesetről.

"Egy csodagyerek"

- mondta a rokonáról az egyik családtag, aki szerint ezért élhette túl a gyermek a 10 méteres zuhanást.

A férfi elárulta azt is, hogy a szülők otthon voltak, és egy rövid időre nem figyeltek oda, amikor kizuhant a gyermek, ezután kezdték el keresni a kisfiút. Akkor jöttek rá, hogy mi történt, amikor kiabálásra és felfordulásra lettek figyelmesek a ház előtt. Ezután rohantak le a sokkos állapotban lévő kisfiúhoz.

"Az anyja a nevén szólította, és akkor elsírta magát"

- tette hozzá a rokon. A kisfiút súlyos belső sérülések gyanújával szállították kórházba, de szerencsére kiderült, hogy már nemsokára elhagyhatja a kórházat.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kettesével járnak majd az ellenőrök a kórházakban, „vizuálisan ellenőrzik” a betegjelenlétet
A Belügyminisztérium elmondta, nem igazoltatják majd a betegeket. Céljuk az, hogy hatékonyabb legyen az ellátás.

Link másolása

Ahogy arról pénteken mi is beszámoltunk, revizorokat küldene a kórházakba a Belügyminisztérium.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) erről levélben értesítette az állami intézményeket. „A levelekből az derül ki, hogy legalább 2 fős mobil ellenőrző csoportok jelenhetnek meg a következő napoktól a magyar kórházakban. Ezeknek az lesz a feladatuk, hogy ellenőrizzék az orvosok és a szakdolgozókat abban, hogy munkaidőben valóban ott vannak az egészségügyi intézményben” – mondta el Élő Anita a Válasz Online újságírója az RTL Híradójának.

Az ellenőrzések célja, hogy hatékonyabb legyen az ellátás. A munkaidő mellett vizsgálják majd a betegjogok biztosítását, a betegvárakozást, a várólisták kialakulásának okait és az állami anyagi források felhasználását. Azaz például azt is, hogy egy beteg ténylegesen az osztályon van-e és nem csak papíron számolja-e el a kórház az ellátását.

A csatorna érdeklődött a Belügyminisztériumnál is. Ott azt közölték:

a betegeket nem igazoltatják, a betegjelenlétet vizuálisan ellenőrzik.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint az ellenőrzés nem oldja meg a szakemberhiányt és az alulfinanszírozottságot sem. A Független Egészségügyi Szakszervezetnél azt mondták, a jelenléti íveket is vizsgálni kellene, mivel most szerintük havonta átlagosan egy műszaknyi túlórát nem fizetnek ki a dolgozóknak.

Az RTL Híradó riportja a kórházi ellenőrökről

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter elárverezi lenőizett napszemüvegét, már 1,2 millió forintnál jár a licit
A napszemüveget Menczer Tamás tette híressé. A licit 10 ezer forintról indult, de ennek már a sokszorosát adná érte valaki.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 21.


Link másolása

„Szeretném jótékonysági célra felajánlani a propaganda által híressé tett napszemüvegemet. Nyilvános licitre bocsátom az El Caminót is megjárt Ray-Ban márkájú szemüveget. A kikiáltási ár: 10 ezer forint” – jelentette be a Facebookon Magyar Péter. A TISZA Párt alelnöke azt is közölte, hogy a befolyt pénzt egy Debrecen környéki nehézsorsú, többgyermekes család fogja megkapni anyák napján.

Licitálni a poszt alatt lehet kommentben április 22-én, azaz hétfő este 18 óráig. Vasárnap délelőtt fél 11 után nem sokkal már 1,2 millió forint volt a legmagasabb licit.

A politikus napszemüvegéről Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója egy kommentben korábban azt írta, hogy női:

„Szép a napszemüvege. Amikor abban nyilatkozik, az különösen államférfis. Jól látszik a nárcisztikus önimádat, mindenki lenézése. Ja, egy apróság: a napszemüvege női.”

Magyar szintén hozzászólásban reagált Menczernek:

„...azt tudjuk, hogy úgy voltál külügyi államtitkár, hogy semmilyen valós külügyi munkát nem végeztél, talán alapszinten sem beszélsz angolul, de hogy egy férfi és női napszemüveget sem tudsz megkülönböztetni, azzal azért megleptél.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Miközben te Budapesten bringázgattál vagy pártoknál írtál alá, akár milliárdos is lehettél volna
De persze nem lettél, mert senki nem vitte el az ötös lottó másfél milliárdját.

Link másolása

Komoly összeg, 1,5 milliárd forint üthette volna a markát annak, akinek a számait kihúzták volna az ötös lottón. Ezen a héten ezért a következő számokat kellett volna beikszelni:

13 (tizenhárom)

37 (harminchét)

38 (harmincnyolc)

64 (hatvannégy)

83 (nyolcvanhárom).

Ez azonban egyetlen embernek sem sikerült az országban. Azért sokan így sem panaszkodhatnak:

4 találatos szelvény 38 darab volt, nyereményük egyenként 1 292 725 forint;

3 találatos szelvény 3111 darab volt, nyereményük egyenként 16 620 forint;

2 találatos szelvény 73 677 darab volt, nyereményük egyenként 2700 forint.

Joker szám is van persze, az pedig a: 362222.

Jövő héten már nem kevesebb mint 1 milliárd 720 millió forintért lehet harcba szállni a lottózókban.


Link másolása
KÖVESS MINKET: