HÍREK
A Rovatból

Nincs még vége a forróságnak: több megyére is a legmagasabb fokú riasztást adták ki

Két déli megyében is elképesztően meleg lesz szombaton. Néhány helyen ezzel szemben hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani.


A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. két déli vármegyére szombatra is: Csongrád-Csanád és Békés vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat szombaton, írja az MTI.

Másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki szombatra Baranya, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére szintén a magas középhőmérséklet miatt, ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Emellett szombatra másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki hevesebb zivatarok kialakulása miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre. Ezeken a területeken a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

A meteorológiai szolgálat péntekre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést magas középhőmérséklet miatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Francis Fukuyama: „Magyarország azt mutatta meg, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe”
A filozófus szeretné, hogy ne Magyarország jelentse a történelem végét, és szerinte katasztrófa lenne, ha az Egyesült Államokban újraválasztanák Donald Trumpot.


Francis Fukuyama japán származású amerikai filozófus. Máig leghíresebb és leginkább félreértett munkája az 1992-ben megjelent, A történelem vége és az utolsó ember című könyv. A Népszavának adott interjújában elmondta, nagyon reméli, nem Magyarország jelenti a történelem végét.

Véleménye szerint Orbán Viktor a szír menekültválságnak köszönheti igazi sikerét, és az minden szempontból katasztrófa lenne, ha Donald Trumpot újra megválasztanák.

Fukuyama beszélt arról is, hogy a klasszikus liberalizmus még mindig nagyon értékes, és nem érdemes elveszíteni az optimizmusunkat, hiszen az elmúlt év során világszerte tartott választások kedvezően alakultak a liberális politikai pártok számára.

Öt évvel ezelőtt egy bécsi rendezvényen elhangzott, hogy a történelem vége nem Dánia, hanem valami olyasmi, mint Magyarország. Az a történelem vége-koncepció, amit a 90-es években jósoltak, egy reményteli emberiségről szólt, míg a történelem illiberális vége egy eléggé negatív vég lenne. A kérdés felmerül, hogy Magyarország jelenti-e a történelem végét. Válaszában reményét fejezte ki Fukuyama, hogy nem Magyarország. Szerinte

Magyarország azt mutatta meg, hogy van út visszafelé is, vagyis, hogy egy igazi, liberális demokráciából át lehet csúszni egy féldemokratikus rendszerbe. A fő kérdés az, hogy több ország fogja-e követni Magyarországot ezen az úton, vagy a dán modell lesz az uralkodó.
Valószínűleg ez a mai világpolitika központi kérdése is.

Az interjúalany elgondolkodott azon, hogy ha mégis Magyarország lenne a történelem vége, akkor az ország a nietzschei utolsó emberként jelenne meg. Az illiberalizmus gátolhatja a szabad szellemek felemelkedését. Nietzsche érvelése az „utolsó emberrel” kapcsolatban az volt, hogy ha lenne egy békés és biztonságos társadalom, akkor megszületne a szándék valami ennél magasabb rendű cél elérésére.

„Utolsó embernek” lenni azt jelenti, hogy van étel az asztalon, senki sem fenyeget, az ember elégedetten belesüllyed egy individualista érdektelenségbe és semmi mással nem foglalkozik. Az emberek nem szeretik ezt a jövőt.

Olyan jövőt akarnak, ahol megküzdhetnek a dolgokért, ahol vannak magasabb célok és ideális törekvések, amelyekért dolgozhatnak. Ez az egyik probléma, amelyről részletesen írt A történelem vége és az utolsó ember című könyvében. Nietzsche is előre látta, hogy egy sikeres liberális demokrácia alááshatja önmagát azzal, hogy egy olyan társadalmat hoz létre, amely tele van utolsó emberekkel. Ez volt a liberális demokráciával szembeni elégedetlenség egyik mozgatórugója. Az emberek küzdeni akarnak az igazságosságért.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
A Balázs Kicks megnyitotta második üzletét a Westendben – százak álltak sorban az ajándék cipőkért
A nyitás előtt fél órával már szinte mozdulni sem lehetett az üzlet előtti részen.


A tavaly 1,5 milliárdos forgalmat elérő Pachert Balázs, a magyar sneakerpápa, a Westendben nyitotta meg második üzletét – írta meg a Telex.

Az ajándék cipőkkel és nyitási akciókkal beharangozott eseményre közel kétszáz, főleg tini gyűlt össze, hogy órákat várakozzanak a viszonylag kis üzlethelyiség bejárata előtt.

A nyitás előtt fél órával már mozdulni sem lehetett az üzlet előtti részen, ezért a szervezők szalagokkal választották el a várakozókat a többi vásárlótól, hogy ne bénuljon le a bevásárlóközpont Nyugati pályaudvar felőli bejárata.

Sok szülő is beállt a sorba, akik tizenéves gyerekeiket kísérték el a Z generáció talán legnagyobb közösségi élményére.

A hangulat leginkább arra emlékeztetett, amikor az emberek hosszú évekkel ezelőtt az új iPhone-okért várakoztak órákig, sőt, napokig az üzletek előtt. A sor első részén állók elmondták, hogy már reggel nyolc óta vártak az üzlet előtt, de olyan szerencsés is akadt, aki már előző este elfoglalta a helyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Komoly bírságok jöhetnek pályamatrica nélkül: útdíjfizetési reformot tervez a kormány
Ha valaki elmulasztja befizetni a büntetését, akkor az emelt pótdíj már 155 százaléka lenne az eredeti díjnak.


4,78 milliárd forintot vár a kormány attól a rendeletmódosítástól, amely szerint átalakítanák a használati díjas útdíjrendszerhez tartozó pótdíjfizetési kötelezettségeket – számolt be róla a Portfolio.

A kormány szerint az új tervezet alapján átalakul az idő alapú, használati díjas útdíjrendszer, azaz az e-matricák szabályozása.

A pótdíjfizetés rendszerét jelentősen átalakítják, sokkal magasabb díjtételekre számíthatnak a vétő járművezetők.

Az idő alapú, használati díjas útdíjrendszerben (az e-matricáknál) a jogkövető magatartás ösztönzése, a jogosulatlan úthasználat visszaszorítása, és a jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak érvényesítésére fordított költségek csökkentése érdekében felülvizsgálatra kerül a jogosulatlan úthasználat után fizetendő pótdíjak és pótdíjkülönbözetek mértéke és számításának módja – írja a társadalmi egyeztetésre adott tervezet indoklásában a kormány.

A tervezet szerint, amennyiben valaki nem fizeti meg időben a használati díjat ezeken az utakon, az alappótdíj mértéke az eredeti díj 45 százaléka lenne, ha a fizetési határidő lejártáig rendezik a tartozást; de

ha elmulasztja a határidőre rendezni a büntetését, az emelt pótdíj már 155 százaléka lenne az eredeti díjnak.
A pótdíj fizetésére kötelezett a pótdíj esedékessé válásától számított 60 napon belül alappótdíjat, a pótdíj esedékessé válásától számított 60. napot követően emelt pótdíjat fizetne.

Emellett változnak az útdíjköteles szakaszok is. A szakaszhatárokat ide kattintva tekinthetitek meg. Több mint 2600 tétel szerepel a listában, így szinte lehetetlen előre meghatározni, melyik útszakaszok válnak fizetőssé.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Tovább drágulnak a lakáshitelek – kalkulátorral te is kiszámolhatod, mire számíthatsz
Miután június végével véget ért az önkéntes kamatplafon, a kölcsönfelvételt tervezők máris megtapasztalhatják, hogy az infláció és az alapkamat csökkenése ellenére a lakáshitelek még drágulnak is.


Újabb nagybank emelte meg a lakáshitelei kamatait, és így már a K&H is átlépte a június végéig élő önkéntes, 7,3 százalékos THM-plafont a jelzálogkölcsönei egy részénél. A bankok egymást követő emelései után főként az alacsonyabb jövedelműeknek lesz egyre nehezebb olcsóbb lakáshitelt találni - írja a bank360.hu elemzésében.

Miután június végével véget ért az önkéntes kamatplafon, a kölcsönfelvételt tervezők rögtön megtapasztalhatják, hogy az infláció és az alapkamat csökkenése ellenére a lakáshitelek még drágulnak is.

Az OTP már július elején lépett, július 11-től pedig egy másik nagybank, a K&H is csatlakozott hozzá, és megemelte a lakáshitelei kamatát, aminek hatására több esetben már a 7,3 százalékos plafon fölötti THM-mel kínálja a lakáscélú jelzálogkölcsöneit. (A kamatplafon valójában nem a kamatra, hanem a minden költséget tartalmazó teljes hiteldíj mutatóra, THM-re vonatkozott). A K&H módosításai az alacsonyabb jövedelmű igénylőket érintik hátrányosabban, számukra jobban nőttek a kamatok, ahogyan azoknak is, akik a futamidő alatt végig fix kamatot szeretnének fizetni.

Továbbra sincs tartós csökkenés a referenciakamatoknál

A K&H most valójában csak beállt a korábban elkezdődött kamatemelési sorba. A CIB Bank májustól már visszaemelte a kamatait a januári szintjükre, bizonyos esetekben jóval a THM-plafon fölé, de az igénylők túlnyomó része még 7,3 százalék alatti ajánlatokkal találkozhatott nála. Rajta kívül is volt már ekkor is olyan nagybank, amelynek a kínálatában voltak kamatplafon feletti lakáshitelek. Őket követte aztán július elején az OTP, amely a többi pénzintézethez hasonlóan eltérő mértékben emelte meg a kamatait, így ugyan a lakáshitelei a korábbi kamatplafon fölé kerültek, de a magasabb jövedelmű, kevésbé kockázatos ügyfelek számára kisebb volt a növelés.

A kölcsönök drágulásának a Bank360.hu szakértői szerint az a legfőbb oka, hogy hiába csökkenti folyamatosan a jegybank az alapkamatot, a

sok éves vagy akár több évtizedes futamidejű jelzáloghitelek árazását meghatározó referenciakamatok 2024 eleje óta még nőttek is, és tartósan 6 százalék fölötti szintén rekedtek.

A kamatokat többek között befolyásoló BIRS szintje például még úgy is magasabban van, mint 2024 elején, hogy az elmúlt hetekben valamelyest csökkenni tudtak az értékei. Az 5 éves BIRS július 12-én 5,97 százalékon, a 10 éves 6,23 százalékon, a 20 éves BIRS pedig 6,30 százalékon állt.

A nagybankok lépései ellenére a Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint azért találhatnak még az ügyfelek akár 7 százalék alatti THM-mel is ajánlatokat, de egyre kevesebbet, főleg akkor, ha alacsony a jövedelmük.

Kalkulátor ITT nézhető meg.

A most változtató K&H-nál az emelés után 10 millió forintos jelzálogkölcsönt 20 éves futamidőre, 5 éves kamatperiódussal, 150 ezer forint igazolt jövedelemmel 7,19 százalékos kamattal vehetnek fel az igénylők, a THM azonban már 7,62 százalék. A havi törlesztőrészlet 78 674 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 19 061 280 forint. Ugyanezt a kölcsönt havi 250 ezer forintos jövedelemmel 6,89 százalékos kamattal adja a bank, a THM így éppen 7,30 százalék. A havi törlesztőrészlet 76 871 forint, a teljes visszafizetendő összeg 18 628 560 forint. Ha az igazolt nettó jövedelmünk eléri az 500 ezer forintot, akkor a THM jóval a korábbi plafon alatt marad, 7,09 százalék lesz. A havi törlesztőrészlet 75 680 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 18 342 720 forint.

A K&H Bank részletes kamatmódosításai

A K&H Bank az 5 és 10 éves kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fix kamatozású lakáshitelek árazását is módosította. Az 5 éves kamatperiódusú hitelek esetében 150 ezer forintos jövedelem mellett 0,30 százalékpontos emelés történt, 6,89 százalékról 7,19 százalékra módosult a kamat, 500 ezer forintos jövedelem mellett, legfeljebb 20 millió forint felvétele esetén 0,20 százalékpontot csökkent a K&H, 6,89 százalékról 6,69 százalékra, ugyanekkora jövedelemnél 20 millió forint hitelösszeg felett 0,10 százalékpontot csökkent a kamat, 6,79 százalékról 6,69 százalékra.

A 10 éves kamatperiódusú hiteleknél 150 ezer forintos jövedelemnél fél százalékpontos emelés történt, 6,89 százalékról 7,39 százalékra, 250 ezer forintos jövedelem igazolása mellett 0,20 százalékpont volt az emelés, 6,89 százalékról 7,09 százalékra.

Futamidő végéig fix kamatozásnál 61-120 hónapos futamidőt választva, 150 ezer forintos jövedelem mellett fél százalékponttal emelkedett, a kamat, 6,89 százalékról 7,39 százalékra, ugyanennél a futamidőnél, 250 ezer forintos jövedelemmel 0,20 százalékpont volt az emelés mértéke, 6,89 százalékról 7,09 százalékra módosult a kamat, 121-240 hónapos futamidőt választva 0,80 százalékpontos volt az emelés, 6,89 százalékról 7,69 százalékra.


Link másolása
KÖVESS MINKET: