NULL
hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Negatív teszttel rövidíthető lesz a karantén a beutazóknak, akár kétharmadával is Angliában

A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.
MTI, Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. november 24.

hirdetés

A brit kormány jelenleg érvényes rendelkezése alapján 14 napra elkülönítésbe kell vonulniuk mindazoknak, akik a karanténkötelezettség alól nem mentesített országokból utaznak Angliába. A rendelkezést átvette a skót és a walesi kormány is, így a karanténelőírás Nagy-Britannia egészére érvényes.

London jelenleg 59, a koronavírus-fertőzés behurcolásának szempontjából alacsony kockázatúnak ítélt országból és területről engedélyezi a beutazást karanténkötelezettség nélkül.

A karanténmentesített országok listáján eredetileg Magyarország is szerepelt, de szeptember 12-én lekerült onnan, és azóta a Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak is 14 napot - illetve, ha ennél rövidebb ideig maradnak, tartózkodásuk teljes idejét - elkülönítésben kell tölteniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter kedden bejelentette, hogy a kormány döntése alapján

hirdetés

december 15-től akár kétharmadával is rövidíthető lesz a kétheti elkülönítés, ha a beutazók koronavírustesztnek vetik alá magukat.

A szűrést az angliai érkezés utáni ötödik naptól lehet elvégeztetni. Shapps ismertetése szerint a kormány azért döntött így, mert a tapasztalatok arra vallanak, hogy ha valakiben jelen van az új típusú koronavírus, ötnapi lappangási idő után jóval megbízhatóbb eredménnyel jár a szűrővizsgálat, mint hogyha a tesztet rögtön az érkezés után a repülőtereken, a kikötőkben vagy a vasútállomásokon elvégeznék.

Az angliai érkezés után azoknak is elkülönítésbe kell vonulniuk, akik vállalják a szűrővizsgálatot, de amint értesítést kapnak arról, hogy leletük negatív, elhagyhatják a karantént, és onnantól az általánosan érvényes mindenkori járványmegelőző előírások vonatkoznak rájuk is.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
HÍREK

10 milliós CSOK-támogatást vett fel Varga Judit, de ha kell, kamatostól visszafizeti

Ha a jogszabályban előírt határidőre sem költözik be családjával új házukba, a törvényeknek megfelelően visszaadja a 10 milliós CSOK-támogatást.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 27.

hirdetés

Visszafizeti a tízmilliós CSOK-támogatást az igazságügyi miniszter, ha a jogszabályban előírt határidőre sem költözik be családjával a Balatonhenyén épített 195 négyzetméteres házukba – ezt közölte az RTL Híradó megkeresésére az Igazságügy Minisztérium sajtóosztálya.

A Telex.hu írta meg, hogy a miniszter falusi CSOK-támogatás igénybevételével építette újjá a régi balatoni házat. CSOK-támogatást nyaralóra nem lehet igénybe venni, csak családi házra, azzal a feltétellel, ha abban legalább 10 évig gyermekeivel együtt él a támogatást igénylő család. A tárca ma azt közölte:

a korábban Brüsszelben dolgozó miniszter és a szintén ott foglalkoztatott férje azt tervezte, megbízatásuk lejárta után három gyermekükkel együtt az alig 150 lelkes Balatonhenyére költöznek, és ott akarnak élni. Csakhogy mindketten munkát kaptak Budapesten, ezért a CSOK-támogatást folyósító banktól kérték: öt évig ne kelljen az ingatlanban élniük.

Ezt egyébként a jogszabályok lehetővé teszik. Szerdán az RTL Híradó kérdésére azt közölte a miniszter: ha az ötéves moratórium leteltével sem költöznek a faluba, akkor kamatokkal együtt visszafizetik a 10 milliós támogatást.

Az RTL Híradó teljes riportja:

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
HÍREK

A köztévé tudósítása szerint a Szegedi Tudományegyetem már biztosan alapítványi fenntartású lesz

Az M1 Híradójában tényként közölték a Szegedi Tudományegyetem modellváltását, miközben a szenátus csak pénteken dönt a kérdésben.
címkép:Facebook/SZTE - szmo.hu
2021. január 28.

hirdetés

Az M1 szerda esti Híradójában a Szegedi Tudományegyetem kancellárja Fendler Judit hosszan beszélt a modellváltás előnyeiről, és tényként közölte, hogy az intézmény alapítványi fenntartású lesz, miközben erről csak pénteken lesz hivatalos szenátusi döntés - írja a Szegeder.

Néhány napja az egyetem vezetése zárt ajtók mögött már valóban nekilátott az elvileg önkéntes alapítványi modellváltás előkészítésének, de a szenátus több tagja egyelőre garanciákat kért, nehogy a kormány önhatalmúlag kinevezett kuratóriumi tagokat ültessen a nyakukba.

Múlt kedden Rovó László rektor még arról beszélt, hogy nincs döntés, és az intézmény csak akkor dönt az átalakulás mellett, ha garanciákat kap arra, hogy a függetlensége megmarad.

A szerda Híradó bejátszáson azonban végig az: „Átalakul a Szegedi Tudományegyetem – alapítványi fenntartásba kerül az egyetem” - felirat volt látható.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
HÍREK

Németh Szilárd szakított Csepel fideszes vezetőjével

A Fidesz-alelnök honvédelmi államtitkár viszonya annyira megromlott régi harcostársával, Borbély Lénárd polgármesterrel, hogy már szóba sem állnak egymással.
címkép:MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2021. január 28.

hirdetés

Nem fér meg egymás mellett Csepel két vezető fideszes politikusa - tudta meg a 24.

Németh Szilárd és Borbély Lénárd csepeli polgármester viszonya annyira megromlott, hogy Borbély korábban már a Csepeli Hírmondónak adott interjújában is elődje felelősségét firtatta.

A lap egyébként részletesen beszámol a Fideszen belüli törésvonalról, ami nagyon izgalmassá teszi Csepelen a kormánypárt helyzetét.

A sziget északi felének választókerületi elnöke ugyanis Németh Szilárd, aki egy időben polgármester volt, de mostanra már honvédelmi államtitkár és birkózószövetségi elnök, illetve a Fidesz egyik alelnöke.

Borbély Lénárd 2014-ben vette át a hivatalt elődjétől, majd 2019-ben újraválasztották.

A két fideszes erősember közötti szakítás jelei decemberben váltak a külső szemlélő számára is nyilvánvalóvá, amikor Németh Szilárd hatalmas sportingatlan-portfóliót hozott létre maga körül, a kerületvezetést pedig gyakorlatilag kizárta az irányítása alatt futó ingatlanügyekből.

A polgármester megelégelte azt is, hogy Németh Szilárd folyton ellenőrzi őt és ezzel sokszor hátráltatja a csepeli ügyeket,

leginkább a helyi ingatlanok és gimnázium vonatkozásában. Borbély viszont azt mondta, ezúttal nem hagyja magát, felveszi a kesztyűt.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
HÍREK

Mészáros Lőrinc szállodalánca 300 millió forintot kapott a lemondások miatt

A felcsúti vállalkozó érdekeltségébe tartozó Hunguest hotellánc kapta a legnagyobb mentőövet az államtól.
címkép:Facebook/Saliris Egerszalók - szmo.hu
2021. január 28.

hirdetés

2020 végén a kormány úgy döntött, hogy a szállodáknak be kell zárniuk, viszont a november 11. és december 10. közötti foglalások után 80 százalékos kompenzációt fizetnek a tulajdonosoknak.

A vállalkozók a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) beérkező adatok alapján kapják meg a támogatást, amelynek a feltétele, hogy senkit nem küldhetnek el és a dolgozóknak a fizetésüket is meg kell kapniuk.

A meghiúsuló foglalások után több mint 3 milliárd forintra érkezett támogatási igény a szállodáktól, panzióktól, üdülőháztelepektől, közösségi szálláshelyektől és kempingektől – adta hírül a 24, a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján.

A lapnak azonban nem adták ki, az MTÜ a Kisfaludy-program támogatásait, amelyben szintén az elmaradt foglalásaik után állami támogatásban részesülő szálláshelyek szerepelnek.

Ebből kiderül, hogy a legnagyobb támogatást a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa kapta, 146 millió forintos kompenzációban részesült.

A második legnagyobb összeget Mészáros Lőrinc szállodaláncának egyik tagja, az egerszalóki Saliris Resort Spa Hotel kapta, 93 milliót forintot.

A lista alapján a Hunguest Hotels szállodáinak jutott egyébként a legnagyobb, összesen 289 millió forintos kompenzáció. Ez a legnagyobb belföldi szállodalánc, a cégcsoport 26 hoteljéből kilenc kapott támogatást.

Abból, hogy a Hunguest kompenzációt kapott, az is kiderül, hogy a járvány első hullámával ellentétben a szállodaláncnál nem történtek újabb elbocsájtások.

hirdetés
A cégcsoport tavaly nyáron 17,7 milliárdos állami támogatást kapott vidéki szállodáinak felújítására, ezzel a turisztikai támogatások fő nyertese volt, miközben a Népszava információja szerint akkor 850 embert bocsátott el, hogy ne kelljen fizetni őket, amíg végeznek a felújításokkal.

A 80 százalékos támogatásból több szálláshely kimaradt. Ennek oka, hogy az NTAK a támogatási összeg kiszámításánál a szálláshelyi szoftverek úgynevezett árkód mezőjéből húzta be az árakat, és ezeket szorozta be a vendégéjszakákkal.

Csakhogy a szolgáltatandó adatok között ezt a mezőt nem kötelező kitölteni, és a szállodák egy része nem is teszi meg.

Emiatt többen kimaradtak a támogatottak köréből. Hogy pontosan hányan, azt nem tudni.

A lap információi szerint egy ismert gyógyfürdőhelyen például legalább hat szálloda emiatt nem kapott állami támogatást, három közülük több mint 30 millió forintot bukott el.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: