hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

„Mi ezt el akartuk tussolni, mert féltünk a következményektől” - így zsarolták Borkaiékat a hajón készült felvételekkel

A hvg360 cikksorozatának második részéből kiderült, hogyan zsarolták a volt győri polgármestert és Rákosfalvy Zoltánt a hajón készült felvételekkel, és hogyan fizettek 10 milliót a zsarolóknak.

Link másolása

hirdetés

Hétfőn indult a hvg360 cikksorozata a 2019-es önkormányzati választás kampányát meghatározó Borkai-botrány eddig ismeretlen részleteiről. Az első rész a 2018 májusában tett adriai kirándulás eddig nem ismert, pontos részleteit ismertette.

A kedden megjelent második részben pedig Dezső András arról ír, hogyan zsarolták a volt győri polgármestert és Rákosfalvy Zoltánt a hajón készült felvételekkel.

A cikk szerint

Borkai a hajón készült felvételekről először másfél hónappal később Póczik Józseftől, az ETO egykori focistájától értesült.

Póczik József azzal kereste fel Borkait, hogy fotókat látott a hajózásról, és mutatott is párat a polgármesternek, de követeléssel akkor nem állt elő. Póczik először „jobbikos megbízásról” beszélt, később viszont már azt állította, hogy alvilági körökből származnak a képek. Borkai értesítette Rákosfalvy Zoltánt a képekről. Póczik felbukkanása után ugyanakkor több hónapnyi csend következett.

hirdetés

Fél évvel később már Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója jelentkezett Borkainál, és kért tőle egy találkozót egy "biztonságos helyen".

A cikk szerint a 2019 februárjában megejtett találkozón a Fradit is vezető Kubatov elmondta Borkainak, hogy focista körökben terjednek a képek a hajótúráról, és videófelvételek is vannak, amiket a pártigazgató is látott.

Kubatov és Borkai találkozója után nem sokkal viszont megjelent két zsaroló – P. Zoltán és J. Zoltán – Rákosfalvy Zoltán irodájában. Utóbbiról az ügyvéd a rendőröknek azt mondta, hogy egy "behajtó kinézetű személy", aki "normálisan fogalmaz, de látszik a stílusán, hogy alvilági személy".

A HVG cikke szerint a férfi elővette azokat a fotókat, amik a hajón készültek, és elmondta, hogy azok az egyik hosztesz készítette. Az ügyvéd szerint a zsaroló azt is elmondta, ő azért jött, hogy "ezek a fotók ne kerüljenek máshová".

"Mi ezt el akartuk tussolni, mert féltünk a következményektől"

– mondta Borkai a rendőröknek, amikor később arról kérdezték, miért nem jelentették fel a zsarolót.

J. Zoltán – legalábbis Rákosfalvy vallomása szerint – 12 millió forintot kért a képekért és azért a pendrive-ért, amelyen a videófelvételek voltak. Rákosfalvy tízmillió forintot ajánlott a képekért és a pendrive-ért, és azt kérte, hozzák oda az irodájába azt a lányt, aki a felvételeket készítette.

Az ügyvéd vallomása szerint hatan – akik ott voltak a hajón, bár a szexben nem mind vettek részt – dobták össze a 10 milliót, mert mindannyian rettegtek attól, hogy eljutnak a felvételek a családjaikhoz.

A HVG szerint Rákosfalvy egy szerződés aláírásához kötötte a pénz kifizetését, ebbe viszont elrejtett egy passzust, miszerint ha a felvételek nyilvánosságra kerülnek, J. Zoltán zsarolást követ el. Miután az ügyvéd megkapta képeket, a pendrive-ot, és a fotókat felvételeket állítólagosan elkészítő nőről, ezeket egy lezárt borítékba tették.

A HVG cikkéből az is kiderül, hogy a Fidesz felső köreiből többen is jelezték Borkainak, hogy tudnak a felvételekről. Például Kósa Lajos és Kocsis Máté is beszélt róluk a polgármesterrel.

Sőt, Kubatov Gábor a találkozóval párhuzamosan a budapesti Fidesz-székházba rendelte Borkait, akinek elmondta, hogy

a történtekről Orbán Viktor is tud, és magánügynek tekinti azt, ami történt.

A polgármester tanúvallomása szerint a pártigazgató akkor úgy vélte, hogy a kampányidőszakban minden bizonnyal előveszik majd a témát, de azzal nyugtatta a polgármestert, hogy ha ki is kerülnek a felvételek, akkor azt a jobboldali sajtóban blokkolni fogják.

A cikk szerint 2019 nyarán Póczik József ismét feltűnt, és egy állítólagos zsarolóra hivatkozva 10 millió forintot kért Rákosfalvytól, ez azonban nem jött már be. Póczik később Borkait is megkereste, de a polgármester - legalábbis a vallomása szerint - azt mondta neki, hogy már nem érdekli a dolog, majd kinyomta a telefont.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Koronavírusban meghalt a Momentum 31 éves nagykanizsai politikusa

Dalnoki Szilárd a párt Zala megyei képviselője, megyei alelnöke, a nagykanizsai alapszervezet elnökségi tagja volt.

Link másolása

hirdetés

Dalnoki Szilárd "a koronavírussal vívott hosszas küzdelem után június 21-én éjjel örökre eltávozott. Gyermeke, párja és családja gyászában osztozunk" – olvasható a párt Zala megyei szervezetének Facebook-oldalán.

31 éves volt, az ő gyermeke is covid-árva lett. Szilárd - velünk együtt-hitt abban, hogy ez az ország nem az az ország, amiben most élünk. Hitt abban, hogy nem vagyunk kirekesztők, gyűlölködők, nem autokrata vezetőre vágyunk, hanem demokráciára. Ezért rengeteget dolgozott. Utcán volt, hogy beszélgessen veletek, szórólapozott, a zalai közgyűlésnek is tagja volt. Én mostantól miatta is folytatom a munkát a szebb jövőért!

– emlékezett meg róla Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde, Sopron önkormányzati képviselője a Facebookon.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Több mázsa haltetemet szedtek ki a Velencei-tóból két óra alatt önkéntesek

A helyiek az esőt várják, szerintük csak az jelentene valódi megoldást a problémára.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, tömegesen pusztulnak a halak a Velencei-tóban a víz gyors felmelegedése és az alacsony vízállás miatt.

A velencei önkormányzat és a Magyar Országos Horgász Szövetség civilek segítségével tisztítja meg a tavat csónakkal, suppal, kajakkal, vízibiciklivel - számolt be róla az RTL Híradó.

Hétfőn kora reggel önkéntesek két óra alatt több mázsa haltetemet szedtek ki a vízből.

Füredi Balázs vízisport oktató 35 éve él Velencén, de még nem látott ekkora halpusztulást. Az RTL Híradónak azt mondta, vasárnap négy óra alatt 100 kiló döglött halat gyűjtöttek össze barátaival.

"Három-négy óra után már a mi gyomrunk is sajnos felfordult, pedig azért helyi gyerekekként eléggé hozzá vagyunk ezekhez szokva" - mondta.

Mivel a halak a felmelegedés okozta oxigénhiány miatt pusztulnak el, a helyi önkéntes tűzoltók vasárnap friss vizet pumpáltak a tóba, hogy így pumpálják az oxigént. A helyiek szerint viszont csak az eső jelentene valódi megoldást a problémára.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó riportja


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
A Rovatból
hirdetés

Baltával védekezett az őt támadó medvével szemben egy férfi Székelyföldön

Az 54 éves férfi súlyosan megsebesült, de el tudott menekülni és kerékpárral jutott haza. Az elmúlt négy napban ez már a harmadik medvetámadás volt a régióban.

Link másolása

hirdetés

Újabb medvetámadás történt hétfőn Székelyföldön: ezúttal a Kovászna megyei Zágonban támadt egy férfira a nagyragadozó.

Kiss Ágoston zágoni polgármester a Székelyhon.ro portálnak elmondta: az áldozat a falutól néhány kilométerre a bekerített gazdaságában tevékenykedett, amikor rátámadt egy kétbocsos anyamedve. Az 54 éves férfi súlyosan megsebesült, de el tudott menekülni és kerékpárral jutott haza. A férfit kórházba szállították, az állapota stabil, de a tarkóján elszenvedett sérülések miatt műtéti beavatkozásra volt szüksége.

A Covasnamedia.ro portál szintén a polgármestertől tudta meg, hogy a támadás pillanatában a férfi egy baltával dolgozott és a szerszám hasznára volt a védekezésben is. Ezzel akadályozta meg, hogy a medve megharapja.

Az elmúlt négy napban immár a harmadik medvetámadás történt Székelyföldön. Vasárnap a Hargita-hegység lábánál fekvő Kápolnásfaluban, pénteken pedig a Hargita és Maros megye határán fekvő Hidegkúton esett egy-egy férfi medvetámadás áldozatául. Mindkét Hargita megyei áldozatot a csíkszeredai megyei kórházban műtötték meg.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter pénteken bejelentette: a tárca olyan törvénymódosítást készít elő, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a medvetámadások esetében. A miniszter egy interjúban elmondta: amikor emberéletek forognak veszélyben, azonnal be kell avatkozni, ahogy a tűzoltók is teszik.

A jelenlegi szabályozás szerint hatvan napon belül lehet kilőni vagy eltávolítani a problémás egyedeket és a művelet rendkívül sok bürokráciával jár. A miniszter azt is közölte, hogy az elmúlt öt évben megtízszereződött a medveveszélyt jelző sürgősségi hívások száma Romániában és míg korábban kilenc, idén már 13 megyében kértek segítséget a medvék miatt.

hirdetés

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint Romániában 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

A medveállomány szabályozását hevesen ellenzik a környezetvédelmi szervezetek, amelyek szerint a vadásztársaságok üzleti érdekei állnak a szabályozási kérdések hátterében.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: