HÍREK

Meghalt Benkő László, az Omega alapítója, billentyűse

– Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad - írta a zenekar.


Hosszas betegség után 77 évesen elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója, közölte az együttes a Facebook oldalán.

Megrendülve tudatjuk, hogy Benkő Laci, az Omega együttes alapítója, hosszas betegség után elhunyt. A magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad - írta a zenekar.

"Az Omega tavaly a Sportarénában adott legutóbb koncertet, ezek szerint utoljára. Heteken belül megjelenik az új Omega-lemez, a Testamentum, és talán Laci várta ezt a legjobban. Jó ideje már csak mi ketten voltunk az együttesben az alapítók közül, utolsó mohikánoknak éreztük magunkat. Borzasztó lesz nélküle"

- fogalmazott Kóbor János.

Benkő László 1962-ben alapító tagja volt az Omegának, amely minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara. Az együttes mind a tizenhét stúdiólemezén játszott, világszerte több mint 50 millió albumot adott el.

A billentyűs az MTI-nek korábban elmondta: a rockzene műfaja az Omegával együtt, a hatvanas évek elején indult, ezért szerencsések. "A Beatles, a Stones is 1962-ben kezdte, amit ők jelentettek a világnak, azt jelentettük mi a volt szocialista blokkban".

Szombathelyen született, de tanulmányait már a fővárosban kezdte el. Hét évig tanult zongorázni, emellett fuvolázni, trombitálni és ütőhangszeren játszani. Középiskolás korában a Próféta együttesben játszott, ez később egyesült egy másik gimnáziumi zenekarral, amelyben Kóbor János énekelt, így lettek a későbbi Omega alapító tagjai.

Ezen a néven először 1962. szeptember 23-án lépett fel az együttes a Műegyetem várbeli kollégiumában, akkor már Benkő és Kóbor is műegyetemista volt. Később mindketten lediplomáztak, Benkő közlekedési mérnök lett.

Kezdetben angolszász slágereket játszottak, első kislemezeiken is ezek jelentek meg 1966-ban - a dolog akkor fordult komolyra, amikor már az Egyetemi Színpadon is felléphettek. Benkő László ebben az időben gyakran énekelt is, a külföldi számok mellett például a Rózsafák című slágert.

Az Omega első "aranycsapata" 1967-68-ra alakult ki, Kóbor és Benkő mellett a gitáros Molnár György, a basszusgitáros Mihály Tamás és a dobos Laux József mellett legkésőbb Presser Gábor billentyűs csatlakozott, aki invenciózus szerzőnek bizonyult, ekkor születtek az első nagy slágerek: a Trombitás Frédi, a Régi csibészek. Presser belépése után Benkő szerepköre kissé változott: furulyán és trombitán játszott, időnként zongorázott.

Az együttest 1968-ban meghívták Angliába, ahol az Omega Red Star (így hirdették őket) a koncertek mellett elkészítette első albumát. Ezt követően a Hanglemezgyárban is felvehették az első önálló magyar könnyűzenei nagylemezt. Az Omega nemzetközi pályafutása a hazai hivatalok akadékoskodásai miatt akkor nem indulhatott el, de itthon az Illéssel vetekedve már a legnépszerűbb beategyüttesnek számítottak.

E korszak csúcspontja az 1969-ben megjelent 10000 lépés című album, olyan slágerekkel, mint a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány. Utóbbi a tokiói Yamaha-fesztiválon különdíjat kapott, és azóta számtalan külföldi feldolgozása készült.

A harmadik, Éjszakai országút című nagylemez után, 1971 tavaszán Presser és Laux váratlanul kilépett, hogy létrehozza az első magyar supergroupot, az LGT-t. A dobok mögé Debreczeni Ferenc ült, és az Omegának új alapokon, szívós munkával sikerült megújulnia, a veszteséget Hűtlen barátok címmel énekelték meg. Benkő László Presser távozása óta kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amelyet 1973-ban az Omega használt először Magyarországon.

1973-ban lemezszerződést kötöttek a nyugatnémet Bellaphon céggel, albumaik (Időrabló, Csillagok útján, Gammapolis) és a koncertek révén egész Európában, főleg a német nyelvterületen népszerűek lettek.

Szólókarrier, díjak

Benkő László 1982 óta szólólemezeket is készített (Lexikon I., II., Ikarosz, Űropera, Omegamix, Impressio, Másik világ), és tévésorozatok, játékfilmek, balettek, színpadi művek zenéjét írta, emellett 1992 és 1998 között a Hungaroton Gong Kft. lemezkiadó igazgatója volt. 2002-ben megalapította az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest, rendszeres fellépője volt a billentyűsök éjszakája című rendezvénynek, a szombathelyi színház zenei vezetője volt. Az elmúlt rendszerben ő harcolta ki, hogy az Omegával turnézhasson a "megtűrt" kategóriába sorolt Hobo vagy Nagy Feró a Beatricével, 2013-ban létrehozták az Omega Alapítványt, amelynek egyik célja a következő zenészgeneráció segítése.

2012-ben Lions-díjat vehetett át jószolgálati munkájáért, 1987-ben Liszt Ferenc-díjat, 2011-ben Pro Urbe Budapest díjat, 2013-ban Kossuth-díjat kapott megosztva az Omega együttes tagjaival.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
„Karsai Dániel kapja be” – üzente az egyik megafonos a halálos betegségben szenvedő alkotmányjogásznak
Szakács István szerint az életről csak Istennek van joga dönteni, és ha hasonló helyzetbe kerülne, bevenne két levél Xanaxot. Később elnézést kért a kijelentése miatt.


„Karsai Dániel kapja be... Azért, mert az életről egyedül a jóistennek van joga rendelkezni. A Karsai Dániel annyira izél. Tehát ha annyira olyan állapotban érzi magát, vegyen be két doboz Xanaxot, oszt viszon' látásra” – mondta el véleményét Szakács István, a Megafon győri influenszere, amikor arról kérdezték a TikTokon, hogy Sulyok Tamás elutasította Karsai kérését.

Az ALS-betegséggel diagnosztizált alkotmányjogász azt kérte a köztársasági elnöktől, amikor az május közepén meglátogatta, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról: elnöki kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket.

Pénteken Szakács elnézést kért a videó miatt, azt mondta a kijelentése helytelen volt. A történteket azzal magyarázta, hogy az élőjébe bejövő baloldaliak fél órán keresztül provokálták:

„Folyamatosan próbáltak hergelni a témában. És volt egy pont, én is emberből vagyok, amikor nyersen fogalmaztam, de utána ezt az állításomat visszavontam, és ott, még az élő adásban még elnézést is kértem érte.”

Újra elmondta, hogy az életről csak Istennek van joga dönteni, majd arról beszélt, hogy ha hasonló helyzetbe kerülne, bevenne két levél Xanaxot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
Fideszes önkormányzati képviselőt rázott halálra az áram Ráckevén, a munkatársa is meghalt
A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben. Mindenkit sokkolt a halálhír.


Fideszes önkormányzati képviselő volt az a gazda, akit tegnap munkatársaival együtt megrázott az áram Ráckevén.

Meggyet szedtek egy rázógéppel, és a gép hozzáért a magasfeszültségű vezetékhez. Az RTL úgy tudja, hogy a gazda azonnal meghalt. A munkatársa, aki a traktort vezette pedig akkor, amikor ki akart szállni a járműből. Rajtuk kívül még ketten sérültek meg a balesetben, a rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A város polgármestere azt mondta az RTL Híradónak: a képviselőt az önkormányzat saját halottjának tekinti.

A balesetben meghalt gazda Bécsi Balázs, Ráckeve egyik fideszes önkormányzati képviselője volt. A város Facebook-oldalán már korábban hírt adtak haláláról.

Az elhunyt képviselőtársa, Mester Csaba szerint Balázs mindig segítette a munkájukat.

"Mindenkit sokkolt a hír, hiszen egy fiatalember váratlan halála az mindenképpen megráz mindenkit. Mi a Balázzsal a bizottságból ismertük egymást, az önkormányzati bizottságban dolgoztunk együtt és valóban egy lelkiismeretes fiatalemberkét ismerhettük meg."

- mondta Mester Csaba az RTL Híradónak.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz az ügyben.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Reagált Vitézy Dávid vádjaira a DK: Egy fideszes képtelen elfogadni a vereséget
Vitézy Dávid a DK-t, a DK pedig a Fideszt vádolja a választás manipulálásával.


A DK hazugsággal vádolja Vitézy Dávidot, aki azt mondta a pártról, hogy szándékosan manipulálták a választást azzal, ahogyan kihúzták Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapról.

„A Demokratikus Koalíció szerint Vitézy Dávid a szavazatok újraszámlálását követő viselkedésével, hazugságai özönével végképp bebizonyította, hogy valójában a Fidesz jelöltje volt Budapesten. Egy fideszes ugyanis képtelen elfogadni a vereséget, hazudozik és másokat vádol a saját bűneivel.

Szerencsére Budapest választópolgárai átláttak a szitán, és ismét a demokratikus ellenzék jelöltjét, Karácsony Gergely választották főpolgármesterüknek” – áll a párt közleményében.

Az LMP támogatásával induló, majd Szentkirályi visszalépése miatt Fidesz-támogatást kapó Vitézy mindössze pár száz szavazattal maradt alul a regnáló főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel szemben. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újraszámlálást rendelt el a szoros eredmény és a Szentkirályi kilépése okozta szavazólapos félreértések miatt, amit végül mindössze 41 szavazattal ismét Karácsony nyert meg.

Vitézy korábban jogorvoslattal élt az Erzsébetvárosi és az Újpesti szavazatok miatt, mert szerinte túl vékonyan húzták át Szentkirályi nevét a szavazólapokon, ezért sokan tévesen szavaztak. A jogorvoslatot végül elutasította a NVB.

via Telex

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Vlagyimir Putyin elárulta, jelenleg hány orosz katona harcol Ukrajnában
Az orosz elnök állítása szerint közel 700 ezer orosz katona van jelenleg Ukrajnában, ám a halottak és sebesültek számáról nem adott tájékoztatást.


„A különleges katonai műveletünk övezetében csaknem 700 ezren vannak”

– mondta Putyin az offenzíva kitüntetett résztvevőivel folytatott pénteki televíziós találkozón.

Tavaly decemberben az orosz elnök még 617 ezres számot közölt az ukrajnai háborúban részt vevőkről. Akkor azt is elárulta, hogy ebből 244 ezret mozgósítottak. Putyin azt követően nyilatkozott, hogy az orosz hadsereg május elején újabb támadást indított az észak-ukrajnai Harkiv ellen.

Az orosz állam hivatalosan alig több mint 5000 katonát vesztett a 2022 februárja óta tartó háborúban, míg a független szervezetek szerint legalább ötvenezer olyan orosz állampolgár azonosítható, aki meghalt a harcokban.

Ukrán és független források szerint az orosz veszteségek meghaladják a félmilliót. A szakértők szerint a megtámadott ország is százezreket veszített.

Kamala Harris, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke közben több mint 1,5 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélyt jelentett be a Svájcban kezdődött Ukrajna békekonferencián, ami javarészt az ukrajnai energetikai hálózat helyreállítására, illetve a humanitárius helyzet javítására fordítják.

(via HVG)

Link másolása
KÖVESS MINKET: