hirdetés

HÍREK

Különösen sokkolóak a magyar halálozási adatok, ha az EU legjobban álló országával hasonlítjuk össze

Dániában az utóbbi napokban alig jelentenek Covid-áldozatot, míg nálunk még mindig nagyon magas a halálozás.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. április 09.

hirdetés

Orbán Viktor pénteken reggel beszélt a koronavírus elleni harc legújabb fejleményeiről, de ebben az interjúban szokásától eltérően nem említette a napi számadatokat.

A 444 felhívja a figyelmet, hogy a miniszterelnök szerint a 65 év felettiek 90 százalékát beoltották, de ez nem teljesen igaz, ugyanakkor az operatív törzs délelőtt már ugyanazokat a számokat közölte, mint Orbán.

Szintén nem hangzott el az interjúban, hogy az elmúlt három napban rekordot döntött a Covid miatti halálozás - pedig ezt maga az operatív törzs jelentette.

Az idősek regisztrációja esetén arról van szó, hogy a már regisztráltak 90 százalékának oltása történt meg, azonban a 65 év felettieknek nagyjából csak 70 százaléka (kb. 1,5 millió) ember regisztrált az oltásra.

Később arról beszélt, hogy „ha az ellenzék javaslatát elfogadta volna a parlament, akkor sok százzal vagy több ezerrel haltak volna meg többen, mint az így is elég magas és szomorúságra okot adó, keserűségre okot adó veszteségünk. Tehát ha elfogadtuk volna, amit a baloldal mondott volna, akkor sokan meghaltak volna”.

Arról azonban nem szólt, hogy lakosságarányosan az elmúlt hetekben így is mi vezettük a halálozási listát Európában. A 444 a dán adatokkal veti össze a magyarokat, rámutatva, hogy

hirdetés
az elmúlt 14 napban ott haltak meg a legkevesebben az Európai Unió területén - egymillió lakosra számolva mindössze 5-en.

Ez még akkor is szembetűnő különbség a magyar 358-cal szemben, ha az északi országban némileg máshogy számolják a Covid-áldozatokat.

Dániából tegnap 214 311 PCR-tesztet jelentettek, ma 183 675-öt. Az két nap alatt összesen 397 986 PCR-teszt. Nálunk ezalatt a két nap alatt összesen 65 726 tesztről számoltak be. Úgy hatszoros a különbség, hogy Dániában mindössze 5,8 millióan laknak. Összesen ott 23,6 millió PCR-tesztet végeztek eddig, nálunk 4,8 milliót.

Tegnap a dánok a járvány 1 hivatalos áldozatát jelentették be. Ma nem jelentettek halálos áldozatot. Ezalatt a két nap alatt Magyarországon hivatalosan a járvány 557 újabb áldozatát jelentették be.

Lakosságarányosan, egymillió főre számolva a dán áldozatok száma 420, a magyaroké pedig 2367.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Itt a Fidesz reakciója arra, hogy Karácsony indul miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

Nem bonyolították túl a dolgot, minden mögött Gyurcsány áll. Úgy néz ki, hogy a választásokig ez lesz a párt meghatározó állítása az ellenzékről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Miután Karácsony Gergely szombaton reggel élő videó-bejelentkezésben bejelentette, hogy elfogadja a Párbeszéd felkérését, és hivatalosan miniszterelnök-jelölt lett, a Fidesz is reagált a történtekre.

A jelenlegi főpolgármester szülőfalujában közölte döntését. Elmondta, hogy mindaz, amit eddig elért, az ennek a településnek, az itteni gyerekkorának, a szüleinek és családjának köszönhető.

Karácsony Gergely bejelentésével Dobrev Klára, Jakab Péter és Márki-Zay Péter mellett újabb jelöltje lesz az ellenzéki összefogás a miniszterelnöki posztra.

A Fidesz egy videóval válaszolt, amely vélhetően már be volt töltve, és csak azt várták, hogy mikor lesz hivatalos Karácsony jelölése.

A videóban nem cizellálják túl a dolgot,

hirdetés
szerintük "most indul a Gyurcsány Show, amelyben Gyurcsány a „főszereplő”, Karácsony „a balfér haver”, Dobrev Klára a „feleség”, a Jakab Péter a legnagyobb ellenségből „legjobb barátként” tér vissza (A videóban egyébként Soros György is felbukkan a Gyurcsány Show producereként)"

- összegzi a Telex.

Hollik István szerint elérkeztünk a Gyurcsány Show újabb állomásához, most Karácsony Gergely lép porondra.

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke és a Fidesz pártigazgatója is hasonlóan vélekedik.

"A baloldali előválasztás tragikomédiájának rendezője és egyben főhőse Gyurcsány Ferenc, aki majd 20 éve irányítja a társulatot"

- fogalmazott pénteki Facebook-posztjában.

Vélhetően ez fogja meghatározni a kormánypártok kommunikációját az előválasztás és a kampány alatt. A Telex szerint "komoly reményeket fűznek az ipari mennyiségű gyurcsányozáshoz, amely a választásokig a párt meghatározó állítása lesz az ellenzékről. A stratégia lényege, hogy az ellenzék ne tudja Orbánról szóló népszavazássá tenni a 2022-es választást, hanem arcot adjanak az ellenfélnek".

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
HÍREK

Felhőszakadással, jégesővel robogott át a vihar Kapuváron

Szupercellás zivatar alakult ki a Kisalföldön kora délután. A viharról videók is készültek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Szupercellás zivatar alakult ki a Kisalföldön kora délután. A vihar felhőszakadással, jégesővel érkezett meg Kapuvárra, melyről remek felvételt készített az Időkép webkamerája.

VIDEÓK: A felhőszakadásról

A felvételeken észrevehető a felszínen fehéredő jég, amit a vihar hagyott maga után. A térségben egy erős összeáramlási zónának köszönhetően újabb és újabb záporok, zivatarok alakulnak ki, melyeket szintén felhőszakadás, kisebb szemű jég kísérhet - írja az Időkép.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Tömegbaleset lett a helyszínelésből: 8 ember megsérült és 7 autó rongálódott meg az M1-esen

A rendőrök a külső sávba sorolva hagyták el a helyszínt. Az ott haladó teherautó megállt, de a mögötte érkező kamion belerohant. A teherautó az előtte haladó kocsinak, azok pedig a rendőrségi járműveknek ütköztek.
Forrás: Police.hu - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Szombaton kora reggel közúti közlekedési baleset történt az M1-es autópálya 89-es kilométerszelvényében, a Győr felé vezető oldalon, ahol a belső forgalmi sávban két jármű összeütközött - írta a police.hu.

Az elsődleges adatok alapján a szemlét végző járőrök mellett több rendőri egység is jelen volt a helyszínen, akik később onnan a külső forgalmi sávba sorolva hagyták el az érintett útszakaszt.

A külső sávban haladó tehergépkocsi megállt, miközben a mögötte érkező kamion belerohant. A teherautó az előtte haladó személygépkocsinak, ami pedig további rendőrségi járműveknek ütközött.

A balesetben nyolc személy megsérült, hét jármű megrongálódott. A rendőrség a baleset körülményeit szakértő bevonásával vizsgálja.

A rendőrök a helyszínelést délben befejezték, a forgalom azóta zavartalanul haladhat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Szlávik: amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát, nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet

Az átoltottság befolyással van a járványra, látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz - mondta az infektológus. Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak.
MTI, fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2021. május 15.

hirdetés

Kedvező, hogy sok 16-18 éves fiatal is hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen, hiszen ezzel ők is részei lesznek az "össznépi védettségnek" - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a közmédiának szombaton.

Szlávik János hozzátette: a "nyájimmunitást" könnyebb elérni, ha több ember veszi fel az oltást.

Arra kérte a fiatalokat, hogy még többen regisztráljanak, hiszen ezzel nem csupán saját magukat védik, hanem nagyobb veszélynek kitett rokonaikat is.

Kijelentette, hogy Magyarország igen jól áll az átoltottság szempontjából, de a 4,5 millió immunizált ember még nem elég ahhoz, hogy "nyugodtan hátradőljünk".

Az átoltottság befolyással van a járványra, látható, hogy a harmadik hullámnak lassan vége lesz - mondta Szlávik János. Hozzátette ugyanakkor: addig nem lehetünk biztosak abban, hogy nem romlik a helyzet, amíg 5-6 millió ember meg nem kapja a vakcinát.

hirdetés

Sok nyári esemény csak védettségi igazolvánnyal látogatható - idézte fel. Megjegyezte: sokan ezért oltatják be magukat, a teljes védettséghez azonban két adag vakcina kell, sőt az a második dózis beadása után két héttel alakul ki. Ezért arra biztatta az embereket, hogy a második oltást is vegyék fel.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: