SIKERSZTORIK
A Rovatból

Hogyan élj meg a hobbidból? – nem lehetetlen, mutatunk három példát, akiknek sikerült

Bennfentes tippek egy kézműves ékszerésztől, egy vloggertől és egy átváltoztatótól.

Link másolása

A Life&Trend az élet hangulatos oldala, ahová örömmel térsz be egy kis csemegéért, motivációért, tippekért.H angulatot ad, életmódtippekkel lát el, szórakoztat.

Csináld azt, amit szeretsz!

Annyiszor halljuk ezt a mondatot, de valahogy a megvalósítás rögös útján sokan elveszünk. Szerencse, tehetség vagy hatékony időbeosztásra van-e szükségünk ahhoz, hogy sikeresen megéljünk a hobbinkból? Egyre többen vágyunk arra, hogy szabadon, függetlenül dolgozzunk, és azt csináljuk minden nap, amit igazán szeretünk. Ha téged is foglalkoztat, hogy vajon meg tudnál-e élni a hobbidból, akkor olvass tovább! Cikksorozatom első részében három sikeres embert mutatok be, akik nap, mint nap a szenvedélyüknek élnek, szabadúszóként, örömmel dolgoznak. Inspirálódj, és tudd meg a titkukat!

1. A legegyedibb kutyás ékszerek megálmodója: Kun Dorka | Rubia Jewellery

"Gazdiként azonosulni tudok a megrendelőimmel, tudom milyen fontos számukra a kedvencük, akit ékszer formájában szeretnének megőrizni az örökkévalóságnak"

- A Facebook oldalad tele van szebbnél szebb állatos ékszerekkel, igazán egyedi, különleges ékszereket készítesz. Mivel foglalkozol pontosan és hogyan neveznéd magad? A kézműves ékszerész találó?

- A kézműves ékszerész nem rossz megfogalmazás. Végzettségemet tekintve aranyműves ötvös vagyok, viszont amit most csinálok az nem épp a hagyományos ötvöstechnikákra épül. Többnyire kutyás témájú ékszereket készítek viaszmintázással. Ez azt jelenti, hogy nem fémből kezdek neki a munkának, hanem viaszból faragom ki a különböző formákat, domborműveket vagy kis szobrokat, amiket később a kívánt nemesfémből le lehet önteni. Így valahol az ötvös és szobrász között vagyok félúton.

- Honnan indultál? Mit csináltál előtte, és mi adta az inspirációt ahhoz, amit most csinálsz?

- Kiskoromtól kezdve szeretem a kézműves dolgokat. Mindig volt egy aktuális hobbim, amiben kiélhettem a kreativitásomat, és ez egészen a gimnázium végéig megmaradt, ahol rajz és vizuális kultúra szakos voltam. Abban biztos voltam, hogy olyan foglalkozást szeretnék majd végezni, amiben örömömet lelem, így amikor eljött a továbbtanulás ideje, végiggondoltam mi lenne az, amit szívvel-lélekkel tudnék csinálni. Abban az időszakban rengeteg gyöngy és drót ékszert készítettem, így az ötvösség adta magát. Érettségi után a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskolába jelentkeztem aranyműves szakra, az iskola elvégzése után pedig egy egyedi ékszerek készítésével foglalkozó ötvösműhelyben kezdtem dolgozni. A másik meghatározó dolog az életemben a kutyák iránti rajongásom, így csak idő kérdése volt, hogy a két szenvedélyem mikor kapcsolódik össze.

- Hogyan néz ki egy napod?

- Itthon van a műhelyem, így nagyon szoros napirendet nem kell követnem. Általában 9-kor kezdem a munkát és délután 17-18 óráig dolgozom, de ez függ az aktuális megrendelések számától is. Heti egy-két délelőtt van, amikor a munkákkal kapcsolatos ügyeket intézem. Igyekszem az 5 munkanapos hetet tartani (a karácsonyt megelőző időszakot kivéve), de ha egy új ékszer nagyon befészkeli magát az agyamba, addig nem nyugszom, amíg meg nem csinálom. Mivel hétköznap csak a megrendelésekre van kapacitásom, így a hétvégékre marad az ilyen késztetések kiélése.

- Mennyi idő kellett ahhoz, hogy felépítsd a saját vállalkozásodat, és megélj a hobbidból?

- Egy kicsit speciális a helyzetem, mert amikor megfogalmazódott bennem a kutyás ékszerek készítése, két évre külföldre költöztünk a párom munkája miatt. Ez az időszak jó lehetőség volt, hogy elkezdjem építeni a leendő vállalkozásom. Rengeteget terveztem és mintáztam, amíg kint voltunk. Szerettem volna különleges, minőségi ékszereket készíteni, így sokat kellett fejlődnöm, hogy meg is tudjam valósítani, ami a fejemben volt. Nem akartam, hogy karikatúrának tűnjenek a munkáim. Bár korábban is dolgoztam viasszal, a domborműjellegű és 3D-s kis szobrok készítése teljesen új terület volt. Gazdiként azonosulni tudok a megrendelőimmel, hiszen tudom milyen fontos számukra a kedvencük, akit ékszer formájában szeretnének megőrizni az "örökkévalóságnak", ezért törekedni szeretnék a minél élethűbb és részletgazdagabb ábrázolásra akkor is, ha 1,5 cm nagyságú darabról van szó.

Amikor a közösségi oldalamra feltettem a munkáimat, rengeteg érdeklődő volt a magyar és külföldi kutyás ismerőseim között, mire hazajöttünk már várólistám volt megrendelésekből. Onnantól pedig, hogy kiváltottam az engedélyem, nem volt megállás. Először csak az ismerősök rendeltek, majd az ő ajánlásuk alapján mások is, mára pedig a világ minden tájáról megkeresnek anélkül, hogy bárhol hirdetnék.

Nem tudom, hogy alakultak volna a dolgok, ha nem megyünk ki külföldre és a munkahelyem mellett kell elkezdenem az egészet. Valószínűleg hamarabb el tudott volna indulni a vállalkozásom, de sokkal megterhelőbb lett volna főállás mellet belefektetni azt az energiát, amit így gond nélkül bele tudtam, így ebből a szempontból szerencsés voltam.

- Mit javasolnál azoknak, akik most szeretnének belevágni abba, hogy a hobbijuknak éljenek?

- Csinálják! A saját vállalkozás mindig valamennyire kockázatos, de az érzés, hogy abból élsz, amit igazán szeretsz, minden kockázatot megér. Örömmel dolgozol, ezáltal kreatívabb és sokkal motiváltabb vagy, és sokkal több energiát teszel a munkádba. A célközönséged pedig látni és értékelni fogja ezt, ami a sikeresség kapuja. Hatalmas szabadságot ad, hogy nincs rajtad külső nyomás és magadnak osztod be az idődet (oké, a munkaidő és munkaszüneti napok fogalma időnként erősen relatívvá válik). Problémák és nehézségek mindig adódnak, ezt nem nagyon lehet megúszni, de nyerj belőlük is motivációt és soha ne veszítsd szem elől hova akarsz eljutni!

2. A vlogger, aki a legjobban tud motiválni: Székely Martin | MartinVlogol

„Az inspiráció az, hogy látom, milyen messze lehet eljutni ebben a szakmában és érzem, hogy tényleg jó úton haladok afelé, aki mindig is lenni szerettem volna.”

- Mikor kezdtél el vlogger lenni? Egyszer csak jött egy sugallat, hogy vlogger leszel, vagy ez folyamatosan alakult ki benned?

- Gyerekkorom óta vonzott a média és a szereplés, már kiskoromban is jártam színészkedni, táncolni és énekelni. Több énekes-táncos fellépésem volt Pápa környékén, illetve volt, hogy Erdélyben léptem fel az akkori musicalstúdióval. Mivel akkoriban nem hittem magamban és a visszajelzések sem hoztak igazi önbizalmat, úgy éreztem, ez nem az én területem. Hiba volt, de mégis visszatértem. Próbálkoztam tehetségkutatóban, ami miatt rengeteg fájdalom ért. Ezen is túltettem magam. Szépen-lassan jöttek televíziós sorozatbeli felkérések, szerepeltem az RTL Klub Barátok közt, illetve a TV2 Magánnyomozók és Detektív BT. című sorozatában is. Itt már éreztem, hogy jó úton vagyok. Amikor láttam, hogy mennyien valósítják meg önmagukat az interneten, tudtam, hogy nekem is ez az utam, csupán gyűjtenem kell egy vlogger felszerelésre. 2016 júniusában meg is vettem az első kamerámat és július közepén már ki is raktam az első videómat, ami szerencsére sikeres lett. Nagyon féltem, hogy újabb elutasítás és csalódás lesz a vége, de szerencsére, ezúttal nem így történt, sőt.

- Honnan indultál? Mit csináltál előtte, és mi adta az inspirációt ahhoz, amit most csinálsz? Voltak előtted vlogger példaképek esetleg?

- Lényegében, mesébe illő eddig a történetem. Adott egy szegény családból származó gyerek, aki próbál kitörni a reménytelenségből. Nem sokan hittek bennem, vagy legalábbis nem akartak. Példaképek az életemben főleg ismert és elismert személyiségek, többek között Zac Efron, Taylor Swift, Shawn Mendes vagy éppen egy vlogger, Cameron Dallas, aki szintén a kamerájával/telefonjával indította be a karrierjét és mára már 20,6 millió követője van Instagramon. Az inspiráció egyértelműen az, hogy látom, milyen messze lehet eljutni ebben a szakmában és érzem, hogy tényleg jó úton haladok afelé, aki mindig is lenni szerettem volna. Természetesen, elgondolkodom sokszor, hogy biztos jó-e az, amit csinálok, hiszen tanárnak tanulok, és már tanítok is. Emiatt nagyon sok dolgot tabuként kell kezelnem és nem feltétlen oszthatok meg mindent a közösségi médiában – ha pedig igen, akkor vállalnom kell a következményeit annak, hogy támadás érhet. Ez egy nagyon kemény terület, de igyekszem újat teremteni és megmutatni, hogy egy személyiség valójában nem feltétlen egy utat rejthet csak.

- Milyen felkéréseket kapsz általában? Mi az, amit szívesen vállalsz?

- Szerencsére olyan cégek keresnek meg, akik azzal foglalkoznak, ami engem valóban érdekel. Ezek a területek általában oktatás, motiváció, technika, divat, zene, sport és férfi szépségápolás. Ezeket nagyon szívesen elvállalom, ha teljesen beleillenek a profilomba, illetve van idő 100%-os munkát kiadnom a kezemből. Több felkérésre is nemet mondtam már, mert tudom, hogy nem rövidtávú sikert tervezek. Tavaly együtt dolgozhattam többek között az e-Palatáblával, a MySchool-lal, az HBO GO-val, a Vodafone Vloggersulival, az MTV Hungary-vel, a Griff Squash és Fitness Club-bal vagy éppen a Palatinus Stranddal. Ezekre mind-mind büszke vagyok, hiszen mindegyiket teljes hitelességgel tudtam átadni a nézőimnek.

- Mennyi idő kellett ahhoz, hogy felépítsd a saját vállalkozásodat, és megélj a hobbidból?

- Azt nem mondanám, hogy már ebből élek, de a tanítással együtt igen, már meg tudok élni a hobbijaimból, hiszen a tanítás is a hobbim. 1,5 évig egyébként semmi pénzt nem kerestem se a YouTube-bal, se az Instagram-ommal. YouTube-ra igyekszem heti 1 videót kitenni, de az egyetem, tanítás és edzés miatt ez sajnos nem mindig sikerül, a nézőimet viszont imádom, hiszen megértik. Megosztom velük Instagram-on azt, hogy miért nem sikerül azon a héten éppen tartalmat feltöltenem a YT-ra. Instagramra éppen ezért mindennap töltök fel storyt, és majdnem mindennap teszek ki egy képet/videót valamilyen üzenettel alatta, hogy át tudjam adni mindazt, ami bennem van. Ehhez tényleg nagy elhivatottság, kitartás és rengeteg őszinte megnyilvánulás kell.

Idő kellett ahhoz, míg az emberek felfedezték a videóimat, vagy eljutott a valódi üzenet. Úgy érzem, még mindig nem tudtam megmutatni azt, aki valójában vagyok, még mindig sokan csak egy „tipikus bullshit motivációs speaker”-nek tartanak, de nincs ezzel baj, ez egy újabb kihívás az életemben.

- Vloggerként hogyan látod ezt a területet, milyen bevételekre lehet számítani kezdőként, illetve egy olyannak, aki már régóta benne van a szakmában?

- Ha tömegtartalmat gyárt valaki és a cégek csak a számokat látják a csatorna mögött, akkor már az elején lehet szép kis bevételekre szert tenni, azonban, nekem inkább a lassú építés a célom, mint a hirtelen jött-ment siker. Vannak olyan ismerőseim, akik teljes mértékben ebből élnek, ők már évek óta ezzel foglalkoznak, rájuk büszke vagyok, hiszen az elején nekik sem hozott semmiféle bevételt, csak hobbiként videóztak, most pedig a megérdemelt – és a szerencse miatt is – munka gyümölcsét élvezhetik.

- Mit javasolnál azoknak, akik most szeretnének belevágni abba, hogy a hobbijuknak éljenek, és különösen azoknak, akik vloggerek szeretnének lenni?

- Bár, ez is csak üres beszédnek hangozhat, hiszen én voltam a legszkeptikusabb ezzel az egész közösségi médiával kapcsolatban, mégis azt mondom: legyél kitartó, egyedi és ne add fel, mert nem tudhatod, melyik pillanatban akadnak rá egy videódra és onnan megváltozhat akár az egész életed is. Időbe fog telni, de ha hiszel benne és tényleg olyat adsz az embereknek, amire szükség van (legyen az tényleg bármi, hiszen az biztos, hogy manapság mindenféle tartalomra igény van), akkor előbb-utóbb be fog jönni. Sok sikert!

3. Aki önbizalmat ad és teljesen átváltoztat: Berényi Betti | Átváltoztatunk - portfólió fotózás

„Igazán örülök, amikor megmutathatom valakinek azt az énjét, amit addig kevésbé tapasztalt. Sokan csodálkozással kiáltanak fel, hogy „De gyönyörű vagyok!” vagy „Te jó ég, ez tényleg én vagyok?”

- A profilod a fotózás, de nem is akármilyen. Azt vállalod, hogy átváltoztatod az embereket profi sminkessel, fodrásszal, és azzal, hogy olyan fotókat készítesz róluk, melyek a magazinok címlapjára is illenének. Hogyan találtad ki ezt a komplex szolgáltatást és mikor kezdtél el fotózni?

- Fejben tulajdonképpen már nagyon régen. Huszonöt éves koromtól modellkedtem alkotótáborokban fotóművészeknek és fotózást tanulni vágyó, vagy ismereteiket bővíteni vágyó amatőr és profi fotósoknak. Nagyon sajátságos hangulata volt, több hetes nyári táborokban időnként a természettel szinte eggyé válva, vagy valami absztrakt ötlet alapján, vagy csendélet részeként igyekeztünk a művészeti vezető „munkatársaiként” megvalósítani az elképzeléseket.

Közben mintegy a munka velejárójaként hallottuk az instrukciókat, mire figyeljenek a fotósok, mik az előnyök, hátrányok, buktatók és mit hogy érdemes megvalósítani. Benne voltunk egy helyzetben, amit a kompozíció részeként éltünk meg, és amit utána viszontláttunk a résztvevők fotóit látva az esti közös képelemzéseken. Nagyon érdekes volt, ahogy képet kaptunk arról mi is, hogy mennyire mást lehet ugyanabból a helyzetből, pózból, kompozícióból, fényekből, még akár azonos technikai felszerelésből is kihozni, hiszen a közös gyakorlat során a beállítás ugyanaz volt, mégis nagyon különböző képek készültek. Egyre nagyobb gyakorlatom lett abban, hogy elképzeljem, hogy az adott pózt, helyzetet én hogy látnám, mit fotóznék belőle, ha a kamera mögött lennék.

A művészeti alkotótáborokban és utána fotós tanulmányaim alatt is egyre jobban megfogalmazódott bennem, hogy én melyik részével szeretnék foglalkozni a modellfotózásnak. Munkáim során elkezdtem kitapasztalni, hogy bizonyos beállítások kinek állnak jól, milyen fények milyen hangulatot hoznak, hogy lehet úgy megmozdítani a modellt, hogy az a legjobb legyen, és hogy néha milyen picin múlik az, hogy egy képnek mi lesz az üzenete.

Fontos a megfelelően megválasztott és kialakított smink és frizura, ami már eleve sokat dob. Két profi sminkmesterrel dolgozom, mindkettőnek nagy gyakorlata van ezen a területen is. Kiválasztjuk a legelőnyösebb ruhákat, elkezdjük a fotózást, közben folyamatosan mutatom a modellek számára legelőnyösebb pózokat, ügyelve arra, hogy a legjobb fényekkel csináljam a képeket.

Sok önbizalom-hiányos emberrel találkozunk, akik teljesen másnak látják magukat. Igazán örülök, amikor megmutathatom valakinek azt az énjét, amit addig kevésbé tapasztalt. Már amikor a kamera nyers képén viszontlátják magukat, sokan csodálkozással kiáltanak fel, hogy „De gyönyörű vagyok!” vagy „Te jó ég, ez tényleg én vagyok?”

- Főként nők jelentkeznek a fotózásra, vagy férfiak is ugyanolyan számban?

- Elsősorban nők minden korosztályból, de férfiak is megtalálhatók a modelljeink között. Ezen kívül kismama, családi, barátnős, anya-lánya fotózások is jellemzőek, időnként akár házi kedvenceikkel együtt.

- Mi a fő indíttatása azoknak, akik igénybe veszik a szolgáltatásodat? Maguknak, párjuknak, vagy esetleg más célra készülnek a képek?

- Megajándékozzák magukat vagy párjukat, sokszor önbizalom növelés céljából. Nők csináltatnak sorozatot magukról, amivel a párjukat lepik meg névnapi, szülinapi, évfordulós ajándékként vagy egyéb ünnepekre. Férfiak adják a fotózást ajándékba kedvesüknek, illetve sokszor szülők vagy rokonok tinédzser lányuknak.

- Mennyi idő kellett ahhoz, hogy felépítsd a saját vállalkozásodat, és megélj a hobbidból?

- Nagyjából két-három év, és persze a vállalkozás fejlesztése a mai napig is tart.

- Mit javasolnál azoknak, akik most szeretnének belevágni abba, hogy a hobbijuknak éljenek, és különösen azoknak, akik a fotós szenvedélyükből szeretnének megélni?

- Elsősorban azt, hogy ne hallgassanak azokra az ismerősökre, rokonokra, akik le akarják őket beszélni arról, hogy azzal foglalkozzanak, ami a szívüknek a legkedvesebb. Akár szeretetből, akár biztonságra törekvésből és féltésből sok ellenlábasuk lesz. Azt a belső hangot kövessék, ami a szívükből jön. Ne maradjanak sokáig az elmélet síkján, ne csak tervezgessenek, tervezgessenek… hanem kezdjék el felépíteni a vállalkozásukat, keressék meg a megfelelő partnereket, akikkel együtt tudnak dolgozni, és ha nehézségek adódnak is, ne hátráljanak meg. Tűzzenek ki egy célt, és csak azt tartsák szem előtt, ne hagyják magukat eltéríteni.

Dorka, Martin és Betti élő példák arra, hogy a hobbi igenis válhat fő bevételszerző forrássá, ha egy egyedi termékkel tudsz előállni, mely sokak számára hasznos lehet. Emellett a kitartásodra is nagy szükség van, számítanod kell arra, hogy az elején még nem lesz a hobbidból bevétel. A munkád édes gyümölcse viszont 2-3 év múlva már beérhet, és ezzel akár hírnévre is szert tehetsz.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


SIKERSZTORIK
A Rovatból
„Két napon át nem találták a szelvényt a lakásban” – sofőrként dolgozik az első magyar lottónyertes unokája
Gáborban csak nagymamája halálakor tudatosult, hogy híres család tagja: felmenője igazi híresség volt az ötvenes években. Miután nyertek, napokig keresték a lottószelvényt a lakásban.

Link másolása

Ring Sándorné vitte el a hazai lottójátékok történelmének első főnyereményét 1957-ben. Az asszony a 6. játékhéten játszotta meg négy gyermeke életkorának számát, ötödikként pedig a saját életkorát húzta be. Misi 23, Marica 26, Sanyi 33, Laci 37, ő maga pedig 66 éves volt. Pár nap múlva éppen ez az öt szám volt a nyerő, Ring néninek 855 ezer forint ütötte a markát. Érdemes tudni, hogy

az akkori az átlagkereset 1442 forint volt, mai értékre átszámolva pedig 146 millió forintot érne ez a nyeremény.

„Édesapám volt a legfiatalabb, ő nem is kapott olyan sokat a nyereményből. A nagyi elég szigorú asszony volt, poroszosan nevelte a gyerekeit és velünk is így viselkedett. Festményekbe, műtárgyakba fektette a pénzt, emlékszem, hogy édesapám is kapott egy nagy képet, de nagy gazdagság nem köszöntött ránk” – mesélte Gábor a Blikknek.

Nagy volt az izgalom a sorsolás után, ugyanis két napon át nem találták meg a szelvényt a lakásban.

Végül egy kabátzsebből került elő az értékes papírdarab. Ring Sándorné akkoriban azt nyilatkozta, hogy egyelőre takarékba teszi a pénzt. Később ugyan próbált okosan gazdálkodni az összeggel, de gyermekei nehezen tudták kezelni a hirtelen jött gazdagságot.

Gábornak ha pénz nem is jutott, a lottózás szeretete azért megmaradt. Ő is mindig ugyanazokkal a számokkal játszik, bízva abban, hogy egyszer rámosolyog a szerencse.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

SIKERSZTORIK
A Rovatból
„A minőségi csokoládéhoz elég három alapanyag” – Gyöngyvér a világ legjobb ültetvényein leste el a kakaóbab feldolgozásának trükkjeit
Hobbinak indult Sára-Gulyás Gyöngyvérnél a csokikészítés, azóta viszont csak ebből él. Extrém bonbonjaival világversenyeken szerzett érmei neki csak a hitelességhez kellettek, és igazán a csokikészítő workshopok éltetik.
Tóth Noémi - szmo.hu
2024. február 17.


Link másolása

– Mikor és miért kezdtél komolyabban foglalkozni a csokoládékészítéssel?

– 2011-ben kezdődött ez a történet, amikor karácsonyra készítettem a rokonoknak és barátoknak kézműves csokoládékat, majd szájhagyomány útján elkezdtek az ismerősök ismerősei is rendelni tőlem. Pár hónappal később már annyi rendelésem volt, hogy egyik napról a másikra eldöntöttem, hogy ebbe komolyan belevágok, felmondtam az akkori munkahelyemen és pont annyi félretett pénzem volt, amennyiből el tudtam kezdeni. Ráadásul akkoriban ment férjhez a húgom, akinek a szobája megüresedett, úgyhogy mondtam a szüleimnek, hogy mit szólnának, ha műhely lenne belőle, és szerencsére ők megengedték, sőt, támogatták is az ötletemet. Így lett a hobbiból megélhetés a csokoládékészítés. Mindig érdekelt a csokoládé, bár tinikoromban inkább a fogyasztása, hiszen hazafelé a suliból mindig vettem egy táblával, és egy álomképként bennem is volt, hogy de jó lenne ezzel foglalkozni, de amikor szakmát kellett választani, eszembe se jutott, hogy ezt is választhatnám. Viszont olyan papírokat szereztem, amelyek jó kiindulópontként szolgáltak ehhez, hiszen az egyik az idegenforgalom-szállodamenedzsment volt, amivel bármilyen vendéglátóhelyet nyithatok, a másik pedig egy szakácssuli.

– Mitől jó egy csokoládé?

– Minél kevesebb az összetevő, annál jobb. Ami kell bele, az kakaómassza, kakaóvaj és nádcukor vagy más édesítés, illetve tejcsoki esetén plusz tejpor. Ezen túl nagy mértékben meghatározza egy csoki minőségét, hogy milyen fajtájú kakaóbabból készült. Rengeteg típus van az ízesebb-aromásabbtól a kevésbé karakteres, semlegesebb változatokig, és az sem mindegy, hogy hol termesztették azokat. Általánosságban elmondható, hogy Latin-Amerikából származik a legjobb minőség (pl. Mexikó, Karib-térség, Costa Rica, Kolumbia, Peru), és a Criollo típus a legjobb kakaóbab. A fairtrade jelölés is fontos, hogy fenntartható gazdaságból származzon, és tisztességesen megfizessék a farmereket. A jó minőségű csokik csomagolásán ezeket az információkat – azaz a termőterületet, a kakaóbab típusát, sőt, néha még azt is, hogy hány órán át és hány fokon pörkölték – mind fel is tüntetik.

– Úgy látom a falon lévő vidám fotókból, hogy sok helyen voltál már a világban, ahol foglalkoznak kakaóbabbal: hol milyen tudással gazdagodtál?

– Az első ültetvény, ahol jártam, 2016-ban Vietnamban volt, és itt találkoztam azzal, hogy milyen lépésekből áll a kakaó feldolgozása. Persze már hallottam róla sokat, de ott láttam először, ahogy fermentálják, szárítják, őrlik vagy éppen préselik ki belőle a kakaóvajat – és ott kóstoltam először nyers kakaóbabot is. Hatalmas nagy tudást azért nem itt szereztem a témában, viszont első találkozásnak szuper volt.

A Karib-térségben jártam utána jópár szigeten és ültevényen, de a legkedvesebb élményem Martinique szigetén volt, ahol a szállásadónk kakaóval foglalkozott, és a dzsungelben lakott, ahol minden megtermett nála a kakaóbabtól a kókuszon át a papayáig, és a saját portáján készítette el a csokoládéit. Ő részletesen elmagyarázta a dolgokat, és itatott velem egy kakaóbab gyümölcséből készített, erjesztett alkoholt is, amely finom, licsis-citrusos aromájú volt. Mivel ő meg azt nem tudta, hogyan kell bonbont és trüffelt készíteni, arra meg én tanítottam meg, szintén helyben termett alapanyagokból.

Guadeloupe szigetén is rengeteget tanultam egy férfitól, aki workshopot tartott a csokoládékészítés folyamatairól, például a pörkölésről és őrölésről, saját tábla csokit is készítettünk, és megkóstoltatott minket autentikus kakaóitalokkal is. Tőle rengeteget tanultam, ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy itthon is meg lehetne csinálni egy ilyen tanfolyamot.

Santa Lucia szigetén pedig többek között teljesült egy álmom, hiszen megszállhattam a Hotel Chocolatban, ahol az étterem minden ételében van valamilyen módon csokoládé, és valami isteniek azok a kombinációk – illetve természetesen itt is volt workshop arról, hogyan kell a nulláról elkészíteni a csokoládét. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy eljuthattam ezekre a helyekre!

– És végül meg is valósítottad a csokoládékészítő tanfolyamokat itthon, Lady Lavender néven! Mi inspirált még ebben az utazáson felül, és milyen az összetétele a csoportjaidnak?

– Ez úgy jött, hogy jártam tánciskolába, és ott megismertem egy gourmet házaspárt, és egyszer megkérdezték, hogy eljöhetnek-e megnézni, hogyan készítem a csokoládéimat. Úgyhogy nekik tartottam meg életem első tanfolyamát, de nem azért csináltam, hogy hasznom legyen belőle, csak poénból, azért az alapanyagárat persze odaadták. Amikor a csokoládéjukat bevitték a munkahelyükre, a férj egy olyan cégnél volt, ahol több ezer ember dolgozik, és ott szájról-szájra terjedt, hogy létezik ilyen tanfolyam, és erre lehet jönni. Onnantól hetente jött egy négyfős csoport onnan, én meg közben rájöttem, hogy mennyire szeretem ezt csinálni, és jó látni a lelkesedésüket, hogy nahát, mennyire finom és szép már elsőre is a végeredmény. Nem magamtól találtam tehát ki, hanem az igények alapján alakult így, hogy ez érdekli az embereket: mostanra már a vállalkozásom harmadát teszi ki a nagyjából a tanfolyamok tartása. Nem csak az óbudai műhelyben tartom őket, hanem országosan is kitelepülünk, ha van megkeresés.

Ami a csoportok összetételét illeti, a feltételezéssel ellentétben nem csak csajok jönnek, sok a fiú is, akik általában a párjuknak készítenek valamit. Sokszor nekik még jobb érzékük is van az ízekhez, örömmel díszítgetnek és néha tovább is maradnak, mint a lányok, de persze 75-80%-ban azért valóban nők vesznek részt, és sok a gyerek is. Szóval 10-70 éves korig vegyes az összetétel.

– Melyek a legérdekesebb ízű csokoládék, amelyeket valaha készítettél és kóstoltál?

– Sok érdekes ízesítést készítettem már, mert régen meg voltam róla győződve, hogy csak olyat akarok készíteni, amit más nem. Ezért elkezdtem egyből meghökkentő párosításokat kitalálni sajtokkal, és a gorgonzolással több elismerést is begyűjtöttem. De szeretek különféle gombákkal is dolgozni, abból az egyik legizgalmasabb az volt, amikor karamellizált hagymára dobtam pöfeteg gombát és fehércsokival párosítottam, de medvehagymás és zöldségpárlatos kreációkat is megálmodtam. Húsokkal is dolgoztam már, azaz libamájas, vadpástétomos, füstölt kolbászos és baconös variációkkal. Virágos kombinációkat is kipróbáltam egyébként, szóval az a rövidebb lista, hogy milyen csokit nem készítettem még.

Ezeket az extrém ízeket csak a legbevállalósabbak szokták megkóstolni, ebből nem lehetne megélni, de fesztiválon a vagány látogatók szerették ezeket, csak ugye ők nem akartak ezekből húszat hazavinni. De a vásározást már abbahagytam, a céges partnerek meg biztosra mennek, és nem akarnak megosztó ízeket rendelni, úgyhogy most már kevésbé ez az irányvonal nálam.

A legizgalmasabb csokoládé, amit valaha kóstoltam, az egy vietnami úton a pho leveses csoki azzal az egyedi fűszerezéssel: igazán emlékezetes és finom volt! Egyébként szeretem tesztelgetni a konkurenciát, és ahogy járok a világ minden táján, sok érdekességgel találkozom.

– Milyen elismeréseket gyűjtöttél be eddig a csokikészítő szakmában, és milyen céljaid vannak még?

– Nem neveztem sok termékemet, és csak 2-3 évig vettem részt aktívan versenyeken, amelyeken meglepő módon nagy arányban szereztem érmeket, főleg bonbonokkal (Great Taste 2016 egy csillag gorgonzola bonbon és két csillag pipadohányos bonbon; Academy of Chocolate 2016 masala chai tejcsokoládé; International Chocolate Awards bronz 2016 gorgonzola bonbon és sajmeggy pálinka-zöldbors bonbon, illetve ezüst 2017 zölddiólikőrös bonbon; Az év pálinkás bonbonja két db bronz 2023 vadcseresznye bonbon és sajmeggy pálinka bonbon).

De nem vagyok alapvetően versengő típus, csak érdekelt, hogy világszinten hol tartanak a csokoládéim. Szerintem ez inkább hiteleséget ad, ha már tanítom, hogy lássák, akik jönnek hozzám, hogy van mögöttem tudás. De nem tervezek a jövőben versenyekre járni, és nem is a gyártásban látom a jövőmet, hanem inkább a rendezvényekben és a tanfolyamokban: emberekkel szívesebben foglalkozom.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
Szinte csoda: közel 30 év után találták meg a Forma-1-es versenyző ellopott Ferrariját
Mint kiderült, Gerhard Berger 1995-ben eltűnt autója Japánba került, majd onnan Nagy-Britanniába, ahol most találta meg a Scotland Yard.

Link másolása

Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott Ferrariját.

Az osztrák expilóta Ferrari F512M típusú személyautóját 1995 áprilisában, a San Marino-i Nagydíj első időmérő edzése után lopták el ismeretlen tettesek Berger imolai szállodájának parkolójából, a Ferrari-istálló akkori másik versenyzője, Jean Alesi ugyancsak Ferrari típusú autójával együtt.

A Scotland Yard hétfőn bejelentette, hogy Berger Ferrariját az autókhoz kapcsolódó szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyosztálya 29 évvel az eset után Nagy-Britanniában megtalálta.

A beszámoló szerint a londoni rendőrség januárban értesítést kapott a Ferrari autógyártól arról, hogy egy amerikai vásárló tavaly egy brit közvetítő révén kívánt megvásárolni egy Ferrari személyautót, ám a cég vizsgálatai kiderítették, hogy lopott kocsiról van szó.

A Scotland Yard ilyen ügyekre szakosodott részlege kiterjedt vizsgálatot indított, amelyből kiderült, hogy Berger ellopott autójáról van szó. Az ügyosztály kiderítette azt is, hogy a kocsit a 29 évvel ezelőtti lopás után nem sokkal Japánba szállítottak, és onnan érkezett 2023 végén Nagy-Britanniába.

Az ügyosztály négynapi vizsgálattal feltárta a kocsi múltját, és a Scotland Yard ezután lefoglalta a járművet, megakadályozva elszállítását Nagy-Britanniából – áll a londoni rendőrség hétfői beszámolójában.

A vizsgálatot vezető nyomozó, Mike Pilbeam közölte: szakértői becslések szerint a kocsi értéke megközelíti a 350 ezer fontot (162 millió forint).

Pilbeam közölte azt is, hogy Alesi ellopott Ferrarija továbbra sem került elő.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


SIKERSZTORIK
A Rovatból
TikTok-videókban mutatja be Balázs, hogyan varázsoltak át egy romos parasztházat álmaik otthonává
Teljesen laikusként, szinte nulláról kellett felújítaniuk az etyeki házat, a három évig tartó munkát részletesen dokumentálták. A videókban szó esik sitthordásról, flexelésről, de még az építkezési alkoholizmusról is.
Láng Dávid - szmo.hu
2024. február 18.


Link másolása

Vidékre Házasodtunk címmel október elején indult Tarnóczi Balázs TikTok-csatornája, amelyen elmeséli, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie friss házasként és apukaként egy házfelújítás levezénylése során. Arról beszélgettünk, mennyire tette próbára a projekt a kapcsolatukat a feleségével, előfordult-e, hogy besokalltak, és hogyan érintette őket az építőanyagok óriási áremelkedése.

– Sokan a gondolatától is fáznak annak, hogy felújítandó ingatlant vásároljanak. Számotokra mi szólt mellette?

– Épp nemrég készült egy kétrészes videóm arról, milyen előnyei vannak a romos, vagy legalábbis erősen felújítandó állapotú házaknak. A leglényegesebb szempont az ár, jóval olcsóbban meg lehet venni, mint egy kulcsrakész ingatlant. Emellett egy látszólag felújított ház is rejthet csapdákat: lehet, hogy amikor megveszi az ember, tök jónak tűnik, de pár hónap múlva mondjuk kiderül, hogy azért húztak fel gipszkarton falat, mert mögötte durván penészedik a valódi fal. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint visszabontani az egészet, akkor pedig máris ugyanott tartunk.

Ha a problémák előre láthatóak, az összességében sokkal ideálisabb helyzet, mint amikor ránézésre minden rendben, majd szép lassan kiderül, hogy valójában nagyon nem.

– Ha a fő indokotok az ár volt, akkor valójában kényszerből döntöttetek így, és mondjuk háromszor-négyszer annyi pénz birtokában inkább maradtatok volna Budapest belvárosában?

– Biztos, hogy nem. Én Salgótarjánban nőttem fel, aztán 12 évet éltem Budapesten, egyetemistaként és közvetlenül utána még kiélvezve ennek minden előnyét. Alapítottam stand up comedy társulatot, játszottam kilenc zenekarban, és még sorolhatnám. De ahogy elcsitultak bennem a kozmopolita ingerek, valahogy sokkal inkább a természetközeliség és a nyugalom kezdett vonzani.

Egyértelmű volt, hogy Budapestről el kell jönnünk, viszont a munkáim miatt valamennyire azért közel kellett maradnunk hozzá. Így végül a mindössze félórányira lévő Etyekre esett a választásunk. Egyéb szempontok is szóltak mellette, arról szintén készítettem egy videót, hogy mit érdemes mérlegelni, amikor az ember lakóhelyet választ.

– Mekkora személyes jelenlétet igényel egy ilyen projekt? Tudtatok-e dolgozni mellette?

– Amikor elkezdtük, hétvégente jártunk ki, már csak azért is, mert akkoriban olyan munkahelyem volt, ami állandó városi jelenlétet igényelt. Viszont apósom a távollétünkben is egyengette a dolgokat. Négy és fél hónapunk volt arra, hogy befejezzük az első szobát és a fürdőszobát, mivel addig tartott at albérleti szerződésünk, amit csak nagyon előnytelen feltételekkel tudtunk volna meghosszabbítani. Emiatt az első 4 hónap, 2020 decemberétől 2021 áprilisáig rettentően feszített tempóban zajlott.

Ráadásul ez pont a karantén idejére esett, ami abból a szempontból jó volt, hogy nem is vágyakoztunk elmenetelre, hiszen lehetőségünk se lett volna rá. Emiatt az összes szabadidőnket ebbe öltük. Az áprilisi beköltözést követően pedig már hétköznapokon is tudtunk haladni.

A munkám addigra jórészt otthonról végezhetővé vált, szóval két feladat között „pihenésként” nem megittam egy teát, hanem mondjuk elhordtam pár vödör sittet, kiástam egy négyzetmétert a terasz előkészítéséhez, esetleg leszedtem pár kiló mészkövet a disznóólról, hogy szét tudjuk bontani.

Amiatt is sietnünk kellett, mert augusztusban összeházasodtunk, és az esküvőnk után már itt nálunk szerettünk volna egy összejövetelt tartani, tehát addigra vendégfogadásra alkalmas állapotba kellett hozni a helyet. Nem egyszer fordult elő, hogy felkeltünk egy órával hamarabb hajnalban, hogy felvihessünk még egy réteg meszet valamelyik szobára, mert akkor az napközben tud száradni, és este mehet rá egy újabb réteg.

– Volt olyan, hogy besokalltatok?

– Inkább a feleségemnek volt olyan érzése néha, hogy jó volna szünetet tartani, elmenni kirándulni, vagy bárhogyan kikapcsolódni. De annyira hajtott bennünket a határidő és az előre lefektetett ütemterv, hogy nem éreztem szükségét a pihenésnek. Ez konfliktusokhoz is vezetett köztünk, úgyhogy meg kellett tanulnom kikapcsolni. Ahhoz képest, hogy ez a fajta munkavégzés addig totálisan távol állt tőlem, egy egészen új dimenzióját ismertem meg a flow érzésnek.

– Hárman csináltátok az egészet az apósoddal, senki mást nem vontatok be?

– Kezdetben még próbálkoztunk barátok elhívásával, hogy egyfajta közösségi élményt nyújtva őket is részesévé tegyük a történetnek, de ez nem mindig sült el jól. Ment rá emberi kapcsolatunk arra, hogy aki segíteni jött, nem tudta felvenni azt a tempót, amihez mi hozzáedződtünk a hónapok során.

Ilyenkor egy idő után óhatatlanul fellép egy olyan rossz érzés, hogy „mégse voltam jó segítség”, és ha sikerélmény helyett ezzel tér haza az adott barát, az sajnos súrlódáshoz vezethet. Egyébként készült arról a témáról is egy videóm, hogyan lehet elkerülni az ilyesmit.

Volt egy egyszemélyes kőműves segítségünk is egy idős mester bácsi személyében, aki például a vakolást és az ablakok cseréjét végezte, közben pedig folyamatosan tanított bennünket. Rengeteget köszönhetünk neki, de mivel korlátozottak voltak az anyagi lehetőségeink, csak időnként bíztuk meg őt. És persze ott voltak szüleim is, akik amikor tudtak, bekapcsolódtak az aktuális folyamatokba, de Salgótarjánból nekik ez bonyolultabb volt azért, úgyhogy távmunkában végezhető feladatokat vittek, mint például a 100 éves tálaló szekrényünk kipofozása.

– A kapcsolatotokat mennyire tette próbára a projekt?

– Próbára tette, de kiállta a próbát. Amikor tavaly nyáron, a terhessége hetedik hónapjában nekiláttam a pince felújításának, és egy héten keresztül napi 12 órát ott töltöttem a pincében, amit ő akkor megközelíteni se tudott, érthető módon nem volt boldog. De fantasztikus megbocsátó- és megértőkészsége van, szóval ezen és a hasonló helyzetekben szerencsére túl tudtunk lendülni.

– Az építőanyagok ára óriásit nőtt az elmúlt pár évben. Ezt ti mennyire éreztétek meg?

– Abszolút mértékig. Épp most tervezek egy videót arról, mikor érdemes anyagot venni az építkezéshez, a válasz erre nagyon röviden annyi, hogy amint pénze van az embernek. Attól jobb ajánlatot ugyanis, amit ma kap, később biztos nem fog kapni, valószínűleg már másnap se. Rosszabbat viszont annál inkább kaphat. Az építkezés három éve alatt a faanyagtól a cementen át a sóderig mindennek az ára hatalmasat drágult.

@videkrehazasodtunk Első meglepetések a felújítában Pt.1 #vidékreházasodtunk #költözzvidékre #vidékiélet #vidék #etyek #csináldmagad #diy #diyproject #felújítás #házfelújítás #házasélet #házépítés #házilag #hajópadló #homok #építkezünk #építkezés #parketta #vizesedés #falak #fal #tippek #tippeknektek #tippekneked #fyp #tippektrükkök #mész #mészkő #festék ♬ eredeti hang - VidekreHazasodtunk

– Milyen váratlan akadályok merültek még fel?

– Rögtön az építkezés elején volt egy olyan bakim, hogy meg kellett néznem, milyen mélyen van a ház alapja. Soha nem csináltam előtte ilyet, szóval bementem a szoba közepére és ott kezdtem el ásni. Már egy egész nagy kupacot kiástam, amikor bejött a feleségem, majd nevetve közölte, hogy az alapot a fal mellett kell megnézni, nem a szoba közepén. Hasonló, a szaktudás hiányából fakadó felesleges feladatvégzések több alkalommal adódtak, de a ház állapota is okozott meglepetéseket.

– Hogy jött a TikTok-csatorna ötlete, ki a célközönség?

– Magával a csatornával többféle célom is volt. A fő szempont mindenképpen az oktatás, hiszen én pusztán gyakorlat útján el tudtam jutni a teljesen laikus szintről egy olyan fokra, amikor már magabiztosnak mondhatom magam az építkezéssel összefüggő kérdésekben. Szerettem volna a megszerzett tudást minél többeknek átadni, hiszen ha a munka elején is rendelkeztem volna vele, biztosan rengeteget tudtunk volna spórolni. Egyben azt a nézetet is népszerűsítem, hogy nyugodtan vágjunk bele olyan dolgokba, amelyekhez látszólag egyáltalán nem értünk, mert minden tanulható.

A harmadik szempont pedig, hogy teljesen beleszerettem a vidéki életbe, ami egykori városiként komoly tanulási folyamat volt. Ennek része például, hogy igen, itt előfordul, hogy hétvégén is kaszálnak az emberek a telkükön, de valamikor le kell vágniuk a füvet, és mivel hétköznap dolgoznak, máskor nem tudják. Empatikusnak kell lenni mások felé. Az is teljesen természetes dolog, hogy az út közepén sétálnak az emberek, mert itt nincs járda, városiként viszont ez is nagyon furcsa lehet.

Rengeteg olyan vidékre települő van, aki pontosan azt a városi kultúrát hozza magával, amit hátra akart hagyni. Szerintem ha szórakoztató formában mutatjuk be az itteni tipikus élethelyzeteket, az nekik is segít az átállásban. Most már 53 videó közül lehet válogatni, emellett a YouTube-csatornán elindítottam egy podcast-sorozatot is, amelyben a miénkhez hasonló történeteket mutatok be olyan emberekkel beszélgetve, akik városból költöztek vidékre.

@videkrehazasodtunk Miket kell elfogadj vidéken? 3: Ne flexelj! #vidékreházasodtunk #vidék #vidékiélet #vidékiéletszépségei #vidékvagyváros #vidéki #közösség #tanács #tanácsadás #tanácsok #gondoldújra #tipp #tippek #tippeknektek #tippekneked #tippektrükkök #flex #flexelés #társadalom #társadalomkritika #fy #fyp #foryou #foryourpage #ingyen #jótékonyság #felajánlás #szerénység #bmw #porsche #maserati #balenciaga ♬ eredeti hang - VidekreHazasodtunk

– A ház már teljesen készen van, vagy akad még feladat?

– Egy ház soha nem lesz kész… (nevet) Egyelőre ami látható feladat, az a falak külső lemeszelése, ugyanakkor a gyerekünknek a cseresznyefára elképzelt lombháztól kezdve az udvarban kialakítandó járófelületig folyamatosan jutnak eszünkbe olyan dolgokat, amiket meg lehetne valósítani, és ami persze tartalmat is biztosítana a csatornára. Egyelőre még visszamenőleg dolgozom fel az elmúlt 3 év eseményeit, de miután azzal végeztem, jöhetnek az újabb témák.


Link másolása
KÖVESS MINKET: