News here
hirdetés

HÍREK

„Elkezdődött a kizsákmányoló szexuális kapcsolat köztünk” – bevallotta, mit tett tanítványaival az irodalomtörténész

Vári György nyilvános posztban tette közzé, hogy annak idején egy gimnáziumban tanított, ahol elnyerte a diákok bizalmát, de ahogy írta: „hatalmi helyzetből kontrollált kapcsolatokat létesítettem, manipuláltam és használtam ki.”

Link másolása

hirdetés

Egy Facebook-posztban vallott korábbi tetteiről Vári György irodalomtörténész, aki - mikor egy budapesti gimnáziumban tanított - visszaélt a diáklányok bizalmával.

A bejegyzését így kezdi:

"Amiről szó van: 15 éve, 20-as éveim közepén, kezdő magyartanárként, hatalmammal, helyzetemmel visszaélve kihasználtam 17-18 éves tanítványaim rajongását, megkörnyékeztem, egy alkalommal erőszakoskodva fogdostam, zaklattam egyiküket, akivel később, évek után, egyszer lefeküdtem. Másikukkal közvetlenül azután jöttem össze, hogy formálisan megszűnt köztünk a tanári–tanítványi viszony, az első igazi kapcsolatát remélő lányt minden szempontból, minden módon, érzelmileg, szexuálisan egyaránt kihasználtam a végletesen kizsákmányoló viszony pár hónapos fennállása alatt, amelyet azután megszakítottam, hosszú évek alatt sem kiheverhető, súlyos érzelmi károkat, nehezen feldolgozható traumát hagyva magam után. Éveken át elhúzódó párkapcsolati, szexuális, érzelmi bizonytalanságokat, válságokat, rengeteg, nagyon lassan mérséklődő fájdalmat okoztam."

A történteket évekkel ezelőtt az Üvegplafon is megírta, név nélkül. A cikkben több áldozata is megszólalt. Ők súlyosabbnak érezték Vári tettét, mint ahogy azt akkor zaklatójuk gondolta. Most Vári is beismerte tette súlyosságát. Mint írja, bocsánatot kér mindazért, amit elkövetett:

"Bocsánatot szeretnék kérni, illúziók nélkül, elmondani, hogy ha nem is segít már semmit, mennyire sajnálom mindazt, amit elkövettem, mindazt a fájdalmat, amelyet okoztam".

hirdetés

Az esetek idején már 25 éves volt, ám most azzal is szembenézett, hogy milyen út vezetett odáig:

"... mindazt, ami ide vezetett, közegünk egy része bocsánatos bűnnek, esetleg jópofaságnak tekinti. Egyik kedvenc regényem főszereplője egy romantikus pillanatban bevallja elrévedve, hogy középiskolás kamaszként kicsit letapizta az osztálytársát. Kamaszkoromban én is úgy gondoltam, hogy vicces rácsapni a lányok fenekére, illetlen kicsit meg tapintatlan, de vagány. Ahogy a kedves őrültről, a Füttyös Gyuriról mesélték kedélyesen, hogy újságpapírral csapkodta a Körúton a lányok fenekét. Legyintő megbocsátással. Nem ügy.

Mindaz, amit frusztrált, testileg, szexuálisan zavart kamaszkoromtól fogva csináltam, ahogy „közeledni próbáltam” lányokhoz, nőkhöz, bizonyára többször is a határát súrolta a szexuális zaklatásnak, vagy sokszor jócskán túl is lépett rajta. A szociális normák végtelen képlékenysége, amely például azt sugallta, hogy a lányok fenekét csapkodni még belefér, mindezt „lehetővé tette”.

Elhúzódó, a húszon bőven túl is masszívan frusztrált későkamaszkorom még tartott, amikor tanár lettem egy iskolában, nem egészen 24 évesen."

A tanár-diák kapcsolatról úgy vélte:

"Egyszerre igaz és hazugság, ha azt mondom, nem tudtam, mit teszek, amikor egyre bizalmasabb, egyre kevésbé formális viszonyba kerültem a második fakultációs osztályomba járó lány diákok némelyikével, amikor együtt tanultunk külön, tanításon kívül, beszélgettünk az élet fontos dolgairól. Bizonyos kérdésekben a bizalmukba avattak. Tudtam és nem bántam, hanem hízelgett is sértett hiúságomnak, hogy ennek a viszonynak van fiú–lány dimenziója. Tudtam, azt hiszem, hogy a felém irányuló érdeklődés jórészt épp a státuszomnak szól, annak az izgalomnak, hogy tanár vagyok és mégis figyelek rájuk. Azt hittem, a rájuk irányuló figyelmem valódi és őszinte érdeklődés, hogy méltán avatnak a bizalmukba, tényleg a barátjuk vagyok. Hogy amikor „őszintén” beszélek velük, megértem a problémáikat, úgymond, akkor partnerek vagyunk. "

A helyzetét is elemezte, hogyan tudott olyan szituációt teremteni, amiben a diákokat manipulálni tudta:

"Úgy éreztem, laza és nagyvonalú dolog nem tanárként viselkedni, közvetlennek lenni, barátkozni. A határok elmosása azonban nem szüntette meg az aszimmetriát a kamaszok és köztem, inkább veszélyesebbé tette attól, hogy látszólag eltüntette azt.

Kitüntetett, hatalmi helyzetből teremtett bizalmat, és aztán visszaéltem vele a nárcisztikus személyiség működésmódja szerint, amely mindenki más személyét neki alárendeltnek, sérelmei jóvátételének jelenti,

és csak hatalmi helyzetből kontrollált kapcsolatokat létesítettem, manipuláltam és használtam ki".

A hosszú posztban leírta azt is, hogy milyen módon használta ki a lányok bizalmát. Volt aki visszautasította, de volt olyan, aki "rajongott" érte, és bár tudta, hogy érzelmileg kötődik hozzá a lány, ő mégis egy idő után véget vetett a kapcsolatnak úgy, hogy áldozata éveken át szenvedett miatta.

Lapozz a továbbiakért:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
Az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere
A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni. Azonban már az első nap sem sikerült zökkenőmentesen.

Link másolása

hirdetés

A nagy érdeklődés miatt az első napon összeomlott a népszámlálás online rendszere - írja a Telex.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szombaton kezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező.

A kérdőíveket október 16-áig lehet az interneten kitölteni,

ezután számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online a kérdőív. A népszámlálásban mindenkinek törvényi kötelezettsége rész venni. Aki ezt megtagadja, azt akár 200 ezer forintra is megbírságolhatják.

A Telexnek azonban szombaton napközben már több olvasó is jelezte, hogy nem tudnak részt venni a népszámlálásban, mert az online felület nem működik megfelelően.

Estére már nyilvánvalóvá vált, hogy hiba történt.

hirdetés
A népszámlálás zöld számát felhívva ugyanis egy robothang egyből arról tájékoztatta a telefonálókat, hogy a nagy érdeklődés miatt a népszámlálás online rendszere összeomlott.

Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy mikorra állhat helyre a rendszer.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet utolérte a spórolás: télre bezárnak a kollégiumok és az uszoda, az épületben nem lehet 18 foknál melegebb
Még a saját eszközöket sem lehet az intézmény hálózatról tölteni egy szombaton közzétett rektori utasítás szerint.

Link másolása

hirdetés

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is utolérte a sporolás: télre bezárják a kollégiumokat, az uszodát, az épületekben nem lehet több 18 foknál és nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni - ez derül ki az intézmény Hallgatói Önkormányzata által szombaton közzétett rektori utasításból. A bejegyzés szerint a 35/2022. számú rektori utasítás

„nagy változásokat hoz el az egyetemi életben”.

A bejegyzés szerint december 17. és február 11. között a Diószegi Úti Kollégium és a ZMLEC kivételével bezárnak a kollégiumok. December 19. és január 9. között a Szárnyépületet kivételével minden épület bezár. December 19. és 2023. január 31. között bezár az uszoda is.

Az egyetemi épületekben – kivéve a Ludovika Aréna uszodai létesítményét és az egészségügyi ellátást biztosító helyiségeket –, így

a kollégiumokban is csak 18 fokra lehet felfűteni a helyiségeket.

A bejegyzésben megosztott rektori utasításból az is kiderül még többek között, hogy

 • nemcsak az uszoda zár be december második felétől, hanem a vívóterem és a lövészklub is,
 • az egyetemi épületek díszkivilágítását este 9 órakor lekapcsolják,
 • a kézszárítók és a világítótestek felét le kell kapcsolni,
 • nem lehet többé „a saját használatú eszközöket” az egyetemi hálózatról tölteni,
 • és havi 40 ezer forintban korlátozzák a személyi használatra is adott céges kocsik tankolását.

  Az oktatási kérdésekben is születtek rendelkezések. Így ahol azt a tantervek lehetővé teszik, preferálni kell a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (a továbbiakban: TVSZ) meghatározottak szerinti jegymegajánlást és az évközi értékelést. A vizsgaidőszakban a TVSZ szerinti távolléti vizsgáztatás rendelkezéseit kell alkalmazni,

  hirdetés
  a tavaszi félév pedig szükség szerint távolléti oktatásban indul majd.

  „Ezek a szabályok számos kérdést vetnek fel, amelyeket összegyűjtve a HÖK egyeztetéseket kezdeményez az Egyetem vezetésével, hogy a lehető leggyorsabban egyértelműsítsük a tanulmányi kötelezettségeket” - írta a bejegyzésben a Hallgatói Önkormányzat.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


 • hirdetés
  HÍREK
  Leállította a Gazprom a gázszállítást Olaszország felé
  Az olaszok Ausztrián keresztül kapnak orosz gázt. A Gazprom most osztrák szabályozási problémák miatt állította le a szállítást.

  Link másolása

  hirdetés

  A mai naptól kezdve a Gazprom nem szállít gázt az Eninek – mondta az Eni SpA, Olaszország legnagyobb olajtársaságának szóvivője a Bloombergnek szombaton.

  Az orosz állami egy Ausztrián átmenő vezetéken keresztül szállította a gázt Olaszországnak.

  Az orosz gázt importáló OMV szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a szállítás megszakítása csak Olaszországot érinti, Ausztria továbbra is kap gázt, az OMV nemrég épp nagyobb mennyiséget is kapott.

  A Gazprom szombati közleményében azt írta, hogy felfüggesztette az Ausztrián keresztül Olaszországba irányuló gázszállítást, mivel

  az osztrák üzemeltető nem volt hajlandó megerősíteni a "szállítási nominációkat", az Ausztriában szeptemberben bevezetett új szabályozást követően.

  Az orosz állami cég azt is hozzátette, hogy dolgoznak a probléma megoldásán, és az olasz Eni is felvette a kapcsolatot a Gazprommal.

  A Bloomberg emlékeztet, hogy Olaszország elegendő alternatív gázforrást szerzett Észak-Afrikából, hogy pótolja az esetlegesen kieső orosz gázt. Múlt hónapban az ügyre rálátó források a lapnak azt mondták, hogy az Algériából és Egyiptomból érkező szállítások felfutása ezt fedezni fogja.

  hirdetés


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET:


  hirdetés
  HÍREK
  Kiderült, melyik postahivatalok zárnak be Budapesten, a soroksári fiókot petícióval mentené meg a polgármester
  35 alacsonyforgalmú postahivatalt fognak bezárni. Bese Ferenc azonban nem tartja elfogadhatónak az újtelepi fiók megszűnését.

  Link másolása

  hirdetés

  Kiderült, melyek lesznek azok a budapesti postahivatalok, amelyeket október 8-tól bezárnak - írja a Telex.

  A Magyar Posta pénteken közölte, hogy

  35 alacsony forgalmú budapesti postát bezárnak, mert így akarnak takarékoskodni.

  Eddig azonban az nem derült, melyik postahivatalok húzzák le a végleg a rolót október 7-én este. A Telex szombaton szúrta ki, hogy az eredeti sajtóközlemény végén megjelent egy lista, amelyben felsorolták a bezárásra ítélt postákat.

  Az egyik ilyen hivatal a soroksári Újtelepen található. A kerület polgármestere, Bese Ferenc szombaton a Facebook-oldalán azt írta, hogy tavasszal találkoztak a Magyar Posta egyik vezetőjével és lobbiztak - a lakossági igényekre való tekintettel - az újtelepi posta bővítéséért.

  Bese azt elismerte, hogy „azóta Európa és benne Magyarország helyzete nagymértékben megváltozott a háború és az annak következményeképpen fellépett energiaválság miatt”, és a posta is energiatakarékossági intézkedéseket vezet be.

  hirdetés
  „Ennek ellenére nem tartjuk elfogadhatónak az újtelepi posta bezárását, valamint elvártuk volna az intézkedést megelőző tájékoztatást”

  - írta a városvezető, aki később azt is bejelentette: petíciót indítanak az újtelepi posta bezárása ellen.


  hirdetés
  Link másolása
  KÖVESS MINKET: