hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

December 8-tól foglalhatnak időpontot az 5-11 éves gyerekek oltására a szülők

A házi gyerekorvosok feladata lesz előzetesen felmérni, hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők.

Link másolása

hirdetés

December 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni 5-11 éves gyerekeiknek a szülők, írja a HVG egy birtokába került körlevélre hivatkozva, melyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő küldött a házi gyerekorvosoknak.

A tájékoztatás szerint az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer-vakcinákat a kórházi oltópontokon, valamint a házi gyermekorvosi és vegyes praxisokban is beadhatják. Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, rendelőnként 10 fős csoportokat kell létrehozni - tették hozzá.

A levél szerint a házi gyerekorvosok feladata lesz előzetesen, december 7-ig, keddig felmérni, hány gyereket akarnak náluk beoltatni a szülők. Az oltóanyagot az előzetes igényfelmérés alapján fogják szétosztani az országban.

Az Európai Gyógyszerügynökség november 25-én engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását az Európai Unióban. Korábban írtunk róla, hogy a tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a BioNTech és a Pfizer 5-11 éves korosztálynak szánt vakcináját.

Az engedélyezés és a szállítás közötti viszonylag hosszú időre azért van szükség, mert az oltóanyag ugyan nem más, mint amelyet a 12 éven felülieknél használnak, de az adagolás alacsonyabb - 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammból áll egy dózis -, ezért máshogyan kell megtölteni a szérumot tartalmazó ampullákat.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Lefújták a felvételit az ellenőrök egy alapítványi gimnáziumban, mert egy tanár pár perccel 10 előtt bontotta fel a feladatsort
A hvg.hu információi szerint a nem állami fenntartású Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz kéttucatnyi kormányhivatalok szállt ki, és berekesztették a vizsgát. A szülők háborognak, 160 tanuló pótidőpontra kényszerült.

Link másolása

hirdetés

Ma voltak a központi felvételik a középiskolákban. Egy iskola kivételével minden flottul ment. A nem állami fenntartású Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz viszont ellenőrök mentek, és szabálytalanságra hivatkozva hazaküldték a diákokat. Az intézményben 160 gyerek írta volna a felvételijét, a szülők nem értik, mi történt.

A hvg.hu azt írta, hogy mintegy kéttucatnyi kormányhivatalnok szállta meg az épületet negyed órával 10 óra előtt. Nem sokkal 10 óra után közölték, hogy nem írhatják meg a magyar nyelv felvételit a jelenlévő diákok, legfeljebb csak a matematikát, vagy dönthetnek úgy, hogy jövő hét csütörtökön írják majd meg mindkettőt. Végül a diákok ez utóbbi megoldást választották.

Az ellenőrök a lap szerint azért fújták le a felvételit, mert az egyik felügyelő tanár 10 óra előtt pár perccel kinyitotta a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékot.

Egy szülő a hvg.hu-nak azt mondta: szerinte nonszensz, hogy egy ilyen eset miatt ennyi gyerek mai felvételije lehetetlenült el.

"A gyerekeknek szeptember óta erről a felvételiről szólt az életük, nem aludtak, stresszelnek. Erre most kiderül, hogy nem írhatják meg" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte azért bántak az ellenőrök ilyen szigorúan a Kürttel, mert nem állami, hanem alapítványi iskola.

hirdetés

Egy intézményben találtak szabálytalanságot a középfokú felvételi vizsgák alatt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel.

Szombaton írta meg a középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emmi által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező mintegy 73 000 tanuló

- emlékeztettek.

Hozzátették, hogy a vizsgák az előző évben már bevált járványügyi előírások betartása mellett, rendben zajlottak.

Mint írták, a vizsgák szabályszerű lebonyolítását a vizsgahelyszínek mintegy húsz százalékánál ellenőrizte a fenntartó vagy a kormányhivatal.

A közlemény szerint egy intézményben jelentős szabálytalanságot találtak, itt a magyar feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a pótidőpontban kell megírnia.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés
Erős fagyok jönnek, -15 foknál is hidegebb lehet néhol
A dermesztő hidegben jó eséllyel a Balatonon is összefüggő jégtakaró jelenhet meg.

Link másolása

hirdetés

Komoly fagyok jönnek a következő éjszakákon, a Balatonon is összefüggő jégréteg képződhet - írja az Időkép.

Vasárnap a felhősebb nyugati tájak kivételével már erősebb fagyok indítják a reggelt, az Északi-középhegység völgyeiben és a Dunántúl hóval borított, szélcsendes tájain -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Napközben nyugaton várható újabb havazás, keleten, északkeleten egy-egy hózápor.

A havazás, hófúvás miatt több megyére is sárga figyelmeztetést adtak ki - írja a met.hu veszélyjelzése. Szombat éjfélig az észak-nyugati és középső területekre, míg vasárnap a keleti országrészre lesz érvényes a figyelmeztetés.

Hétfőre országszerte a napsütés kerül előtérbe, a nyugati határ mentén is megszűnik a csapadék. Az északkeletire forduló szél hétfőre mérséklődik. Ekkor napközben is csak -5, +2 fokos maximumokra számíthatunk. Hajnalban pedig főként északon, keleten és a havas, kevésbé felhős dunántúli tájakon készülhetünk -10 foknál erősebb fagyokra.

A leghidegebb kedd reggel lesz. A szél országszerte lecsendesedik, kevés felhő lesz az égen, így nagy területen -10 fok alá hűl le a levegő.

hirdetés
A havas tájakon, így a Dunántúlon és a keleti, északkeleti határ mentén -15 foknál is hidegebb lehet. Kedden napközben befelhősödik az ég.

Szerdától pár fokkal enyhül az idő, és a kemény éjszakai fagyok is szelídülnek. A következő napokban a nagy hidegben jó esély mutatkozik arra, hogy nagyobb állóvizeink is befagyjanak, így a Balatonon is összefüggő jégtakaró jelenhet meg.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Feljelenti a Jobbik Fekete Pétert folytatólagosan elkövetett lopás miatt
Az államtitkár maga mondta el az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár átadóján tartott beszédében, hogy rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól.

Link másolása

hirdetés

"Sajnálatos, de mindent elárul az Orbán-rezsimről, hogy ezen a jeles napon, a Magyar Kultúra Napján azt kell bejelentenem, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelentést teszek a kultúráért felelős államtitkár, Fekete Péter ellen" - írja a 444-hez eljuttatott közleményében Brenner Koloman, a Jobbik parlamenti képviselője, az Országgyűlés alelnöke.

Az egészen szürreális eset az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár pénteki átadóján történt, amikor is Fekete Péter államtitkár beszédében büszkélkedett el azzal, hogy rendszeresen leemel ezt-azt a közgyűjtemények polcairól.

Fekete az írásban publikált verziójából ezt a részletet már kivágta - írja a lap, de a beszédben mindenki meghallgathatja, hogy „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal”, majd elővett egy futball-labdát, ami szerinte is a Petőfi Irodalmi Múzeum katalogizált eleme. Azt mondta, hogy "számmal, múzeumi tárgyként a Petőfi Irodalmi Múzeumba bevételezték ezt a tárgyat".

Az Esterházy-könyvtár egyébként az Evangélikus Országos Gyűjtemény kezelésében van, az érte felelő, egykor a Petőfi Irodalmi Múzeumot igazgató Pröhle Gergely tett egy meglehetősen érdes megjegyzést, hogy reméli, az államtitkár vissza is viszi a labdát, amit elemelt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK
Nincs nyoma annak, hogy az MSZP-s Bangóné járt arra a főiskolára, ahol az életrajza szerint diplomát kapott
„Tanulmányi rendszerünk archívumában az Ön által kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található” - válaszolta a Mandinernek a Budapesti Gazdasági Egyetem, a jogutód.

Link másolása

hirdetés

Az önéletrajzában, ami nyilvánosan elérhető, az áll, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskolán végzett az MSZP képviselője, Bangóné Borbély Ildikó.

2013-ban közgazdászként végzett a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF), a listán bejutott parlamenti képviselő. Ezzel kapcsolatban a Mandiner küldött a főiskola jogutódjának, a Budapesti Gazdasági Egyetemnek közérdekű adatigénylést.

A válasz szerint ilyen adat nincs az intézménynél.

„Tanulmányi rendszerünk archívumában az Ön által kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található”

- ezt válaszolta a a lapnak a BGE.

Ezek után a Mandiner megkereste Az Országgyűlés Hivatalát is, ám tőlük azt a választ kapták, hogy a hivatal nem illetékes a képviselők önéletrajzi adatainak ellenőrzésében.

hirdetés

Maga Bangóné csütörtök óta nem válaszolt a lap kérdéseire.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: