HÍREK
A Rovatból

Balog Zoltán a kegyelmi ügyről: „Nagyon súlyos hibát követtem el” – interjút adott a volt miniszter

A református lelkész a 777-nek beszélt arról is, hogy kereste a kegyelmi botrány kitörése után Novák Katalint, felajánlva segítségét, de a volt köztársasági elnök erre nem tartott igényt.


„Én kerestem meg Novák Katalint […] azt kértem tőle, hogy szerintem ebben az ügyben érdemes lenne ilyen döntést hozni” – ezt mondta Balog Zoltán a kegyelmi üggyel kapcsolatban a 777 keresztény hírpotálnak, amely miatt Novák Katalin februárban lemondani kényszerült a köztársasági elnöki posztról.

A református püspök többek között arról beszélt, hogyan került kapcsolatba K. Endrével, akit azért ítéltek el, mert bűnsegédje volt a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának. K. Endre később elnöki kegyelmet kapott.

„Onnan ismertem K. Endrét, hogy a felesége megkeresett, hogy segítsek célba juttatni a kegyelmi kérvényét [….] Az a megkeresés, amelyben a férjéről beszélt, azok az anyagok, amiket elolvastam, ennek kapcsán arra indítottak, hogy találkozzak K. Endrével, és találkoztam is vele. Egy másfél órás beszélgetésünk volt, próbáltam vele imaközösségbe is kerülni, mert alapvetően úgy gondolom, hogy lelkipásztorként, lelkivezetőként, ha valaki tőlem segítséget kér, akkor meg kell azt vizsgálni, és ha tudok, akkor megpróbálok segíteni. Nagyon sok ilyen és más ehhez hasonló ügyben próbáltam az elmúlt 30-40 évben segíteni.”

Balog hangsúlyozta, hogy nem csak kegyelmi ügyekben, hanem máskor is próbálta figyelembe venni a „lelki szabályokat”, például meggyőződni annak az embernek a tisztességéről, aki kéri a kegyelmi kérvényt.

„A találkozás nem az ő otthonában volt, hanem az én hivatalomban, meghívtam egy beszélgetésre. Én nem tudom, hogy házi őrizetben volt-e, mert ezt a körülményt én nem vizsgáltam, erről nem volt tudomásom.”

Balog az ügy kiderülése után nem állt ki nyilvánosan, amivel sokak szerint nehéz helyzetbe hozta Novákot. A lekész úgy nyilatkozott, hogy ő a segítségét és a kiállását is felajánlotta a volt államfőnek, de ő ezt nem fogadta el.

„Én első perctől úgy éreztem, hogy nekem erkölcsi felelősségem vállalni a szerepemet és ezt vállaltam is. Azt, hogy ő ennek az ügynek a kapcsán távozott a magyar közélettől azt a másik súlyos tehernek érzem ebben az ügyben.

Novák Katalin távozása óriási veszteség az egész országnak, a magyar nemzetnek, ezért engem súlyos felelősség terhel”

– fogalmazott Balog.

Reagált arra is, hogy ha Novák és a kegyelmi kérvényt aláíró Varga Judit is kénytelen volt távozni a közéletből, akkor ő miért maradhatott református püspök.

„Az egyik a politikai térben történik, és bizonyos szempontból a lelkészi elnökség is a közéletnek a terén zajlik, hiszen kifelé a Magyarországi Református Egyház egyes számú képviselője. A püspöki feladat az egy egyházon belüli történés, alapvetően egy lelki megbízatás, amire eskü kötelezi az embert. A mi eskünkben az a kitétel van, hogy mi nem a testületek fölött vagyunk, hanem azoknak alá vagyunk rendelve.”

Hozzátette, hogy az esküje úgy hangzik, hogy „egyedül egyházi főhatóságomnak, a kerületi közgyűlésnek – ami egy részzsinat – a rendelkezéseit hajtom végre és fogadom el egyházi ügyekben. Én ezt a rendelkezést megkértem – éppen az elmúlt napokban – és nekem azt kell végrehajtanom. Abban erősített meg a kerületi közgyűlésünk, hogy nekem kötelező ezt a munkát folytatnom.”

A 777 rákérdezett arra is, hogy Balog miért nem szólalt meg idáig, és hogy tudatosan várt-e a választások lebonyolításáig a megszólalásával:

„Van jelentősége annak, hogy a választások után, de ha a kérdés lényegi részére akarok válaszolni: ha az emberrel egy ilyen megrázkódtatás történik, ha így megrendül, akkor az első dolog nem a szöveg és a beszéd, hanem a csönd és a hallgatás. Hihetetlen nyomásnak éreztem, hogy beszélni kell, meg kell szólalni azonnal, a híreknek a kirobbanása után még egy nap sem telt el, amikor már ott volt rajta mindenki, hogy most azonnal mondjak el mindent. (…)

Látszott, hogy olyan módon lesz a választási kampány része ez az ügy, hogy ebbe igazán jót nem lehet mondani.

Sokszor nehéz volt várni, hogy végre a saját hangomon meg tudjak szólalni, de úgy gondoltam, hogy jobb, ha nem ez a csatazaj köríti mindazt, amit mondani szeretnék, hanem talán valami lenyugvás, csend megérkezik kívülről is, nem csak az egyházon belülről.”

A teljes videót itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Magyar Péter elárulta, ki lett rajta kívül a Tisza Párt másik alelnöke
Kiderült az igazság. Ő lesz a párt másik alelnöke. A Tildát alakító színésznő élettársa.


Radnai Márk. Vele fotózkodott egy hajón, a parlamenttel szemben Budapesten.

Radnai Márkról itt lehet bővebben olvasni.

Az életrajzából kiderül, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre járt, ahol 2012-ben végzett Máté Gábor osztályában színművész szakon.

2016-ban megfenyegette Koltai Tamás kritikust, ami akkor nagy sajtóvisszhangot kapott. 2018-ban a Korhatáros szerelem második évadát rendezte, majd a Drága örökösök főrendezője lett, amit naponta több mint egymillió ember nézett a televízióban.

A Barátok közt sorozat Tildáját alakító Erdélyi Tímea élettársa.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Pócs János a kisfiút felrúgó karateedzőről: Volt egy gyenge pillanata, mint bármelyikünknek
A politikus szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.


A fideszes Pócs János, Jászberény országgyűlési képviselője az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a szolnoki kalandparkban kisfiút felrúgó karateedző tette „védhetetlen”, de szerinte „egy gyenge pillanat” volt csupán, ami bárkivel megeshet.

Pócs szerint az edző múltjában „soha semmilyen probléma nem volt”, és kiemelte, hogy az edző nem véletlenül kapott megyei, városi és állami kitüntetéseket.

Pócs az ATV videójában 1:43-tól hallható.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A felrúgott kisfiú édesanyja reagált a bántalmazó karateedző állításaira
Szeretné, ha A. Tibor valóban személyesen kérne bocsánatot kisfiától, ugyanakkor ezután már nem szeretné ilyen ember közelébe engedni a gyerekét, akiben mély nyomott hagyott az eset – inkább pszichológus segítségét kérik.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. július 20.Tóthné Nagy Judit, a szolnoki kalandparkban bántalmazott kisfiú édesanyja az RTL Híradónak reagált a gyerekét felrúgó karateedző szombati nyilatkozatára.

Mint arról korábban írtunk, az edző az ATV-nek nyilatkozott az esetről, és azt mondta, hogy mindenkitől szeretne bocsánatot kérni.

Az anya szeretné, ha A. Tibor személyesen kérne bocsánatot a kisfiútól, ahogy arra az edző ígéretet is tett.

„Engedni fogom, mert szeretném, hogy Rolinak mondja meg, hogy ő semmi rosszat nem csinált, és ezt nem érdemelte”

– mondta az édesanya.

Itt az interjú az édesanyával.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Nem kapott elég szavazatot, ezért a leváltott fideszes polgármester szerint Lázár János nem ad majd pénzt a régóta várt útfelújításra
Kreisz László 18 év után távozik Taksony polgármesteri székéből, a település havilapjában pedig elmondta, szerinte ez milyen következményekkel jár majd.


A fideszes Kreisz László 18 évig volt Taksony polgármestere, de a független Zsolnai Pál 66 százalékos szavazati arányban megnyerte az idei választást. A leköszönő Kreisz szerint az 510-es főút régóta húzódó felújítása meghiúsul, mert nem kormánypárti polgármestert választott a település - írja a Telex.

Kreisz a Taksonyi hírharang című havilapban gratulált az új polgármesternek, egyúttal pedig sajnálkozott, amiért nem volt elég szavazó, aki rá és „a 18 esztendeje megkezdett lokálpatrióta alkotó szolgálatára” voksolt volna. Utalt rá, hogy szerinte ennek negatív következményei lesznek az 510-es főút felújítására nézve:

„Lázár János építési és közlekedési miniszter [korábbi] látogatása során világossá tette, hogy csak akkor tudja támogatni Taksonyt ebben a beruházásban, ha a falu egésze is fontosnak tartja azt.

Taksony lakossága azonban úgy döntött, hogy nem kívánja ezt a beruházást olyan áron, hogy cserébe kormánypárti polgármestert kelljen választania.

(...) A választás eredménye a főútberuházás célegyenesében arra enged következtetni, hogy a választópolgárok a »fürdővízzel együtt mindent kiöntöttek«” - fogalmazott a leköszönő polgármester a település havilapjában.

Hozzátette, az elmúlt években komoly kihívást jelentett az 510-es út taksonyi szakaszának rekonstrukciója, amely „a mai áron számolva csaknem 3 milliárd forintos beruházás”, és Kreisz szerint erre nem lesz pénze egyedül a helyi önkormányzatnak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk