News here

HÍREK

„Az egyetlen terv a túlélés. Félek” - Tömegesen menekülnek a mozgósítás elől az orosz férfiak

Ezresével hagyják el Oroszországot szerda óta a hadköteles korú férfiak. A menekülők nem értenek egyet Putyin háborújával, és sajnálják a történtek miatt az ukránokat.

Link másolása

Kilométeres kocsisorok a szárazföldi határoknál, elképesztő tülekedés az interneten a nemzetközi repülőjegyekért: sorköteles korú férfiak ezrei próbálják kétségbeesetten elhagyni Oroszországot szerda óta. Vlagyimir Putyin aznap hajnalban rendelt el részleges mozgósítást, melynek során 300 ezer tartalékost hívnak be a hadseregbe. Az orosz elnök ettől, és a „felszabadított” területeken elindított ötnapos népszavazásoktól várja a fordulatot az Ukrajna elleni háborúban.

Az Oroszországból rohamtempóban menekülőknek ugyanaz az indoka: nem akarnak részt venni Putyin brutális és ingatag háborújában. Ezen belül azonban mindenkinek külön-külön személyes magyarázata is van, írja a CNN.

Ivan még csütörtökön menekült Fehéroroszországba. A tartalékos tiszt egyáltalán nem támogatja, ami történik, ezért döntött országa haladéktalan elhagyása mellett.

A férfi attól tartott, hogy ha tovább vár, később már nem lesz lehetősége elhagyni Oroszországot. Egy barátja például képtelen összecsomagolni és elindulni, mivel feleségét és két kisgyerekét hagyná hátra.

Alekszej csütörtökön érkezett egy busszal Grúziába. A 29 éves férfi a lapnak félig ukrán származásával indokolta a döntést. Ugyan ő nem tartozik a Putyin által most mozgósított tartalékosok közé, de úgy gondolja, hogy hamarosan minden hadköteles megkapja a behívóját.

Nemcsak a határokon, hanem az interneten is óriási forgalmat generált az orosz elnök szerdai beszéde. A Telegramon például az egyik legfelkapottabb téma Oroszország elhagyása. Az emberek egymásra licitálva próbálnak helyet szerezni maguknak az országhatárt átlépő járművekben. Akad olyan is, aki biciklivel próbál menekülni.

Rengetegen várakoznak a kazah határnál is. Egy férfi például azt mondta, hogy már tíz órája ül a dugóban, azóta az autója meg sem mozdult. Egy másik népszerű célpont Törökország. Ide érkezett még pénteken a 18 éves Daniel. A férfi ugyan egy előre lefoglalt nyaralás miatt érkezett Isztambulba a barátnőjével, de úgy döntöttek, hogy egyelőre nem akarnak hazatérni. Inkább kivárják, hogy mi történik otthon, és addig is új életet kezdenek a metropoliszban.

Ugyancsak Törökországban tartózkodik már Roman. A szoftvermérnök percekkel Putyin beszéde után vásárolt repülőjegyet. Azt tervezi, hogy innen indul majd tovább Portugáliába. A férfi arról panaszkodott, hogy a családja és barátai körében is mindenki ellenzi a „különleges katonai műveletet”. A portugál vízum híján felesége nélkül útnak induló Roman úgy látja, hogy „csak a politika akarja ezt a háborút”. A szoftvermérnöknek egyelőre rövid távú tervei vannak csak.

„Az egyetlen terv a túlélés. Félek”

- teszi hozzá.

Egy neve elhallgatását kérő orosz férfi szombaton indul Izraelbe a családjával. A háborúról azt mondja, hogy „soha nem lett volna szabad elkezdődnie”, és mélyen együtt érez az ukránokkal.

Kazahsztán közleménye szerint szeptember 21. óta 20 százalékkal emelkedett az Oroszország felől érkező autóforgalom, a finn határőrség csütörtöktől jelentett megnövekedett számú határátlépőt. A repülőjegyeket értékesítő orosz honlapok napok óta folyamatosan túlterheltek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
Folyamatosan fűteni kell a hatalmas és üres Biodómot – a kormány nem hajlandó átvenni Budapesttől
A fővárosnak így is rengeteg pénzt kell a létesítmény őrzésére és fűtésére költeni. A befejezéshez viszont már egyáltalán nincs forrás.

Link másolása

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettes pénteken arról beszélt az Inforádióban, hogy nincsenek érdemi tárgyalások a főváros és a kormány között a Biodómról.

„Ha a kormány nem ad forrást a fővárosnak a Biodómra, akkor Budapest leválasztja a telket és odaadja a kulcsokat a kormányzatnak, rájuk bízva az intézményt. Kezdjenek vele amit akarnak, hiszen nem a főváros pénze és döntése van emögött a projekt mögött”

– mondta a főpolgármester-helyettes.

Szerinte Budapestnek épp elég kiadást jelent a létesítmény őrzése és fűtése. Igaz, utóbbit egész jól megoldották, míg korábban a közeli fürdő melegvízét használták távfűtéses rásegítéssel, mostanra elég a gyógyforrás termálja. Ennek ellenére így is több százmillió forintot kellett ráköltenie az önkormányzatnak.

A továbbfejlesztésre viszont egyáltalán nincs már forrás. A fűtést pedig azért nem kapcsolhatják le, mert annak hiánya esetén "összeeshet" a félkész létesítmény teteje.

Azt ugyanis olyan technológiával építették meg, amelyhez egy megadott, viszonylag állandó belső hőmérséklet szükséges. Ennek híján ugyanis a szerkezet tetején lévő légbuborékok – a kintről is látható fehér háromszögek – előbb-utóbb megadják magukat az időjárás viszontagságainak – fejtette ki korábban a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Bősz Anett az Inforádiónak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Május óta egymillió szavazót veszített a Fidesz, de az ellenzék nem profitált ebből
Főként a bizonytalanok tábora nőtt, de tény, hogy a kormánypárt minden társadalmi rétegben gyengült.

Link másolása

A Fidesz idén májusban, egy hónappal földcsuszamlásszerű győzelme után minden idők legmagasabb támogatását érte el, akkor a megkérdezettek körében 47 százalékon állt. Mára ez 10 százalékot esve 37-re csökkent, ugyanakkor a nagyobbik kormánypárt 2,7 milliós táborával így is kimagaslik a politikai mezőnyből –írja a 24.hu a Závecz Research kutatása alapján.

Az ellenzék tavasz óta számottevően nem erősödött, a pártnélküliek csoportja nőtt érdemben: 20-ról 30 százalékra.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága valamelyest emelkedett: májusban 9, most 11 százalékot ért el a teljes népesség körében. A Mi Hazánk tavasszal 5 százalékot ért el, novemberben 6 százalékot. A Momentum és Jobbik fél éve 5 százalékon álltak, ezúttal 4 százalékosak. Május óta változatlan szinten, 4 százalékon található az MSZP. Az LMP-t és a Magyar Kétfarkú Kutyapártot tavasszal a választókorúak 2-2 százaléka támogatta, novemberben 3-3 százalék. A Párbeszéd támogatóinak aránya fél éve és most is 1 százalék – írja a portál.

A Fidesz visszaesése különösen az őszi hónapokban volt jelentős.

Szeptember óta a fiatalok közül távolodtak el sokan a kormánypárttól: szeptemberben a harminc év alattiak 35 százaléka támogatta a Fideszt, most 25 százaléka.

A választások óta csaknem mindegyik társadalmi rétegben meggyengült a kormánypárt, vezető pozíciója azonban sehol nincsen veszélyben – fogalmaz a Závecz Research. Legkisebb arányban a kis-közepes városokban élők (27%), a fővárosiak (30%), a 30 év alattiak támogatják (25%).

A kormánypárttól sokan eltávolodtak, de törzsszavazói aktívabbak, mint az ellenzék támogatói. Ennek köszönhető, hogy a biztos pártválasztóknál 50 százalékos.

Második helyen a DK áll (17%), a harmadikon a Mi Hazánk (8%). A Momentum 6, az MSZP és a Jobbik 5-5 százalékos. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 3-3, a Párbeszéd 1 százalékos.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Megérkezett Kijevbe Novák Katalin
A köztársasági elnök a tervek szerint találkozik Volodimir Zelenszkij elnökkel is.
Fotó: Novák Katalin / Facebook (korábbi felvétel) - szmo.hu
2022. november 26.


Link másolása

Tegnap mi is hírt adtunk róla, hogy Ukrajnába utazik és találkozik Volodimir Zelenszkijjel Novák Katalin. Ez Magyarország és Ukrajna legmagasabb szintű diplomáciai találkozója a kilenc hónapja kitört orosz-ukrán háború kezdete óta.

Az atv.hu most úgy értesült: Novák Katalin az éjszakai vonat út után ma reggel már megérkezett Kijevbe.

Novák Lengyelország felől lépett be a háború sújtotta ország területére.

Korábban a magyar vezetőket sok kritika érte, amiért diplomáciailag visszafogottan vagy éppen ellenségesen viszonyultak Ukrajnához, Orbán Viktor áprilisban ellenfeleként említette meg Zelenszkij elnököt. Június 21-én viszont telefonon beszélt vele, szóba került Ukrajna európai integrációja, a háborús menekültek befogadása és a két ország együttműködése is.

Novák Katalin pedig októberben csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy kelet-közép-európai ország elnöke ítélte el az október 10-én Ukrajnát érő támadásokat.

Az Index arról is megemlékezett, hogy Novák Katalin láthatóan szívügyének tekinti a kárpátaljai magyarság sorsát, nemrég kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában abból az alkalomból, hogy számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára indult az adománygyűjtést. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni. Hétvégén pedig Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség vezetőjével találkozott.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Veszélyben a karácsonyi bejgli az infláció miatt – akár jövő szeptemberig is drágulhatnak az élelmiszerek
A világ 50 országban már csökken vagy stagnál az infláció, Magyarországon viszont továbbra is emelkednek az árak.
Fotó: Pixabay.com - szmo.hu
2022. november 26.


Link másolása

Nem csak annak lesz drágább idén a bejgli, aki valahonnan megrendeli, hanem annak is, aki otthon készíti el. A vaj a tavalyi árakhoz képest októberre 99 százalékkal, míg a tejes margarin 74 százalékkal drágult.

De nem csak a tészta, hanem a bejglibe való töltelék miatt is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis a KSH adatai szerint már 5750 forint egy kiló dió, ami 18 százalékkal drágult a tavalyi évhez képest.

A cukrászdák ennél is rosszabb helyzetben vannak. Nekik ugyanis nem csak az élelmiszerek inflációjával, de az megemelkedett energiaárakkal is szembe kell nézni.

A rezsicsökkentés ugyanis nem vonatkozik a cukrászdákra sem, így a sütemények elkészítésének költsége jelentősen megdrágult, a tavalyi évhez képest akár tízszerese is lehet.

A világ 50 országban már csökken vagy stagnál az infláció a Nemzeti Bank szerdán tartott online sajtótájékoztatója szerint. Magyarországon viszont továbbra is emelkednek az árak.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az Európai Unión belül is példátlan mértékű drágulást részben a forintgyengülés okozza, részben pedig az, hogy csökken a kereslet.

Molnár László a GKI vezérigazgatója az RTL-nek úgy nyilatkozott, hogy szerinte akár szeptemberig is elhúzódhat az élelmiszerárak drágulása, viszont ha jövőre az aratás is jól sikerül, elképzelhető hogy az élelmiszerárak stagnálásba menjenek át.


Link másolása
KÖVESS MINKET: