News here

HÍREK

Minden, amit az ukrán régiók Oroszországhoz csatlakozásának népszavazásáról tudni kell

A ma kezdődő népszavazás 5 napig fog tartani 4 régióban. A kérdések pedig az alábbiak lesznek.
Fotó:MTI/AP - szmo.hu
2022. szeptember 23.


Link másolása

Ukrajnának négy, az oroszok által megszállt területén fognak a mai naptól népszavazást lebonyolítani, amely során arról döntenek majd, hogy Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megyéket formálisan is Oroszországhoz csatolják.

Az Ukrajna szuverenitását elismerő nemzetközi joggal ellentétes népszavazások utat jelenthetnek Moszkvának, hogy a folyamatban lévő ukrán ellentámadásokat már kimondottan Oroszország elleni támadásoknak minősítsék Moszkvában.

A népszavazások a CNN cikke szerint szerint 5 napon át, péntektől keddig fognak tartani, a szavazólapokon pedig az alábbi kérdések szerepelnek majd, melyek régiónként kissé eltérnek:

A Donyecki "Népköztársaságban" csak orosz nyelven lesz kitölthető a kérdőív, mely azt a kérdést fogja tartalmazni, hogy „támogatja-e a DPR (Donyecki Népköztársaság) csatlakozását az Orosz Föderációhoz az Orosz Föderáció polgárainak jogaival?” A "Népköztársaságnak" kikiáltott Luhanszkban is ugyanezt a megfogalmazást használják, szintén csak orosz nyelven.

Herszonban a kérdés a következő lesz: „Támogatja-e a Herszon régió elszakadását Ukrajna államtól, a Herszon régió független állam létrehozását és az Orosz Föderációhoz való csatlakozását az Orosz Föderáció polgáraként?”

Zaporizzsja megszállt részein pedig a kérdés oroszul és ukránul is szerepel a lapon: „Zaporizzsja megye Ukrajnától való elszakadása, Zaporizzsja megye független államként való megalakítása és az Orosz Föderációhoz való csatlakozása mellett szavaz, az Orosz Föderáció alterületeként?”

Luhanszk és Zaporizzsja régióban a helyi hatóságok arra szólították fel az embereket, hogy ha tehetik otthonról szavazzanak, mivel a szavazóurnákat házhoz is viszik.

A szavazások előtt az oroszbarát hatóságok igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy lelkesítsék a választókat. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség például bemutatott egy Luhanszkban terjesztett plakátot, amelyen az állt, hogy „Oroszország a jövő”.

Putyinnak a népszavazás azért is fontos lehet, mert az Ukrajna szuverenitását elismerő nemzetközi joggal ellentétes Oroszországhoz csatolás utat jelenthet Moszkvának, hogy a folyamatban lévő ukrán ellentámadásokat már kimondottan Oroszország elleni támadásoknak minősítsék.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


HÍREK
33-Ft-tal olcsóbban adja az Auchan a benzint – állítják, minden kútjukon van elég belőle
Nagyot kaszálhat a hipermarket, ismét hatalmas sorok várhatók.

Link másolása

Valamennyi Auchan benzinkút átállt már a piaci árra, és mindegyiken elegendő üzemanyag áll a rendelkezésre, hogy kiszolgálják a vevőket – írta az Auchan PR-ügynöksége a Portfoliónak.

Azt is elárulták, hogy milyen áron kínálják az üzemanyagot,

  • a 95-ös benzin literjét 599 forintért,
  • a gázolajat 699 forintos literenkénti áron értékesítik.

Ezek az árak péntek éjféltől lépnek érvénybe valamennyi Auchan töltőállomáson - olvasható a tájékoztatásban.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a MOL csökkenti az üzemanyagok árát. A holtankoljak.hu oldal szerint amennyiben a kutakon érvényesítik az árváltozást, akkor az átlagárak így alakulnak majd:

  • a 95-ös benzin litere 632 forint,
  • a gázolajé pedig 695 forint lesz.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Lázár János továbbra is tájsebnek tartja a MOL ma átadott új, 143 méter magas toronyházát
Hernádi Zsolt szerint viszont nem is látható olyan sok helyről, a történelmi belvárosból például egyáltalán nem.

Link másolása

Átadták Budapest és Magyarország legmagasabb irodaházát, az új MOL-székházat. A Kopaszi-gátnál épült 143 méteres toronyházról az átadón azt mondták: az ország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelynél odafigyeltek a takarékosságra is.

Az építkezést évekig viták övezték, sokak szerint a torony belerondít a főváros dunai látképébe.

Lázár János még kancelláriaminiszterként bírálta a projektet, ma az RTL Híradó megkeresésére is azt írta: „megvalósulása után is tájsebnek tartja azt”.

„Pont egy gázolaj- és üzemanyag-kereskedőnek kellene arra törekednie a 21. században, hogy ökológiailag viselhető és sebet nem ejtő épületeket hozzanak létre. Egy 120 méteres épület Budapesten tájseb lesz”

– véli az Építési és Közlekedési Minisztériumot vezető miniszter.

Vele ellentétben Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója úgy véli: „nagyon kevés helyről lehet majd látni az úgynevezett történelmi belvárosból, történelmi városközpontból”, így szerinte nem mondható ki, hogy az épület rontana Budapest látképén.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
„Nincs értelme annak”, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében az Európai Bizottság szerint
Magyarország mentesítést kapott a jelenlegi olajembargó alól, mégis erre fogja az üzemanyaghiányt a kormány.

Link másolása

A HVG szerint az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal szembeni olajembargó csak a tengeri szállítmányokra vonatkozik, Magyarország pedig felmentést kapott a vezetékes szállításra, így ez nem lehet magyarázat a magyarországi üzemanyaghiányra.

„Nincs értelme annak, amit a magyar kormány mond az üzemanyaghiány ügyében. Magyarország bűnbakként használ bennünket”

– közölte.

Csak a következő szankció fogja érinteni Magyarországot, február 5-től ugyanis az üzemanyag szállítását is megtiltják a tagállamok között. Addig viszont korlátlanul érkezhet a pozsonyi olajfinomítóban előállított, orosz eredetű üzemanyag.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Bulgáriát és Romániát sem veszik fel a schengeni övezetbe
Horvátország felvételét viszont megszavazták.
Címlapkép: Pixabay - szmo.hu
2022. december 08.


Link másolása

Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtökön szavazott Bulgária, Románia és Horvátország schengeni csatlakozásáról – írja a Transtelex.

Míg Horvátország felvételét egyhangúlag megszavazták, addig Románia és Bulgária kérelmét elutasították.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen Ausztria és Hollandia szavazott. A hollandok ellenszavazata annak köszönhető, hogy Romániáról és Bulgáriáról összevonva szavaztak, Hollandia Románia csatlakozása mellett, viszont Bulgária csatlakozása ellen szavazott.

Horvátország csatlakozása viszont azt jelenti, hogy 2023. január 1-től megszűnik a határellenőrzés Horvátország és a többi schengeni tagállam szárazföldi határain. A horvát repülőtereken pedig 2023. március 26-tól nem lesz több ellenőrzés.


Link másolása
KÖVESS MINKET: