hirdetés

HÍREK
A Rovatból
hirdetés

A pedagógusok ötöde kapta el igazoltan a koronavírust egy felmérés szerint

A kutatásból az is kiderült, hogyan viszonyulnak az oktatók az oltáshoz, és milyen formában folytatnák az oktatást tavasszal.
Címkép: illusztráció (Alexandra_Koch képe a Pixabayen - szmo.hu
2021. január 26.

hirdetés

A pedagógusok 19 százaléka fertőződött meg igazoltan a koronavírussal a járvány tavaszi vagy őszi hullámában - derül ki a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezete közös felméréséből.

1269 pedagógust kérdeztek meg 2020. december 18. és 2021. január 17. között a digitális oktatásról, a járványügyi intézkedésekről és egészségügyi és lelki állapotukról.

A pedagógus társadalom jelenleg megosztottnak tűnik abban a kérdésben, hogy hogyan folytatódjon tavasszal az oktatás. A többség (56%) a hagyományos tanrendet támogatja, a digitális oktatást a pedagógusok 19 százaléka, míg a hibrid (részben online, részben tantermi) formában pedig a válaszadók negyede végezné a munkáját.

A felmérésből kiderült, hogy azok vágyódnak vissza legkevésbé a személyes oktatásra, akik az utóbbi két félév során digitális formában tanítottak. Ez azt bizonyítja, hogy minél több tapasztalatot szereznek az oktatók a távoktatásban, annál inkább "jönnek bele", és inkább ezt választanák, amíg a járvány el nem csendesedik az országban. Akik viszont eddig is az adott intézmény falain belül oktattak, azok maradnának is ennél, és nem szívesen térnének át a digitális oktatásra.

A megkérdezett pedagógusok 84 százaléka rendelkezett saját digitális eszközzel a távoktatás időszaka alatt, viszont döntő többségük azt vallotta, hogy éppen csak elégségesek a digitális kompetenciái ahhoz, hogy alapszinten el tudják látni a munkájukat. Az adatok alapján minél idősebb az adott pedagógus, annál inkább szembesül ezzel a problémával. Ebből tehát az következik, hogy nagy szakadék mutatkozik a legfiatalabbak és a további korcsoportok digitális kompetenciái között.

A pedagógusok 55 százalékának ráadásul adódott olyan számítástechnikai/informatikai problémája a távoktatás időszaka alatt, amelyet egyedül nem tudott megoldani. Az oktatók kicsit több mint fele viszont kapott segítséget a munkáltatójától valamilyen formában. A kutatás eredményei szerint

hirdetés
leginkább az óvodapedagógusok voltak magukra hagyva a digitális tanrendre való átállás pillanatában, 75 százalékuk nem kapott segítséget a munkáltatójától tavaly tavasszal.

A középiskolákban volt a legjobb a helyzet: a szakgimnáziumokban és a gimnáziumokban dolgozók 62 és 60 százaléka kapott segítséget, a szakközépiskolákban tanítóknak pedig csaknem háromnegyede. Az általános iskolákban és a szakiskolákban viszont az oktatók többsége (54, valamint 60%) arról számolt be, hogy a munkáltatója nem segített neki abban, hogyan kell átállni a tantermen kívüli oktatásra. Az is kiderült, hogy a pedagógusok előbb kérnek segítséget a kollégáiktól, a családtgjaiktól, a barátaiktól, és inkább vesznek gyorstalpalót önállóan az internetről, minthogy a munkáltatójukhoz fordulnának számítástechnikai vagy informatikai probléma eset.

A kutatás eredményei alapján hiába vett részt előzetesen a pedagógus társadalom 57 százaléka valamilyen digitális készségeket fejlesztő továbbképzésen, az valójában nem készítette fel őket a járványhelyzet okozta számítástechnikai kihívások megoldására.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Már több ember halt meg koronavírusban Magyarországon, mint az USA-ban lakosságarányosan

Arányaiban nálunk a kilencedik legrosszabb a helyzet az egész világon az elmúlt egy hét adatait nézve, ha a miniállamokat kivesszük, a hetedik.
Fotó (illusztráció): MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Magyarország megelőzte az Egyesült Államokat a lakosságarányosan vett halálozási adatok terén a koronavírus-járványban - írja a 444.hu.

A globális koronavírus-adatokat összesítő Our World in Data oldalán van egy grafikon arról, hogy egymillió lakosra vetítve nézve mely országokban haltak meg a legtöbben a járvány során.

A legfrissebb adatok szerint Magyarország már a 9. helyen áll: nálunk egymillió lakosra 1572 áldozat jut, míg az Egyesült Államokban 1560. De ha százezer lakosra vetítve nézzük az áldozatok számát, akkor is beértük az USA-t, ugyanis március 2-én mindkét ország 155-155 áldozatnál tartott. Ezen a listán is a 10. helyen áll Magyarország.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
HÍREK

Magyar Nemzet: A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

Az alapszabályzat módosítása miatt, ami gyakorlatilag előirányozza a párt felfüggesztéséről szóló szavazás kiírását.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

A Fidesz szerdán elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint

a távozásra azután kerülhet sor, hogy a frakció ma délelőtt megszavazza az alapszabályzat módosítását, ami gyakorlatilag előirányozná a Fidesz felfüggesztéséről szóló szavazás kiírását.

Orbán Viktor vasárnap levélben közölte az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel, hogy "amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot". Ezzel a miniszterelnök jelezte, hogy a kormánypárt elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat módosítását.

A Magyar Nemzet forrásai szerint a múlt pénteki néppárti értekezleten nyilvánvalóvá vált, hogy sem a teljes delegációk felfüggesztéséhez és kizárásához, sem pedig az egyszerű többségről szóló szabályhoz nincs meg a kétharmados támogatottság, tehát azokat a néppárt nem tudná alapszabályzatában rögzíteni.

Az ernyőpárt és a frakció közötti tükörszabályt viszont úgy bocsátják szavazásra szerdán a parlamenti csoportban, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztéséről szóló voksolás szinte elkerülhetetlenné váljon.

A módosítás értelmében ugyanis az ernyőpártban felfüggesztett pártok esetében kötelező lenne a frakcióbeli tagság ügyét is megszavaztatni a képviselőkkel.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Európai Bizottság: a vakcinaútlevélen szerepelnie kell az oltás típusának

A magyar kormány viszont nemrég módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletet. Eszerint az oltási igazolás nem fogja tartalmazni a vakcina típusát.
Címkép: MTI/Vasvári Tamás - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Az Európai Bizottság már javában dolgozik egy közös európai digitális vakcinaútlevélen, amely a magyarral ellentétben azt is tartalmazza majd, hogy ki melyik gyártó vakcináját kapta meg.

"Az EU tagállamai január 27-én elfogadták a vakcinációt bizonyító európai okirat irányelveit. Eszerint az oltási igazolványoknak meghatározott minimum információnak kell szerepelnie, köztük a beadott vakcinákra vonatkozó adatoknak is"

- válaszolta az Európai Bizottság sajtóosztálya a Blikknek. Hozzátették: a közösen elfogadott döntéssel a tagállamok - így Magyarország is - vállalta, hogy eszerint szervezi meg a saját országában az ezzel kapcsolatos feladatokat.

"A tagállamokkal együtt az a célunk, hogy az igazolványok hitelességét az EU bármely pontján ellenőrizni lehessen, és hogy azt az Európai Unió minden országában elfogadják"

- közölték.

A magyar kormány ugyanakkor nemrég módosította a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletet. Ennek értelmében pedig - az eddigi tervekkel ellentétben - az oltási igazolás nem fogja tartalmazni a vakcina típusát. Illetve az egészségügyi szolgáltatónak sem kell továbbítania a jövőben az EESZT rendszerben az igazolványt kiállító kormányhivatal felé a vakcina típusát.

hirdetés

Ez azt jelentheti, hogy a magyar állampolgárok egy esetleges külföldi utazás előtt nem fogják tudni igazolni, hogy milyen típusú vakcinával oltották be őket: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által is engedélyezett oltóanyagokkal, vagy olyan vakcinával (mint például a kínai vagy az orosz), amelyet viszont nem.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
HÍREK

Eldőlt: a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

Az Európai Néppárt európai parlamenti csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet.
MTI/SZMO, Címkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs - szmo.hu
2021. március 03.

hirdetés

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) csoportja megszavazta a frakció alapszabályát módosító tervezetet - közölte Pedro Lopez de Pablo, az EPP EP-frakciójának alelnöke szerdán a Twitteren.

A módosítás többek között lehetővé teszi az egyéni tagság megszüntetése mellett egy egész csoport tagságának kollektív megszüntetését is kellő indokok alapján, a pártcsalád alapszabályának legsúlyosabb megsértése esetén.

A 148 támogató, 28 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett elfogadott alapszabály lehetővé teszi egész delegációk kizárását és tagságuk felfüggesztését, amíg korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. A szöveg megtartotta azt a szabályt, amely a kizárásról szóló döntéshez kétharmados többség meglétét írja elő.

A módosított működési szabályzat szerint egy tag vagy egy teljes képviselőcsoport jogainak ideiglenes, meghatározott idejű felfüggesztésének elfogadásához szintén kétharmados többség szükséges.

A szavazás eredménye után Novák Katalin a Twitter-oldalán megerősítette, hogy

a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából.

"Nem engedjük, hogy elhallgattassák az EP-képviselőinket, akik a választóinkat képviselik. Az első számú prioritás számunkra az, hogy kezeljük a világjárványt és életeket mentsünk" - írta posztjában a Fidesz alelnöke.

hirdetés

Orbán Viktor Manfred Webernek küldött levelét később a Facebook-oldalán is megosztotta.

 

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-delegáció elnöke és Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-delegáció vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményükben jelentették be, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjából.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: