Trikolor-menü ünnepség helyett, ha már nem mozdulhatsz ki
Háromszínű levest nem tudunk ajánlani, de egy sült és egy desszert elkészítése nem okozhat gondot. Közösen ünnepelni ugyan ma sajnos nem lehet, de semmi akadálya annak, hogy egy ebéddel emlékezzetek otthon a forradalom hőseire.
Trikolor zsebes karaj
A Boldog kukta blogon találtuk ezt a sült karajt, aminek a zsebeibe paradicsomot, sajtot és medvehagymát rejtett a készítője. A gyorsan elkészített ebédeknek/vacsoráknak nem kell feltétlenül arról szólnia, hogy valamit gyorsan csak kisütünk. Körülnézve a hűtőben ezt a trikolor zsebes karajt rakta össze Ági. Köretként pedig egészben sült karfiolt készített hozzá. Az elkészítés ideje 60 perc volt.
Hozzávalók 2-3 személyre
1 kg sertéskaraj
20 dkg edami sajt
2 db paradicsom
3 ek. aprított medvehagyma
só
őrölt fekete bors
4 ek. olívaolaj
Elkészítés
A csont nélküli karajt kb. 2 centiméterenként mélyen bevágjuk az elejétől a végéig, de vigyázzunk nehogy teljesen átvágjuk a húst. Vékonyan sózzuk és borsozzunk a karajt. A paradicsomot felkarikázzuk, a megmosott medvehagymát felaprítjuk, a sajtból kb. fél cm vastag szeleteket vágunk.
Minden egyes "zsebbe teszünk sajtot, medvehagymát és paradicsomot az elejétől a végéig. Egy kis olívaolajjal meglocsoljuk a húst és lefedés nélkül kb. 50 percig sütjük gázsütőben 4-es fokozaton, villanysütőben kb. 180°C-on. A sütési idő függ a karaj vastagságától, így lehet rövidebb vagy hosszabb is.
Tálaláskor vághatjuk egymás után a szeleteket, de ha egy kicsit srégen vágjuk, akkor mindhárom hozzávalót láthatjuk a szeletekben. Bárhogyan is fogyasztjuk ezt az ételt a lényeg, hogy gyorsan elkészül, mutatós és roppant finom!
TIPP: Ha nincs otthon medvehagyma, akkor használjatok más friss fűszert például bazsalikomot. Vagy turbózzátok fel néhány szelet füstölt kolbásszal a karajt, ha magyaros ízekre vágytok!
És akkor következzen a desszert, ami szintén a magyar zászló színeiben tündököl.
Nemzeti színű krémpohár
A parókia konyháján túl blogon Anna több fogást is - többek között tortát - készített a nemzeti ünnepre. Mi most a pohárkrémet választottuk az egyszerűség és a látványosság kedvéért.
Hozzávalók
zöld réteg:
2 dl kivilé
1 kávéskanál frissen facsart citromlé
1+ evőkanál zselatinpor
cukor
fehér réteg:
tápiókagyöngy puding vagy más fehér kása
piros réteg:
2 dl gránátalmalé
1 evőkanál zselatinpor
cukor
Elkészítés
A kivi a nagykönyv szerint nem kocsonyásodik. Ezt még nem tudtam, amikor elkészítettem a tápiókagyöngy pudingot kivikrémmel, csak később olvastam, amikor most sem akart kocsonyásodni.
Végül is felhevítettem újra, tettem még bele zselatint, frissen facsart citromlevet, és láss csodát! Megdermedt. A fehér részhez maradék tápiókapudingot használtam tehéntejjel.
A piros réteg sajnos inkább bordó lett, de ilyen zászló nincs senkinek a világon, úgyhogy maradhat magyar. Kevés cukorral kikevertem a zselatint, és a szörphöz kevertem, majd forrásig hevítettem.
Mindegyik réteget akkor öntöttem az előzőre, amikor az már megszilárdult. Az ünnepségek idén a koronavírus miatt elmaradnak, de azért ünnepelhetünk a szívünkben!