hirdetés

GASZTRO

Tortilla helyett – hamburger Mexikóból

A hagyományos saláta, uborka és csalamádé helyett próbáljátok ki a hamburgert mexikói ízekkel!!

Link másolása

hirdetés

Beszereztem egy finom zöld és chilipaprikás cheddar sajtot illetve egy üveg jalapeno paprikát, amit rögtön ki kellett próbálni. Emellett találtam egy új hamburger zsemle receptet itt - nem mintha nem lett volna megelégedve az előzőekkel-, ami mindkettőnknek nagyon ízlett és legközelebb is ezt fogom választani.

A lágyabb tésztája miatt egyáltalán nem tömör, kicsit elterül kelés közben, ami azért jó, mert laposabb, de nagyobb zsemlét kapunk. Nem a zsemle ízére emlékeztet minket, egy kicsit édes és sokáig puha marad. Zöldségek helyett paradicsom salsát készítettem.

hambi5

Hozzávalók

Hamburger zsemle (8db):

hirdetés

2 bögre tk. tönkölybúzaliszt

1 bögre teljes kiőrlésű liszt

1/3 bögre BL80 fehér liszt

1 nagy tojás

3 ek. meleg tej

3/4 bögre meleg víz

2,5 ek. cukor

1 csomag (7g) instant élesztő

1,5 tk. só

2,5-3 ek. vaj

a tetejére: 1 tojás felverve, szezámmag

hambi1

Csípős húspogácsa (8db):

500 g darált sertéshús

2 g. fokhagyma

üveges jalapeno paprika

jalapeno hot sauce (Heinz)

só, bors

fűszerpaprika

1 ek. mustár

2 ek. olívaolaj

a tetejére: zöld és chilipaprikás cheddar sajt (de jó a sima is)

hambi4

Paradicsom salsa:

3 paradicsom

1/2 kaliforniai paprika

1 kicsi lilahagyma

1 marék bazsalikom

2 ek. balzsamecet

1 ek. extra szűz olívaolaj

só, bors

Elkészítés

A zsömle összes hozzávalóit tegyük egy tálba és jól dolgozzuk össze. A legjobb dagasztógéppel csinálni, mert egy kicsit lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk. Amikor már összegyúrta, adjuk hozzá kanalanként a vajat, és dolgoztassuk 8-10 percig. Kivajazott kelesztőtálba, hagyjuk duplájára kelni.

Osszuk el 8 egyenlő részre, gyúrjuk át egy picit, majd vegyük a markunkba és formázzunk belőle zsemlét. Alulról felfele a gombóc közepe irányába húzzuk a tésztát, körbe-körbe, így kialakítva a zsemleformát, majd a munkalapra téve, a markunk segítségével alakítsunk még rajta, ha szükséges, úgy, hogy nem nyomjuk rá, csak gömbölyítjük körbe-körbe. Zsírpapírral bélelt tepsire helyezzük.

hambi1

hambi3

Hagyjuk 20-25 percig pihenni, kenjük meg tojással, szórjuk meg szezámmaggal. Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 percig süssük. Hagyjuk egy picit hűlni, ezután vágjuk ketté.

A darált húst ízlés szerint fűszerezzük, illetve a csípősségét állítsuk be, mert nem mindenki szereti, ha túlzásba visszük. Törjük hozzá a fokhagymát, majd jól dolgozzuk össze. Osszuk 8 egyenlő részre. Formázzunk belőle gombócokat, majd lapítsuk le, és alakítsuk pogácsa alakúra. Kevés olajon süssük meg mind a két oldalát. Reszeljünk a tetejére cheddar sajtot és előmelegített sütőbe süssük addig, amíg a sajt el nem olvad a tetején.

A paradicsomot, a paprikát és a hagymát a lehető legapróbbra kockázzuk fel. A bazsalikomot daraboljuk hozzá, sózzuk, borsozzuk, locsoljunk rá olívaolajat és balzsamecetet.

hambi6

Összeállítás

A hamburger zsemléket vágjuk ketté. Az aljára tegyünk 1-2 kanál salsát, helyezzük el rajta a húspogácsát, és tegyük rá a tetejét. Nem túl nagyok lesznek, ezért nincs is szükség ennél több zöldségre vagy bármilyen hozzávalóra.

Ha szívesen megkóstolnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO

A reggeli csokievés segíthet a fogyásban a tudósok szerint

Talán a Holdra szállás óta nem volt olyan fontos bejelentés, mint amit egy bostoni kórház kutatói közöltek a reggeli és éjszakai csokievésről.

Link másolása

hirdetés

Úgy tűnik, hogy kifejezetten segíthet a zsírégetésben és a súlyvesztésben, ha a napot csokoládéval indítjuk, írja a egy friss kutatás alapján a Daily Star.

Egy bostoni kórház tudósai 19 posztmenopauzás nő adatait vizsgálva jutottak arra, hogy a reggeli és éjszakai csokievés nem befolyásolja a súlyt. A kísérletben részt vevők fejenként 100 gramm tejcsokit ettek egy órával az ébredés után vagy egy órával lefekvés előtt.

Az eredmények alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a csokoládé kedvezően befolyásolhatja az éhségérzetet és az étvágyat, valamint jó hatással van az alvásra is. A reggeli csokimajszolás segíthet a zsírégetésben és csökkentheti a vér glükózszintjét. Míg az éjszakai csokievés az anyagcserében okoz kedvező változásokat, és segíthet a rendszeres alvási szokások kialakításában.

A bostoni tudósok 14 napig vizsgálták a kutatásban résztvevő nőket, akik a tejcsokoládé mellett bármit fogyaszthattak, sőt egyéb édességektől és desszertektől sem tiltották el őket.

hirdetés

Az eredmények alapján a csokievés után a nők kevésbé voltak éhesek, és alig jutott eszükbe más édesség, különösen akkor, ha este vagy éjszaka ettek csokoládét. A reggeli csokievők esetében pedig a kortizol, vagyis a stressz-szintet befolyásoló hormon mennyisége volt lényegesen kedvezőbb, mint az esti csokizók körében.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO

Egy nemzedék nosztalgiázik: újra kapható a Cherry Coke!

Sokak örömére az eredeti, cukros verziót hozta vissza a Coca-Cola.

Link másolása

hirdetés

Már az érkezését beharangozó poszt is lázba hozza a közösségi médiát: közel 1700 komment érkezett a Coca-Cola Facebook és Instagram bejegyzésére, amiben csak annyit írtak: Jön, jön, jön! Na, de mi? Bár a Vízipók-Csodapóktól kezdve az almás vagy chili ízű termékig érkeztek tippek, a legtöbben eltalálták:

közkívánatra a cseresznye ízű kóla, a Coca-Cola Cherry tér vissza!

Az ember szinte a szájában érzi a ’90-es évek hangulatát, amikor itthon megjelent ez az üdítő, és nyomban nagyon népszerűvé is vált.

Kinek nincsenek szép emlékei arról, ahogy a Csaj nem jár egyedült, az Amerikai Pitét, az Ollókezű Edwardot, a Terminátort, a Good Will Huntingot, az Amerikai Szépséget, a Keresd a Nőt vígjátékot, a Titanicot, vagy épp a Mátrixot nézi együtt a barátaival, és közben Cherry Coke-ot szürcsölgetnek?

Vagy arról kedves emlékei, ahogy a régi szerelmével együtt hallgatják a Vengaboys, DJ Bobo, Eminem, Mariah Carey, Britney Spears, J.Lo, Christina Aguilera, a BSB vagy épp az N’Sync, netán a Spice Girls, vagy a Hip Hop Boyz óriási slágereit? És közben Cherry Coke-ot iszogatnak?

hirdetés

De jó visszagondolni a Kíváncsi Füzetre / Barátság Füzetre is, tele a haverjaink őszinte válaszaival, melyet együtt olvasgattunk a parkban a kedvenc padunkon, miközben Cherry Coke-kal koccintottunk arra, hogy örökre jóban leszünk!

Ha a finomságok jobban segítik frissíteni a memóriád, eszedbe juttatnánk ennek az időszaknak az ikonikus ételeit, nasijait is. Óriás buciburger csalamádéval töltve és utána jöhetett a téli fagyi, a robbanó cukorkák és színes rágók, zsebpénztől függő mennyiségben… és ugye, hogy közben a Cherokee ment walkmanről, vagy kicsit később discmanről, és Cherry Coke-kal öblítettük le az izgalmakat?

 Most újraélhetjük mindezt, köszönhetően az évekkel ezelőtt megszeretett, cseresznyés ízzel feldobott üdítőitallal, a Coca-Cola Cherry-vel!

A termék már kapható, és várhatóan még fél évig lesz elérhető országszerte a boltokban, egyelőre 0,5 és 1,75 literes PET palackos, majd nyártól ezeken kívül 0,33 literes fémdobozos kiszerelésekben.

2021 tavaszának egyik legjobb híre a ’90-es évek egyik legnépszerűbb íze, királyság, ugye?

 

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

A Nagy erdő mesés mágiája nyerte a Magyarország étele 2021 szakácsversenyt

A felvidéki Tűzrőlpattant menyecskék csapata mellett a második lett az Almavirág Team Gasztrói erdő elnevezésű ételével, a harmadik helyen végzett a Kígyósi fakanálforgató garabonciások csapata a Gimesi muflon gerincfilével.
MTI - szmo.hu
2021. június 05.


Link másolása

hirdetés

Mi, magyarok bármikor lefőzzük a világot - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Magyarország étele 2021 szakácsverseny szombati díjátadó ünnepségén, Felcsúton.

Rétvári Bence kiemelte, hogy kiváló tehetségei vannak a magyar nemzetnek nemcsak a sport és a tudomány terén, hanem a konyhák világában is. Cukrászok és séfek bizonyítják időről időre, hogy világszínvonalat tudnak felmutatni, amit bizonyít, hogy nincs a világnak olyan földrésze, ahonnan ne lenne elismerése a magyar gasztronómiának - fűzte hozzá.

Az államtitkár rámutatott, hogy a magyar ünnepek szorosan összefüggnek a gasztronómiával, a magyar konyha pedig összeköti a szerte a világon élő összes magyart.

A Magyarország étele 2021 szakácsversenyt a felvidéki Tűzrőlpattant menyecskék csapata (Bottyán Szilvia, Ferner Valentina) nyerte Nagy erdő mesés mágiája elnevezésű ételével. Második lett az Almavirág Team Gasztrói erdő elnevezésű ételével, a harmadik helyen végzett a Kígyósi fakanálforgató garabonciások csapata a Gimesi muflon gerincfilével.

A magyar gasztronómia napján először rendezték meg a vendéglátóipari iskolák gasztronómiai versenyét. A diákoknak ötfogásos, magyar alapanyagokból álló menüt kellett egy személyre tálalniuk, s a nemzetközi irányzatoknak megfelelően hidegen bemutatni.

A verseny győztese, ezzel champion-díjasa a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola II. csapata lett. Aranyérmet nyert a fülöpszállási Kígyósi Csárda csapata, valamint a békéscsabai Zwack József Technikum és Szakképző Iskola I. csapata. Két ezüstérmet is kiosztottak: az egyiket a győri Krúdy Gyula Turisztikai és Vendéglátóipari Technikum csapata, míg a másikat a felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata kapta.

hirdetés

Asztalos István a versenyt szervező Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke szerint az a cél, hogy összekapcsolják a múltat és a jelent a jövővel, s ez évről évre egyre jobban sikerül. Úgy vélte, a séfek ismét megmutatták, mit tudnak adni a világ magyarságának.

A zsűri elnöke, Varga Károly, a kecskeméti 48 étterem konyhafőnöke elmondta, hogy jól megkomponált ételek készültek a Kárpát-medence minden részéből érkezett séfek jóvoltából. Örömének adott hangot amiatt, hogy fiatalok is versenyeztek, mert a tanulók megmutatták, hogy van jövője a magyar gasztronómiának.

VIDEÓ: Magyarország Étele 2021. Tálalás

Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai partnerségével negyedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt, amelynek szlogenje az lett: Egy a természettel.

Minden, versenyre nevezett fogás legfeljebb öt elemből állhatott és kötelezően tartalmaznia kellett három alapanyagot: vadhúst, írót, valamint bármely, a hagyományok, ízek, régiók (HÍR) védjeggyel ellátott terméket. Elvárás volt még, hogy egy átlagosan felszerelt konyhán, nagy mennyiségben is elkészíthetők legyenek és a nettó bekerülési alapanyagköltség adagonként legfeljebb 1500 forint legyen.

A versenyétel elkészítésére és tálalására négy óra állt a szakácsok rendelkezésére.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

Chilis, szedres, csokis ízesítésű lett idén az év fagylaltja

Fehér Gergő békéscsabai cukrász helyi alapanyagokból készítette el a Bíborka fantázianevű alkotását.
MTI - szmo.hu
2021. július 05.


Link másolása

hirdetés

Fehér Gergő békéscsabai cukrász Bíborka fantázianevű, chilis, szedres, csokis alkotása lett az év fagylaltja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idei versenyén.

Az 1998 óta minden évben megszervezett szakmai megmérettetés döntőjét hétfőn tartották Budapesten. A Cafe One-t képviselő Fehér Gergő mögött Koncz Andrea lett a második a gödöllői Sissi Fagylaltozóból balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylaltjával, Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával.

"Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni"

- mondta az év fagylaltja elismeréssel és vándorkupával jutalmazott Fehér Gergő az MTI-nek.

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, erdő-mező ízei kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával. A második helyen ebben a mezőnyben is Koncz Andrea végzett, itt Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival. Utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte, míg a közönségdíjas szintén Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett.

hirdetés

Az idei versenybe 81 fagylaltot neveztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe.

Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt.

A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsításe.

Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke szerint izgalmas volt az idei verseny és a nevezések száma megközelítette a járvány előtti, 2019-es adatot. Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke felidézte, hogy egy két napon át és négy helyszínen tartott roadshow-n igyekeztek világossá tenni, milyen ízeket, textúrákat szeretnének érezni és látni.

"Azt kértük, hogy egyensúlyban legyenek a nyersanyagok, az összetevők, ezekkel együtt az állag, a textúra és a dekoráció is" - fogalmazott Erdélyi Balázs.

A szakmai szervezetek zsűrije nevében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke igazi élménygasztronómiának nevezte a versenyt.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet.

EREDMÉNYEK

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: Bíborka – Fehér Gergő (Cafe One, Békéscsaba)

• Ezüstérem: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

• Bronzérem: Édes tejföl Cumberland mártással – Márton Brigitta (Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred)

„II.” „Erdő-mező ízei” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

• Aranyérem: Rozmaringos-málnás étcsokoládé – Nagy László (Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár)

• Ezüstérem: Szelíd kender vad szederrel – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

• Bronzérem: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

• Aranyérem: Fehérkávé sós karamellel – Kádár Ferenc (m-GEL Hungary Kft.)

• Ezüstérem: Caffé Corretto con Pistacchio – Szendrei Attila (PreGel Magyarország Kft.)

• Bronzérem: Álom luxuskivitelben – Nagy László (Békás Kft.)

Különdíjak:

• Közönségdíj: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)

• Szakmai szervezetek különdíja: Mezei kakukkfütty – Reif Ferenc (Dock Cukrászda, Polgárdi)

• IKON borászat különdíja: Balzsamos sült áfonya lágy kecskesajttal – Koncz Andrea (Sissi Fagylaltozó, Gödöllő)


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: