GASZTRO
A Rovatból

Kókuszos eperfagyi

Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes desszert, tehát ételallergiások is bátran kipróbálhatják.


Fontos információk, mielőtt nekiálltok az elkészítésnek:

Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét!

A készen vásárolt porcukor glutént tartalmazhat, ezért gluténérzékenyek mindig házilag darálják le.

A fagylalt nem tartalmaz mesterséges színezőanyagot és adalékanyagot.

eper_kokusz

Hozzávalók

50 dkg földieper

2 dl garantáltan glutén- és tejmentes kókuszkrém

9 dkg házilag darált porcukor

Elkészítés

Az epret megtisztítjuk, folyó vízzel megmossuk, pár szemet félreteszünk a díszítéshez. Turmixoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és állandó keverés közben negyed óráig főzzük. Kissé be fog sűrűsödni.

Teljesen kihűtjük, pár órára hűtőszekrénybe tesszük, majd ismét turmixoljuk, csak így lehet kihabosítani. A kókuszkrémet gépi habverővel habosítjuk fel. Olyan lesz az állaga, mint a félig felvert tejszínhabnak.

epres_kokuszos_fagyi

A kókuszhabot néhány mozdulattal elkeverjük az eperben, úgy hogy fehér csíkok maradjanak benne. Legjobb, ha abban a műanyag tálban keverjük hozzá, amiben fagyasztani fogjuk.

Mélyhűtőbe tesszük. Legalább fél nap kell, amíg megfagy. A fagylaltos kelyheket előre behűtjük, vizes kanállal kiadagoljuk a fagyit, eperrel díszítjük. Azonnal el kell fogyasztani, mert nagyon hamar olvad.

Tipp: aki nem szereti a kókusz ízét, de tejmentesen szeretné elkészíteni, rizskrémet is használhat kókuszkrém helyett.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Betiltják a műhús gyártását és forgalmazását Magyarországon
A döntés célja a lehetséges egészségügyi és környezeti kockázatok kizárása. Magyarország ezzel Olaszország példáját követi.


A magyar kormány hamarosan törvénybe iktatja a laboratóriumban előállított hús, vagyis a műhús teljes tilalmát. Az Agrárminisztérium már tavaly nyáron közzétette a terveit a tiltásról, de csak most nyújtották be a parlamentnek a jogszabálytervezetet, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezett, és Nagy István agrárminiszter is támogat, vette észre a Telex.

Ha a törvényt elfogadják, Magyarországon tilos lesz műhúst előállítani és forgalomba hozni. Kivételt csak az orvosi és állatorvosi célú felhasználás jelentene. A tiltás egyik fő indoka, hogy az élelmiszerek közvetlenül beépülnek az emberi szervezetbe, ezért a kormány szerint fontos kizárni minden lehetséges negatív hatást.

A törvényjavaslat szerint

„a hagyományostól eltérő technológiákban és termelési módokban olyan potenciális veszélyek rejlenek, amelyek alapvető értékeinket fenyegetik. E kihívásokra még nem rendelkezünk megnyugtató válasszal.”

Ezért döntöttek úgy, hogy a műhús általános tiltása szükséges.

Az Agrárminisztérium korábban már kifejezte aggályait a műhússal kapcsolatban. Véleményük szerint nem biztos, hogy biztonságos fogyasztani, és negatív hatással lehet a vidéki gazdálkodásra, a környezetre, valamint a társadalmi egyenlőtlenségeket is növelheti.

A lap megjegyzi, hogy Európában Olaszország volt az első ország, ahol már 2023-ban betiltották a mesterséges hús gyártását és árusítását. Magyarország ezzel a lépéssel követné az olasz példát.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
A Simon’s Burger megállíthatatlan: márciusban New Yorkban nyitnak üzletet
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Simon’s Burger: nemcsak hazai terjeszkedésük folytatódik, de a magyar sikermárka megveti a lábát az Egyesült Államokban is.


A Simon's étterem tulajdonosai – Tóth Máté és öccse, Simon – bejelentették, hogy márciusban New York szívében, a Union Square-en nyitják meg első amerikai éttermüket.

Egyelőre a Smashy nevű almárkájuk debütál a tengerentúlon, de ha az üzlet sikeresnek bizonyul, az előkészítheti a Simon’s Burger nemzetközi terjeszkedését is.

Az ambiciózus projekt több százmillió forintos beruházást igényel, amelyet teljes mértékben saját forrásból finanszíroznak, befektető bevonása nélkül.

A nagy bejelentés a Forbes Under 30 Summiton történt, ahol elmondták, hogy bár ennyi pénzből akár nyolc-tíz éttermet is nyithattak volna Párizsban vagy Bécsben, gyerekkori álmukat követve mégis New York mellett döntöttek. A testvérek elmondása szerint sokan őrültségnek tartják a lépésüket, de az ösztöneik eddig is jól vezették őket, és hisznek abban, hogy a Smashy koncepció Amerikában is megállja a helyét. A magyarországi sikereik adták a pénzügyi alapot a terjeszkedéshez:

2023-ban közel egymilliárd forintos árbevételt értek el, amelyet 2024-ben több mint háromszorosára, 3,3 milliárd forintra növeltek.

Miközben gőzerővel készülnek az amerikai piac meghódítására, itthon sem lassítanak. A napokban nyitották meg eddigi legnagyobb és legmodernebb Simon’s Burger éttermüket Budapest szívében, a Deák Ferenc téren. Az új helyszín nemcsak méreteiben kiemelkedő, hanem a legmodernebb konyhatechnológiával is fel van szerelve, így ikonikus hamburgereik gyorsabban és precízebben készülhetnek el. A vendégek kényelmét pedig egy emeletes játszóház is szolgálja, ahol a gyerekek szórakozhatnak, miközben a szülők nyugodtan élvezhetik az étkezést.

Az új üzlet nyitása hatalmas érdeklődést váltott ki: a megnyitó napján rekordmennyiségű ember gyűlt össze, a sor egészen a Fashion Streetig kígyózott.

A Simon testvérek számára ez egy újabb visszaigazolás, hogy a márkájuk iránti lelkesedés töretlen, és készen állnak arra, hogy ezt a sikert az Atlanti-óceán túloldalán is megismételjék.

Az amerikai nyitás költségei még nem láthatók pontosan, de a testvérek ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is családi vállalkozásként működjenek, és nem terveznek külső befektetőket bevonni. „A mi kereteink elég tágak” – mondja Máté, aki szerint a Smashy amerikai piacra lépése egy logikus következő lépés a márka fejlődésében.

A Simon’s Burger sikertörténete tehát tovább íródik – és most már nemcsak Magyarországon, hanem a világ egyik legnagyobb gasztronómiai központjában is bizonyíthatnak.

(Forrás: Forbes)

Ajánljuk

GASZTRO
A legjobb ebédmenük Budapest szívében
Akár egy üzleti megbeszéléshez, akár egy laza, baráti ebédhez keresel helyet, válogatásunkban garantáltan megtalálod a tökéleteset.


Budapesten számos étterem kínál változatos és ínycsiklandó ebédmenüt. Mi most 5 kedvencünket gyűjtöttük egy csokorba.

A DNB Budapestben a lenyűgöző dunai panoráma mellett élvezhetjük a friss, szezonális alapanyagokból készült fogásokat, míg a Bilanxban a fine dining és a laza hangulat keveredik, garantálva egy minőségi, ám mégis kötetlen étkezést. Az N28 Wine & Kitchen naponta változó menüje a komfortos ételek mellett tele van izgalmas meglepetésekkel. Az ARAZ étteremben a hétköznapi és hétvégi ebédmenük egyaránt bőséges és változatos, míg a SZÉK Restaurant & Bar erdélyi ízekkel és megfizethető árakkal várja a vendégeket.

DNB Budapest

Ha egy üzleti ebédhez vagy egy könnyed, mégis kifinomult étkezéshez páratlan panorámát keresel, a DNB Budapest tökéletes választás. A Marriott Hotelben található étterem hatalmas üvegablakain keresztül lenyűgöző kilátás nyílik a Dunára és a város ikonikus nevezetességeire.

A DNB konyhája a Duna menti országok gasztronómiai hagyományait idézi meg, a legfrissebb szezonális, helyi alapanyagokkal és egy csipetnyi kreativitással.

A business lunch menüjüket nemrég a River View Menü váltotta fel, ami nem csak ebéd, hanem vacsoraidőben is elérhető. Így az üzleti találkozók mellett akár egy színház előtti, gyors és elegáns vacsorára is alkalmas.

Az ételek havonta változnak, így mindig az aktuális szezon legjobb alapanyagaiból készülnek.

Az ajánlat hétfőtől szombatig 12:00 és 15:00, valamint 17:00 és 19:00 között érhető el. A kétfogásos menü 7 500 Ft, a háromfogásos menü 8 900 Ft.

A menü mellé szűrt víz, kávé vagy tea is jár, valamint az étterem 3 órás ingyenes parkolást biztosít a vendégeknek.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

A Marriott épületének utánozhatatlan hangulata van. Az alsó szint  (ahol az étterem is található) egy tágas, egybefüggő tér, tele fénnyel és meleg színekkel. Egyszerűen jó itt lenni.

A légkör elegáns, de nem feszengős, a személyzet pedig profi és figyelmes. Az adagok bőségesek, az ízek hibátlanul eltaláltak, a tálalás harmonikus. A desszert külön kiemelkedik: nemcsak látványában, hanem ízében is emlékezetes.

Cím: 1052, Duna korzó

www.dnbbudapest.com

Bilanx

A Bilanx friss színt hozott Budapest gasztronómiai térképére. Az éttermet Jobbágy Balázs és Horváth Péter alapította tavaly tavasszal. Péter, a séf Michelin-csillagos nyugat-európai éttermekben szerzett tapasztalatát kamatoztatja a konyhában, míg Balázs a vendéglátás üzleti oldalát erősíti. A fókusz a tökéletes alapanyagokon és a precíz konyhatechnológián van, de az élmény laza és kötetlen marad. Ez a koncepció hozta meg számukra a Michelin-ajánlást is, amelyet kevesebb mint egy évvel a nyitás után érdemeltek ki.

A Bilanxban nincs fehér abrosz vagy ezüst evőeszköz, de van kompromisszumok nélküli gasztronómia, letisztult, mégis játékos fogásokkal.

Az étlapot a minimál, de lényegre törő stílus jellemzi: kevesebb összetevő, erőteljes ízek, tökéletes kivitelezés.

A koncepció egyszerű: három fogás, laktató adagok, és minden tányéron ott van a fine diningra jellemző kreativitás is. 2 hideg előétel, 3 meleg főétel és 2 desszert közül tudunk itt választani, 9900 forintért.

Mielőtt az első fogás érkezne, egy szelet friss kovászos kenyér és szardellás vaj alapozza meg az élményt. Az italválasztékban pedig izgalmas moktélok is szerepelnek (például körte fahéjjal, citrommal és gyömbérrel, egy kis grenadin sziruppal megbolondítva), aminek tényleg nehéz ellenállni.

Ha egy laza, mégis csúcsminőségű ebédre vágysz a belvárosban, ahol a fine dining minden előnyét élvezheted felesleges formalitások nélkül, a Bilanx tökéletes választás.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

Szinte hihetetlen, hogy Budapesten ilyen minőségű és ennyire különleges ebédet lehet kapni. A fine dining általában „vacsora műfaj”, ezért üdítő élmény, amikor délben is elérhető, méghozzá kedvező áron. A belső design, az étlap és az ételek tálalása pedig pont annyi játékosságot visz az élménybe, hogy a vendég felszabadultan élvezhesse az étkezést, minden feszengés nélkül.

Cím: 1051, Mérleg utca 10.

bilanxbudapest.hu

N28 Wine and Kitchen

Ha egy kifinomult, de mégis barátságos hangulatú helyet keresel az ebédedhez, az N28 Wine & Kitchen tökéletes választás.

Az étterem Michelin Bib Gourmand ajánlással büszkélkedhet, amely a kiváló ár-érték arányú éttermeket ismeri el, emellett 2024-ben Az Év Szervize díjat is elnyerte.

A borétteremként is működő N28 főként szezonális alapanyagokra épít, és hazai kistermelőktől szerzi be az összetevőket. A séf, Nagy Szabolcs, „merészen hagyományőrzőnek” vallja magát: egyszerre tiszteli a klasszikus magyar ízeket és épít be innovatív elemeket az ételekbe.

Az N28 ebédmenüje naponta változik, így mindig friss, szezonális alapanyagokból készülnek az ételek. A menüt hétfőtől szombatig 12:00 és 15:00 között lehet rendelni, és az alábbi koncepció szerint épül fel: 2 előétel vagy leves, 3-4 különböző főétel és 2 desszert közül lehet választani. A kétfogásos menü 6 450 Ft, a háromfogásos menü 6 950 Ft.

Ha szereted a meglepetéseket és a kifogástalan minőségű ebédeket, az N28 Wine & Kitchen napi menüje garantáltan jó választás!

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

Az N28-nak még az ebédmenüje sem „megúszós”. Bár találhatóak kifejezetten komfort ételek is a kínálatban, szinte mindig van valamilyen belsőség vagy kevésbé populáris alapanyag. A pacal, velő és máj gyakran szerepelnek az étlapon. Emellett a szerviz valóban csillagos ötös: szívélyes, kedves és humoros körítést ad az ebédhez.

Cím: 1065, Nagymező utca 28.

n28.hu

ARAZ Étterem

Az ARAZ nemcsak a la carte kínálatáról ismert, hanem a déli menüjéről is, amely hétköznap és hétvégén egyaránt elérhető. A menü hetente változik, mindig szezonális alapanyagokra építve.

Ha egy gyors, de minőségi ebédet keresel, hétfőtől péntekig 12:00 és 14:30 között az ARAZ remek választás. A kétfogásos menü mindössze 3 290 Ft, a háromfogásos pedig 4 590 Ft.

2 leves, 4 főétel és 2-3 desszert közül választhatnak a vendégek.

Ez a rugalmasság biztosítja, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót, legyen szó egy klasszikus magyar fogásról vagy egy könnyedebb, modern kreációról.

További pozitívum, hogy ha hétvégén is élveznéd az ARAZ kínálatát, akkor a kibővített déli menüvel várnak szombaton és vasárnap 12:00 és 14:30 között.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

Az ARAZ az egyik legbarátságosabb szállodai étterem, ahol az ebédmenü időről-időre tele van meglepetésekkel. A Barka Áron séf több kreatív ötletét is megvalósítja ilyenkor. A magyaros ízek mellett a világ minden tájáról merít ihletet, így például egy francia leves, egy ázsiai főétel és egy spanyol desszert remekül megfér egymás mellett.

Cím: 1074, Dohány u. 42-44.

araz.hu

SZÉK Restaurant & Bar

A SZÉK Restaurant & Bar igazi erdélyi ízutazást kínál Budapest szívében, ahol a hagyományos székely konyha modern tálalásban jelenik meg.

Az étterem célja, hogy a magyar vendégek és a külföldi turisták egyaránt megismerjék az autentikus székely ízeket, legyen szó zakuszkáról, csorbalevesről vagy miccsről.

Az ételekhez pedig gondosan válogatott erdélyi borokat és csapolt Csíki sört kínálnak.

A déli menü a hagyományos magyaros konyha legjavát hozza. Hetente változó választék áll rendelkezésre, amelyből kétféle leves, három főétel és két desszert közöl lehet választani. Az árak pedig kifejezetten barátságosak: 2 fogás 2.700 Ft, 3 fogás 3.250 Ft.

És még a menühöz kínált italok is jó áron rendelhetőek: házi szörp 550 Ft, kávé 490 Ft.

A diákoknak még kedvezőbb ajánlat jár: egy háromfogásos menü mindössze 1.950 Ft.

A SZÉK ebédmenüje tehát tökéletes választás egy gyors, mégis tartalmas és minőségi ebédhez, amely a klasszikus ízeket modern kivitelezéssel ötvözi.

Az aktuális menü ITT található.

Személyes benyomás

A Székben tényleg villámgyorsan pörög az ebédmenü. Ez egy elegánsabb étteremben ritka kincs. Az árak döbbenetesen jók, a személyzet pedig szuperkedves.

Cím: 1061, Andrássy út 41.

szekrestaurant.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Megkóstoltuk a magyar csokit, ami tavasszal az űrbe megy
A magyar csokoládégyártás történelmet ír: a Stühmer egyik ikonikus édessége, a Korfu szelet különleges változata, a Stühmer Pillanat Korfu az űrbe készül!


A Stühmer, Magyarország egyik legpatinásabb csokoládémárkája most egy történelmi pillanat részese lesz: egy különleges édessége, a Stühmer Pillanat Korfu hamarosan a világűrbe utazik. A NASA jóváhagyásával Kapu Tibor, a HUNOR Magyar Űrhajós Program kutatóűrhajósa viszi magával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), hogy egy magyar édesség is képviselje hazánkat a csillagok között.

Egy merész ötlettől a világűrig

A Stühmer és a HUNOR-program együttműködése egy kreatív márkatervezési napon kezdődött, amikor felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha egy magyar csokoládé eljutna az űrbe. A gondolat nem maradt puszta fantázia: az ötletgazdák gyorsan kapcsolatba léptek a magyar űrmisszió szervezőivel, és megkezdődött a közös munka.

A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a NASA rendkívül szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeinek is meg kellett felelni.

Az űrben nemcsak az számít, hogy egy termék finom legyen, hanem az is, hogy bírja a súlytalanság körülményeit, a nyomáskülönbséget és a hőmérsékleti ingadozásokat.

A Stühmer csapata a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel (MATE) közösen kezdett kísérletezni, hogy megtalálják a tökéletes összetételt.

A fejlesztés végére egy olyan csokoládé született, amely küllemében és ízében is hű marad a klasszikus Korfu szelethez, de már alkalmas arra, hogy az űrben is fogyasztható legyen.

Megkóstoltuk az űrbe tartó magyar csokit

Először a hagyományos Korfu szelettel kezdtük a kóstolást, hogy legyen összehasonlítási alapunk. Ez egy klasszikus retró édesség: nagyon édes, krémes, habos állagú belsővel, amelyet vékony étcsokoládé-bevonat borít. Az ízvilágot a kakaós, vaníliás és mézes jegyek határozzák meg.

Ezután következett az űrbe készülő Stühmer Pillanat Korfu, ami gyakorlatilag egy bonbon.

A két termék között alig van érzékelhető különbség. A legnagyobb eltérés a bevonatban van, amely a Stühmer Pillanat Korfu esetében kicsit vastagabb. Ez az a módosítás, amelyet az űrbeli körülmények indokoltak.

A belső ugyanaz a puha, könnyed, habos krém, és a jól ismert ízvilág is megmaradt. Aki szereti a nosztalgikus, klasszikus csokoládékat, annak ez az élmény biztosan tetszeni fog.

Stühmer Pillanat Korfu
Korfu szelettel és Stühmer Pillanat Korfu egymás mellett

Hogyan kerül magyar csokoládé az űrbe?

Kapu Tibor kutatóűrhajós jelenleg Houstonban készül az Axiom-4 misszióra, amely során nemcsak tudományos kísérleteket végez majd, hanem személyes tárgyakat és egy kis hazai ízt is magával vihet az űrbe. Az ételek mindig fontos szerepet játszanak az űrhajósok életében, hiszen a Földtől távol minden olyan dolog, ami az otthonra emlékeztet, különösen nagy értéket képvisel.

A magyar űrmisszió szakemberei számára is fontos volt, hogy egy hazai élelmiszert is beválogassanak az ISS-re kerülő csomagba. Az édességválasztás nem véletlen: a csokoládé könnyen fogyasztható az űrben, ráadásul az édes íz sokak számára megnyugtató és energizáló hatású is lehet a hosszú küldetés során.

Nemcsak az űrben, hamarosan itthon is kapható!

Bár a Stühmer Pillanat Korfu hamarosan a világűrbe indul, a jó hír, hogy nemsokára mi is megkóstolhatjuk itt, a Földön! Az új csokoládé először a Stühmer szaküzleteiben lesz elérhető, darabos és nagyobb, zacskós kiszerelésben.

Érdemes figyelni a márka oldalait, mert biztosan hírt adnak majd róla, ha már kaphatóak az új csokoládék (a klasszikus Korfu szelet most is elérhető).

Ezen kívül érdemes a HUNOR - Magyar Űrhajós Program oldalát is követni, hiszen a sajtótájékoztatón csak annyit árultak el, hogy "valószínűleg tavasszal" juthat el a következő magyar kutatóűrhajós a világűrbe, de a pontos dátumot még homály fedi.

Ez a történet nem csupán egy csokoládéról szól – hanem arról is, hogy a magyar kreativitás és innováció valóban határtalan. A Stühmer Pillanat Korfu egy darabka Magyarország lesz az űrben, és ha már a csillagok közé is eljutott, mindenképpen érdemes kipróbálni itt, a Földön is!

A sajtótájékoztató résztvevői (balról jobbra): Juhos Norbert – a HUNOR-program Mission Managere, Mazurka Éva – a Stühmer minőségirányítási vezetője, Szende Attila – a Stühmer marketingigazgatója, Csóll Péter – a Stühmer tulajdonos-ügyvezetője, Farkas Bertalan – Magyarország első űrhajósa.

Link másolása
KÖVESS MINKET: