GASZTRO

Itt eheted a legjobb rántotthúsokat Magyarországon

A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idei kiadásában külön figyelmet kapott a vasárnapi ebédek ikonikus főszereplője, rántotthús. Mutatjuk, hogy hova érdemes menni, ha nem otthon ebédelünk!


Nevezzük bundásnak vagy rántottnak, fogyasszuk papírtálcáról vagy porcelántányérról, hazánk egyik legnagyobb kedvence a rántott hús! Kívül kellemesen ropogós, belül vajpuha és omlós – valahogy így kezdődik egy tökéletes falat rántott hús ízének leírása.

A vasárnapi ebédek ikonikus főszereplőjét éttermekben is szívesen választjuk, és a klasszikus változatok mellett egyre többször találkozhatunk megújult verziókkal, különleges bundákkal és fűszerezésekkel.

Az idei Dining Guide Top 100 Étteremkalauz összeállítása során a vendéglátóhelyek tesztelésénél a rántott hús külön figyelmet kapott, és a legjobb rántott húst kínáló helyekről a kalauz toplistát is készített.

A Dining Guide Top 100 Étteremkalauz szerint itt kaphatjuk a legjobb rántott húst:

Kollázs Brasserie & Bar

A Four Seasons Hotel Gresham Palace a főváros egyik legimpozánsabb épületében működik. A szálloda étterme a casual hangulatot árasztó, francia stílusú Kollázs - Brasserie&Bar.

A Kollázs alapvetően francia brasserie stílust visz, de ételválasztéka és alapanyag-használata magyar ételekkel is kiegészül.

A Kollázs az elmúlt évben nagy változáson ment keresztül: ételkínálata letisztult, jobban igazodik a brasserie stílushoz, és mostanra érte el eddigi történetének legjobb, legerősebb formáját.

Anyukám Mondta – Encs

A Dudás Szilárd és Dudás Szabolcs testvérpár étterme, az encsi székhelyű ikonikus Anyukám Mondta étterem mára az egyik legismertebb minőségi gondolkodású vidéki étterem Magyarországon.

A gourmet bistro stílusjegyeket mutató olasz-magyar éttermet nem lehet az általánosan ismert kategóriákba sorolni.

Az étterem, és az „encsi olaszok” story, a magas minőségi alapanyag fétis, a perfekcionista gondolkodású „precíz” konyhai filózófia, a helyhez és a történetükhöz igazított étlap

összeállítása, az ételek (a szó nemes értelemben vett) egyszerűsége, „a kevesebb néha több” filozófia jó arányérzékkel elkapott értelmezése együttesen jelentik az Anyukám Mondtát. Az étlap eklektikus kínálatát a tradicionális, de kortárs módon értelmezett olasz és magyar ételek alkotják.

Buja Disznó(k)

Bíró Lajos legendás disznóságaira épített, champagne kísérettel ellátott birodalma, ahol

az újragondolt klasszikusok mellé otthonos hangulat is társul.

A Buja Disznó(k) Budapest szerte, sőt, szezonálisan Szigligeten is várnak.

Déryné

Vibráló atmoszféra, kozmopolita hangulat, magával ragadó enteriőr, a fővárosi vendéglátós szcénában kiemelkedően professzionális, mégis közvetlen szerviz – legegyszerűbben talán így lehetne összefoglalni a Déryné lényegét. Az étteremtől elválaszthatatlan a tulajdonos, Kovács Kristóf személye, aki elkötelezett szenvedéllyel irányítja az éttermet. Legendás brunch- és reggelikínálata egyedülállóvá teszi a műfajban az éttermet,

de legalább ilyen ismertek és népszerűek pop-up vacsoráik, amelyekhez a világot csapatukkal közösen körbejárva szerzik az inspirációkat.

Élőzene, nyüzsgés, eklektikus étlap – egy lépéssel mindig mások előtt járnak, vendégeik pedig örömmel követik őket az izgalmas gasztronómiai utazásokon.

Hableány – Badacsony

A Hableány Badacsony turisztikai központjában található, ikonikus intézmény, amely 2019-ben újult meg köszönhetően üzemeltetőjének, az országosan ismert és elismert Laposa Borbirtoknak köszönhetően. Az épületkomplexum, amelyben a Hableány található, nem csupán egy faltól falig tartó üveggel keretezett impozáns étterem, hanem egy borbár, borbolt, borászati bemutatótér, sőt, egy helytörténeti kiállítás otthona.

Az étterem gasztronómiai koncepciója egyértelműen a kortárs regionális és szezonális filozófiák mentén fogalmazza meg magát.

A Hableányban a modern ötletek keverednek a tradíciókkal, kéz a kézben jár régi és új a Balaton mellett.

Kistücsök Food & Room – Balatonszemes

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök elsőként helyezte fel a balatoni régiót a minőségi gasztronómia térképére. Az éttermet meghatározó tulajdonos, Csapody Balázs a hazai vidéki gasztronómiai élet megbecsült alakja.

A családi vállalkozásként működő étterem folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években.

Az egység 2 éve szálláshellyel is kiegészült: 19 szobával és 2 lakosztállyal, konferenciateremmel bővítették szolgáltatásaikat. Emellé érkezett egy hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció, ahol látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik.

Rosenstein Vendéglő

A Rosenstein Vendéglő a klasszikus magyar vendéglátás ikonikus szereplője. A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon

a klasszikus magyar és a közép- európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el.

A Rosenstein klasszikusai közé tartozik többek között a halászlé, a libamáj, illetve kiemelkedőek a szarvas, a borjú és a bárány fogások.

Sauska 48 – Villány

A dél-dunántúli régió legmagasabb gasztronómiai minőséget prezentáló vendéglátóhelye kétséget kizáróan a villányi Sauska 48. Az étterem konyháját jegyző nagy múltú séf, Bicsár Attila itt alkotta meg a “felszabadult falusi gourmet konyha színekkel” fogalmát, amihez méltó helyszínt biztosított a nemzetközileg ismert nagyvállalkozó, Sauska Krisztián, a villányi és tokaji borvidékek ikonikus Sauska borbirtokainak tulajdonosa.

A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit.

Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.

Spago Budapest

A budapesti luxusszálloda, a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák séflegenda, Wolfgang Puck gasztrokoncepciója: a Spago Budapest étterem. A Spago Budapest konyháját egy Michelin-csillagos helyeken edződött, komoly szakmai múlttal rendelkező szakember, Szántó István executive chef vezeti. A Spago éttermek koncepciójának része, hogy

az éttermek menükínálata mindig kiegészül a jellegzetes helyi ételekkel is;

így készülhettek el a Spago Budapest mára már ikonikussá vált fogásai, mint például a Szántó István adaptációjában született Gulyásleves, a 2022-es Oscar-gálát is megjárt Omlós Vadas Marhapofa és Somlói Galuska ’Dióhéjban’, valamint Wolfgang Puck emblematikus signature ételei, a Füstölt Lazacos Pizza, a Bécsi Szelet, a Skót Gőzölt Lazac ‘Hong Kong’ módra és a Császármorzsa, ahogy Wolfgang szereti.

Stand25 (cordon bleu)

A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A modern belső tér és a szezonális terasz a budai kisvendéglők hangulatát idézi.

A Stand25 gasztronómiai látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg.

A nyitás óta elérhető emblematikus ételei a gulyás, a brassói szűzpecsenye, a mangalica cordon bleu, a desszertek közül a somlói galuska és a túrógombóc.

MoszkvaTér (kijevi csirkemell)

Az ismert fine dining étterem, az Arany Kaviár tulajdonosainak, Nyíri Szásának és Molnár Attilának könnyed felfogású, magas minőségben kivitelezett orosz konyhára támaszkodó, szerethető bisztró étterme a MoszkvaTér. Az étterem eredetileg a Hold utcai piacon debütált és a piac bezárását követően 2022-ben Budán nyitott meg új helyszínen, amihez igényes, casual hangulatot árasztó, szerethető éttermi design társul.

A konyha alapkoncepciója azonban nem változott, az igazi klasszikus értelemben vett orosz népi konyha magas színvonalon való bemutatása megmaradt.

Az étterem kínálatából külön kiemelésre érdemes a klasszikus kijevi csikemell, a hússal töltött piráski és

a marha sztroganoff.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Megkóstoltuk a BelFrit Triple Smashed Burgerét
A három szelet 100% marhahúspogácsával töltött burger a húsimádók kedvence lesz!


A Kolosy téren, két tűzfal között található a Köz_hely, ahol összesen négy food truck kínálatából válogathatunk. A hely színes, barátságos, és az óriási napvitorláknak köszönhetően minden napszakban árnyékos. Ideális helyszín egy könnyed ebédre, vagy egy buli előtti vacsorára, ami akár könnyed italozásba is átfordulhat.

Az udvar nemcsak gasztronómiai élményt kínál, hanem akusztikus koncertek és kisebb bulik színtere is, és a hatalmas kivetítőnek hála, a sporteseményeket is követhetjük innen.

Mi egy nyári délutánon a BelFrit kitelepülését céloztuk meg, és azonnal lecsaptunk az újdonságra, a Triple Smashed Burgerre.

Nézd meg TikTok videónkat, amelyben megkóstoltuk a BelFrit Triple Smashed Burgerét:

@szeretlekmagyarorszag.hu Megkóstoltam a BelFrit Triple Smashed Burgerét ?? #hirdetés @Belfrit ♬ Paper Birds (3 min) - Jordan Halpern Schwartz

Triple Smashed Burger

A Smashed Burger Magyarországon jelenleg a legdivatosabb hamburger fajta.

A megszokott, vastag hamburgerhús helyett itt egy jóval laposabb, és ebből kifolyólag erősebben pirult, ropogósabb húst kap az ember.

Sok esetben ebből a vékonyabb húspogácsából kettőt is tesznek egy burgerbe, a BelFrit pedig tovább emelte a tétet, és rögtön három húst csempészett bele.

A három szelet 100% marhahúspogácsa összesen 210 grammot nyom.

A szezámos buciba kerül még 3 szelet cheddar sajt, 3 uborka karika, egy kis lilahagyma, ketchup és mustár.

Ez a burger azoknak fog tetszeni igazán, akik szerint a saláta, a paradicsom, és a többi extra feltét feleslegesen foglalja a helyet a burgerben.

Ez bizony a húsimádók kedvence!

Mit rendeljünk még?

A BelFrit egy szűkített kínálattal van jelen a Kolosy téren, de így is rengeteg burger közül válogathatunk.

A mi egyik kedvencünk a President Burger

ami 100% marhahúspogácsa mellett bacont, sajtot, paradicsomot, salátát, andalúz mártást, fokhagymás majonézt, pirított hagymát és 3 hagymakarikát is tartalmaz.

Ezen és a Triple Smashed Burgeren kívül még 10 másik burger is van az étlapon, és egy rántott sajtos tál, a Cheesy Box.

Brutális köretek

A BelFrit egyik leghíresebb terméke az eredeti, belga hasábburgonya.

A titka, hogy valóban friss, tehát nem fagyasztott burgonyahasábokból készül.

A belga hasáb mellett található náluk édesburgonya és ropogós hagymakarika is. Krumpliból kicsit vagy nagyot, hagymakarikából pedig 5, 10 vagy 20 darabos adagot lehet kérni.

De ha valami igazán extra köretet szeretnénk, akkor Cheesy Chipset is választhatjunk.

Ez a hasábburgonya turbózott, egytálételesített változata.

A krumpli mellett cheddar sajtszószt, jalapeno paprikát és pirított hagymát tartalmaz, és igazából önmagában is megállja a helyét.

A BelFrit rengetegféle szószvariációt is kínál. A Köz_helynél lévő egységben 10 szósz közül választhatunk.

Ebben a cikkben mi kifejezetten a Kolosy téren található food truck kínálatát vettük górcső alá, de a BelFrit 15 étterme közül bármelyiket választhatjátok. A kínálat a fix helyeiken még ennél is nagyobb.

ITT azt is megnézhetitek, hogy melyik üzlet esik útba nektek!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
A Rovatból
Mennyibe kerül egy hekk és egy lángos a Népszigeten? – megnéztük a vízparti helyek kínálatát és árait
A Népsziget rengeteget fejlődött az elmúlt években, de közben mégis barátságos, vadregényes és természetközeli hely maradt.


A Népsziget, vagy másnéven Szúnyog-sziget Budapest egyik rejtett gyöngyszeme, amely a XIII. és a IV. kerületben helyezkedik el.

A Népsziget eredetileg a Duna egyik szigete volt Pest és Rákospalota határán. De 1850-60 környékén egy vékony földnyelvvel összekapcsolták Újpesttel, így félszigetté vált.

A sziget központi részét gyalogosan és biciklivel is az Újpesti Vasúti hídon keresztül lehet a legkönnyebben megközelíteni.

Autóval is érkezhetünk, de érdemes figyelni a parkolási lehetőségekre, mivel a szigeten korlátozottak a parkolóhelyek.

A Népszigetnek van jó pár vadregényesebb, elhagyatott része is, de a Vasúti híd közvetlen környezetében az utóbbi években egyre több minőségi hely nyitott és fejlődött fel, a belvárosi kerthelységek vagy bisztrók szintjére.

Ezek közül látogattunk meg párat, és néztük meg, hogy

mit és mennyiért lehet enni és inni a Kabinban, a Wasserben, a Szitakötőben és a Peremben.

Fontos megjegyezni, hogy amikor mi ott jártunk (június 21.), az árvíz maradványai még fellelhetőek voltak. Főként a Kabin és a Perem part menti részein. Sajnos a Perem szenvedte a legnagyobb károkat, de szerencsére az étel és italkiadás már náluk is zavartalanul működött, és mostanra valószínűleg még kevesebb nyoma maradt a júniusi áradásnak.

A szezon mostanra egyértelműen tombol. Késő délutántól megtelnek a hintaágyak és székek, ejtőző, beszélgető és meccset néző emberekkel.

Ha Budapesten keresel egy természetközeli helyet, ahol egy jót lehet enni vagy inni, mi bártan ajánljuk a Népszigetet.

Kabin

A Kabin volt az első hely a parton, úgy illendő hát, ha velük kezdjünk.

A víz felé tekintő, fedett padocskáikról a legpompásabb naplementéket kaphatjuk el itt, de ha egy asztalnál foglalunk helyet, akkor is könnyedén beszippant majd minket a hangulat.

Ételek tekintetében szabadtéri, vízparti helyhez képest nagyon változatosnak mondható a kínálat. Lehet kapni hamburgert, zöldségekkel és pitával körített krémeket, salátákat, de még debreceni kolbászt is.

Nekünk egy forró nyári napon a csirkés tabouleh saláta (3500 Ft) és a kecskesajtos saláta (4000 Ft), valamint a klasszikus kabin burger ízlett a legjobban (3900 Ft). De a kétszemélyes krém válogatás (5500 Ft) is remek kísérője lehet egy koraesti beszélgetésnek.

Egy pohár sör (Borsodi) 700 forinttól indul, egy kis limonádé 850, egy kávé pedig 700 forint.

Üdítő változatosság, hogy a repohárért felszámolt 500 forintot készpénzben vissza is adják, ha távozás előtt visszavisszük a pulthoz.

A Kabinban jógával és elő DJ-szettekkel is találkozhatunk. Érdemes a Facebook oldalukra ránézni, hogy éppen mikor, milyen extra program van itt.

Wasser

Érdekes, hogy ugyanazzal a lokációval rendelkező kültéri helyek mennyire különbözni tudnak egymástól. A Wasser például egészen máshogyan laza mint a Kabin. Jelmondatuk egyszerű és nagyszerű: kaja, pia, Duna.

Amikor itt jártunk, a kivetítő előtt meccset néztek a nagyobbak, a kisebbek meg a homokozóban játszottak. Erre a strandos feelingre erősen rásegítenek az ételek is.

Itt a hekk + parasztkenyér (3190 Ft) és a Wasser box (3790 Ft) a legkelendőbb étel. Utóbbi tulajdonképpen egy rántott húsos, szószos, sült krumplis tál.

De a kedvencünk a Hekk & Snack (3190 Ft) lett, ami bundázott tőkehalat és hekket is tartalmaz, amit szintén sült krumpli és két mártogatós egészít ki.

A sör (Carlsberg) 800 forinttól indul, egy limonádé pedig 1250 forint.

A Wassernél már találkoztunk üveg pohárral is, amiből valóban jobban csúszik a bor vagy éppen az Aperol spritz (2490 Ft). A üvegpohárért 3000 forint letétet kérnek, ami távozáskor visszajár.

És egy plusz pontot még had adjunk a veszélyesen szexi jegeskávéért is!

Szitakötő

A Szitakötő a Népsziget folyamatosan nyitva tartó helyeinek legújabb tagja.

Itt a letisztultabb, világos színek dominálnak, így egy kicsit el is kapott minket a tengerparti érzés.

A tulajdonos elmesélte, hogy összesen 8000 négyzetméternyi területet gondoznak. Karban tartják az aljnövényzetet, a környékbeli fákat, és a rájuk eső partszakaszt. Építettek egy csúszdát és egy homokozót, és több olyan padot és asztalt is elhelyeztek a környéken, ahol bárki megpihenhet.

Büszkék a széles borkínálatukra, így természetesen itt is van lehetőség üvegpoharat bérelni.

Hogy legyen mit a pohárba önteni, az üveges borok 5000 forinttól kezdődnek, és mellé a szódát ingyenesen biztosítják.

Ha megéhezne az ember, itt a Nemo Fish & Chips & Salad Bar egyik kitelepülésével találkozhat, de mi most inkább a nápolyi stílusú pizzákra kóstoltunk rá.

A pikáns, nápolyi szalámis Diavola 3800 forintba kerül, míg a jóval extrább, szarvasgombás és szalámis Tartufo 4600 forint.

Nekünk nagyon tetszett a hely idézőjelesen elegánsabb hangulata, és hogy kicsit elkülönül a többi egységtől.

Perem

A cikk elején volt már róla szó, hogy a Peremet rendesen elmosta az árvíz. Ez annak is köszönhető, hogy talán ők vannak leginkább szimbiózisban a természettel.

A pult és az ülőalkalmatosságok is barna fából készültek, így itt vizuálisan sem zavar be semmi a víz és a fák harmóniájába.

A Peremnél a klasszikus nyári ételek közül kettőt is megkóstoltunk:

A palacsinta itt párban jár. Egy kakaós és egy lekváros 1190 forint, és pont az a hagyományos, vékony típus, ami gyerekkori emlékeket ébreszthet fel.

Egy sima fokhagymás lángos itt 950 forint, de nagyon tudjuk ajánlani a Perem lángost is 2290 forintért. Utóbbi a sajt és a tejföl mellett lilahagyma és bacon feltétet is kap.

Mindezt lefojthatjuk egy sörrel (Borsodi, 850 Ft), egy jegeskávéval (1750 Ft) vagy akár egy Mojitoval (2290 Ft) is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Madách tér kultikus helye: 13 éve vár reggeltől estig a Keksz
Menő terasz, ikonikus bundás kenyér és egyéb nyalánkságok várnak.


A Madách Imre tér Budapest ikonikus központja. Eredetileg sugárútként tervezték meg, amely a forgalmat enyhítette volna, ám végül egyedi építészeti megoldásokkal gazdagított, art deco stílusú térként valósult meg. Ma is fontos szerepet tölt be a városi életben, kulturális események és rendezvények színhelye, valamint népszerű találkozási pont.

Ezen a téren található a Keksz, amit nehéz lenne pár szóval tökéletesen jellemezni, hiszen egyszerre bár, bisztró, kávézó és régi találkozások és nagy beszélgetések színhelye.

"Mindegy hogy reggel vacsorázol vagy este reggelizel, nálunk megteheted és ihatsz mellé egy sört is, nem lesz ciki!"

Ez a szlogen tökéletesen megfogalmazza a Keksz egyediségét, és a Madách tér hangulatát. A rugalmasság és a lazaság abszolút hozzájárul a vonzerejükhöz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy

a bisztró már 13 éve üzemel, így valóban kultikus hely lett a városban.

A Keksz Bisztró belső tere fiatalos és modern, de

ebben az időben természetesen a legtöbben a hatalmas, színes teraszon foglalnak helyet.

Mi is ide ültünk ki, és csodálkoztunk rá a város délutáni nyüzsgésére.

Nézd meg TikTok videónkat a Kekszről:

@szeretlekmagyarorszag.hu Világbajnok bundás kenyér! ?️ #hirdetés @Keksz Bistro A Kekszben vannak csak reggel elérhető reggelik, meg egész nap elérhető reggelik. Így ha mondjuk délután járunk arra, akkor is kérhetünk rántottát és bécsi virslit, vagy éppen levest, salátát, tésztát és szendvicset. Cím: 1075, Budapest, Madách Imre tér 4. (Asbóth u.) Nyitvatartás hétfő: 10:00 – 0:00 kedd: 10:00 – 0:00 szerda: 10:00 – 0:00 csütörtök: 10:00 – 1:00 péntek: 10:00 – 2:00 szombat: 9:00 – 2:00 vasárnap: 9:00 – 23:00 #szeretlekmagyarország #keksz #budapest #ajánló #magyartiktok #kóstolás #magyarkonyha #étterem ♬ Reflections on 52nd - AGM3

Reggel vagy este reggeliznél?

A Keksznek több reggelis menüje is van. Van egy szekció, amit csak reggel 10 és 11:15 között rendelhetünk.

Ezek között találhatunk igazán különleges fogásokat, mint például a Keksz BBQ Benedictet, ami tépett marhahúsból, buggyantott tojásból és hollandi mártásból készül. Ha valami könnyedebbre vágynánk, a Burrata caprese toast mentás-koriander pesztóval tökéletes választás lehet. Az édesszájúak sem maradnak éhen: a gofri fehér csokoládékrémmel, erdei gyümölcs raguval és friss gyümölcsökkel valódi ínyencség.

De mi van, ha nem érsz oda 11:15-ig? Hát akkor abból a reggelis kínálatból válogathatsz, ami nyitástól zárásig elérhető. Mert ilyen is van!

A Keksz egésznapos reggelijei is rengeteg lehetőséget kínál. Az ízletes rántotta négy tojásból, friss salátával és pirítóssal igazi klasszikus. Az angol reggeli grillezett kolbásszal, tükörtojással, paradicsomos babraguval, grillezett paradicsommal, baconnal, grillezett gombával és pirítóssal biztosan jó időre eltelít.

Mi ez alkalommal a legendás bundás kenyerüket (3150 Ft) választottuk.

Ez az étel tényleg hatalmas adag. Fehér kenyérrel készül, ami kívül aranybarnára sül, de belül puha marad.

Reszelt cheddar sajttal és tejföllel tálalják, ami sokaknak talán szokatlan kombinációnak tűnik, de a sajtos-tejfölös ízvilág tökéletesen kiegészíti a bundás kenyér klasszikus ízét.

Gondoljunk csak a lángosra, ott is valami hasonló történik.

De a Keksz nem csak reggeliben erős

Mivel mi eddig csak főként a reggelik miatt jártunk itt, kíváncsian kóstoltunk bele a főételes szekcióba is.

A pisztácia pesztós garganelli tésztájuk (3350 Ft) azonnal a kedvencünk is lett.

A szósz különlegessége hogy fenyőmag helyett pisztáciával készül, ami finoman megbolondítja a klasszikus bazsalikomos alapot. A sajtot sem spórolták le a tetejéről, így elég kiadós is.

A burrata friss kevert salátával, mézes-rózsabors dresszinggel (4290 Ft) egy egyszerű de nagyszerű fogás.

A saláta ropogós levelei tökéletesen kiegészítik a krémes sajtot. A mézes-rózsabors dresszing édes és fűszeres ízvilága egyedi karaktert ad az ételnek, kiemelve a burrata és a saláta természetes ízeit.

Ez a fogás nem csak ízletes, de könnyed és frissítő is, így ideális választás egy nyári ebédhez vagy vacsorához.

Az étkezés után a hatalmas limonádé frissítő volt a nyári melegben,

később pedig aperolt kortyolgattunk, amitől rögtön érezni kezdtük, hogy könnyen belecsúszhatnánk egy esti buliba.

A Keksz menüje minden igényt kielégít, legyen szó egy gyors reggeliről, egy kiadós ebédről vagy egy hangulatos vacsoráról, miközben a bisztró barátságos és fiatalos atmoszférája még különlegesebbé teszi az étkezési élményt.

KEKSZ

kekszbistro.hu

Madách Imre tér 4. (Asbóth u.)

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Római örök! - hekk, lángos és szabadstrand
Minden szezonban kötelező kiugrani a Rómaira egy jó hekkre, egy lángosra vagy éppen egy családi bográcsozásra. Mi is körbenéztünk, hogy mi mindennel várnak idén a vendéglátók, és hogy milyen árakra számíthatunk.


A Római-part Budapest egyik legkedveltebb pihenőhelye, ami a Duna mentén, Óbuda városrészben található.

A vízpartot nemcsak a természetközeli élmények miatt keresik fel az emberek, hanem a gazdag gasztronómiai kínálat miatt is. A parton számos vendéglátóhely található, ahol finom ételeket és italokat lehet kóstolni.

2024-ben egy sajtos-tejfölös lángos ára átlagosan 1800 forint (Lángos Műhely), egy korsó sör pedig 540 forintnál kezdődődik (Arany Ászok/Két Rombusz).

A különböző készételek, burgerek, snackek, desszertek és halak rendkívül változatosak, és nagyon változó áron is kaphatóak, így talán érdemesebb megnézni pár konkrét példát a Római vendéglátóhelyei közül.

HEKK Mester

A HEKK Mester egy igazi brand a Római-parton. Egy szívvel-lélekkel üzemeltetett családi vállalkozás.

A tulajdonos, Janó már 12 éve szolgálja fel itt a hekkeket és a klasszikus strandételeket.

Kiemelkedően fontos számára, hogy törzsvendégei minden évben a megszokott minőséggel találkozzanak. Emellett pedig tényleg mindenkihez van egy jó szava.

Kínálatából természetesen kiemelkedik a hekk, ami sült krumplival és kovászos uborkával a nyár egyik ikonikus étele. De a legfrissebb fogyasztói igényeket is szem előtt tartja, így amellett, hogy édesburgonyával, vagy akár salátával is kérhető a hal,

Magyarországon elsőként nála jelent meg a gluténmentes, airfryerben sült hekk.

Ez Szafi Fitt bundával és fűszerezéssel készül, és jóval kevesebb zsiradék felhasználásával, mint a hagyományos verzió.

Mindegy, hogy milyen bundában kérjük a halat, az állaga a pácolásnak köszönhetően puha és szaftos lesz. A hagyományos hekk ára 820 Ft/10 dkg, míg a gluténmentes változat 990 Ft/10 dkg-ba kerül.

A halak mellett pedig kézműves hamburger (2890 Ft), harcsapaprikás túrós csuszával (3890 Ft) és grillzöldség (1500 Ft) is kapható itt. És az biztos, hogy az adagok méretével senkinek sem lesz problémája.

Cím: 1031, Rozgonyi Piroska u. 46.

Facebook: HEKK Mester

Miamor Rómaim

A Miamor eredetileg ételudvarnak indult, de mostanra egy komplett szabadidőközpont, rengeteg sportolási lehetőséggel.

Tavalyhoz képest a duplájukra nőttek, és rengeteg új szolgáltatás érhető el náluk. Az óriási területen van lehetőség különböző helyszínek bérlésére is.

Például ha bográcsozni szeretnénk, vagy egy gyerekszülinapot tartanánk, akkor is érdemes náluk foglalni.

Van röplabdapálya, focipálya, légvár és minigolf is, és a télikertben természetesen az aktuális meccset is meg lehet nézni. De itt egy informatív térkép arról, hogy pontosan mi minden található náluk:

Szerencsére az ételek és italok sem kerültek ki a Miamor udvarából.

Egy hamburger 3000 forint, egy Las Vegan's vegán burger 2990 forinttól kezdődik. Egy tavaszi tekercs 2000 forint, és egy abszolút autentikus pho leves 2690 forint.

De a desszertnek is érdemes helyet hagyni, mert szuper jeges kávéjuk (1490 Ft), fagyijuk (550 Ft) és gofrijuk (900 Ft + feltét) is van.

A honlapjukon fent vannak az idei árak, így a kínálatot előzetesen át lehet böngészni már akár otthonról is.

Cím: 1031, Római part 47.

Facebook: Miamor Rómaim

Evezős Sörkert

Az Evezős Sörkert 1983-ban kezdte működését, amikor Farkas Lajos egy pléhbodegát bérelt az államtól, és annak helyére építette fel a jelenlegi éttermet és sörkertet. 2022-ben, az üzletet az Eventrend Group vette át, akik remek újításokat vezettek be, miközben megőrizték a család hagyományait.

A konyhát és pultot modern eszközökkel szerelték fel, a hely pedig új, vidám színeket és dekorációkat kapott, növényekkel és hangulatos árnyékolókkal gazdagítva.

Az Evezősnél retró tálcákon és kosárkákban adják ki az ételeket, és hangosbemondón szólítanak, ha kész a rendelésed. A választék pedig szinte már zavarba ejtően nagy.

A hekk mellett süllő, pisztráng, garnéla, calamari és tőkehal is található az étlapon.

A halételek mellett hamburger, kolbász és palacsinta is van, mindez színes bútorokkal és zöld növényekkel teli környezetben.

Nagy kedvencük az Evezős halkosár (5990 Ft), ami tökéletes választás a halakkal kísérletezőknek is. De a Római -part legjobb halászleve (2890 Ft) is itt kapható. A teljes étlap náluk is elérhető a honlapon.

Az Evezősben jó hangulatú, élő zenés bulikat is szoktak tartani, így ide az esti idősávban is kifejezetten érdemes betérni.

Cím: 1031, Római part 34.

Facebook: Evezős Sörkert Hivatalos Oldal

Cziniel Cukrászda és Kávéház

A Cziniel Cukrászda a Római-parton kínál hagyományos és modern sütiket, mindennapos és különleges alkalmakra.

Bár nem pont a part mentén található, de minden bizonnyal

a környék legjobb cukrászdája, amiért érdemes egy kitérőt tenni nyáron és télen is.

Klasszikus torták és egyedi formatorták is elérhetőek náluk házhozszállítással. Valamint édes péksütemények, sós falatok és teasütemények is rendelhetőek. De a helyszíni kínálattal semmi sem versenyezhet.

Itt tényleg mindenki megtalálja a számára megfelelő falatot. A klasszikusok mellett ugyanis mentes, vegán és paleo süteményekből is széles a választék.

Bár ez alapvetően egy cukrászda, a reggeliző helyek sorába is simán beillenek, hiszen remek áron kínálnak főként tojásételeket és szendvicseket. Ráadásul még olyan apróságokat is saját maguk készítenek, mint a joghurtos-gyümölcsös kehely tetejére szánt granola.

Egy bundás kenyér sajttal és tejföllel 2290 forint, egy elképesztően bomba kinézetű limonádé 1790 forinttól indul, a csoki öntetes latte freddo pedig 1490 forint.

Míg az angry birds figurás mese desszert (990 Ft) garantáltan a gyerekek kedvence lesz, addig a Cziniel szeletet az ínyenc felnőtteknek ajánljuk:

Mogyorós piskótán fehércsokis-mogyorós, ropogós réteg, felette mascarponés-mogyorós krém, karamellás bevonattal (1390 Ft).

Cím: 1031, Nánási út 55.

Facebook: Cziniel Cukrászda és Kávéház

Megnyitott a szabadstrand!

Jó hír, hogy a Római-parti Plázs idén június 28. és augusztus 20. között várja a látogatókat, biztosítva a fürdésre alkalmas vízminőséget, amelyet naponta ellenőriznek.

A látogatók belépődíj fizetése nélkül használhatják az idén ötödik szezonját ünneplő szabadstrandot.

A Római-parti Plázson színes napágyak, ingyenes ivóvíz, mosdók, pelenkázók, zuhanyzók, valamint díjmentes kerékpár-tárolás áll rendelkezésre. Fürödni a szigorú biztonsági előírásokat betartva csak a kijelölt, 120 cm-es vízmélységű területen lehet, mindennap 10 és 19 óra között. A biztonságot vízimentők, a Magyar Vöröskereszt Elsősegélynyújtó Szolgálata és éjszakai őrök garantálják.

Cím: 1039, Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 15–17.

fotó: obuda.hu
A Római tehát idén is vonzó kikapcsolódási helyszín, a budapesti nyár szerves része!

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET: