GASZTRO
A Rovatból

Íme a Meki sohasem látott, titkos menüsora

Tudod mit takar a szupertitkos Föld-víz-levegő burger? Vagy mi az a Mc10:35? A gyorsétterem elrejtett menüsorát mutatjuk be.


A gyorséttermek fő jellegzetessége, hogy a világon nagyjából mindenütt ugyanazokat az ételeket árulják. Ennek van pozitív oldala is, hiszen ha nem akarunk a helyi ízekkel kísérletezni, mindenhol megbízhatóan ugyanazt kapjuk, amit otthon megszoktunk. Ugyanakkor azt a pár szendvicset, amit egy átlagos McDonald's vagy Burger King kínál, könnyen meg is lehet unni.

Szerencsére van megoldás erre a problémára: Amerikában állítólag van egy szupertitkos menüsor, amit a HackTheMenu.com nevű portál gyűjtött össze bennfentes informátoroktól.

Persze ennek nem tudjuk mekkora a valóságtartalma (főleg hogy a cikk megjelenése után már nem is túl titkos), ahogy annak sem, hogy állítólag az USA-ban elég kérni a titkos menüsor egyikét és már kapod is.

Az viszont királyság, hogy a HacktTheMenu összegyűjtötte a részletes receptet is a "szupertitkos burgermenükhöz" és ezek garantáltan csavarnak majd egyet a megszokott ízvilágon. A többségüket szerencsére magadnak is összerakhatod, ha külön-külön megrendeled az összetevőiket. Jöjjön most egy válogatás a legmeglepőbb titkos finomságokból.

Big McChicken

Húsimádóknak ajánljuk ezt az igazi "szörnyet", amelyet úgy készíthettek el, hogy hogy a klasszikus Big Mac zsemléit nemes egyszerűséggel kicserélitek a McChicken szendvics húspogácsáira (utóbbiból 3 darabra lesz szükségetek). Hiszen minek a zsemle, ha ehetjük a húst hússal? Vegetáriánus ismerőseiteknek azért inkább ne áradozzatok róla...

secret1

Grillezett sajtos szendvics

Ellenpontozzuk kicsit az előzőt: ez a szendvics kimondottan vegetáriánusoknak ideális. Pofonegyszerű az egész: mindössze egy (vagy több) szelet sajt két zsemle közé rakva. Nagyon fontos, hogy mindenképp grillezve kérd, az adja meg az igazi ízét.

Sült krumpli Big Mac szósszal

Nem is értjük, ez eddig hogy nem jutott eszünkbe. A Big Mac szendvicsek szósza tényleg sokkal finomabb a szokásos ketchupnál vagy majonéznél, hát miért ne kérhetnénk külön, a sült krumplink mellé is mártogatósként? Szuper ötlet.

secret2

Föld-víz-levegő burger

Ennek már a neve sem mindennapi, hát még az összetevői... A kettő persze összefügg: a gigantikus burger egy Big Mac, egy McChicken, és egy Filet-o-fish szendvics összerakásával készül. Az első szimbolizálja a földet (marha), a második a levegőt (csirke, bár az pont nem tud repülni, de legalább madár), a harmadik pedig a vizet (hal). Aki ettől nem lakik jól, annak valószínűleg végtelen az étvágya.

Mc10:35

Ennek a szendvicsnek az elkészítése annyiban bonyolult, hogy a kizárólag a reggeli ajánlat során kapható tojásos McMuffint, illetve a nappali dupla sajtburgert kombinálja. De ha közvetlenül 10:30 előtt tértek be egy Mekibe, gyorsan megrendelitek az egyik felét, majd amint elmúlt fél 11, a másikat is, működhet. Erre utal egyébként a neve is. Ha sikeresen megszereztétek az összetevőket, annyi a dolgotok, hogy a dupla sajtburger zsemléit eltávolítva a maradékot beteszitek a McMuffin belsejébe. Állítólag az így kapott mix nagyon finom - annyi biztos, hogy jól néz ki :)

secret3

McCrepe

Sajnos nálunk alapesetben nem kapható amerikai palacsinta a McDonald's éttermekben, de ha esetleg a jövőben egy szezonális akció keretében újra bevezetnék, érdemes megjegyezni ezt a trükköt: a palacsinta mellé rendeljetek gyümölcsös (vagy joghurtos) fagyit, és töltsétek bele. Isteni!

McGangBang

A HackTheMenu.com szerint ez az egyik legnépszerűbb titkos szendvics Amerikában. Pofonegyszerű összerakni: rendeljetek egy dupla sajtburgert és egy McChickent, majd az utóbbit egyszerűen tegyétek az előbbi közé, húspogácsával, salátával, zsemlével együtt. Bizarrnak tűnhet, de nagyon laktató.

secret4

Monster Mac

Alighanem ez a legnagyobb mekis burger, amit valaha láttunk. Nem kevesebb, mint 8 húspogácsát kell bezsúfolni hozzá egyetlen szendvicsbe! Ehhez 4 Big Macre lesz szükséged, a felesleges zsömléket nyugodtan hagyd ki. Nos, mit is mondhatnánk? Jó étvágyat hozzá :)

Neapolitan Shake

Ennek a különleges hűsítőnek egyszerű a titka: rendelésnél kérd meg a kiszolgálót, hogy egyenlő arányban vegyítse neked a klasszikus shake-ízeket (csoki, eper és vanília). Ha hihetünk a leírásnak, az egyesített eredmény sokkal finomabb lesz, mint bármelyik külön-külön.

secret4

Pie McFlurry

Bár "gyárilag" is jó néhány különleges ízesítésű McFlurry létezik, ehhez máris megjött a kedvünk. A dolog lényege annyi, hogy a fagyid mellé rendelj egy almás pitét, és egyszerűen tördeld bele. Jól hangzik, ugye?

"Szegény ember Big Mac-je"

Beszédes a név, de van benne valami: a klasszikus Big Mac tényleg annyira drága, hogy miért ne spórolhatnál rajta, ha kevesebbért is elérhetsz hasonló ízt? A dolog lényege annyi, hogy rendelj egy dupla sajtburgert, de kérd extra salátával, illetve a ketchup és a mustár helyett Big Mac szósszal. Ha jó fej a téged kiszolgáló alkalmazott, biztos nem lesz ennek akadálya.

secret5

Ha megkóstolnád a titkos menüsort, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
A Rovatból
Budapest legszebb rooftop bárjai: koktélok, ínycsiklandó falatok és lélegzetelállító panoráma
Ha igazán emlékezetes estére vágysz Budapesten, ezekre a helyekre mindenképp el kell látogatnod!


Ha valaha is álmodoztál arról, hogy egy pohár pezsgővel a kezedben nézed végig, ahogy a nap lemegy a Parlament kupolája mögött, vagy hogy egy csillagos nyári estén kortyolsz bele egy mesterien megkomponált koktélba Budapest fényei felett, akkor ez a cikk neked szól. A város felett magasodó rooftop bárok külön világot teremtenek – egy helyet, ahol a panoráma nem csupán háttér, hanem főszereplő. Íme Budapest legszebb tetőteraszos bárjai, ahol minden érzékszerved kényeztetve lesz.

White Raven Skybar & Lounge – A Budai Vár ékköve

A Hilton Budapest tetején, a Halászbástya közvetlen szomszédságában található a White Raven Skybar & Lounge, Budapest egyik legelegánsabb rooftop bárja. A Halászbástya közvetlen közeléből olyan, mintha a város a lábaink előtt heverne – a Parlament, a Lánchíd és a Gellért-hegy mind egyetlen varázslatos látképbe olvad össze.

De itt nemcsak a kilátás páratlan, hanem a különleges koktélok, a Halimba kristálypohárban kínált prémium italok és a megújult bárfalatok is igazi élményt nyújtanak – ízben, látványban és hangulatban egyaránt.

A White Raven étlapján megtalálhatók például kézműves sajtválogatások, amelyek sárgabarackkal, datolyával és mézzel, illetve a füstölt tokhal avokádóval és pácolt gyömbérrel, mind a minőségre és az ízek harmóniájára helyezik a hangsúlyt. A mangalica sonkát friss paprikával, paradicsommal és uborkával tálalják, míg a szürkemarha tatárt savanyított zöldségekkel, tojással és retekkel egészítik ki. Mindez egy-egy szelet kovászos kenyérrel párosítva egy igazi ínycsiklandó élményt garantál.

A 2025-ös itallap igazi Instagram-álom: a Snap & Sip koktélszekcióban dizájnpoharakban tálalt italokkal találkozhatsz, amik ízben és látványban is új szintet képviselnek.

A White Raven mixerei, Czirják Mátyás és Martin Hauser, új Signature koktélokat is alkottak, ikonikus zenei korszakok inspirációjával. A Back to Black karakteres whiskey-karamell-banán hármasa bódít, míg a Dancing Queen guava, popcorn és lime kombinációjával hozza a nyári könnyedséget.

A bár továbbra is együttműködik a neves Laurent Perrier pezsgőházzal: a La Cuvée Bruttól egészen a Grand Siècle No. 26-ig többféle tétel is elérhető náluk.

A szezonban tematikus pezsgőkóstolók és elegáns rendezvények is várják a vendégeket.

Különösen érdemes figyelni a Midsummer Partyra június végén: DJ, tánc, exkluzív koktélok és varázslatos naplemente garantálják, hogy az év leghosszabb napját Budapest felett ünnepeljük.

További információ: whiteravenskybar.com

Cloud IX – Panoráma Budapest fölött

Ha azt hitted, már mindent láttál Budapestből, van egy tippünk: nézd meg fentről, egy gin-tonikkal a kezedben! A Cloud IX Skybar, az ibis & TRIBE Budapest Stadium Hotel tetején, a Groupama Aréna és az MVM Dome közvetlen közelében, a Népliget szomszédságában egészen új szintre emeli a budapesti bárélményt – méghozzá szó szerint.

A kilencedik emeleti rooftop bár zavartalan panorámát nyújt Budapestre, mivel előtte nincsenek magasabb épületek – így a hatalmas üvegablakokon keresztül tényleg úgy érezheted, mintha a város fölé emelkednél.

A naplemente aranyfényében vagy a kivilágított városi tájban gyönyörködni itt nem csak egy ital melletti program – hanem igazi élmény.

A modern, fiatalos térben – amely a TRIBE hotelek merész és színes stílusát tükrözi – kényelmes kanapék, hintaszékek és hangulatos világítás teremti meg a laza, ugyanakkor stílusos hangulatot. Akár egy esti randevúra, baráti iszogatásra, koncert előtti hangolódásra vagy egy hosszú nap levezetésére is tökéletes választás.

A bár igazi erőssége az italválaszték:

13-féle gin-tonik, signature koktélok, ritka ginek (mint a Lavender Tihany vagy az Amass), valamint alkoholmentes verziók és prémium borok, pezsgők is helyet kaptak az itallapon. Emellett finom falatok gondoskodnak róla, hogy gasztronómiailag is kerek legyen az élmény.

A Cloud IX rendezvényhelyszínként is népszerű – akár 100 fős privát eseményekhez is ideális, legyen szó céges buliról vagy születésnapról. Ráadásul kutyabarát és akadálymentesített, így tényleg mindenkit szívesen látnak.

További információ: tribehotels.com/en/hungary/budapest-stadium/cloudix-skybar/

feNNen Skybar – Egy titkos oázis a város felett

A budai oldalon, a Kimpton BEM Budapest luxusszálloda tetején bújik meg az exkluzív feNNen Skybar – egy elrejtett tetőkert, amely a város nyüzsgéséből repít át egy nyugodt, mégis lenyűgöző világba.

A biophilic dizájnnal megálmodott tér buja növényzettel, üvegkupolával és természetközeli elemekkel teremt meghitt, mégis pazar hangulatot – mintha nem is egy rooftop bárban, hanem egy titkos kertben járnánk, valahol a város felett.

A feNNen nem csupán látványban, de hangulatban is kiemelkedik: signature koktélok, szenvedéllyel dolgozó bartenderek és a Duna, valamint a Várnegyed lélegzetelállító látványa várja az érkezőket minden este 17:00-tól. Az itallap a klasszikus és kreatív koktélok ízkavalkádját kínálja – akár szénsavas, gyümölcsös, aromás vagy savanykás kedvencekre vágyunk, itt megtaláljuk. Emellett számos prémium gin, whisky, különleges likőrök, borok, pezsgők és alkoholmentes italok is elérhetők, így minden vendég megtalálhatja a saját kedvencét.

A bár kizárólag előzetes foglalással látogatható, így valóban exkluzív élményt nyújt. Télen hangulatos iglukban élvezhetjük az italokat a fűtött teraszon, nyáron pedig a nyitott tetőkert varázsolja el a vendégeket. Legyen szó romantikus estéről, baráti összejövetelről vagy egy különleges alkalomról, a feNNen tökéletes helyszínt nyújt a maradandó pillanatokhoz.

További információ: fennen.hu/hu

Liz & Chain Rooftop Bar – A Marriott koronája

A Marriott Hotel tetején található Liz & Chain egy modern rooftop lounge, ahol Budapest panorámája 270 fokban vesz körül. A 9. emeleten kialakított bár korábban zárt, vendégek elől elzárt rész volt, de szerencsére újragondolták a lehetőségeket, és megnyitották a szélesebb közönség számára, hogy bárki élvezhesse ezt a különleges kilátást.

Innen az egész budai Duna-part belátható a Gellért-hegytől a Budai Várig, sőt még azon is túl. A hosszában elterülő Duna, a hidak, a két part közötti látvány, a Parlament és a Bazilika szinte képeslapra kívánkoznak egymás mellé.

A pesti oldal is gyönyörűen kibontakozik, miközben a naplemente aranyba borítja az épületeket és a vízfelszínt. Ha olyan helyet keresel, ahol egyszerre ihatsz egy kifinomult koktélt és gyönyörködhetsz Budapest legszebb arcában, a Liz & Chain Rooftop Bar az egyik legjobb választás.

A hely nemcsak a panorámájával hódít, a vendéglátást is új szintre emeli: itt minden koktél, minden falat tudatos döntés eredménye. A természetesség és a kreativitás kéz a kézben jár a bár signature koktéljaiban, amelyek szezonális, helyi és bio alapanyagokból készülnek.

Ilyen például a bazsalikomos eperrel és friss citrusokkal megbolondított „Strawberry” koktél, ami egy könnyed, gyümölcsös frissítés a hosszú nyárestékhez. A „Lemon” koktél pedig citrom sorbet és kakukkfű tökéletes házasságából születik, és egy csipetnyi mediterrán nyarat csempész a pesti ég alá. A borlap sem marad le a koktélok mögött: bio és biodinamikus tételek sorakoznak rajta, amelyek minden kortyban a természet tiszteletéről mesélnek.

A Liz & Chain Rooftop Bar étlapja is különleges élményt kínál: a mexikói konyha kortárs újragondolása, megosztásra tervezve, fenntartható alapanyagokkal és zero-waste szemlélettel.

A hideg falatok között kihagyhatatlan a guacamole trió, amelyben a klasszikus, a mangós-habanerós és a gránátalmás változat egyszerre nyújtja a megszokottat és az izgalmas újdonságot – mindezt házi kukoricás tortillachipsszel tálalva. A meleg ételek közül a szuvidált marhaoldalassal töltött taco az, amire még másnap is nosztalgiával fogsz gondolni – teriyaki és barbecue szósz, friss koriander és paradicsomsalsa teszi igazán felejthetetlenné ezt az ízélményt.

A Liz & Chain nemcsak a gasztronómiai élmények miatt különleges, hanem a hangulata is magával ragadó.

Csütörtöktől szombatig élő DJ-szettek fokozzák az esték hangulatát, így a naplemente után a zene veszi át a főszerepet.

A helyszín ideális választás baráti összejövetelekre, romantikus naplementenézésekre, valamint különleges alkalmakra, mint eljegyzés, leánykérés, leány- vagy legénybúcsú. Céges események lebonyolítására is kiválóan alkalmas, hiszen elegáns, mégis oldott légkört kínál, amely minden alkalmat emlékezetessé tesz.

További információ: lizandchain.com

 

Leo Bistro Étterem & Rooftop Sky Bár – Trópusi nyugalom a Lánchíd felett

A Lánchíd lábánál álló Hotel Clark földszintjén találjuk a Leo Bistrót, a 8. emeleti tetőteraszon pedig a Leo Rooftop várja a vendégeket. A Hotel Clark Budapest tetején rejtőző Leo Rooftop valóságos dzsungel oázis a város szívében.

A buja növényzettel szegélyezett teraszon egzotikus hangulat fogad, míg a szemed a Lánchídra, a Budai Várra és a Citadellára vetül.

Páratlan panoráma nyílik a budai Vár irányába, a Dunára és a rakparton található házakra egyaránt.

Akár egy klasszikus, akár valami igazán meglepő és izgalmas koktélt választanánk, nem fogunk csalódni. Több izgalmas fantázianevű koktélkollekciót is találunk az itallapon, mint például a "Purple Rain" vagy a limitált "Coração do Mundo", ezért érdemes többször visszanézni, lazulni a tetőteraszon. A "Purple Rain" koktél Belvedere vodkát, ibolyát, verjust, licsi- és lilarépahabot tartalmaz, míg a limitált "Coração do Mundo" mezcal, mogyorólikőr, verjus, bodza, tonik és palo santo füst különleges kombinációjával csábít. Emellett a pezsgőkből és a gazdag borlapból is válogathatunk.

A konyha kínálatában a könnyedebb bárfalatkákon és az ízes small plates fogásokon van a hangsúly, amelyeket sokféleképpen variálhatunk: a házi garnélás krokett chipotle majonézzel, a szarvasgombás burgonyapürével és pak choi-jal kínált Angus bélszín tournedos, vagy a gorgonzolás házi gnocchi karamellizált körtével és szarvasgombával mind-mind karakteres, mégis könnyed választás egy koktél mellé. És ha valami igazán frissre vágyunk: a Leo görög saláta garnélával, tonhallal, kalamárival és yuzu dresszinggel egyszerre mediterrán és modern.

További információ: leobudapest.hu

High Note SkyBar – Elegancia a Bazilika lábánál

A patinás Aria Hotel tetőszintjén megnyitott, gazdagon parkosított High Note SkyBar egy teljes körű szolgáltatást nyújtó rooftop bár és étterem a város közepén, ahol nyugodt környezetben lehet koktélozni, napozni vagy ebédelni, a Szent István-bazilika kupolájának árnyékában.

A 360 fokos kilátásnak köszönhetően a Parlament kupoláját és a Citadellát is alaposan szemügyre vehetjük, míg sötétedés után a kivilágított Lánchíd, a budai vár és a Mátyás-templom nyújt varázslatos látványt.

A hely nemcsak panorámája miatt különleges, hanem mert félévente, illetve évente megújuló, tematikus koktélmenüvel is várnak a klasszikus italok mellett. Terveik szerint időről időre új művészeti ágak köré építik fel a signature itallapot, ezért érdemes vissza-visszajárni.

A bár különleges koktélokat és izgalmas bárételeket kínál, miközben a zenei tematika végigkíséri az élményt. Aki könnyed frissítőre vágyik, ne hagyja ki az Amy Winehouse-t: banán, zsálya és Bacardi fehér rum találkozása egy meglepően összetett, mégis játékos koktélban. Az Elvis Presley koktél a trópusi ízek rajongóinak kedvence lehet: Bumbu rum, maracuja, citromfű és egy kis csokoládé – egy valódi íz-show. A klasszikus zene szerelmesei se fognak csalódni: a Tchaikovsky vodka, fenyő, fekete tea és méz kombinációja mély, fás és teás jegyekkel hódít. És ha valaki valami igazán merészet keres? A Beethoven koktél Hennessy konyak, kajszibarack, dió és kék sajt egyesítésével valódi gasztronómiai kaland.

Az étlap kínálata ráadásul messze túlmutat a megszokott bar snackeken: a kínálatban barfood előételek, főételek és desszertek is helyet kaptak, amelyek ízben és tálalásban is méltók a hely szellemiségéhez. A könnyed induláshoz választhatunk például spenótos kecskesajtkrokettet bodzás-chilis mézzel és sült fokhagymás aiolival, vagy a bivalymozzarellás gazpachót grillezett bébikukoricával és házi focacciával. Az Angus tatár habanero majonézzel, marinált mangóval és grillezett lapos kenyérrel egyszerre karakteres és kifinomult.

A főételek sorában a grillezett kacsamell fehérrépapürével és cukorborsó raguval igazi különlegesség, míg a pirított lazacfilé sáfrányos rizottóval és bouillabaisse mártással a tenger ízeit hozza el a város fölé. A vegetáriánusok sem maradnak választék nélkül: a conchiglioni tészta san marzano paradicsomszósszal, grillezett zöldségekkel és fenyőmaggal igazi mediterrán hangulatot idéz.

És persze a desszert sem maradhat el: az Aria 10 desszert – mangós katalán krémmel, piemonti mogyorópralinéval és mandulás sabléval – minden falatja egy ízélmény. Ha pedig valami könnyedebbre vágynánk, a Paris-Brest yuzus tejfagylalttal és földimogyoró-mousse-szal tökéletes zárása lehet egy felejthetetlen estnek.

További információ: highnoteskybar.hu

 

Pénzmúzeum Panoráma Terasz - Modern látványosság a Postapalota tetején

A Széll Kálmán tér felett magasodó, impozáns épület tetején nemcsak a pénzügyek világába nyerhetünk bepillantást, hanem a város egyik legkevésbé ismert, mégis lenyűgöző kilátópontjára is feljuthatunk. A gyönyörűen felújított Postapalota tetején rejtőzik a város egyik legújabb és legkülönlegesebb kilátóterasza – a Pénzmúzeum Panoráma Terasz. Ha eddig azt hitted, hogy a legjobb kilátásokat csak a belváros kínálja, ez a hely biztosan meglep majd.

A panoráma pazar: egyszerre láthatod a Budai Várat, a Hármashatár-hegyet, a Rózsadomb villáit és a modern városi lüktetést. Egy letisztult, mégis elegáns környezet vár, ahová felérve nemcsak a látvány, de a miliő is magával ragad.

A terasz a Pénzmúzeum látogatása után is remek levezetés – egy hely, ahol szó szerint más perspektívából láthatod Budapestet.

A tetőteraszon egy stílusos kávézó is helyet kapott, ahol a város felett kortyolhatunk egy finom kávét vagy hűsítő limonádét. A kínálatban friss sütemények, kávé, hideg üdítők és egy-két koktél is megtalálható. Legyen szó egy fárasztó nap levezetéséről vagy egy hétvégi kiruccanás csúcspontjáról, ez a hely ideális egy kis pihenésre.

Fontos tudni, hogy a múzeumi kiállítás megtekintése regisztrációhoz kötött, viszont a panoráma terasz szabadon látogatható a nyitvatartási időn belül – bár érdemes asztalt foglalni, különösen a napsütéses délutánokon, amikor sokan választják ezt a nyugodt kis magaslati oázist.

A terasz különlegessége, hogy edukáció és esztétikum itt kéz a kézben jár: időszaki programok, pop-up kitelepülések, bor- és pezsgőkóstolók is előfordulnak. Egy-egy nyári estén pedig gyakran jazz vagy könnyű akusztikus zene szól, miközben a város lassan fényeibe borul.

További információ: penzmuzeumpanoramaterasz.hu

St. Andrea Wine & Skybar – Bor, Budapest, báj

A Váci1 ikonikus épületének tetején található St. Andrea Wine & Skybar igazi belvárosi ékszerdoboz, ahol a boré a főszerep. Eger egyik legmeghatározóbb pincészete, miután elismert belvárosi étterme meghódította a fővárost, 2017 nyarán megnyitotta elegáns rooftop bárját is.

Itt a saját St. Andrea borok mellé fine dining felé hajló gourmet bárkonyha és prémium koktélkínálat társul – mindez Budapest felett.

A Gellért-hegy, a Citadella és a belváros sziluettje tárul eléd, miközben egy pohár St. Andrea Bikavért kortyolsz, a panoráma pedig minden napszakban más arcát mutatja.

A Skybar fedett vendégtérrel is rendelkezik, így esőben vagy hűvösebb estéken sem kell lemondanod a különleges élményről. A hely stílusos, így a dresscode is adott: adjuk meg a módját az estének, hiszen a flip-flop papucs és a forrónadrág nem passzol a Vörösmarty tér fölé magasodó elegáns terasz atmoszférájához.

A feljutás lifttel megoldott, és már az első pillanatban érezni, hogy ez nem egy átlagos hely. Ahogy a lift ajtaja kinyílik, egy szimmetrikus, letisztult, üvegfelületekben gazdag tér tárul elénk, ahol a fehér szín dominál, kihangsúlyozva a kilátás monumentalitását. A tetőn két köralakban kialakított terasz – a Citadella és a Bazilika terasz – várja a vendégeket, mindkettőről más-más nézőpontból csodálhatjuk meg Budapest ikonikus épületeit.

A belső tér kialakítása tudatosan mellőzi a túlzó belsőépítészeti megoldásokat – semmi nem vonja el a figyelmet a lenyűgöző panorámáról. Az összhatás könnyed, légies és elegáns: minden adott hozzá, hogy emlékezetes élménnyé váljon a borozás a város felett.

A bárkínálat egyedülálló: a signature koktélok a borászat szellemiségét tükrözik, a gourmet falatok – például a mangalica terrine, a bélszín tatár beefsteak vagy a sajtválogatás – pedig tökéletesen illeszkednek az italokhoz. Miközben a város fényei lassan kigyúlnak alattunk, egy gondosan megkomponált ízutazás részeseivé válunk.

A kiszolgálás minden alkalommal figyelmes, az atmoszféra kifinomult, de nem távolságtartó – mintha egy ünnepi pillanatba csöppennél. Az este végére garantált a klasszikus „miért nem jöttem ide előbb?” érzés.

További információ: standreaskybar.hu

Budapest rooftop bárjai nemcsak egy helyszínt, hanem élményt is kínálnak, ahol a város szívében, a felhők felett élvezhetjük a legjobb koktélokat, miközben a lenyűgöző panoráma és a kellemes hangulat minden érzékszervünkre hatással van. Akár egy naplementés randevú, akár egy baráti koccintás vagy egy különleges esemény apropóján térsz be valamelyikükbe, biztos lehetsz benne: felejthetetlen élménnyel távozol majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Kiderült, hogy mi XIV. Leó pápa kedvence étele - egyáltalán nem hétköznapi fogásról van szó
Robert Prevost lett a világ első amerikai pápája, és máris meglepte a híveket. Nemcsak a meglátásaival, de a gyomrával is kitűnik: imádja a nyers halból készült cevichét. De hogy mi is ez az étel? Mutatjuk!


Május 8-án este felszállt a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ami azt jelezte, hogy a konklávé új pápát választott. Robert Francis Prevost amerikai bíboros lett a katolikus egyház 267. vezetője, aki XIV. Leó néven kezdte meg szolgálatát. Ő az első pápa, aki az Egyesült Államokból származik.

Az új egyházfő hosszú éveket töltött Peruban misszionáriusként, és ott is szentelték püspökké. A dél-amerikai ország kultúrája és gasztronómiája nagy hatással volt rá, különösen a helyi ételkülönlegesség, a ceviche – írja a mindmegette.hu. Egyik barátja úgy fogalmazott:

„Leó pápa szívét örökre megnyerte Peru – és a ceviche.”

A ceviche egy nyers halból készült fogás, amelyet citruslében – leggyakrabban friss lime levében – marinálnak. A savas közeg hatására a hal fehérjéi „megfőnek”, így az étel hőkezelés nélkül is fogyaszthatóvá válik. Hagyományosan csilivel, vöröshagymával, korianderrel és kukoricával tálalják, és jéghidegen kínálják. XIV. Leó pápa úgy véli, ez az étel a perui nép lelkületét tükrözi: egyszerű, de mély, élénk, de összetartó.

A pápa közvetlen, családja körében továbbra is csak Robként emlegetik. Bátyja, Mike Prevost egy interjúban elmesélte:

„Tudtam, hogy Rob különleges ember, de hogy pápa lesz belőle – hát, azt sose gondoltam volna.”

Azt is hozzátette, hogy a konklávé előtti estén még beszéltek, és ugyanúgy viccelődtek, mint korábban. Mike szerint öccse mindig is halk szavú, de határozott személyiség volt.

Robert Prevost érsekként 2023-ban Magyarországon is járt. A Magyar Kurír beszámolója szerint akkor nagy hatást gyakorolt rá a magyar hívek elkötelezettsége és vendégszeretete.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ikonikus desszertek - fedezd fel Budapest legédesebb titkait
Összegyűjtöttünk öt legendás cukrászdát, ahol nemcsak a kávé, de az ínycsiklandó desszertek is elvarázsolják az érzékeidet.


Ebben a válogatásban öt olyan ikonikus helyre kalauzolunk el, ahol nem csupán a kávé illata, hanem az éveken át tökéletesített desszertek ízei is rabul ejtenek. Tarts velünk egy édes utazásra a Café Astoria frissítő citromos újdonságától a Gerbeaud Cukrászda legendás 160 szeletén át a Chez Dodo macaronjainak színes világáig, a Nour különleges Mon Chéri desszertjéig, és végül a Ruszwurm Cukrászda méltán híres krémeséig.

Café Astoria

A patinás Astoria szálloda és kávéháza 1914 óta várja vendégeit. A kávék, reggelik és a zongorazenével kísért vacsorák mellett desszertkínálatukat is nagy odafigyeléssel álmodja meg a Danubius Hotels kreatív cukrászcsapata.

A belső tér központi eleme a süteményes vitrin és a klasszikus kávéházi bútorzat. A téli Tiramisu desszert után egy új ínyencséggel rukkoltak elő: a frissítő Citrom desszerttel.

Ez egy igazi tavaszi-nyári álom: A citrusos piskótatalpat pisztácia kekszropogós textúrájával kombinálták. Ezen ül a citrom alakú joghurtos citrom-mousse, amit egy mangós töltelékkel bolondítottak meg.

A sütemény glaze bevonatát egy csokoládé levélke koronázza. Lágy és roppanós, selymesen krémes citromos-mangós frissítő ízbomba.

A téli tiramisu kávébab monodesszertjük után az idei tavaszi-nyári szezonra készült citrom- süteményt a Danubius Hotels több éttermében és kávéházában is meg lehet kóstolni.

A Danubius Hotels budapesti szállodáiban olyan ikonikus éttermek és kávéházak találhatók, amik jól ismertek a hazai vendégek számára is. Budapesti kávéházi élmény az Astoria Kávéházában vagy wellnessel egybekötött dunaparti teraszozás a Yellow Bistro & Barban – mostantól a citromos desszerttel lesz még teljesebb!

Cím:  1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19.

Weboldal: cafeastoriabudapest.hu

Gerbeaud Cukrászda

A Vörösmarty téren, a város szívében található a világhírű Gerbeaud Cukrászda. Az elegáns intézmény több mint 160 éve működik, és mára nemcsak cukrászdaként, hanem a magyar gasztronómiai örökség ikonikus helyszíneként is számon tartják. A márványasztalok, a díszes csillárok és a történelmi hangulat időutazásra invitálják a látogatót, egy olyan világba, ahol a klasszikus elegancia találkozik a legmagasabb színvonalú édességekkel.

2018-ban, alapításának 160. évfordulójára megalkották a „Gerbeaud 160” nevű tortát:

A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal és krémes dióréteggel. A torta tetejét lágy, főzött étcsokoládé áthúzással vonják be.

És ez a torta szelet formában is elérhető, így bármikor megkóstolhatjuk a cukrászdában.

De persze a klasszikus édességek kedvelői sem maradnak élmény nélkül: Dobos torta, Eszterházy torta, somlói galuska és még számos magyar finomság szerepel a kínálatban, a nemzetközi desszertek mellett. A Gerbeaud kifinomult kávéházi hangulata pedig tökéletes környezetet biztosít egy délutáni kávézáshoz egy szelet történelemmel a tányéron.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.

Weboldal: gerbeaud.hu

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Sas utcában egy igazi ékszerdoboz rejtőzik: a Chez Dodo Macaron Manufaktúra. Ez a bájos üzlet a macaronok iránti szenvedély megtestesülése, ahol a francia cukrászat eleganciája találkozik a kreatív ízkombinációk végtelen lehetőségével.

A kínálatukban a klasszikus ízek, mint a csokoládé, a vanília és a pisztácia mellett limitált kollekciós különlegességek is megtalálhatók. És az apró macaron náluk akár torta formát is ölthet, mint például a Unbirthday cake.

Ez a desszert a Wonderland kollekció egyik legkülönlegesebb darabja, egy igazi vizuális és ízbeli csoda:

A virág alakú, hatalmas macaron kalapra ezúttal isteni pisztáciás ganache-t rétegeztek, és erre ültették a könnyed pisztáriakrémmel töltött mini chou-kat. Ünnepi tortájuk közepére egy ínycsiklandó pisztáciás dacquoise piskótát helyeztek, amelyre üde és kirobbanóan gyümölcsös ribizli kompótot halmoztak. A torta igazi csodaországra emlékeztető külsejét a virágformában, a tetején pompázó vanília chantilly koronázza meg, amelyet liofilizált ribizlivel és pisztáciával szórtak meg.

A Chez Dodo kínálatában a macaronokon túl izgalmas, francia ihletésű desszertek is helyet kaptak, mint a pisztácia–ribizli ízvilágú petit chou, az erdei gyümölcsös–vaníliás canelé vagy különböző ízesítésű madeleine és financier sütemények.

Cím: 1055 Budapest, Sas utca 7.

Weboldal: chezdodo.hu

NOUR dessert Budapest

Budapest szívében, a Sas utcában található a Nour, amely a modern elegancia és a legmagasabb minőségű alapanyagok iránti elkötelezettségével tűnik ki a város édes kínálatából. A letisztult design és a kifinomult részletek azonnal érzékeltetik, hogy itt nem csupán sütemények, hanem igazi műalkotások készülnek.

A Nour mögött álló Kecskés Alexandra a kezdetektől a legmagasabb minőségre törekedett. Ebben a törekvésében a Michelin-csillagos Costes korábbi séfje, Palágyi Eszter is segítette, aki a konyhatechnológia kialakításában és a koncepció finomhangolásában nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

A Nour kínálata egyértelműen szakít a hagyományos cukrászdai kínálattal. Ezek a desszertek egytől egyig úgy néznek ki, mintha egyenesen a fine dining éttermek világából érkeztek volna.

A Mon Chéri desszert pedig tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát: egy aprócska luxus, amely minden falatban felejthetetlen ízélményt nyújt:

A meggyformákba zárt étcsokoládé mousse közepén egy fűszeres meggyragu helyezkedik el. Alatta egy kakaóbab törettel gazdagított, csokoládéval bevont, meggyes, kakaós piskóta fekszik.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Weboldal: nour.hu

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utcában található a Ruszwurm Cukrászda, Budapest legrégebbi cukrászdája, amely 1827 óta kápráztatja el vendégeit hagyományos magyar süteményeivel. A cukrászda békebeli hangulata, a régi bútorok és a falakon sorakozó történelmi fotók egy letűnt kor eleganciáját idézik. Belépve az ember úgy érzi, mintha egy időutazáson venne részt, ahol a múlt ízei és illatai keverednek a jelen pillanatának édes élményével.​

A Ruszwurm Cukrászda kínálatában számtalan klasszikus sütemény megtalálható, de kétségkívül a Ruszwurm krémes az, amely a hely védjegyévé vált.

Ez a lágy, vaníliás krém és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniája generációk óta a vendégek kedvence. A hagyományos magyar krémes receptje egy főzött vaníliás tojáskrémből áll, amelyet a végén felvert tojásfehérjével lazítanak. A Ruszwurm krémes azonban egy különleges csavart tartalmaz: itt a krémet nem tojásfehérjével, hanem hideg, felvert tejszínnel teszik könnyedebbé. Ennek köszönhetően a krém egyedülállóan selymes és lágy textúrát kap.​

A cukrászda falai között megállt az idő, és a sütemények ma is ugyanolyan gondossággal és szeretettel készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ha Budapesten jársz, és egy igazi, autentikus magyar édességélményre vágysz egy történelmi környezetben, a Ruszwurm Cukrászda és a legendás krémes kihagyhatatlan!​

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Weboldal: ruszwurm.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Több nap, több íz, több élmény: Gourmet Fesztivál 2025
Ha érdekel, hol tart most a hazai gasztronómia, vagy csak mennél egy jót enni, inni, tanulni, nevetni, ez lesz a te hétvégéd!


Egy nappal hosszabb programmal, több mint harminc új kiállítóval és kétszáz fogással jön az idei MBH Bank Gourmet Fesztivál. A helyszín és az időpont a megszokott, a szervezők május utolsó hétvégéjén a Millenárison várják a gasztronómia szerelmeseit, az újdonságokra kíváncsiakat és a tudatos hedonistákat.

Ezúttal már május 22-én, csütörtök délután megnyitja kapuit a rendezvény, így akár már aznap elmerülhetünk a rengeteg új ételt és italt magába foglaló szabadtéri sétáló kóstolóban, ahol idén minden a “kedvencekről” fog szólni.

“A Gourmet küldetése, hogy hiteles pillanatképet adjon az ország aktuális gasztronómiájáról, amely évről évre változik, fejlődik, ennek megfelelően alakul a kínálatunk is. A fő szempont a sokszínűség és a minőség megőrzése, ettől lesz egyedi és megismételhetetlen a rendezvényünk. Idén sem volt nehéz dolgunk, hiszen számtalan izgalmas hely nyílt a közelmúltban, közülük sokan ott lesznek a fesztiválon is” - mondta Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője.

Új kiállítók

Többek között kiállít a világhírű Dani García jegyezte BiBo Budapest, a kreatív, laza fine bistro irányzatot képviselő Bilanx, Rácz Jenő hamarosan nyíló új balatoni étterme, az Ypsilon, az étel és bor párosításokban utazó Fiktív, a szentendrei Teyföl, újra ott lesz a Michelin-csillagos Essencia és a modern magyaros fogásairól ismert Szaletly. Az egyre népszerűbb ázsiai konyha képviselői közül először jön a Ramenka, a Quí, a Sáo, a Tokio, valamint az Arquitecto Pitpit budai testvére, a Garai Ádám séffel éppen most debütáló Monokini Kantin. Autentikus libanoni konyhát hoz a Leila’s, klasszikus tésztaételeket a nyíregyházi Cvekedli Tésztabár. Ott lesz a Petrol Barbeque, a Tuning Burger, csúcsminőségű érlelt húsokkal érkezik az idei Gourmet nagykövete, Tóth Szilárd séf által alapított Szatmár Dry Cured, világhírű japán marhahúsokból készít ételeket az Original Wagyu, egzotikus és különleges gyümölcsöket kóstoltat a Pilpel Hungary, nemzetközi finomságokat a BOCCA gourmet stories, a desszert kínálatot erősíti a debreceni Jardin és a bean to bar koncepciójáról ismert chocoMe, valamint a Gelateria Pomo d’Oro. Lesznek új borászatok, a Zenta Kraft jóvoltából bővül a sörkínálat, de az alkoholmentes irány is fejlődik: ott lesz a Mayer prémium szörp, a Gourmet idei nagykövete, Farkas Fruzsina, the Green Sommelier által készített fermentált italokat is megkóstolhatjuk, és a HERZ Coffee Roasters jóvoltából a finom kávét sem kell majd sokáig keresnünk.

Az újakkal együtt közel 100 kiállító kínálja majd kedvenceit, a több mint 200 tételből álló fesztivál menüt megszámlálhatatlan féle itallal kísérhetjük. A menüben idén is helyet kapnak a pénztárcabarát ételek, amelyek legfeljebb 2.500Ft-ba kerülnek majd.
Gourmet Fesztivál nagykövetek: Szabadfi Szabolcs, Farkas Fruzsina, Tóth Szilárd

Gourmet Akadémia

A sokszínűség a programkínálatban is megmutatkozik. Péntek délutántól vasárnap estig a Gourmet Akadémia várja a tanulni és szórakozni is vágyó nagyérdeműt, ahol ingyenes előadások és workshopok követik egymást, amelyek eredményét meg is lehet kóstolni. A többi közt főz majd Akács István (Pajta, 1 Michelin-csillag), Rózsa Dávid (1910 Gourmet by Hausers, Svájc, 1 Michelin-csillag), Tóth Szilárd (SALT, 1 Michelin-csillag), Pesti István (Platán, 2 Michelin-csillag), és a fesztivál történetében eddig még nem látott, rendhagyó program keretében találkozhatunk Dani García-val, Spanyolország és a világ egyik legismertebb séfjével, aki korábban rövid idő alatt 3 Michelin-csillagot szerzett marbella-i éttermének. A teljes program itt olvasható.

Gyereknap

Május 25-én, vasárnap a családoké és a gyerekeké lesz a főszerep: Harrer-Abosi Beatrix, Gianni és idei nagykövetünk, Szabi a Pék gyerekeknek tartanak jobbnál jobb workshopokat. A program Stahl Judit tavaly nagy sikert aratott Flódni improvizációs gasztroszínházával zárul, amelyben Kálloy Molnár Péter, Parti Nóra, Szabó Győző és Schell Judit színművészek csinálják a fesztivált. Ezen a napon a 18 év alattiak ingyenesen léphetnek be a Gourmet-ra, a családosokat pedig külön gyerekfoglalkoztató és játszótér, valamint tucatnyi cukrászda várja grátisz meglepetésekkel.

“Nagy öröm az MBH Bank számára, hogy immár harmadik alkalommal állhatunk támogatóként a Gourmet Fesztivál mellett, ahol tehetséges séfek és gasztronómiai szakemberek mutatják be alkotásaikat és kedvenc ételeiket a látogatóknak. A Gourmet-n évről évre a hagyományok tisztelete, az innováció iránti nyitottság, a kreativitás és a közösségi élmények kapják a főszerepet, amely értékek hozzánk is közel állnak. Ahogy a klasszikus ízek új köntösben születnek újjá a konyhákban, úgy hisszük, hogy erős alapokra épülő hagyományaink és a folyamatos megújulás együtt vezethet a sikerhez – a saját utunkon, a gazdaságban vagy akár egy közösség jövőjében is. Izgatottan várjuk, hogy a látogatókkal ismét egy olyan világba léphessünk, ahonnan mindenki új kedvencekkel, élményekkel gazdagabban és inspirációval térhet haza” – fogalmazott Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A jegyárak tavalyhoz képest nem változtak, elővételben kedvezményesen megvásárolhatóak a gourmetfesztival.hu oldalon.

Link másolása
KÖVESS MINKET: