GASZTRO
A Rovatból

Hagyományteremtő gasztro utazásra hív a Castellum Hotel Hollókő

A szállodában már egy szokássá váltak a különböző gasztronómiai hétvégék, melyek minden esetben egy adott tematikát, konyhát, szezonális fogásokat hoznak a vendégeik számára. Ez a hagyomány jövőre folytatódik, megmutatjuk milyen különlegeséggekkel várnak!


A Cserhát vidéke hihetetlen látnivalókat rejteget, ahova egyszer mindenkinek el kell jutnia. Ha te is tervezel a környéken egy kirándulást vagy egy kis pihenést, a Castellum Hotel Hollókő**** minden igényedet kielégítő szolgáltatásaival áll rendelkezésedre. Aki itt megszáll, az nyugodtan élvezheti a szálloda modern, kényeztető szolgáltatásait, például az élménymedencével, szaunával és jacuzzival felszerelt wellnes-részleget. A hatféle szoba között mindenki megtalálja a saját preferenciájához illőt, legyen az családi lakosztály, akadálymentesített vagy antiallergén szoba.

Céges rendezvények, üzleti, vagy családi étkezések helyszíneként is tökéletes választás a hotel étterme, melynek nevét „A nagy palóc”, Mikszáth Kálmán ihlette.

A szálloda ráadásul hagyományteremtő gasztro utazás néven különböző gasztro hétvégékkel várja az ide látogatókat, akik megízlelhetik a hiteles, ízőrző palóc ételeket és hagyományokat modern köntösben.

VIDEÓ: Szent Iván éj gasztrohétvége a Castellumban - 2021

Ez a mára más szokássá vált eseménysorozat jövőre is folytatódik, melyeken minden esetben egy adott tematikát, konyhát, szezonális „sláger”fogásokat hoznak a vendégeik számára. Az ínycsiklandó palóc és nemzetközi fogások, távoli kultúrák különlegességei és a hagyományos receptek egyaránt gasztronómiai utazásra csábítanak. A programok legkedveltebb eleme a közös, interaktív sütés-főzés, a házi kemencében sült kenyerek-kencék és szezonális alapanyagok kóstolója. A kulináris túrán természetesen nem maradhatnak le a legfinomabb nedűk, és frissítők sem. Számos alkalommal bor-csokoládé- és pálinka kóstolóval egybekötött közös falatozás koronázza a napot, természetesen hangulatos élőzenével fűszerezve.

A finom ételeket pedig Oláh Zoltán executive séf és csapata biztosítja, akik figyelnek a vendégek egyéni igényeire is, ha szükséges, személyre szabott menüket állítanak össze ételallergia, ételintolerancia, illetve vegetáriánus, vegán és egyéb különleges étrendek esetén.

2023-as gasztro hétvégék állomásai:

Február 17-19: Farsangi gasztro hétvége

Április 7-10: Hagyományőrző Húsvét Hollókőn

Május26-29: Pünkösd

Június 23-25: Szent Iván éj tüze

Július 14-16: Castellum Dolce Vita

Augusztus 18-20: Szent István napi gasztro hétvége

Szeptember 22-24: Szüret Hollókőn – minden, ami bor, hal és szőlő

Október 8-10: Oktoberfest

November 10-12: Márton napi vigasság

November 24-26: Adventi hétvége


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Tanulj koktélt keverni profiktól: Exkluzív Mixology Masterclass a The Poet Bárban
Ha valaha is álmodtál arról, hogy profin keverj koktélokat egy gyönyörű történelmi környezetben, akkor a budapesti Anantara Hotel bárjában ezt a programot neked találták ki!


A budapesti Anantara New York Palace Budapest Hotel nem csupán a New York Kávéház vagy a White Salon Étterem miatt vonzó, hanem különleges élményprogramokkal is várja a látogatókat.

Az egyik legújabb ilyen élmény a The Poet Bárban zajló Mixology Masterclass, ahol betekintést nyerhetünk a koktélkészítés művészetébe.

A bár elegáns hangulatához hozzájárul, hogy közvetlenül a New York Kávéház felett helyezkedik el, így már önmagában különleges élmény itt egy koktélt elfogyasztani, de a kétórás program ennél jóval többet ad.

A Budapesten egyedülálló workshopon megtanulhatjuk elkészíteni a hely ikonikus koktéljait egy profi bartender vezetésével, majd meg is kóstolhatjuk őket.

A Poet bár és az Anantara Hotel varázsa

Az Anantara Hotel Budapest szívében álló épületének története egészen 1894-ig nyúlik vissza. Az impozáns épületet Alajos Hauszmann, Flóris Korb és Kálmán Giergl tervezte, és az eredeti pompáját a 2006-os restauráció után is sikerült megőrizni.

Az épület egyik legelbűvölőbb része a New York Kávéház mellett a The Poet Bár, amely nevével tiszteleg a legendás Nyugat irodalmi folyóirat előtt, amely egykor itt, az épület felső szintjén működött.

A bárból elénk tárul a kávéház lenyűgöző látványa, ami még különlegesebbé teszi a hangulatot. A bár intimebb, meghitt légkört áraszt, tökéletes választás egy különleges koktélhoz vagy egy emlékezetes programhoz.

Hungária (ma New York) kávéház 1954, Fortepan/Album083

A Mixology Masterclass élmény

A program kezdetén egy rövid elméleti bevezetőt kapunk a bár történelméről és a koktélkészítés alapjairól. Megismerhetjük a legfontosabb eszközöket, amelyeket a profi bartenderek használnak, majd lassan belevethetjük magunkat a gyakorlatba. A bartender az este során három ikonikus italt mutat be.

Az első koktél, a klasszikus Whisky Sour, az egyik legrégebbi és legismertebb koktél, amelyet meglepő módon tényleg bárki könnyedén megtanulhat elkészíteni.

A második ital a Poet Presso, az Espresso Martini helyi változata. Amely egy igazán elegáns, kávés ízvilágú koktél.

Végül pedig a Romantical Punch, a Pornstar Martini újragondolása hozza meg a tökéletes lezárást a koktélok sorában, hiszen ez egy igazán gyümölcsös, frissítő, mégis különleges ital. Főleg abban a formában, ahogyan a The Poet Bárban készítik.

A program legjobb része tényleg az, hogy mi magunk is elkészíthetjük ezeket az italokat.

A laza, játékos hangulatnak köszönhetően mindenki bátran próbálkozhat. Még akkor is, ha eleinte kissé ügyetlenül bánik a shakerrel.

A barátságos légkörben a kisebb hibák inkább összekacsintásokat eredményeznek, és így még jobban esik a végeredmény.

A nap zárása: Sundown Ceremony az Anantara lobbyjában

Amikor a program este hatkor véget ér, a hotel lobbyjában éppen kezdődik a Sundown Ceremony.

Az előadás lényege, hogy egy bartender élő zenére kever koktélokat, majd a lobbyban tartózkodókat megkínálja egy kis kóstolóval.

A finom ital mellett az élő zene rengeteget ad hozzá ehhez az élményhez. A Rom'Art Művészeti és Kulturális Egyesület Zenekara nem csak ebben a pár percben, hanem egész nap hallható a New York Kávéházban is. Vezetőjükkel, Hankó Józseffel pont egy éve beszélgettünk a kávéházi cigányzenéről és a szakma szépségeiről.

A Mixology Masterclass egy olyan program, amely tökéletes összhangban van a The Poet bár történelmi eleganciájával és Budapest pezsgő koktélkultúrájával.

Egy délután, ami nem csak tanulásról szól, hanem élményekről, ízekről és egy kis varázslatról is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kiváló magyar konyhák Budapesten – 6 étterem, amelyek mind különbözőképpen tálalják gyerekkori kedvenceinket
Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan remek választásnak bizonyulnak.


Magyar vagy magyaros?

Sokan az utóbbi kifejezést élből elutasítják, pedig a „magyaros” szó utalhat arra is, hogy a kőbe vésett klasszikusok mellett jut egy kis mozgástér akár tálalásban, akár ízekben. Nem olyan nagy bűn az.

Aztán, ha magyar, akkor melyik kor magyar konyhája?

Osztrák–magyar monarchiás, Gundel hagyatékából származó vagy éppen a szocializmusból megragadt? Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és szépsége.

És igazából ami magyar, az sokszor hasonít a Kárpát-medence többi nemzetének ételére is...

Szóval, ha magyar konyhát keresel, akkor még mindig rengeteg opciód maradt. Mi mutatunk most párat, amit élményeink alapján bátran ajánlunk.

Gundel Étterem

A Gundel 2024-ben ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A Városliget szívében található étterem alapítója Gundel Károly, aki a magyar gasztronómia egyik legendás alakja.

Neve nemcsak a Gundel palacsintához kötődik, hanem számos más híres ételhez is, amelyek meghatározzák a magyar gasztronómia történetét.

A Gundelben pedig ezt a hagyatékot a mai napig féltve őrzik.

Van egy különleges szelekciójuk is, ami a "Nemzeti 11" névre hallgat. Ez a menüsor 11 ikonikus magyar ételből áll, melyeknek mindegyike a magyar gasztronómiai hagyományok és ízek esszenciáját hordozza. A cél az, hogy ezekkel az ételekkel bemutassák a magyar konyha sokszínűségét és gazdagságát.

A Gundel étterem "Nemzeti 11" ételei:

Tokaji aszús libamájpástétom

Gulyásleves

Újházi tyúkhúsleves

Palócleves

Kárpáti fogasfilé

Paprikás csirke

Bakonyi bélszín

Bécsi szelet

Gundel palacsinta

Somlói galuska

Rákóczi túrós

Természetesen ezeken az ételeken kívül is találkozhatunk még kihagyhatatlan klasszikusokkal. Például az általunk is kóstolt fogas- és pontyfilével, de például a gyufatésztával tálalt halászlé egy borongósabb napon garantáltan felmelegít.

A Gundel palacsinta pedig tényleg a Gundelben az igazi! Az eredeti recepthez képest a mai igényekre igazítva például kevesebb cukrot tartalmaz, és úgy sejtem, hogy az alapanyagok is csak javultak az évek alatt. Ha szereted a diót és csokoládét, ezt is imádni fogod!

Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Halászlé fogas- és pontyfilével, gyufatésztával - 3 150 Ft
Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával - 6 300 Ft
Az eredeti Gundel palacsinta - 3 150 Ft

Főőrség Étterem és Kávéház

A Főőrség Étterem és Kávéház a Budai Várban található, és teljesen egyedülálló hangulata van. Az épület maga egy történelmi helyszín, amely a régi Királyi Palota főőrségi épülete és a lovarda funkcionális központja volt.

Az elegáns berendezés mellett rengeteg emléket is felvonultatnak, főként képek formájában. Az első emeleten pedig ingyenes tárlat is található, ami a Magyar Királyi Testőrség történetéről szól. Az étterem melletti Lovardában általánosságban rendezvények lebonyolítását vállalják, de októberben egy "Családi napot" is tartanak majd itt. Lesz csülök- és sörfesztivál, színes gyerekprogramok, izgalmas harcászati bemutató is egy egész napon keresztül.

A Vár és környéke nyáron igazán populáris a turisták körében, de ősszel egy kicsit fellélegzik, és egy sokkal nyugalmasabb, bájosabb arcát mutatja.

Ilyenkor érdemes igazán beülni ide egy hosszú séta után, egy forró italra vagy egy tartalmas ebédre, vacsorára.

Az étlap főleg a hagyományos magyar konyhára épül, de a tálalás nem mindennapi. Ha le akarsz valakit nyűgözni egy csülkös étellel, itt még kardra is húzzák neked. De egy kétszemélyes császármorozsából csemegézni is kellemes élmény.

És hadd emeljem még ki a hely specialitását, a zserbóízű kávét, ami mellé még egy apró szeletet is kapunk ebből a megunhatatlan süteményből.

Cím: 1014 Budapest, Szent György u.

foorseg.hu

Ropogós malaccsülök szablyaélen, pékné burgonya, házi csalamádé, jus - 12 500 Ft
Császármorzsa Budapest / Bécs (két személyre) - 6 500 Ft
Royal kávé (a zserbó ízvilágával) 1 790 Ft

Simaliba Belvárosi Csárda

A Váci utca környéki éttermeket sokan turistacsapdának tartják. És bár ez nem minden helyre igaz, a frissen nyílt Simaliba igazán sokat javíthat a környék megítélésén.

Amint belép az ember, az első pozitív meglepetés, hogy milyen szépen sikerült ötvözni a régi csárdák hangulatát a mai modern, kicsit lazább, fiatalosabb igényekkel. A belső tér rendezettsége alapján aztán arra is számítunk, hogy a tálakon újragondolt, átvariált ételek lesznek, a csárda azonban ebből a szempontból is meghúzza a váratlant: minden a hagyományos magyar konyhát élteti, de minőségi alapanyagokból és ízléses tálalásban.

Bevallom őszintén, a gulyásba bele sem akartam kóstolni – mit tudhat az, nincs benne semmi különleges –, végül azonban alig bírtam letenni a kanalat, annyira tökéletes volt.

És ez igaz volt a többi ételre is, szépen sorban.

Nem meglepő módon kiemelt szerepet kaptak a libás ételek. A ropogós libacomb tepsis burgonyával és párolt lilakáposztával kihagyhatatlan!

Kommunikációjukból pedig már most erősen kitűnik, hogy nem csak a turistákra nyitottak. Jelenleg éppen "Mesebeli étkekkel" várják a magyar hagyományokhoz vonzódókat.

A Simaliba igazi űrt tölt be. A pejoratív értelemben vett csárdás kiszolgálásnál magasabb szinten áll, de az ízek tökéletesen hozzák azt, amit egy jó, magyar étteremtől várunk.

Cím: 1052 Budapest, Piarista u. 6.

simalibacsarda.hu

Hortobágyi palacsinta (borjúhússal) - 4 450 Ft
Bográcsgulyás - 4 450 Ft
Ropogós libacomb, tepsis burgonya, párolt lilakáposzta - 8 950 Ft

Fakanál Étterem

A Fakanál talán a lista legkülönlegesebb helye, és nem csupán azért, mert egy piacon belül helyezkedik el. A Nagycsarnok galériáján található helyre belépve egy olyan világba csöppenünk, amelyet sok külföldi azonosít a magyar kultúrával, és amelyet a magyar emberek a hétköznapok során mégsem tapasztalnak meg.

Bár a Fakanál egy önkiszolgáló étterem, a hangulata mégsem menzás, köszönhetően a csinos kiszolgálópultnak és a rengeteg dekorációnak. A pultban a piac friss alapanyagaiból készült házias ízek sorakoznak: töltött káposzta, pisztráng, rakott krumpli és saját recept alapján készült kolbász, valamint magyar kézműves sör és pálinka.

Az igazi csavart pedig az élő cigányzene adja, amely hétfőtől szombatig, 12:00 és 15:00 óra között félóránként gondoskodik a különleges atmoszféráról.

Mivel tényleg sok turista látogat ide, nem meglepő, ha délután egykor már táncoló és éneklő embereket találunk. Izgalmas élmény kicsit belefolyni ebbe.

Ha pedig egy zártkörű eseményre keresünk helyszínt, az étterem az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik.

Cím: 1093 Budapest, Vámház krt. 1-3. Központi Vásárcsarnok I. emelet

fakanaletterem.hu

Gulyás leves - 2 700 Ft
Házi sült kolbász, szalonnás-mézes káposzta - 3 500 Ft ; 1 400 Ft

MARUMBA

A Marumba elegánsan vegyíti a nagyszüleink otthonainak hangulatát a modern formákkal: thonet székek, csipketerítők és porcelánok egészítik ki a koptatott falakat. A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, amelyik a Dob utcában a közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta, így nem is csoda, hogy ez az egység is extrémen stílusos lett.

Az étlap két részre oszlik: kistányérokra és nagytányérokra. Kistányérok között olyan fantasztikus ételeket találunk, mint a paprikás karfiolleves vajas galuskával, a mangalica pástétomot tárkonyos mustárral és pirítóssal, valamint a kenyér és zsír kombinációt. A nagytányérok között pedig szerepel tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával és a rántott karaj burgonyával és salátával is.

Ezzel a menüvel egyszerre tisztelegnek a Kárpát-medencei ételek gyökereinek, de közben mernek újat is mutatni. Az apró, de mégis jelentős falatfrissítéseket nem is lehet igazán jól elmagyarázni, inkább kóstolás után lehet megérteni.

Újdonságként a Marumba nemrég bevezette az ebédajánlatot, amely csütörtökön és pénteken 12:00-17:00 között elérhető. A kistányér+nagytányér kombó mellé egy verjus fröccs is jár, illetve a vendég választhat, hogy szeretne-e almás pitét, sört vagy kávét az ebédje mellé.

Cím: 1075 Budapest, Holló utca 1.

marumba.hu

Kenyér és zsír - 2 000 Ft
Rántott szelet, burgonya, saláta - 5 800 Ft
Almás pite - 2 100 Ft

Ida Bistro

A nyár végén nyílt Ida Bistro az osztrák-magyar gasztronómia kedvelőinek lehet ideális választás. A Várkert Bazárnál található étterem elegáns, nagypolgári enteriőrrel és klasszikus ételekkel várja vendégeit.

A név is különleges jelentéssel bír: Ybl Miklós feleségének, Lafite Franciska-Idának nevét viseli, aki grazi származású volt, és ezzel is szimbolizálja az osztrák-magyar gasztronómiai kapcsolatot.

Az étlapra az egyik legjobb osztrák étel is felkerült: a Tafelspitz, ami marhahúslevesként és főételként is élvezhető. A kacsacomb ropogós bőrrel és vajpuhán érkezik, míg a krumplis tészta házi készítésű és kovászos uborkával tálalva igazán ínycsiklandó.

A tökéletes túrógombóc is a konyha remekei közé tartozik, ami habkönnyű állagával és a tálaláskor mellé kerülő fahéjas tejföllel minden bizonnyal a hely kedvenc desszertje lesz.

Az éttermet borlapja is kiemeli a mezőnyből, izgalmas magyar és osztrák tételek találhatók rajta, ráadásul hozzáértő személyzet segíti a vendégeket a választásban.

Az Ida Bistro egy gasztronómiai híd Bécs és Budapest között, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha egy előkelő rokonához kapott volna meghívást ebédre vagy vacsorára.

Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

idabistro.com

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Marhahúsleves, daragaluska, zöldségek, főtt marha fartő, spenót, almapüré, remoulade, torma, velőscsont, pirítós - 11 990 Ft
Krumplis tészta, kovászos uborka - 4 990 Ft
Túrógombóc, fahéjas tejföl - 2 990 Ft

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Annyira finom, mint amennyire bizarr: fekete majonézt dobtak piacra halloween alkalmából
A limitált kiadású szósz színétől még akkor is nehéz elvonatkoztatni, amikor a sokadik falatnál járunk. Cserébe nagyon finomra sikerült.


Ami az Erős Pistás szaloncukor volt néhány éve a karácsonynak, az lehet a Majonéz Black Edition a halloweennek. Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az október 31-i paraünnep alkalmából olyan fokhagymás majonézt dobott piacra az Univer, ami színe alapján a legkevésbé hasonlít az eddigi majonézekre.

Merthogy úgy néz ki közelről, mint a medvecukor és az Alien-filmekből ismert xenomorph szerelemgyereke:

A csomagolás alapján kiderül, hogy a limitált kiadású rémmajonéz mélyfekete színét a növényi szénnek köszönheti. A szakirodalom szerint ezt általában kókuszhéjból, bambuszból vagy más faanyagból készítik pirolízissel, majd aktiválják, hogy finom por állagú legyen és megnövekedjen a felülete.

Az aktív szén ételfestékként használva mélyfekete színt ad különböző ételeknek és italoknak, például péksüteményeknek, tésztáknak, fagylaltoknak és limonádénak. És innentől kezdve pedig már a majonéznek is.

Olvasónk beszámolója alapján egyébként a halloweeni szósz meglepően ízletes. Ahogy a fotón is látszik, tele van aprított fokhagyma-darabkákkal, ami eleve ígéretes. Az íze kellemes, remek kiegészítő lehet például sült húsokhoz. Már amennyiben képesek vagyunk elvonatkoztatni attól, hogy egy bizarr, fekete valamivel kenegetjük a következő falatot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Élőben láthattuk, hogyan készül a híres török édesség a sáfrány városában
Édes titkok Safranboluból. A város a világörökség része, így a mai napig őrzi a régi török kereskedőházakat, mecseteket és fürdőket.


Idén nyáron lehetőségem volt részt venni egy sajtóúton, amely során Törökország egyik legvarázslatosabb városába, Safranboluba is eljutottam. Ez a Karabük tartományban található kisváros több dologról is híres. Elsősorban mesés építészetéről, amelynek köszönhetően az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

De neve is beszédes, ami a sáfrány és a görög polisz „város” szóra vezethető vissza: a sáfrány városa.

Safranbolu környékén jelenleg is folyik sáfránytermesztés, amely a régió egyik fontos agrártevékenysége. Az utóbbi években számos kezdeményezés indult a termesztés fellendítésére. Például egy új agroturisztikai projekt, a "Lavender-Scented Saffron Garden" (Levendulaillatú Sáfránykert) a levendula- és sáfránytermesztést ötvözi, ami a turisták számára is vonzóbbá teszi a térséget​.

A sáfránykertek őszi betakarítása különösen látványos, és a helyi piacokon, illetve boltokban vásárolható sáfrány mellett más helyi termékeket is kínálnak a látogatóknak.

Karabük tartomány pedig természeti kincsei miatt is vonzó úti cél lehet, különösen ősszel. Kanyonok és erdők sora várja itt a kirándulni vágyókat.

Yenicei erdők
Tokatlı Canyon

Azonban Safranbolu nem csak a sáfrány miatt különleges, hanem az itt található tradicionális török csemegegyár, az İmren Lokumları miatt is, ahol többek között élőben láthattam, hogyan készül a híres török édesség, a lokum.

Így készül a török csemege

Az İmren Lokumları gyár története egészen 1942-ig nyúlik vissza, amikor Hidayet Sezer megalapította az első boltját a régi bazárban. Sezer a szakma két legjobb mesterétől tanulta meg az édességek készítésének mesterségét, és néhány év alatt olyan szintre fejlesztette tudását, hogy megnyithatta a saját üzletét. Az induláskor egyszerű édességeket, például mentolos cukrot készített, de az évek során bővítette kínálatát, és ma már a lokum és a helva is a repertoár részét képezi.

A lokum, más néven török csemege egy különleges édesség, amelyet főként keményítőből és cukorból készítenek. Az Imren Lokumlarınál az autentikus receptek és a tradicionális módszerek alapján készítik el a csemegét, amelyet különböző ízesítésekkel gazdagítanak.

Lokum készítési folyamata:

A cukrot vízzel keverik, és lassú tűzön felforralják, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és szirup nem keletkezik. Egy külön tálban a keményítőt vízzel elkeverik, majd ezt a keveréket a forró cukorsziruphoz adják. Ezen a ponton még citromsav vagy borkősav is kerül a keverékhez, ami a savasságot biztosítja, de segíti a cukor sziruppá alakulását, és a megfelelő textúra kialakításában is szerepet játszik.

Ezután folyamatos keverés mellett hosszú ideig főzik, amíg a keverék el nem éri a kívánt sűrű, zselés állagot.

Majd a zselés keverékhez hozzáadják a különböző ízesítőket, például rózsavizet vagy valamilyen magot. A masszát hűtőformákba öntik, és hagyják megdermedni.

Miután a lokum megszilárdult, kockákra vágják, majd porított cukorral, keményítővel vagy kókuszreszelékkel hintik be, hogy megakadályozzák a darabok összetapadását.

Végül pedig jöhet a sokféle, színes csomagolás.

Az üzemben ez többféleképpen történik. Van félig automatizált rész is, de a legkülönlegesebb desszertválogatásokat kézzel csomagolják. 

Bár a gyárba nem mehet be bárki, a város központjában található İmren Lokumları boltban több édességet megkóstolhatunk, mielőtt bármit meg is vásárolnánk. Az üzletben a város híres fűszere, a sáfrány is elérhető többféle formában.

Egy sáfrányból készült gyömbéres üdítővel akár el is időzhetünk itt egy kicsit, majd körbejárhatjuk a környék többi üzletét is. Vagy ebédelhetünk egyet valamelyik hangulatos étterem teraszán.

Taşev Restaurant
Lencsés "fasírt" és bazsalikomos limonádé

Ha több időt szánunk Safranbolura, a város múzeumában (Kent Tarihi Múzeum) megismerkedhetünk a sáfránytermesztés történetével, a régi szerszámokkal és a fűszer helyi gazdasági jelentőségével. A múzeum nyitvatartása szezonálisan változhat, így ennek mindenképpen érdemes érkezés előtt utánanézni.

A belső tér mellett pedig a kertet is megéri körbejárni, mert innen tényleg csodás kilátás van az egész városra.

Safranbolu az oszmán kori építészet egyik legszebb példája.

A világörökség részeként védett város, így a mai napig őrzi a régi török kereskedőházakat, mecseteket és fürdőket. Körülbelül 4-5 órás utazással megközelíthető Isztambulból, és a környéke tele van gyönyörű természeti látnivalókkal, barlangokkal és kanyonokkal. Ideális úti cél lehet ősszel.

karabuk.goturkiye.com

Kilátás a Kent Tarihi Múzeum kertjéből

Link másolása
KÖVESS MINKET: