GASZTRO
A Rovatból

Gasztronómiai élmények a BudaPart - Kopaszi-gáton

Megnéztük, hogy milyen vendéglátóhelyek népesítik be ezt a környéket. A kedvenceinken pedig ettük és ittunk is jópár finomságot.


A XI. kerületben található Kopaszi-gát a főváros rejtett kincsei közé tartozik.

A Duna mentén elterülő zöld oázis tökéletes helyszín sétákhoz, piknikezéshez, vagy akár egy gasztronómiai kalandozáshoz.

Történelme több mint egy évszázadra nyúlik vissza, de a 2003 és 2007 között végrehajtott felújítások révén vált igazán népszerűvé és modern városi parkká.

A következő nagy változás és fejlesztés 2016-tól kezdődött a környéken, amikor a gáttal szembeni oldalon elindult a BudaPart projekt. A beruházás célja egy modern, multifunkcionális lakó-, iroda- és rekreációs terület létrehozása volt.

A fejlesztés részeként a Kopaszi-gát környezete is teljesen megújult, amely így a város egyik legkorszerűbb részévé vált.

A terület korábban ipari jellegű volt, azonban az átalakítással egy élhető, zöld, vízparti környezetet hoztak létre, ahol a természetközeli élmény és az urbanizáció modern formái harmonikusan találkoznak. A BudaPart - Kopaszi-gát jelenleg egy dinamikusan fejlődő környék, ahol lakóépületek, irodaházak, éttermek, kávézók, és különféle szabadidős létesítmények várják a látogatókat. A tervezett épületek nagy részét már felépítették, de a teljes projekt kivitelezése még zajlik.

De nézzük is, hogy milyen vendéglátóhelyek találhatóak ezen a környéken. Először induljunk el a régebbi, gáti oldal irányába.

Ahogy sétálunk a Kopaszi-gáton, elsőként az Öbölház tűnik fel, amely egy elegáns rendezvényközpont, gyönyörű kilátással. Ideális helyszín esküvők, konferenciák vagy akár exkluzív vacsorák számára.

Tovább haladva elérjük a VakVarjú Beach Bistro, ami magyaros fogásokat kínál modern köntösben.

A következő állomás a Veranda Restaurant Pasta & Pizza. Az étterem olasz konyhára specializálódott, így többek között friss tészták és ropogós pizzák között válogathatunk, miközben a teraszról a gát körüli park látványában gyönyörködhetünk.

Az első hely, ahova egyszerűen muszáj volt betérnünk, az a Le Bistro - Kitchen & More volt.

Ez az étterem nemrég teljes felújításon esett át, és a végeredmény igazán impozánsra sikeredett. Egyszerre idézi északi és arab országok tengerparti bárjainak hangulatát. Letisztult, modern, elegáns és laza.

A kilátás a BudaPartra pedig tényleg lenyűgöző. Érdemes lehet innen nézni a naplementét, vagy a Dunán csillogó esti fényeket.

Különleges látványkonyhájukban profi grill ételek készülnek Green Eggben, de természetesen az à la carte menüből választhatunk több opció közül.

Mi eperlevest és hamburgert kóstoltunk, majd egy koktéllal öblítettük le az ízletes élményt.

Le Bistro - Kitchen & More
Le Bistro - Kitchen&More
Le Bistro - Kitchen&More: Hideg eperkrémleves 2290 Ft
Le Bistro - Kitchen&More: Giga sajtburger 4190 Ft
Le Bistro - Kitchen&More: Pornstar Martini 3990 Ft
Le Bistro - Kitchen&More

Folytatva sétánkat, a Kopaszikert és Aligátor Étterem következik. A Kopaszikert egy igazán fiatalos, laza hely, ahol leginkább lángosozni, sörözni vagy borozni érdemes.

Hatalmas kivetítőjükön sokan követték végig a nyári sporteseményeket, most pedig a kertmozi kerül a középpontba.

Következő megállónk a Café Ponyvaregény volt, ami azonnal elrabolta a szívünket.

Ezen a helyen egyértelműen látszik, hogy sok év munkája van benne, és hogy a tulajdonosok minden kreativitásukat és szeretetüket beleteszik a mai napig. Ők rengeteg rendezvényt tartanak, így egyrészt ezzel kapcsolatban is érdemes keresni őket, másrészt az éppen aktuális nyitvatartásra érkezés előtt mindenképpen jó rákérdezni.

A klasszikus magyaros és nemzetközi kínálat mellett vegán ételeik is vannak. Mi egy sült paprikamártással kínált töltött káposztát, és egy bomba mascarponés mákosgubát kóstoltunk.

De ha egy kicsit extrább, romantikus programra vágytok, piknik kosarat is lehet bérelni. Többféle opció közül is választhattok, amiről ITT olvashattok bővebben. A különböző italok, krémek, főételek és édességek mellett a kosarakhoz plédeket, napernyőt, evőeszközöket, tányért, poharat és sporteszközöket díjmentesen biztosítanak.

Café Ponyvaregény
Café Ponyvaregény: Piknik kosár két főre
Café Ponyvaregény: Vegán töltött kelkáposztalevelek 3490 Ft
Café Ponyvaregény: Mákosguba vaníliás mascarponéval 1890 Ft
Café Ponyvaregény

Ezt a remek sort a FRUSKA picnic & bistro zárja, ami a Kopaszi egyik legrégebbi helye, és a folyamatos megújulás mellett hozza azt a közvetlen és barátságos hangulatot, ami miatt a mai napig rengeteg törzsvendégük van.

A bohókás kockás terítőre fine bisztrókat megszégyenítő fogások érkeztek elénk. Az italok és az ételek is frissek, modernek. Mennyiségre viszont határozottan kiadósak.

Nehéz lenne egy ételt vagy italt kiemelni, mert nagyjából mindenre, amit kóstoltunk azt tudnám mondani, hogy: tökéletes.

Előételnek egy hús platter erős kezdés lehet. A Strawberry Gimlet egy rendkívül üdítő, nyári ital, ami mellé egy szárított paradicsomos - fetás tészta tökéletes választás. De azért jó ha marad hely az ikonikus túrógombócnak is.

Náluk is érdeklődhettek piknikezési opciókkal kapcsolatban. A piknik kosarak tartalmát igényeitekhez tudjátok igazítani: az étlapról lehet kiválasztani, hogy pontosan mi legyen benne. És még szuper kártyajátékokat is vihettek magatokkal, hogy igazán szórakoztató legyen a program.

FRUSKA picnic & bistro: Szárított paradicsomos - fetás tészta garnélával 5580 Ft
FRUSKA picnic & bistro: Fruska burger 4290 Ft
FRUSKA picnic & bistro: Hús platter 4390 Ft
FRUSKA picnic & bistro: Házi túrógombóc 2390 Ft
FRUSKA picnic & bistro
FRUSKA picnic & bistro

Most pedig térjünk át a BudaPart városnegyed helyeire, mert ezen az oldalon is elég komoly fejlődésnek lehetünk szemtanúi.

Van már itt kitűnő minőségű nápolyi pizza a Salve Pizza Napoletana Budapartnak hála. De megnyílt az első specialty kávézó is: a The DAM_n Good Place.

Az idei nyáron a kiépített strand üzemeltetését a BDPST Group vette át, így belvárosi éttermük mintájára Flava Beach néven kínálnak a strandolás mellé finom ételek és italokat.

Sétánk során kiszúrtunk pár matricát egy üzlet ablakán, amiből azt sejtjük, hogy az Indigo Express lesz a környék új, indiai gyorsétterme.

Ami mellett nem tudtunk szó nélkül elmenni, az a Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség.

A hely egy pasztell álom, megannyi kedves részlettel, ami a nagy belmagasságnak köszönhetően mégsem túlzsúfolt.

Ez a harmadik cukrászda a Dobay láncban, amely Halásztelek és az I. kerületi Horváth-kert után most a BudaPartra is elhozza a tradicionális francia elegancia és a modern cukrászművészet kombinációját.

A VakVarjú étteremcsalád legújabb projektje nemcsak süteményekkel és pékárukkal, hanem meleg reggelikkel és ebédmenükkel is csábít (ITT találtok bővebb információt az opciókról).

Az emeleti galérián kisebb rendezvényeket is tartanak, ahol a helyi közösség találkozhat írókkal, művészekkel egy-egy „Kávé, süti, irodalom” est keretében.

Mi a reggelik közül az Egg Benedictet kóstoltuk, az ebédmenüből pedig egy kecskesajtos Poke Bowl-ra esett a választásunk, ami amellett, hogy kifejezetten egészséges, igazán laktató adag is. A teraszon pedig egy fagylaltkehely társaságában élveztük a Duna-parti látványt.

Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség
Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség
Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség: Egg Benedict 3300 Ft
Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség: Poke Bowl 2890 Ft
Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség: Pisztácia-Málna 1390 Ft
Dobay BudaPart-Cukrászda és Pékség: Epres madártej 2490 Ft
A környék legizgalmasabb épületét hagytuk a végére, a MOL Campust, aminek két ékköve is van. Az egyik a földszinten elhelyezkedő ZAZIE Bistro&Bar.

A 130 férőhelyes étterem tágas, nagy ablakai révén szinte egybeolvad a külvilággal. A bisztró egyik részén lazább, közösségi tér fogadja a vendégeket, ahol egy gyors reggelinek valót és kávét lehet felmarkolni, akár elvitelre is. Beljebb haladva pedig egy elegánsabb, bisztrósabb hangulatú tér tárul elénk.

Itt villásreggelizhetünk, betérhetünk egy üzleti ebédre, de a munka utáni komótosabb vacsorázásra és koktélozásra is tökéletes a hely.

A séf Bíró Dániel, aki fantasztikusan ötvözi a magyaros hagyományokat a nemzetközi ízekkel és a francia konyha alapjaival.

A napját nem tudom felidézni, hogy mikor találkoztam ennyire kreatív megoldásokkal egy ebédmenüben. Az à la carte étlap pedig a klasszikusok mellett (mint hortobágyi és gulyás leves), rengeteg különleges halas - húsos ételt is tartalmaz a szezonhoz igazítva.

Szóval a ZAZIE egyértelműen az a hely, amiért érdemes kimozdulni akár a belvárosból is.

ZAZIE Bistro&Bar
ZAZIE Bistro&Bar
ZAZIE Bistro&Bar: Egy fantasztikus vega fogás a business lunch menüből
ZAZIE Bistro&Bar: Desszert a business lunch menüből
ZAZIE Bistro&Bar: Tiszai szürkeharcsa steak, káposztás cvekedlivel és kaporral 6140 Ft
ZAZIE Bistro&Bar

A MOL Campus másik ékköve a VIRTU, ami 120 méter magasban, a 28. emeleten található. Ez a hely nem csak a város legmagasabb pontján található étterem, de vita nélkül a környék legelegánsabbja is. A kiszolgálás hibátlan, a kilátás pedig döbbenetes.

Ennél magasabbra csak akkor juthatunk ha eggyel feljebb merészkedünk, a 29. emeleten található SkyDeck kilátóteraszra. Innen a város nagyjából összes nevezetessége jól látszik, így maga a Kopaszi-gát és a BudaPart is, aminek ezen a ponton a végére is értünk.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Tanulj koktélt keverni profiktól: Exkluzív Mixology Masterclass a The Poet Bárban
Ha valaha is álmodtál arról, hogy profin keverj koktélokat egy gyönyörű történelmi környezetben, akkor a budapesti Anantara Hotel bárjában ezt a programot neked találták ki!


A budapesti Anantara New York Palace Budapest Hotel nem csupán a New York Kávéház vagy a White Salon Étterem miatt vonzó, hanem különleges élményprogramokkal is várja a látogatókat.

Az egyik legújabb ilyen élmény a The Poet Bárban zajló Mixology Masterclass, ahol betekintést nyerhetünk a koktélkészítés művészetébe.

A bár elegáns hangulatához hozzájárul, hogy közvetlenül a New York Kávéház felett helyezkedik el, így már önmagában különleges élmény itt egy koktélt elfogyasztani, de a kétórás program ennél jóval többet ad.

A Budapesten egyedülálló workshopon megtanulhatjuk elkészíteni a hely ikonikus koktéljait egy profi bartender vezetésével, majd meg is kóstolhatjuk őket.

A Poet bár és az Anantara Hotel varázsa

Az Anantara Hotel Budapest szívében álló épületének története egészen 1894-ig nyúlik vissza. Az impozáns épületet Alajos Hauszmann, Flóris Korb és Kálmán Giergl tervezte, és az eredeti pompáját a 2006-os restauráció után is sikerült megőrizni.

Az épület egyik legelbűvölőbb része a New York Kávéház mellett a The Poet Bár, amely nevével tiszteleg a legendás Nyugat irodalmi folyóirat előtt, amely egykor itt, az épület felső szintjén működött.

A bárból elénk tárul a kávéház lenyűgöző látványa, ami még különlegesebbé teszi a hangulatot. A bár intimebb, meghitt légkört áraszt, tökéletes választás egy különleges koktélhoz vagy egy emlékezetes programhoz.

Hungária (ma New York) kávéház 1954, Fortepan/Album083

A Mixology Masterclass élmény

A program kezdetén egy rövid elméleti bevezetőt kapunk a bár történelméről és a koktélkészítés alapjairól. Megismerhetjük a legfontosabb eszközöket, amelyeket a profi bartenderek használnak, majd lassan belevethetjük magunkat a gyakorlatba. A bartender az este során három ikonikus italt mutat be.

Az első koktél, a klasszikus Whisky Sour, az egyik legrégebbi és legismertebb koktél, amelyet meglepő módon tényleg bárki könnyedén megtanulhat elkészíteni.

A második ital a Poet Presso, az Espresso Martini helyi változata. Amely egy igazán elegáns, kávés ízvilágú koktél.

Végül pedig a Romantical Punch, a Pornstar Martini újragondolása hozza meg a tökéletes lezárást a koktélok sorában, hiszen ez egy igazán gyümölcsös, frissítő, mégis különleges ital. Főleg abban a formában, ahogyan a The Poet Bárban készítik.

A program legjobb része tényleg az, hogy mi magunk is elkészíthetjük ezeket az italokat.

A laza, játékos hangulatnak köszönhetően mindenki bátran próbálkozhat. Még akkor is, ha eleinte kissé ügyetlenül bánik a shakerrel.

A barátságos légkörben a kisebb hibák inkább összekacsintásokat eredményeznek, és így még jobban esik a végeredmény.

A nap zárása: Sundown Ceremony az Anantara lobbyjában

Amikor a program este hatkor véget ér, a hotel lobbyjában éppen kezdődik a Sundown Ceremony.

Az előadás lényege, hogy egy bartender élő zenére kever koktélokat, majd a lobbyban tartózkodókat megkínálja egy kis kóstolóval.

A finom ital mellett az élő zene rengeteget ad hozzá ehhez az élményhez. A Rom'Art Művészeti és Kulturális Egyesület Zenekara nem csak ebben a pár percben, hanem egész nap hallható a New York Kávéházban is. Vezetőjükkel, Hankó Józseffel pont egy éve beszélgettünk a kávéházi cigányzenéről és a szakma szépségeiről.

A Mixology Masterclass egy olyan program, amely tökéletes összhangban van a The Poet bár történelmi eleganciájával és Budapest pezsgő koktélkultúrájával.

Egy délután, ami nem csak tanulásról szól, hanem élményekről, ízekről és egy kis varázslatról is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Kiváló magyar konyhák Budapesten – 6 étterem, amelyek mind különbözőképpen tálalják gyerekkori kedvenceinket
Akár magunk vágyunk a magyar konyha különlegességeire, akár külföldi ismerőseinket szeretnénk elbűvölni, ezek az éttermek garantáltan remek választásnak bizonyulnak.


Magyar vagy magyaros?

Sokan az utóbbi kifejezést élből elutasítják, pedig a „magyaros” szó utalhat arra is, hogy a kőbe vésett klasszikusok mellett jut egy kis mozgástér akár tálalásban, akár ízekben. Nem olyan nagy bűn az.

Aztán, ha magyar, akkor melyik kor magyar konyhája?

Osztrák–magyar monarchiás, Gundel hagyatékából származó vagy éppen a szocializmusból megragadt? Mindegyiknek megvan a maga sajátossága és szépsége.

És igazából ami magyar, az sokszor hasonít a Kárpát-medence többi nemzetének ételére is...

Szóval, ha magyar konyhát keresel, akkor még mindig rengeteg opciód maradt. Mi mutatunk most párat, amit élményeink alapján bátran ajánlunk.

Gundel Étterem

A Gundel 2024-ben ünnepli fennállásának 130. évfordulóját. A Városliget szívében található étterem alapítója Gundel Károly, aki a magyar gasztronómia egyik legendás alakja.

Neve nemcsak a Gundel palacsintához kötődik, hanem számos más híres ételhez is, amelyek meghatározzák a magyar gasztronómia történetét.

A Gundelben pedig ezt a hagyatékot a mai napig féltve őrzik.

Van egy különleges szelekciójuk is, ami a "Nemzeti 11" névre hallgat. Ez a menüsor 11 ikonikus magyar ételből áll, melyeknek mindegyike a magyar gasztronómiai hagyományok és ízek esszenciáját hordozza. A cél az, hogy ezekkel az ételekkel bemutassák a magyar konyha sokszínűségét és gazdagságát.

A Gundel étterem "Nemzeti 11" ételei:

Tokaji aszús libamájpástétom

Gulyásleves

Újházi tyúkhúsleves

Palócleves

Kárpáti fogasfilé

Paprikás csirke

Bakonyi bélszín

Bécsi szelet

Gundel palacsinta

Somlói galuska

Rákóczi túrós

Természetesen ezeken az ételeken kívül is találkozhatunk még kihagyhatatlan klasszikusokkal. Például az általunk is kóstolt fogas- és pontyfilével, de például a gyufatésztával tálalt halászlé egy borongósabb napon garantáltan felmelegít.

A Gundel palacsinta pedig tényleg a Gundelben az igazi! Az eredeti recepthez képest a mai igényekre igazítva például kevesebb cukrot tartalmaz, és úgy sejtem, hogy az alapanyagok is csak javultak az évek alatt. Ha szereted a diót és csokoládét, ezt is imádni fogod!

Cím: 1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

gundel.hu

Halászlé fogas- és pontyfilével, gyufatésztával - 3 150 Ft
Paprikás csirke nokedlivel és tejfeles uborkasalátával - 6 300 Ft
Az eredeti Gundel palacsinta - 3 150 Ft

Főőrség Étterem és Kávéház

A Főőrség Étterem és Kávéház a Budai Várban található, és teljesen egyedülálló hangulata van. Az épület maga egy történelmi helyszín, amely a régi Királyi Palota főőrségi épülete és a lovarda funkcionális központja volt.

Az elegáns berendezés mellett rengeteg emléket is felvonultatnak, főként képek formájában. Az első emeleten pedig ingyenes tárlat is található, ami a Magyar Királyi Testőrség történetéről szól. Az étterem melletti Lovardában általánosságban rendezvények lebonyolítását vállalják, de októberben egy "Családi napot" is tartanak majd itt. Lesz csülök- és sörfesztivál, színes gyerekprogramok, izgalmas harcászati bemutató is egy egész napon keresztül.

A Vár és környéke nyáron igazán populáris a turisták körében, de ősszel egy kicsit fellélegzik, és egy sokkal nyugalmasabb, bájosabb arcát mutatja.

Ilyenkor érdemes igazán beülni ide egy hosszú séta után, egy forró italra vagy egy tartalmas ebédre, vacsorára.

Az étlap főleg a hagyományos magyar konyhára épül, de a tálalás nem mindennapi. Ha le akarsz valakit nyűgözni egy csülkös étellel, itt még kardra is húzzák neked. De egy kétszemélyes császármorozsából csemegézni is kellemes élmény.

És hadd emeljem még ki a hely specialitását, a zserbóízű kávét, ami mellé még egy apró szeletet is kapunk ebből a megunhatatlan süteményből.

Cím: 1014 Budapest, Szent György u.

foorseg.hu

Ropogós malaccsülök szablyaélen, pékné burgonya, házi csalamádé, jus - 12 500 Ft
Császármorzsa Budapest / Bécs (két személyre) - 6 500 Ft
Royal kávé (a zserbó ízvilágával) 1 790 Ft

Simaliba Belvárosi Csárda

A Váci utca környéki éttermeket sokan turistacsapdának tartják. És bár ez nem minden helyre igaz, a frissen nyílt Simaliba igazán sokat javíthat a környék megítélésén.

Amint belép az ember, az első pozitív meglepetés, hogy milyen szépen sikerült ötvözni a régi csárdák hangulatát a mai modern, kicsit lazább, fiatalosabb igényekkel. A belső tér rendezettsége alapján aztán arra is számítunk, hogy a tálakon újragondolt, átvariált ételek lesznek, a csárda azonban ebből a szempontból is meghúzza a váratlant: minden a hagyományos magyar konyhát élteti, de minőségi alapanyagokból és ízléses tálalásban.

Bevallom őszintén, a gulyásba bele sem akartam kóstolni – mit tudhat az, nincs benne semmi különleges –, végül azonban alig bírtam letenni a kanalat, annyira tökéletes volt.

És ez igaz volt a többi ételre is, szépen sorban.

Nem meglepő módon kiemelt szerepet kaptak a libás ételek. A ropogós libacomb tepsis burgonyával és párolt lilakáposztával kihagyhatatlan!

Kommunikációjukból pedig már most erősen kitűnik, hogy nem csak a turistákra nyitottak. Jelenleg éppen "Mesebeli étkekkel" várják a magyar hagyományokhoz vonzódókat.

A Simaliba igazi űrt tölt be. A pejoratív értelemben vett csárdás kiszolgálásnál magasabb szinten áll, de az ízek tökéletesen hozzák azt, amit egy jó, magyar étteremtől várunk.

Cím: 1052 Budapest, Piarista u. 6.

simalibacsarda.hu

Hortobágyi palacsinta (borjúhússal) - 4 450 Ft
Bográcsgulyás - 4 450 Ft
Ropogós libacomb, tepsis burgonya, párolt lilakáposzta - 8 950 Ft

Fakanál Étterem

A Fakanál talán a lista legkülönlegesebb helye, és nem csupán azért, mert egy piacon belül helyezkedik el. A Nagycsarnok galériáján található helyre belépve egy olyan világba csöppenünk, amelyet sok külföldi azonosít a magyar kultúrával, és amelyet a magyar emberek a hétköznapok során mégsem tapasztalnak meg.

Bár a Fakanál egy önkiszolgáló étterem, a hangulata mégsem menzás, köszönhetően a csinos kiszolgálópultnak és a rengeteg dekorációnak. A pultban a piac friss alapanyagaiból készült házias ízek sorakoznak: töltött káposzta, pisztráng, rakott krumpli és saját recept alapján készült kolbász, valamint magyar kézműves sör és pálinka.

Az igazi csavart pedig az élő cigányzene adja, amely hétfőtől szombatig, 12:00 és 15:00 óra között félóránként gondoskodik a különleges atmoszféráról.

Mivel tényleg sok turista látogat ide, nem meglepő, ha délután egykor már táncoló és éneklő embereket találunk. Izgalmas élmény kicsit belefolyni ebbe.

Ha pedig egy zártkörű eseményre keresünk helyszínt, az étterem az esti órákban rendezvényhelyszínként is működik.

Cím: 1093 Budapest, Vámház krt. 1-3. Központi Vásárcsarnok I. emelet

fakanaletterem.hu

Gulyás leves - 2 700 Ft
Házi sült kolbász, szalonnás-mézes káposzta - 3 500 Ft ; 1 400 Ft

MARUMBA

A Marumba elegánsan vegyíti a nagyszüleink otthonainak hangulatát a modern formákkal: thonet székek, csipketerítők és porcelánok egészítik ki a koptatott falakat. A hely mögött az a hatfős baráti társaság áll, amelyik a Dob utcában a közel-keleti, mediterrán és kaukázusi ételeket felvonultató Dubrumbát, és az előbbiek mellett már egészen az indiai konyháig merészkedő, Széll Kálmán téri Pingrumbát is megálmodta, így nem is csoda, hogy ez az egység is extrémen stílusos lett.

Az étlap két részre oszlik: kistányérokra és nagytányérokra. Kistányérok között olyan fantasztikus ételeket találunk, mint a paprikás karfiolleves vajas galuskával, a mangalica pástétomot tárkonyos mustárral és pirítóssal, valamint a kenyér és zsír kombinációt. A nagytányérok között pedig szerepel tanyasi csirkepaprikás tojásos galuskával és a rántott karaj burgonyával és salátával is.

Ezzel a menüvel egyszerre tisztelegnek a Kárpát-medencei ételek gyökereinek, de közben mernek újat is mutatni. Az apró, de mégis jelentős falatfrissítéseket nem is lehet igazán jól elmagyarázni, inkább kóstolás után lehet megérteni.

Újdonságként a Marumba nemrég bevezette az ebédajánlatot, amely csütörtökön és pénteken 12:00-17:00 között elérhető. A kistányér+nagytányér kombó mellé egy verjus fröccs is jár, illetve a vendég választhat, hogy szeretne-e almás pitét, sört vagy kávét az ebédje mellé.

Cím: 1075 Budapest, Holló utca 1.

marumba.hu

Kenyér és zsír - 2 000 Ft
Rántott szelet, burgonya, saláta - 5 800 Ft
Almás pite - 2 100 Ft

Ida Bistro

A nyár végén nyílt Ida Bistro az osztrák-magyar gasztronómia kedvelőinek lehet ideális választás. A Várkert Bazárnál található étterem elegáns, nagypolgári enteriőrrel és klasszikus ételekkel várja vendégeit.

A név is különleges jelentéssel bír: Ybl Miklós feleségének, Lafite Franciska-Idának nevét viseli, aki grazi származású volt, és ezzel is szimbolizálja az osztrák-magyar gasztronómiai kapcsolatot.

Az étlapra az egyik legjobb osztrák étel is felkerült: a Tafelspitz, ami marhahúslevesként és főételként is élvezhető. A kacsacomb ropogós bőrrel és vajpuhán érkezik, míg a krumplis tészta házi készítésű és kovászos uborkával tálalva igazán ínycsiklandó.

A tökéletes túrógombóc is a konyha remekei közé tartozik, ami habkönnyű állagával és a tálaláskor mellé kerülő fahéjas tejföllel minden bizonnyal a hely kedvenc desszertje lesz.

Az éttermet borlapja is kiemeli a mezőnyből, izgalmas magyar és osztrák tételek találhatók rajta, ráadásul hozzáértő személyzet segíti a vendégeket a választásban.

Az Ida Bistro egy gasztronómiai híd Bécs és Budapest között, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha egy előkelő rokonához kapott volna meghívást ebédre vagy vacsorára.

Cím: 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 6.

idabistro.com

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Marhahúsleves, daragaluska, zöldségek, főtt marha fartő, spenót, almapüré, remoulade, torma, velőscsont, pirítós - 11 990 Ft
Krumplis tészta, kovászos uborka - 4 990 Ft
Túrógombóc, fahéjas tejföl - 2 990 Ft

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Annyira finom, mint amennyire bizarr: fekete majonézt dobtak piacra halloween alkalmából
A limitált kiadású szósz színétől még akkor is nehéz elvonatkoztatni, amikor a sokadik falatnál járunk. Cserébe nagyon finomra sikerült.


Ami az Erős Pistás szaloncukor volt néhány éve a karácsonynak, az lehet a Majonéz Black Edition a halloweennek. Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy az október 31-i paraünnep alkalmából olyan fokhagymás majonézt dobott piacra az Univer, ami színe alapján a legkevésbé hasonlít az eddigi majonézekre.

Merthogy úgy néz ki közelről, mint a medvecukor és az Alien-filmekből ismert xenomorph szerelemgyereke:

A csomagolás alapján kiderül, hogy a limitált kiadású rémmajonéz mélyfekete színét a növényi szénnek köszönheti. A szakirodalom szerint ezt általában kókuszhéjból, bambuszból vagy más faanyagból készítik pirolízissel, majd aktiválják, hogy finom por állagú legyen és megnövekedjen a felülete.

Az aktív szén ételfestékként használva mélyfekete színt ad különböző ételeknek és italoknak, például péksüteményeknek, tésztáknak, fagylaltoknak és limonádénak. És innentől kezdve pedig már a majonéznek is.

Olvasónk beszámolója alapján egyébként a halloweeni szósz meglepően ízletes. Ahogy a fotón is látszik, tele van aprított fokhagyma-darabkákkal, ami eleve ígéretes. Az íze kellemes, remek kiegészítő lehet például sült húsokhoz. Már amennyiben képesek vagyunk elvonatkoztatni attól, hogy egy bizarr, fekete valamivel kenegetjük a következő falatot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Élőben láthattuk, hogyan készül a híres török édesség a sáfrány városában
Édes titkok Safranboluból. A város a világörökség része, így a mai napig őrzi a régi török kereskedőházakat, mecseteket és fürdőket.


Idén nyáron lehetőségem volt részt venni egy sajtóúton, amely során Törökország egyik legvarázslatosabb városába, Safranboluba is eljutottam. Ez a Karabük tartományban található kisváros több dologról is híres. Elsősorban mesés építészetéről, amelynek köszönhetően az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

De neve is beszédes, ami a sáfrány és a görög polisz „város” szóra vezethető vissza: a sáfrány városa.

Safranbolu környékén jelenleg is folyik sáfránytermesztés, amely a régió egyik fontos agrártevékenysége. Az utóbbi években számos kezdeményezés indult a termesztés fellendítésére. Például egy új agroturisztikai projekt, a "Lavender-Scented Saffron Garden" (Levendulaillatú Sáfránykert) a levendula- és sáfránytermesztést ötvözi, ami a turisták számára is vonzóbbá teszi a térséget​.

A sáfránykertek őszi betakarítása különösen látványos, és a helyi piacokon, illetve boltokban vásárolható sáfrány mellett más helyi termékeket is kínálnak a látogatóknak.

Karabük tartomány pedig természeti kincsei miatt is vonzó úti cél lehet, különösen ősszel. Kanyonok és erdők sora várja itt a kirándulni vágyókat.

Yenicei erdők
Tokatlı Canyon

Azonban Safranbolu nem csak a sáfrány miatt különleges, hanem az itt található tradicionális török csemegegyár, az İmren Lokumları miatt is, ahol többek között élőben láthattam, hogyan készül a híres török édesség, a lokum.

Így készül a török csemege

Az İmren Lokumları gyár története egészen 1942-ig nyúlik vissza, amikor Hidayet Sezer megalapította az első boltját a régi bazárban. Sezer a szakma két legjobb mesterétől tanulta meg az édességek készítésének mesterségét, és néhány év alatt olyan szintre fejlesztette tudását, hogy megnyithatta a saját üzletét. Az induláskor egyszerű édességeket, például mentolos cukrot készített, de az évek során bővítette kínálatát, és ma már a lokum és a helva is a repertoár részét képezi.

A lokum, más néven török csemege egy különleges édesség, amelyet főként keményítőből és cukorból készítenek. Az Imren Lokumlarınál az autentikus receptek és a tradicionális módszerek alapján készítik el a csemegét, amelyet különböző ízesítésekkel gazdagítanak.

Lokum készítési folyamata:

A cukrot vízzel keverik, és lassú tűzön felforralják, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik, és szirup nem keletkezik. Egy külön tálban a keményítőt vízzel elkeverik, majd ezt a keveréket a forró cukorsziruphoz adják. Ezen a ponton még citromsav vagy borkősav is kerül a keverékhez, ami a savasságot biztosítja, de segíti a cukor sziruppá alakulását, és a megfelelő textúra kialakításában is szerepet játszik.

Ezután folyamatos keverés mellett hosszú ideig főzik, amíg a keverék el nem éri a kívánt sűrű, zselés állagot.

Majd a zselés keverékhez hozzáadják a különböző ízesítőket, például rózsavizet vagy valamilyen magot. A masszát hűtőformákba öntik, és hagyják megdermedni.

Miután a lokum megszilárdult, kockákra vágják, majd porított cukorral, keményítővel vagy kókuszreszelékkel hintik be, hogy megakadályozzák a darabok összetapadását.

Végül pedig jöhet a sokféle, színes csomagolás.

Az üzemben ez többféleképpen történik. Van félig automatizált rész is, de a legkülönlegesebb desszertválogatásokat kézzel csomagolják. 

Bár a gyárba nem mehet be bárki, a város központjában található İmren Lokumları boltban több édességet megkóstolhatunk, mielőtt bármit meg is vásárolnánk. Az üzletben a város híres fűszere, a sáfrány is elérhető többféle formában.

Egy sáfrányból készült gyömbéres üdítővel akár el is időzhetünk itt egy kicsit, majd körbejárhatjuk a környék többi üzletét is. Vagy ebédelhetünk egyet valamelyik hangulatos étterem teraszán.

Taşev Restaurant
Lencsés "fasírt" és bazsalikomos limonádé

Ha több időt szánunk Safranbolura, a város múzeumában (Kent Tarihi Múzeum) megismerkedhetünk a sáfránytermesztés történetével, a régi szerszámokkal és a fűszer helyi gazdasági jelentőségével. A múzeum nyitvatartása szezonálisan változhat, így ennek mindenképpen érdemes érkezés előtt utánanézni.

A belső tér mellett pedig a kertet is megéri körbejárni, mert innen tényleg csodás kilátás van az egész városra.

Safranbolu az oszmán kori építészet egyik legszebb példája.

A világörökség részeként védett város, így a mai napig őrzi a régi török kereskedőházakat, mecseteket és fürdőket. Körülbelül 4-5 órás utazással megközelíthető Isztambulból, és a környéke tele van gyönyörű természeti látnivalókkal, barlangokkal és kanyonokkal. Ideális úti cél lehet ősszel.

karabuk.goturkiye.com

Kilátás a Kent Tarihi Múzeum kertjéből

Link másolása
KÖVESS MINKET: