Gasztronómiai élmények a BudaPart - Kopaszi-gáton
A XI. kerületben található Kopaszi-gát a főváros rejtett kincsei közé tartozik.
Történelme több mint egy évszázadra nyúlik vissza, de a 2003 és 2007 között végrehajtott felújítások révén vált igazán népszerűvé és modern városi parkká.
A következő nagy változás és fejlesztés 2016-tól kezdődött a környéken, amikor a gáttal szembeni oldalon elindult a BudaPart projekt. A beruházás célja egy modern, multifunkcionális lakó-, iroda- és rekreációs terület létrehozása volt.
A terület korábban ipari jellegű volt, azonban az átalakítással egy élhető, zöld, vízparti környezetet hoztak létre, ahol a természetközeli élmény és az urbanizáció modern formái harmonikusan találkoznak. A BudaPart - Kopaszi-gát jelenleg egy dinamikusan fejlődő környék, ahol lakóépületek, irodaházak, éttermek, kávézók, és különféle szabadidős létesítmények várják a látogatókat. A tervezett épületek nagy részét már felépítették, de a teljes projekt kivitelezése még zajlik.
De nézzük is, hogy milyen vendéglátóhelyek találhatóak ezen a környéken. Először induljunk el a régebbi, gáti oldal irányába.
Ahogy sétálunk a Kopaszi-gáton, elsőként az Öbölház tűnik fel, amely egy elegáns rendezvényközpont, gyönyörű kilátással. Ideális helyszín esküvők, konferenciák vagy akár exkluzív vacsorák számára.
Tovább haladva elérjük a VakVarjú Beach Bistro, ami magyaros fogásokat kínál modern köntösben.
A következő állomás a Veranda Restaurant Pasta & Pizza. Az étterem olasz konyhára specializálódott, így többek között friss tészták és ropogós pizzák között válogathatunk, miközben a teraszról a gát körüli park látványában gyönyörködhetünk.
Ez az étterem nemrég teljes felújításon esett át, és a végeredmény igazán impozánsra sikeredett. Egyszerre idézi északi és arab országok tengerparti bárjainak hangulatát. Letisztult, modern, elegáns és laza.
A kilátás a BudaPartra pedig tényleg lenyűgöző. Érdemes lehet innen nézni a naplementét, vagy a Dunán csillogó esti fényeket.
Különleges látványkonyhájukban profi grill ételek készülnek Green Eggben, de természetesen az à la carte menüből választhatunk több opció közül.
Mi eperlevest és hamburgert kóstoltunk, majd egy koktéllal öblítettük le az ízletes élményt.
Folytatva sétánkat, a Kopaszikert és Aligátor Étterem következik. A Kopaszikert egy igazán fiatalos, laza hely, ahol leginkább lángosozni, sörözni vagy borozni érdemes.
Hatalmas kivetítőjükön sokan követték végig a nyári sporteseményeket, most pedig a kertmozi kerül a középpontba.
Ezen a helyen egyértelműen látszik, hogy sok év munkája van benne, és hogy a tulajdonosok minden kreativitásukat és szeretetüket beleteszik a mai napig. Ők rengeteg rendezvényt tartanak, így egyrészt ezzel kapcsolatban is érdemes keresni őket, másrészt az éppen aktuális nyitvatartásra érkezés előtt mindenképpen jó rákérdezni.
A klasszikus magyaros és nemzetközi kínálat mellett vegán ételeik is vannak. Mi egy sült paprikamártással kínált töltött káposztát, és egy bomba mascarponés mákosgubát kóstoltunk.
De ha egy kicsit extrább, romantikus programra vágytok, piknik kosarat is lehet bérelni. Többféle opció közül is választhattok, amiről ITT olvashattok bővebben. A különböző italok, krémek, főételek és édességek mellett a kosarakhoz plédeket, napernyőt, evőeszközöket, tányért, poharat és sporteszközöket díjmentesen biztosítanak.
Ezt a remek sort a FRUSKA picnic & bistro zárja, ami a Kopaszi egyik legrégebbi helye, és a folyamatos megújulás mellett hozza azt a közvetlen és barátságos hangulatot, ami miatt a mai napig rengeteg törzsvendégük van.
A bohókás kockás terítőre fine bisztrókat megszégyenítő fogások érkeztek elénk. Az italok és az ételek is frissek, modernek. Mennyiségre viszont határozottan kiadósak.
Nehéz lenne egy ételt vagy italt kiemelni, mert nagyjából mindenre, amit kóstoltunk azt tudnám mondani, hogy: tökéletes.
Előételnek egy hús platter erős kezdés lehet. A Strawberry Gimlet egy rendkívül üdítő, nyári ital, ami mellé egy szárított paradicsomos - fetás tészta tökéletes választás. De azért jó ha marad hely az ikonikus túrógombócnak is.
Náluk is érdeklődhettek piknikezési opciókkal kapcsolatban. A piknik kosarak tartalmát igényeitekhez tudjátok igazítani: az étlapról lehet kiválasztani, hogy pontosan mi legyen benne. És még szuper kártyajátékokat is vihettek magatokkal, hogy igazán szórakoztató legyen a program.
Most pedig térjünk át a BudaPart városnegyed helyeire, mert ezen az oldalon is elég komoly fejlődésnek lehetünk szemtanúi.
Van már itt kitűnő minőségű nápolyi pizza a Salve Pizza Napoletana Budapartnak hála. De megnyílt az első specialty kávézó is: a The DAM_n Good Place.
Az idei nyáron a kiépített strand üzemeltetését a BDPST Group vette át, így belvárosi éttermük mintájára Flava Beach néven kínálnak a strandolás mellé finom ételek és italokat.
Sétánk során kiszúrtunk pár matricát egy üzlet ablakán, amiből azt sejtjük, hogy az Indigo Express lesz a környék új, indiai gyorsétterme.
A hely egy pasztell álom, megannyi kedves részlettel, ami a nagy belmagasságnak köszönhetően mégsem túlzsúfolt.
Ez a harmadik cukrászda a Dobay láncban, amely Halásztelek és az I. kerületi Horváth-kert után most a BudaPartra is elhozza a tradicionális francia elegancia és a modern cukrászművészet kombinációját.
A VakVarjú étteremcsalád legújabb projektje nemcsak süteményekkel és pékárukkal, hanem meleg reggelikkel és ebédmenükkel is csábít (ITT találtok bővebb információt az opciókról).
Az emeleti galérián kisebb rendezvényeket is tartanak, ahol a helyi közösség találkozhat írókkal, művészekkel egy-egy „Kávé, süti, irodalom” est keretében.
Mi a reggelik közül az Egg Benedictet kóstoltuk, az ebédmenüből pedig egy kecskesajtos Poke Bowl-ra esett a választásunk, ami amellett, hogy kifejezetten egészséges, igazán laktató adag is. A teraszon pedig egy fagylaltkehely társaságában élveztük a Duna-parti látványt.
A 130 férőhelyes étterem tágas, nagy ablakai révén szinte egybeolvad a külvilággal. A bisztró egyik részén lazább, közösségi tér fogadja a vendégeket, ahol egy gyors reggelinek valót és kávét lehet felmarkolni, akár elvitelre is. Beljebb haladva pedig egy elegánsabb, bisztrósabb hangulatú tér tárul elénk.
Itt villásreggelizhetünk, betérhetünk egy üzleti ebédre, de a munka utáni komótosabb vacsorázásra és koktélozásra is tökéletes a hely.
A séf Bíró Dániel, aki fantasztikusan ötvözi a magyaros hagyományokat a nemzetközi ízekkel és a francia konyha alapjaival.
A napját nem tudom felidézni, hogy mikor találkoztam ennyire kreatív megoldásokkal egy ebédmenüben. Az à la carte étlap pedig a klasszikusok mellett (mint hortobágyi és gulyás leves), rengeteg különleges halas - húsos ételt is tartalmaz a szezonhoz igazítva.
Szóval a ZAZIE egyértelműen az a hely, amiért érdemes kimozdulni akár a belvárosból is.
A MOL Campus másik ékköve a VIRTU, ami 120 méter magasban, a 28. emeleten található. Ez a hely nem csak a város legmagasabb pontján található étterem, de vita nélkül a környék legelegánsabbja is. A kiszolgálás hibátlan, a kilátás pedig döbbenetes.
Ennél magasabbra csak akkor juthatunk ha eggyel feljebb merészkedünk, a 29. emeleten található SkyDeck kilátóteraszra. Innen a város nagyjából összes nevezetessége jól látszik, így maga a Kopaszi-gát és a BudaPart is, aminek ezen a ponton a végére is értünk.
Fotó és szöveg: Vass Adrienn