Ebéd a hajón, ahonnan Budapest legszebb arca tárul elénk
A Spoon The Boat László Árpádnak köszönhetően már 2002 óta működik rendezvény- és étteremhajóként. Ő vette meg és alakította át ezt a régen teherszállításra használt járművet.
Egy időben kifejezetten trendi és kihagyhatatlan helyszínnek számított, és bár nem engedhette meg magának bárki hogy itt vacsorázzon, nevét jól ismerték a gasztronómia szcénán kívül is.
Jelenlegi története 2020-ra nyúlik vissza, amikor Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group alapító tulajdonosai vették át az üzemeltetést. A járvány miatt sokáig csak rendezvényhajóként működtették, de végre bárki élvezheti a felújított komplexumot, hiszen 2023 áprilisától á’ la carte éttermi szolgáltatásokkal bővülve működnek tovább.
Az enteriőrt tekintve történt némi ráncfelvarrás, de a pártatlan panoráma természetesen a régi, és ma is ez a hely legnagyobb vonzereje.
A legnagyobb változás a konyhán van
Érdekes kérdés, hogy hogyan alakítják ki egy olyan hely étlapját, ami elsősorban turistalátványosság.
A Spoonon nem a "vagy-vagy", hanem az "is" győzött. Az étlapon megtalálhatóak ikonikus magyar ételek, és többféle nemzet ízei is. A konyha a fine bistro stílust képviseli, ami azt is jelenti, hogy csodaszép tányérok érkeznek majd elénk, de az adagokkal jól lehet lakni. 3 fogás már szinte sok is.
És a ha a variációk sokasága nem lenne elég indok, a séf neve több mint meggyőző.
A séf: Kovács Árpád
A főiskola után Siófokról Budapestre költözött, ahol az ország legjobb éttermeiben tanulhatott. A szakmai alapokat a Lou-Lou-ban Chritophe Deparday-től, egy híres francia Cheftől, valamint a Bábelben, a két Michelin-csillaggal rendelkező Pesti István Cheftől tanulhatta meg.
Elsőként 30 évesen kérték fel konyhafőnöknek Pécsre, az Enoteca Corso-ba. Az elmúlt években vezette a 21 Magyar Vendéglőt, a Pierrot éttermet, a Vár: a Speiz éttermet és a La Perle Noirt is. Élete eddigi legizgalmasabb kihívásának tartja a Felix Kitchen and Bar megnyitását és Budapest legjobb éttermei közé emelését.
A Spoon hajón az összes eddigi tapasztalatát kamatoztatni tudja, és mint mondja: egy olyan csapattal van lehetősége együtt dolgozni, akik örömmel járnak dolgozni, ez pedig a közösen megkomponált ételeken is érződik.
Kovács Árpád neve garancia arra, hogy jót fog enni az ember. A magyar konyha a kisujjában van, és vannak olyan ikonikus receptjei, amiket szerencsére mindig visz is tovább magával.
Ha valaki ezek alapján az ételek alapján ismeri meg a magyar konyhát, akkor nem jár majd messze a valóságtól. Csak egy kicsivel jobb és kifinomultabb oldalát ismeri meg a hagyományos ízeinknek.
De van, aki pont nem ezekre a komfort ételekre vágyik ha nívósabb étterembe látogat, és ezért szuper, hogy az étlapon rengeteg más stílus és hangulat is megjelenik.
És ha már az ázsiai vonal is képviselteti magát, én sült tésztát és rozé kacsamellet választottam. Ajánlom bárkinek, aki rendkívül ízletes, friss és biztonságos fogást keres.
Árpád mellett még egy nevet kötelező megemlítenem: Pintér Alexandra felel az édes szekcióért, és lenyűgöző munkát végez.
Az étlapon feltüntetett képek teljesen pontosan fedik a valóságok.
A Spoon kis túlzással mindenkinek ajánlott.
Ha csak egy koktélra vagy egy kávéra ülnénk ki, be vagy fel a hajó egyik pontjára, az is remek élmény lesz, de
Cím: 1052, Vigadó tér, 3-as kikötő