GASZTRO

Balatoni gasztrofesztivál a szezonon kívül – márciusban startol a Taste Balaton

Gasztro-őrült vagy? Kívánod a Balatont télen-nyáron? Akkor ezt a fesztivált imádni fogod!

Link másolása

Ahhoz, hogy az emberek szezonon kívül is a Balatont válasszák, első lépésként nyitva kell lenni, és programokat kell szervezni. Ha a vendég azt látja, hogy hiába utazik le egy szállodába télen vagy tavasszal, mert a környéken semmi más nincs nyitva, akkor a következő alkalommal jó eséllyel nem ezt a régiót választja majd.

Éppen ezért a Balaton környékén egyre többen igyekeznek egész éves nyitvatartásban gondolkodni, és több olyan összefogás is van, aminek hála izgalmas programokba is bekapcsolódhatunk.

Ilyen például a Gasztrohegy Badacsony, ami a tanúhegy környékén lévő vendéglátósok kooperációjából született meg. Ők szeptembertől áprilisig tartanak tematikus gasztro-hétvégéket. A következő ilyen alkalom február 24-25-én lesz, és a Tüzes hétvége nevet viseli.

Viszont a Gasztrohegy a Balaton északi pártjának csak egy kis részére korlátozódik.

Olyan átfogó programmal eddig senki sem rukkolt elő, mint amibe a Taste Balaton csapata vág bele idén tavasszal.

Miről is szól a TASTE BALATON fesztivál?

A TASTE BALATON egy 10 napos gasztro- és kulturális fesztivál, mely összefogja a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit.

A fesztivál 26 balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre.

2024. március 8-17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz!

Újságíróként sokszor találom magam kiváltságos helyzetben. Rengetegszer előfordul, hogy beleshetek a kulisszák mögé, vagy hogy pont a séf jön ki az asztalomhoz, mesélni az ételekről.

Ezt a részét a történetnek sokszor nehéz átadni. Mert tudom, hogy aki olvassa a soraimat, az nem feltétlenül éli majd át ugyanazt az élményt, amit én. Pedig ezek azok a pillanatok, amik még kíváncsibbá tudnak tenni, amik miatt én is fanatikus rajongóvá váltam:

Amikor látod, hogy hogyan készül egy étel, amit pár perc múlva neked szolgálnak fel. Amikor körbejársz egy borospincében, ahonnan aztán meg is kóstolsz jópár tételt. Amikor az étteremtulajdonos mesél neked az új menüről. Amikor megismered egy hely ízeinek történetét.

Egy ebéd vagy egy vacsora rengeteg olyan elemmel egészülhet ki, amitől több lesz puszta étkezésnél. Aminek segítségével az adott helyhez, és a többi gasztrorajongóhoz is kapcsolódni lehet.

Hasonló élményeket szeretne adni a Taste Balaton. Itt a különleges ételek és italok mellé hol színház, hol workshop, hol pedig zene kapcsolódik majd.

És bár a március még távolinak tűnik, a helyfoglalást már most érdemes megkezdeni.

Mert van olyan hely, ahol annál jobb, minél többen lesznek, de bizonyos programokra maximum 10-20 ember fér csak be.

Segítségképpen pár helyet és programot ki is emelnék a továbbiakban. Ha rám hallgattok, többet is befoglaltok ezek közül.

Villa Kabala

Egy varázslatos étterem Szigligeten, egyedülálló panorámával Farkas István festő egykori villájában, ahová Fölföldi Péter és Terjék Petra egy kis mesevilágot álmodtak.

Őket egészíti ki Szabó András séf, aki hetente változó menüvel várja a hozzájuk érkező vendégeket, akiknek a gyönyörűen felújított villában szállást is kínálnak. Amit csak tudnak, maguk állítanak elő, van egy kis kertjük, pörkölik a kávét, sőt tonikot is készítenek.

A Villa Kabalában minden nap különleges és szép, a lélegzetelállító kilátás pedig az ételekkel együtt életre szóló élményt biztosít. Az étterem a Michelintől zöld csillagot kapott, illetve elnyerte a legjobb szerviz díját is.

Programok a Villa Kabalában

Kristinus Borbirtok (Lokal 47)

A small plate ételeket kínáló éttermet egy fiatal pár, Gelencsér Janka és Csillag Richárd indította el a Kristinus Borbirtok területén, ahol a biodinamikus gazdálkodásra hangolódva maguk is szem előtt tartják a természet körforgását és a zero waste mentalitást.

Jankának és Ricsinek nemcsak étterme van, hanem közös kertjük is, és elindítottak egy kis termelői piacot is az étteremtől éppen 47 kilométerre, Nagykanizsán – ami magyarázatot ad a hely nevére is. A Lokal47-be szinte minden alapanyag közeli kistermelőktől érkezik, akik nemcsak beszállítók, hanem Ricsi és Janka számára barátok is. Az éttermet a Michelin-kalauz is ajánlja.

Programok a Lokal47 étterem és borbárban

Csopaki Resti by Laurel

A Laurel étterem balatoni egysége egy valódi örömkonyha és egyben az ország legkisebb bisztróétterme – mindez a csopaki a vasútállomáson, így akár vonattal is be lehet hozzájuk futni.

Egyszerre tíz vendéget tudnak leültetni, így a foglalással igyekezni kell! A Restiben a kifinomult fogásoké a főszerep, a vendégek a pultnál ülve maguk is szemmel követhetik, hogyan készül a kakasleves és hogy sül a bodag. Karácsony Bence, a hely házigazdája a biztosíték rá, hogy a Csopaki Restiben mindenkinek egyedülálló és személyes élménye lesz.

Vacsoraestek vendégséfekkel

Veganeeta étterem

A Balaton első vegán étterme, ahol az étkezés és a főzés egészen új értelmet nyer!

Árvai Anita a fővárosi élet után Balatonalmádiban maximálisan átadta magát szenvedélyének, a kreatív konyhának és a vegán életmódnak, melyeket éttermében olyan jól egyesített, hogy a tartalmas és sokszínű fogásokból azok sem hiányolják az állati összetevőket, akik nem vegánok. Idén pedig új helyszínen, egy nagyobb épületben várják a vendégeket egész nap: egy jó beszélgetésre, randevúra vagy családi ebédre.

A különleges fogások mellett a bor és a kávé is főszerepet kap ezen az egyedülálló helyen, ami nem véletlen, hiszen Anita maga is végzett barista.

Vegán főzőkurzus

Nőnapi Brunch

Kistücsök Food&Room

Egy szívből jövő családi étterem, a Balaton ikonikus helye, ami sok vendég számára több évtizede egyet jelent a finom fogásokkal és a valódi vendéglátással.

A Csapody Balázs és Jahni László párosa által vezetett étterem meghatározó alakja nemcsak a balatoni, hanem az országos gasztronómiának is. Kínálatukban a hagyományos és az újító bisztrófogások egyaránt szerepelnek, és gondolnak a vegánokra is. Minden ételben és borban a balatoni régió tisztelete köszön vissza. A Kistücsök életére a folyamatos fejlődés jellemző, és már nemcsak ételekkel, hanem kényelmes szobákkal is várják a hozzájuk érkezőket.

A Taste Balaton Fesztivál ideje alatt a Séfszobát nyitják meg a vendégek előtt. A Kistücsök a Michelintől Bib Gourmand elismerést kapott.

Programok a Kistücsökben

Hableány

A Hableány régi-új épületében a múlt és a jelen, a tradíció és a modernség találkozik. A hely egy egész éves találkozópont, köszönhetően a Laposa családnak, akik mertek nagyot álmodni és felújították, majd újranyitották az éttermet.

Az ikonikus épület az 1800-as évek végétől vendéglátóhely, szálloda volt, mai alakját 1963-ban nyerte el, 2019-ben pedig egy teljes felújításon átesve már többfunkciós térként nyitott ki.

Ma a Laposa Birtok központja, bisztró, borbár, étterem, borbolt, látványpince és pezsgőüzem egyben. A benne üzemelő konyha igazi kulináris műhely, ahol Ács Ferenc séf és csapata a helyi tradíciókat, a helyi alapanyagokat és az új idők trendjeit ötvözve álmodtak modern balatoni bisztrókonyhát.

Színház a Hableány különleges épületében

Kővirág

Zakar Kata és Mészáros György 2003-ban vásárolták meg a Kővirágot és 2007-ben vették át az üzemeltetést. Eleinte Kata is a konyhában állt és maga főzött a vendégekre.

A Kővirág kezdettől fogva maga az otthonosság ízeiben és hangulatában is, az állandóság mellett azonban nagy hangsúlyt helyeznek a fejlődésre és a megújulásra. Szezonalitás és regionalitás: ez az alapelvük a nyitás óta. Arra törekszenek, hogy aki ide belép, kapjon egy kis Káli-medence-esszenciát. Hétről hétre újítják az étlapot, mindig igazodva az adott évszak adta lehetőségekhez.

Az étterem megkapta a Michelin-tányér elismerést.

Terítés workshop és brunch

Műterem látogatás Szax Olivérnél

Casa Christa

A Casa Christa története egy apró présházzal kezdődött, majd hét másikkal folytatódott. Ma már öt hektáron terül el a Balatonszőlős feletti Kis Gella dombon.

A toszkán stílusban felújított birtokot a gyönyörű kilátás és 200 mandulafa teszi még különlegesebbé. Forrai Miklósnak és feleségének, Krisztának régi álma volt, hogy az olasz stílusú „agriturismo” rendszerét itthon is meghonosítsák: a vendégek a farm területén szállhatnak meg, a Casa Christa éttermében pedig környékbeli termelők alapanyagait felhasználva készülnek a fogások. A Casa Christa a laza, de minőségi gasztronómiát képviseli, amit a Michelin kétszer is Bib Gourmand elismeréssel díjazott.

Bobos Evelin a Casa Christa konyháján! 

Fotó: Kiss Bálint

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Egy kis Ázsia Pesten - 6 étterem, ahol autentikus keleti ízeket találsz
Kínai, vietnámi vagy indiai ételre fáj a fogad? Budapesten rengeteg autentikus, ázsiai hely van, amiből a kedvenceinket most csokorba is gyűjtöttük.

Link másolása

A nagyváros előnyeihez tartozik a sokszínűség. Hogy egy településen belül többféle népcsoport, tájegység esszenciáját szívhatjuk magunkba. Ennek egyik legegyszerűbb és legélvezetesebb módja a gasztronómia.

Budapesten a nemzetek konyhái virágkorukat élik, így például ázsiai helyekből sincs hiány. Ráadásul jóval autentikusabb és izgalmasabb éttermek is léteznek a "sarki kínainál". Mi most ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

 

Ramenka

A Ramenka nemrég a Kazinczy utcából elköltözött a Nagymező utcába, és ennek eredményeként most egy sokkal tágasabb vendégtérben foglalhatunk helyet.

De nemcsak az asztalok száma növekedett meg, hanem a konyhájuk mérete is, így nyolcra bővült a választható leveseik listája.

Persze a különböző extra feltétek miatt a tényleges variációk száma ennél jóval több.

Én egy klasszikus "ramenka" levest választottam, tonkocu levesalappal (gyömbéres, sertéscsonttal főtt leves). Ennek a tetején a jól ismert sertéscsászár mellett tojás, sárgarépa, naruto, póréhagyma, babcsíra, fafülgomba és pak choi is díszeleg. A leves rendkívül tartalmas, így tényleg csak a kíváncsiság hajtott, amikor berendeltem mellé a zöldséges baot is. De milyen jól tettem!

Ezek a halványzöld tésztafelhők egészen fantasztikusak, és mint kiderült, saját készítésűek. Ráadásul nemcsak a vegetáriánusoknak megfelelőek, de a vegánoknak is, csakúgy mint több levesalapjuk és az egyik gyozájuk. Szóval a húsevők és a növényi étrendet követők itt ugyanolyan könnyen ehetik magukat degeszre.

Cím:

1065, Nagymező utca 21.

Nyitvatartás:

H-Szo: 12:00 - 22:00

V: 12:00 - 20:00

facebook.com/ramenka

MOST Kortárs Bisztró

Ha indiai ételre vágyom, akkor az egyik alapértelmezett hely a fejemben a MOST Kortárs Bisztró, ami igazából nem egy indiai étterem, csak rendkívül erős náluk ez a vonal is.

A hely 2009-ben nyitott, és akkoriban inkább kocsmaként, szórakozóhelyként vagy törzshelyként gondoltunk rá. Aztán egy-egy nagyobb italozás után fedeztük fel az étlap rejtett kincseit, a magyaros vonal mellett megbúvó indiai fogásokat.

Talán életemben először itt ettem igazán jó, autentikus vajas csirkét.

És úgy tűnik, hogy az igazán jó dolgok szerencsére azóta sem változtak.

A belső tér még mindig barátságos, otthonos, az ételek pedig pedig az évek alatt csak tálalásukban lettek még csinosabbak, az íz továbbra is hibátlan. Ez annak köszönhető, hogy a konyhán a kezdetek óta nepáli és indiai személyzet van.

Bár hét közben csak 5 után nyitnak, hétvégén már fél 10-től várják a vendégeket brunchmenüvel. És bár bulit már nem tartanak, különböző vásárok és kiállítások azért erősítik a kortárs vonalat is.

Ha vacillálnátok (nem is értem, miért), ajánlom szeretettel a keddi napot, amikor tikka tuesday-t tartanak. Ilyenkor már 2990 Ft + szervizdíjért lehet belekóstolni egy tikka masalába, egy mangós csirkébe, esetleg vindaloo vagy vajas csirkébe naan kenyérrel.

Cím:

1066, Zichy Jenő utca 17.

Nyitvatartás:

H-Sze: 17:00 - 23:00

Cs: 17:00 - 00:00

P: 12:00 - 00:00

Szo: 10:30 - 00:00

V: 10:30 - 23:00

facebook.com/mostbudapest

IN TOWN Hotpot Budapest

Akit vonz az ázsiai kultúra, annak a hotpotozás kihagyhatatlan élmény, csakúgy mint a kőbányai "kis Kína". A Monori Center környékén már az illatok is teljesen másmilyenek, mint a belvárosban. Itt sétálni olyan élmény, mintha tényleg elutazott volna az ember keletebbre.

A Jegenye utcában található IN TOWN kifejezetten hotpot étterem.

Árad belőle az ázsiai kultúra, de nem túldíszített, túlszínezett, műanyag módon.

Sok a szürke, a barna, a fa, és nagyon kellemes hangulatúak a különböző boxok, ahova a nagyobb társaságok akár külön el tudnak vonulni.

Egy tablet segítségével könnyedén rendelhetünk is. Először alaplevet kell választanunk, ez kerül majd az asztal közepére, és ebben fogjuk megfőzni saját magunknak a különböző finomságokat. Hogy pontosan miket? Ez abszolút rajtunk múlik.

A ráktól a pacalig, a házi tésztától a krizantémig van itt minden. Én azt javaslom, hogy rendeljetek biztonságosabb tételeket, és különlegességeket is.

Bár a főzőlé is ízletes, az ételekhez egy külön asztalnál magunknak keverhetünk ki szószokat. Mindenhez van magyar nyelvű útmutatás, de a személyzet tagjai is szívesen segítenek, ha valahol elakadnánk.

A hotpot nem egyszerűen ebéd vagy vacsora, ez tényleg egy többórás élmény, amihez eredetibb helyet ennél biztosan nem találunk a városban.

Cím:

1107, Jegenye utca 28.

Nyitvatartás:

H-V: 11:00 - 23:00

www.facebook.com

101 Tigris

Mondjuk úgy, hogy a 101 valamelyik egységét kötelező megemlíteni, ha budapesti, ázsiai toplistáról beszélünk.

Újlipót egyik legeredetibb helye, a 101 Tigris egy tajvani stílusú tésztabár, ami egyszerre lehet nagyon izgalmas és kicsit ismerős élmény.

A fűszerek keletre visznek, mégis a hazai lisztből készülő házi tészta nem áll távol egyetlen magyar gyomrától sem.

Bár a tésztalevesek és a szószos tészták elég kiadósak, érdemes a kis tányérok között is kalandozni.

A csirkés kukoricás batyu az első harapás után a kedvencem lett. Nem szabad sajnálni mellőle a chili olajat sem, és az aranykimcsi is jól csúszik mellé.

Kiemelném még a gombalevest, ami hús nélkül is egy íztornádó!

Alapja egy úgynevezett dashi, ami a japánok kedvelt alapleve. A dashit egy algaféle, a kombu áztatásával készítik, ami nagyon különleges aromát kölcsönöz a lének, ez aszalt szilvával, és erdei gombákkal egészül ki. A lébe kerül aztán tészta, majd feltétként sült - szárított paradicsom, fermentált karalábé és újhagyma.

Ugye, hogy kihagyhatatlannak hangzik?

Cím:

1133, Hegedűs Gyula utca 60.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 22:00

facebook.com/101tigris

OPIUM Restaurant & Bar

Az OPIUM a legelegánsabb ázsiai étterem, ahol eddig jártam, egészen lenyűgöző a belső design. Már csak ezért is érdemes egy próbát tenni velük.

Bár alapvetően az ételek miatt érkeztem, a hangulat után az italkínálat fogott meg először. Mert jó koktélt lehet kapni a város több pontján is, de az alkoholmentes kínálat sok esetben még mindig rendkívül gyenge. Az OPIUMban viszont tényleg rengeteg kreatív és különleges ital közül választhatunk akkor is, ha nem fogyasztanánk alkoholt. Tejes, jeges, gyümölcsös, édes vagy éppen frissítő - mindenki megtalálja itt az ízlésének megfelelőt.

A konyha vietnámi, francia behatással. Nagyon mai és nagyon látványos formában tálalva.

Az előételek között osztriga és Szent Jakab-kagyló is található, de a klasszikus vietnámi szendvics, a banh mi is megjelenik falatka formájában. És a salátákat is érdemes átböngészni, mert például a lótuszgyökérrel és marhával gazdagított Nom Ngo Sen egy rendkívül friss, mégis laktató fogás.

A főételek közül pedig a sült fekete rizs (Opium Fried Black Rice) rabolta el a szívemet. Akár csirkével vagy disznóval is kiegészíthetitek, de a rák is remekül illett hozzá.

Cím:

1051, Arany János utca 13.

Nyitvatartás:

H-V: 11:30 - 23:00

www.facebook.com

Indigo Express

A végére hagytam az indiai street food csodát, az Indigo Expresst. Igen, a név alapján jól sejtitek, ez a hely az Indigo kistestvére, ami a rohanós hétköznapokban remek választás lehet.

Egyrészt szuper helyen van: pár lépésre a Deáktól. Kétszintes, így a felső részről brutális panoráma tárul elénk az Erzsébet térre és az óriáskerékre.

Másrészt az ételek nagyon jó árban vannak. 2000 - 3000 forintért itt rengetegféle fogás közül választhatunk.

A Thali menü például tökéletes bevezetés az indiai ízek világába, de van vajas csirke, fekete lencse és paneer masala is. A tekercsekkel pedig jó időben akár tovább is sétálhatunk.

És még egy pro tipp: A mango lassit semmiképpen se hagyjátok ki! Frissítő és desszert egyben!

Cím:

1051, Hercegprímás utca 2.

Nyitvatartás:

V-Sze: 11:30 - 23:30

Cs-P: 11:00 - 00:00

Szo: 11:30 - 00:00

facebook.com/indigoexpress.hu

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Nosztalgia a konyában – elkészítettük a 90-es évek legendás receptkártyáinak ételeit
Szinte nem volt olyan háztartás, ahol legalább egy nagyobb pakli ne lett volna ezekből. Ti emlékeztek ezekre a kártyákra? Főztetek valaha belőlük? Mi volt a kedvencetek?

Link másolása

A 90-es évek végén az internet még nem foglalt el túl nagy szerepet az emberek életében, így a TV-ből, a rádióból és az újságokból értesültünk a hírekről, és ezeken keresztül áramlottak a szórakoztató tartalmak is.

A postára járás élmény volt, hiszen az ott kapható magazinok diktálták az aktuális trendeket. A lapkiadók pedig remekül ráéreztek arra, hogy mivel lehet hosszútávra magukhoz láncolni az olvasókat.

A különböző előfizetési akciók és ajándékok mellett gyakorlatilag feldarabolt könyveket árultak.

Ilyen volt például A tudás fája, vagy a Csodálatos állatvilág is. Az első szám mellé kapcsos mappa is járt, és évekig kellett gyűjtögetni bele a lapokat, hogy végül teljes legyen a könyv.

De természetesen nem csak a gyerekeknek készültek gyűjthető tartalmak, a receptkártyákkal a háziasszonyok nagy részét is behálózták.

Én akkoriban tíz év körüli gyerek voltam, és imádtam bármit gyűjteni, így a Kreatív Konyha névre hallgató receptkártyákat is örömmel forgattam.

Nem sokat főztünk belőlük. Talán két olyan receptre emlékszem, amit abból tanultam, de rendezgetni, nézegetni mindenképpen élmény volt.

Aztán mire újra nosztalgiázni támadt kedvem velük, a kártyáknak már csak hűlt helyét találtam a padláson.

Szerencsére egy használtcikkes oldalon nagyjából egy éve felbukkant egy másik kiadó teljes gyűjteménye, így azonnal le is csaptam rá, és most felnőtt fejjel a Mester Kiadó receptkártyáit ismertem meg közelebbről.

A legnagyobb meglepetés ezekkel a kártyákkal kapcsolatban az volt, hogy mennyire jól használhatóak.

A mennyiségek pontosak, a leírások jól értelmezhetőek, és a kártyán látható ételek is igazinak tűnnek.

Három ételt készítettem el a receptek közül, és csak az egyiknél éreztem azt, hogy egy kis javításra szorul. Ha érdekel benneteket az ezzel kapcsolatos tapasztalatom, nézzétek meg ezt a videót:

A három ételt fotón is megörökítettem, és ennyi idő után talán a kiadó sem haragszik meg (főleg azért, mert úgy tűnik, hogy már meg is szűnt), ha számotokra is elérhetővé teszem a receptek leírását.

A csokoládés, mogyorós keksz minden túlzás nélkül az egyik legjobb keksz, amit valaha sütöttem, így annak reprodukálását feltétlenül ajánlom nektek is!

Én ennél a receptnél egy kis lisztet még adtam a gombócokhoz, hogy jobban összeálljanak.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Ha jót akarsz magadnak, ezeket a szószokat kipróbálod a BelFritben
Megmutatjuk, miket kérhetsz a rendelésed mellé. Ha ezek valamelyikére esik a választásod, tuti nem lősz mellé!

Link másolása

Ha egy igazán egyedi és kreatív gyorséttermet keresel, ahol a kínálat nemcsak isteni finom, de az ételek kinézete is lenyűgöző, akkor a BelFrit az a hely, amit mindenképpen fel kell fedezned. A hely nem csak burgereiről híres, hanem az egyedi snack-jei és a sültkrumplik és szószok széles választéka miatt is érdemes kipróbálnod.

Korábban mi már teszteltük a Belfrit burgereit, amik úgy néznek ki, mintha rajzolva lennének, és közben elképesztően finomak is. Illetve megmutattuk, miből készül a BelFrit top 5 burgere. Az étterem azonban nemcsak a burgerek terén nyújt nem mindennapi élményt, hanem a snack-ek és sültkrumplik között is új dimenziókat nyit meg. Erről ide kattintva olvashatsz bővebben!

Ebben a cikkünkben most a BelFrit kínálatában kapható szószokat vesszük górcső alá, hiszen egy jó szósz feldobja az ételt, tökéletes kiegészítő snackek, harapnivalók mellé mártogatósnak.

Szóval egy finom szósz igazi jolly joker! Ezek után már egyértelmű, hogy te sem akarsz kimaradni abból, hogy megkóstold a legütősebb szószokat, ugye? Mutatjuk a kínálatot!

A BelFritben kapható ételeket 16 féle szósszal dobhatod fel. A különleges ízek kedvelőinek ajánljuk az alábbi izgalmas ízeket, mint az Andalouse, ami egy ízletes mustáros mediterrán fűszerezésű és sült zöldséges pikáns szósz. Igazi különlegességként kipróbálhatod a Koktél fantázianevű szószt, amiben a ketchupos alapot bolondítják meg ízletes belga majonézzel, és friss lilahagymával, de legújabban bevezetett Szarvasgombás majonézük is igazi kuriózum.

A csípős ízek kedvelőire 6 féle szósz vár. Olyanok, mint a paradicsomos alappal készült Chili szósz, az Édes savanyú chili szósz, a Samurai, ami egy majonézes alapú csípős belga szósz, a Dzsingiszkán, ami egy enyhén csípős, borsos szósz, tetején lilahagymával meghintve. De megkóstolhatod még a Cheddar sajt szószt is, amibe enyhén csípős jalapeno paprika került, de akkor már a Hannibált se hagyd ki, ami a legerősebb, legkarakteresebb csípős szósz, hagymával a tetején.

Ha szereted a hagyományos ízeket, de jól esik egy kis csavar, akkor BBQ szósz mellett jó választás lehet a Belga tartár, amiben a belga majonéz mellett friss zöldfűszerek is helyet kaptak. És sokak kedvence is kérhető a Fokhagymás majonéz, ami egy karakteres, fokhagymás ízű belga majonéz.

Emellett szószválasztékban természetesen szerepel a hagyományos ízek kedvelőinek a ketchup, a mustár, a Belga majonéz (teltebb ízvilággal rendelkezik az általunk megszokott majonéznél) és az áfonyaszósz is.

A BelFrit nemcsak a burgerekben, hanem a többi náluk kapható ételnél is az egyediségre és minőségre helyezi a hangsúlyt, így minden falat egy különleges gasztronómiai élményt ígér. Megkordult a gyomrod? Akkor ne habozz, az isteni sültkrumplikkal, snackkekkel és burgerekkel jól lakhatsz a BelFrit 13 éttermében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Csülök, perec, sör - megnyílt a Spíler Biergarten
A müncheni Oktoberfest hangulatából inspirálódott a Budai Várnegyed új étterme.

Link másolása

A Zsidai cégcsoport több egysége is különös kapcsolatban áll egymással. A Baltazár és a Spíler nem csupán éttermek nevei, hanem fiktív karaktereké is. Spíler Béla például egy jóképű világjáró, aki utazásai során mindig beleszeret valami újba, majd éttermet csinál belőle.

Így járt most nemrég a müncheni Oktoberfesttel is:

"Egyfolytában csak arra az életteli és vibráló légkörre tudott gondolni. Az a zene lüktetett füleiben éjjel-nappal. A tánc, a nevetés és a baráti beszélgetések jutottak eszébe, valamint a lederhosenben és dirndliben koccintó emberek, a literes söröskorsókat cipelő csinos pincérlányok, meg persze a csülök, a bratwurst és a pretzel."

Tehát a bajor sörözők és sörkertek ihlették a Spíler Biergartent a Budai Várban, de határozottan modernebb köntösbe csomagolták az egészet.

Őszinte leszek, én féltem attól, hogy a személyzet népviseletben fog feszíteni, és hogy a kantáros nadrágok, meg a blúzokból kiduzzadó mellek elviszik majd a fókuszt az italokról és ételekről, de szerencsére nem így lett.

A személyzet öltözetén csak apróbb bajoros utalások fedezhetőek fel. Szerintem ízlésesen megoldották ezt a kérdést.

Magában a helyben is keverednek a designelemek. A kirakatban álló kitömött állatok, a színes zászlók és a berendezés egy része is német retro hangulatot hoz, de az összkép sokkal inkább modern és barátságos. Nem akar autentikus német kocsma lenni, ez egyértelműen látszik.

Ettől függetlenül a kötelező söröskorsók azért központi elemként keringenek az étteremben. Ahogy elnéztem, az emberek többsége legurít egyet már az ebédhez is.

Ebben mondjuk valószínűleg az is közrejátszik, hogy a környék a turisták kedvence, és nem irodistákkal van tele a hely.

Viszont a jó példa ragadós, így mi is ittunk egy-egy sört.

Csapon a saját márkás sörök vannak többségben: Spíler Világos, Búza és Sour Cherry. Meg Pécsi Pils, Pécsi Barna és Leffe Dark. Ezen kívül 15 üveges sör közül választhatunk még, amik között van pár extrább darab, mint például a Szent András Sörfőzde Almás Rétese.

Én nem vagyok nagy sörös, így a gyümölcsös vonalon maradtam, és abszolút elégedett voltam vele.

Érdekesség, hogy mind a sörök, mind pedig a borok nagyrészt magyar gyártók termékei. Szóval ebben sem próbálták a német vonalat erőltetni.

Nem tudom, hogy ez a sörsznoboknak hogy fog esni, biztos van olyan, aki kifejezetten német sörért kiáltana.

Az étlap úgy van kialakítva, hogy mindenki találjon számára megfelelő fogást. Az is, aki a bajor vonal miatt jön, és az is, aki nem.

Hogy csak pár példát említsek a kissé kilógó ételek közül: BBQ Buffalo csirkeszárny, jalapeño poppers, taco bowl, klasszikus cézár saláta, pizza és burger is van. Ezen kívül a házias kategóriában babgulyás, rántott hús, valamint sertéspörkölt is fellelhető.

Mi viszont a sörkerti klasszikusokra voltunk kíváncsiak, így malaccsülköt, lecsót, bajor kolbászt, perecet és császármorzsát is kóstoltunk.
Lecsó sült kolbásszal 4 540 Ft

Imádom a lecsót, minden formában, és ez a kolbász remekül passzolt hozzá. Mondjuk én ezt az ételt inkább magyaros klasszikusok közé tenném, de az ízén ez a tény nem változtat.

Kísérőm malaccsülköt választott, és küzdött is rendesen az adaggal. A hús omlós volt és ízletes. Pár körettel kiegészítve (ropogós burgonya chips, coleslaw, kovászolt házi kenyér) ez egy elég férfias küldetés volt. Szerintem csak büszkeségből gyűrte be az egészet.

Malaccsülök 5 980 Ft

Az egyik kedvencünk azonban a kolbász és perec kombináció lett.

A bajor grillkolbász nagyon más mint a hazai, a húson és a szalonnán kívül zöldfűszereket használnak hozzá, és állagában inkább a szafaládé jellegű termékekhez közelít.

A perec puha volt és kicsit langyos, az édes mustár pedig jó barátja ennek a típusú kolbásznak.

A tematikába talán ez az étel passzol a legjobban, és az ára is úgy van kialakítva (2980 Ft), hogy tényleg bárkinek elérhető legyen.

Bajor kolbász & perec (bajor fehér kolbász mézes mustárral & pereccel) 2 980 Ft

Desszertek közül bár kóstoltunk palacsintát is, a császármorzsa magasan az élre tört.

Sokan a morzsásabb, darás verziót kedvelik, de én élek-halok ezért a németes, piskótaszerűbb változatért.

Tökéletes volt az íze is, és a hozzá érkező almaszósz is. Egy adag az ebéd vagy vacsora befejezéseként bőven elég két főre.

A Spíler Biergarten bár nem a klasszikus, német kocsmákért rajongók törzshelye lesz, abszolút hangulatos és vonzó hely a Budai Várnegyedben.

Sváb zene szól, és van pár étel, ami ezt a hangulatot idézi, de inkább csak inspiráció gyanánt használták a müncheni Oktoberfest hangulatát. Az összkép pedig sokkal modernebb és közérthetőbb lett. Szerintünk megér egy kirándulást!

Cím:

1014,Budapest, Dísz tér 8.

Nyitvatartás:

hétfő - vasárnap

11:00 - 22:00

spilerbiergarten.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET: