GASZTRO
A Rovatból

Autentikus, mégis újszerű olasz konyha a budai gesztenyefák alatt - Giulia elrabolta a szívünket

A 2024-es év egyik legizgalmasabb nyitása a Széll Kálmán tér szomszédságában.


Giulia nevét már azelőtt suttogni kezdték a budapesti ínyencek, hogy kitárta volna kapuit. A hivatalosan megnyitó csak május 10-én lesz, de az elmúlt napokban a soft openingnek köszönhetően már bőven teltházközeli állapotok uralkodtak az édeni kertben. És amikor azt mondom, hogy édeni, akkor azt valóban úgy is gondolom.

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

A névválasztás oka egészen egyszerű. Modern, olasz éttermet álmodtak meg a tulajdonosok, az ingatlan pedig határozottan nőnek mutatta magát, így lett a neve a rövid de dallamos, és nem utolsó sorban leírva is remek Giulia.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

Régi kert, vadiúj formában

A Giulia helyén Buda egyik legrégebbi étterme, a Trombitás és annak kertje állt. Ezen a helyen egyes források szerint már 1686 óta vendéglátóegység üzemelt. A Trombitásnak a koronavírus-járvány vetett véget, előtte klasszikus magyar fogásokkal mentek. A hely szerény berendezésű volt, és az árak is ehhez igazodtak. Aztán az Il treno egyik egysége üzemelt itt egy rövid ideig, de 2023-ban ők is bezártak.

Így jött képbe az új tulajdonosi kör, akik meglátták a fantáziát a lokációban és a csodaszép gesztenyefákkal tarkított udvarban.

A hely mögött álló gasztro-szupercsapat

A tulajdonosok, Csókay Gergely és Boros Dániel nevéhez olyan helyek köthetőek mint a Tereza, a Mazel Tov vagy a Zsiráf Buda és Pest. Ezekből kiindulva természetesen megvolt a tapasztalati tőke és azt innovatív gondolkodás.

De ahhoz, hogy az egész koncepció összeálljon, szükség volt arra az olasz és magyar felmenőkkel is rendelkező Galeotti Álmosra, aki az elmúlt 4 évben Olaszországban élt, és feleségével, Galeotti Dórával mélyen belevetette magát az ottani gasztronómiába. Egy neves szakácsiskola elvégzése után két évet az Uliassinál töltött.

Nem fogok túl sokat áradozni erről, de azért itt említsük meg, hogy az Uliassi egy három Michelin-csillagos étterem az Adriai-tenger partján, ami jelenleg a 34. a The World’s 50 Best Restaurants listáján.

Szóval Álmosék itt ismerkedtek meg Giuseppe Merlinóval, aki már 10 éve az Uliassiban dolgozik, és januárban sikeresen elcsábították Magyarországra, hogy adjon egy különleges vacsorát a Vakok Intézetének különtermében. A vacsora és az együttműködés pedig láthatóan jól sikerült, hiszen Giuseppe most executive chefként szállt be a Giuliába.

A konyhafőnök szerepkörét Kardos Dániel tölti be, aki dolgozott már együtt Pesti Istvánnal, de nemrég a LUA Resortban tűnt fel, és aki azért, hogy autentikus élményeket szívjon magába, már szintén megjárta Olaszországot is.

Tradicionális olasz ízek, kis csavarral

Olaszországban a fiatal séfek ugyanúgy igyekeznek újragondolni a tradicionális fogásaikat, mint idehaza a magyarok. A Giulia is ezt a modernebb vonalat igyekszik erősíteni.

Alapanyagok tekintetében próbálkoztak magyar összetevőkkel is, de a várt harmóniához végül több Olaszországból importált termék is elengedhetetlennek bizonyult. Rögtön az étvágygerjesztő, olajjal sült, sajttal meghintett kápia is ilyen volt. A magyar egyszerűen nem működött elég jól.

Én már csak ezt a sikeres verziót kóstoltam, és határozottan meglepett, hogy egy ropogós paprika ennyire kívánatos is tud lenni.

Jelenleg még nincs étlapon, de ha lesz, ki ne hagyjátok!

Az előételekből amúgy nyugodtan be lehet kérni akár többet is, ha nagyon éhesen érkezünk. Nem mondom, hogy egy az egyben "small plate" rendszer akar ez lenni, de valami nagyon hasonló.

Mondjuk a mortadellával és stracciatellával töltött focaccia (2950 Ft) , vagy a burrata alla puttanesca (3400 Ft) abszolút korrekt adag.

A kóstolással csak azért érdemes vigyázni, mert ha egyszer egy ilyen burrata kerül eléd, már nem biztos, hogy legközelebb ugyanolyan finomnak tűnik a szupermarketben kapható.

Kiemelném még a polipsalátát (3400 Ft), ami igazán friss és üde, és egyáltalán nem nehezíti el sem a burgonya, sem a fehér szósz.

A kedvencem pedig (a gigantikus olívabogyók mellett) a füstölt stracciatella peperonátával (2950 Ft) lett. Ha le akarjuk egyszerűsíteni, ez egyfajta hideg lecsó, krémes lágy sajttal.

ropogósra sült kápia
Burrata alla puttanesca
Polipsaláta
Cikóriasaláta

A főételek listája nem túl hosszú, inkább csak ízelítőt ad abból, hogy mit lehet majd az étteremtől várni.

A két tészta közül nekem egyértelműen a "pici pasta alla carrettiera" (2950 Ft) jött be. Ezt a tésztát nevezhetjük akár toszkánaiak spagettinek is, a carrettiera pedig a klasszikus "aglio, olio e peperoncino" étel szicíliai változata. Elképesztően krémes az egész, és a tetején a sajt helyett kenyérmorzsa ad ropogós textúrát neki.

Számomra külön öröm volt, hogy tésztafronton ki kellett mozdulnom a komfortzónámból, és nem tudtam berendelni a biztos, paradicsomos, darált húsos, carbonarás verziót. Merthogy ilyen nincs is.

Húsimádóknak van még itt báránynyárs (3850 Ft) és rántott sertésborda (4250 Ft). Nagyétkűeknek az utóbbit feltétlenül ajánlom.

Pici pasta alla carrettiera
Rántott sertésborda

A desszert sincs túlhúzva. Egy cannolo ricotta mousse-szal, valamint egy sós karamellás és egy erdei gyümölcsös semifreddo közül választhatunk (2250 Ft).

Nekem az olaszok parféja amúgy is szimpatikus lezárás, de ezzel a karamellás öntettel tényleg hibátlan édesség született.

Én egy könnyű ebédre érkeztem, de a Giulia abszolút alkalmas italozásra is. Csapról csak olasz sörök közül válogathatunk, vannak remek natúr borok, és a különböző koktélok is rendkívül izgalmasra sikerültek.

A mai napig rettentően sajnálom, hogy a fügelikőrös - parmezános - gines italba nem kóstoltam bele... De gondolom ez csak még eggyel több ok, amiért érdemes lesz visszamenni.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Cannolo és ricotta mousse
Sós karamellás semifreddo

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Megnéztük, mennyibe kerül jóllakni a 2024-es Gourmet Fesztiválon
A Millenáris Parkban idén május 24. és 26. között szervezték meg a fesztivált, amelyre lapunk is ellátogatott. Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is.


Az idei Gourmet Fesztiválon a női energiák kerültek a középpont. A kiállítók és a színpadi programok között is sok női séffel, cukrásszal, pékkel, bartenderrel és kistermelővel lehetett találkozni. A fesztivál 2024. május 24. és 26. között látogatható a Millenáris Parkban.

A helyszínen 9500 forintért lehet jegyet váltani (telefonon keresztül 8500 forintért), azonban vasárnap, a gyereknap alkalmából a 18 év alattiak ingyenesen mehetnek be a fesztivál területére.

Idén több helyen lehet találkozni pénztárcabarát ételekkel is, amelyeket legfeljebb 2500 forintos lehet megvásárolni. Az ételek legtöbb helyen kisebb adagok, hiszen a fesztivál lényege az, hogy többféle ételt is meg lehessen kóstolni.

Az idei Gourmet Fesztiválról készült rövid videónkat ITT nézhető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
Megnyílt Osváth Zsolt lángosozója, ahol az első 100 ember ingyen lángost kapott
Az ismert véleményvezér a Wesselényi utcában nyitotta meg friss vendéglátó egységét. Jóféle magyar lángost akar adni az embereknek, hazai alapanyagokból.


Osváth Zsolt étteremtulajdonos, digitális tartalomgyártó és influenszer a Unicorn Bistro után ezúttal egy lángosozót is megnyitott.

„A Wesselényi utcában vagyunk, és az nem titok, hogy itt rengeteg külföldi megfordul. Éppen ezért nyilván építettünk arra, hogy számukra is kívánatos legyen a hely, de nem a már-már hungarikummá vált külföldiek lehúzását céloztuk meg, hanem azt szeretnénk, hogy olyan lángost, olyan ételeket kapjanak, hogy ha beleharapnak, akkor a magyarság jó oldalába harapjanak bele”

– mondta el lapunknak Zsolti.

„Kistermelőkkel dolgozunk, talán a liszten kívül – ami egyébként a Gyermelyi gyárból érkezik – minden termékünk kizárólag magyar”

– tette hozzá.

„Nyilván sokan próbálják bizonyos oldaltól a magyarságot, a hazaszeretetet elvenni, de bennem ez bennem van, és én imádom minden egyes négyzetméterét annak, ami itt van, mert minden egyes négyzetméternek története van”

– jegyezte meg a népszerű véleményvezér.

Osváth Zsolttal készült rövid riportunk ITT tekinthető meg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Te is megkóstolhatod azt a menüt, amit II. Erzsébet királynő evett a Gundelben 31 évvel ezelőtt!
A királyi vacsora júliusban, 10 napon keresztül bárki számára elérhető lesz.


A legendás Gundel idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját, amit az üzemeltető, az Eventrend Group többek között egy különleges menüvel is ünnepel.

Ennek bemutatójára kaptunk mi is meghívást, és belekóstolhattunk abba a Négykoronás menübe, amit 1993-ban tálaltak fel II. Erzsébet királynő budapesti látogatásának tiszteletére.

Egyedülálló múltú magyar étterem

A történet igazából 1866-ban kezdődött, amikor az Állatkert mellett, a mai étterem helyén felépült egy vendéglő. Ezt az épületet átépítették, és 1894-ben nyitotta meg Wampetics Ferenc azt a helyet, amit a mai napig Gundelként ismerünk.

A Wampetics Vendéglőt 1910-ben Gundel Károly vette bérbe a fővárostól, és átnevezi Gundel Étteremre.

Arról, hogy a 130 év alatt pontosan mi minden történt, ITT olvashattok bővebben.

@szeretlekmagyarorszag.hu 130 éves a Gundel, a leghíresebb magyar étterem ?️ A Gundel recept örökségéből fennmaradt több mint 140 féle magyar ízgazdag finomság, mind-mind olyan ételek, amelyek részeivé váltak kultúránknak, és ezzel együtt akár az egész világét is képviselik.

A Gundelben tökéletesen megjelenik az az örökség, ami Gundel Károly után maradt, de közben figyelnek a mai igényekre, és mind ízekben, mind a pedig a berendezés és a tálalás terén megfelelnek a 2024-ben vendéglőbe járó emberek elvárásainak.

Rengeteg híresség fordult meg náluk a 130 éve alatt, de II. Erzsébet királynő minden bizonnyal az egyik legkülönlegesebb vendégük volt.

Mivel látogatása több mint 30 évvel ezelőtt történt, a menü rendesen feladta a leckét Moldován Viktor séfnek.

A séf ragaszkodni szeretett volna az eredeti menühöz, de közben úgy kellett megformálnia, hogy a vacsoránál könnyedén szervírozható legyen, és a mai közönségnek is tetsszen.

Korabeli magyar lapok beszámolói:

„A Magyar Tudományos Akadémiáról érkezett a királyi pár a Városliget szélén álló Gundel étteremhez, ahol Antall József miniszterelnök és felesége adott ebédet II. Erzsébet és férje, Fülöp edinburghi herceg tiszteletére. A szűk körű – s minden fogásával a királyi koronára emlékeztető – díszebéden megjelent a kormány három minisztere is: Jeszenszky Géza, Mádl Ferenc és Kádár Béla, mindhárman feleségük társaságában, valamint Kodolányi Gyula címzetes államtitkár, Katona Tamás államtitkár és Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank elnöke” – írja másnap Királyi ebéd Antall Józseffel című beszámolójában az Új Magyarország lap. A szűk kör megfogalmazást érdemes a helyén kezelni. Az ugyanis a protokoll okán összesen 32 vendéget jelentett – árulta el Kalla Kálmán, a Gundel főszakácsa előző nap a Kurírnak.A „Négykoronás” fantázianévre keresztelt ünnepi ebéd, mint azt az étterem társtulajdonosa, Láng György a Magyar Nemzetnek elmondta, „nemcsak szójáték, hanem minden egyes fogást koronaformában, illetve díszítéssel szolgáltak fel”. Előételnek lazacot szolgáltak fel magyar spárgával, ezt galambesszencia követte. A főétel borjú szűzpecsenyéből készült, ehhez papírvékony burgonyakoronácskát kínáltak, magyar vadrizzsel töltve, és libamájjal töltött kucsmagombát. Az édesség vékony, ropogós tésztából sütött korona volt, amelyet igazi, illetve parféból formált eprek díszítettek. Ehhez jött még, hogy a saját mádi pincéből származó Gundel borok mellett „asztalra került egy 1952-es évjáratú tokaji aszú is, amelynek alapanyagát a királynő trónra lépésének évében szüretelték”. 

 

Négykoronás menü

A Gundel kertje már a kezdetekben is ikonikus helynek számított. Sőt, igazából erről volt leginkább ismert a Gundel. Az étterem belső tere egészen apró volt, és csak a téli időszakban volt fókuszban,

a kert viszont hatalmas helyen terült el, és jó időben minden társadalmi osztály, akár több ezer ember is képviseltette magát itt.

Mi a menüt ebben a csodálatos kertben fogyasztottuk el. Ami amellett, hogy az egyik legzöldebb és legotthonosabb éttermi udvar a városban, az egyik legnagyobb is, hiszen 5-600 vendég is helyet tud itt foglalni.

Az óriás fák és színes napernyők alatt elegánsan megterített asztalok sorakoztak.

Ennél már csak vacsoraidőben lehet romantikusabb a hely.

Nem véletlenül emelem ki a fantasztikus körítést és tálalást, hiszen ez a menü

Herendi tányérokban és ezüst evőeszközökkel kerül a vendégek elé.

Ez máris ad egy emelkedettebb hangulatot, ahogy az előétel előtt megérkező elefánt formájú vaj is.

A Négykoronás menüt végigkíséri a korona motívuma, így tényleg minden tálon lesz egy vagy több ilyen díszítő elem. Emellett pedig a különleges alapanyagok használata a másik összekötő kapocs.

Az előétel egy egészen fantasztikus füstölt lazac, amit 2 napig sóban pácolnak, majd egy napig füstölnek, ezután pedig hűtőben szárad akár több napon keresztül, amíg megfelelő nem lesz a húsa.

Rózsaszínre füstölt lazac

A kedvencem egyértelműen a leves lett, galambot ugyanis nem gyakran talál az ember étlapon. Pedig ha jól van elkészítve, kirobbanó íze van. Pontosan olyan, mint amilyen ez a leves volt.

A séf egyik titka, hogy a galamb és a zöldségek egy részét is lesüti főzés előtt. A másik fantasztikus összetevő pedig a fűszerolaj, ami több ételnél is előkerül.

Galambesszencia

A fonott borjú szűz egyértelműen olyan étel, ami a hétköznapban nem túl étlapkompatibilis. Rengeteg munka van vele, míg végül ebben a formában kerül a tányérunkra.

A fonás tetejére vékony burgonya koronácskák kerülnek, a belsejében pedig magyar vadrizs, és libamájjal töltött kucsmagomba.

Fonott borjú szűz Queen Elizabeth módra

A desszert mind kinézetében, mind ízében álom.

Nehéz eldönteni, hogy a mézédes eper, vagy az eper formájú parfé esik-e jobban, de a legvalószínűbb, hogy a kettő együtt.

A korona pedig egy ropogós keksz, ami felül és alul is megjelenik. Ezt semmiképpen se hagyjátok ki!

Eper parfé Trompe l’Oeil

Összességében ez egy nagyon különleges menüsor, ami teljesen más élményt nyújt, mint a Gundel à la carte étlapja. II. Erzsébet királynő személye pedig pont azt az extra fényt és eleganciát adja hozzá, amit egy 130 éves fennállását ünneplő étterem megérdemel.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Fontos információk:

A menü július 8 és 17 között érhető el (vacsora időszakban, 18 órától).

2 fogás ára: 17.000 Ft

3 fogás ára: 22.750 Ft

4 fogás ára: 26.600 Ft

+ 15% szervízdíj

A menü ára tartalmazza a welcome pezsgőt (Nyetimber Classic Cuvee).

A vacsora borsorral is kiegészíthető.

Az asztalfoglalás hamarosan ITT lesz elérhető!

A Gundel misszió keretében a „Hírességek menüi” sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége: Sinosz számára ajánlják fel!


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Rendelj tortát az internetről! 5 hely, ahol fantasztikus desszertköltemények közül válogathatsz
Egy igazi ünnep tortával együtt teljes. Ne rohangálj a városban megfelelő cukrászda után kutatva, hanem rendelj könnyedén az általunk ajánlott honlapokról.


Asztalka Cukrászda

Az Asztalka egy különleges cukrászda, ahová a Tabáni templom előtti kis térről lehet belépni. A vendégtér berendezése, valamint az egyedi porcelánok és evőeszközök igazi otthonná varázsolják a helyet. És ez a barátságos hangulat az itt készült édességeket is átitatja.

Ha tőlük rendelsz tortát, kicsit olyan érzésed lesz, mintha egy aranykezű rokonod kreációját vinnéd haza.

Egy különböző ízekből összeállított emeletes tortával, naked cake-kel vagy minitortás koncepcióval pedig igazán ünnepivé varázsolhatod az közelgő eseményt.

Kínálatukban glutén- és laktózmentes, illetve szénhidrátcsökkentett desszertek is szerepelnek. Ha pedig különleges alkalomra keresel egyedi tortát, abban az esetben is készséggel állnak rendelkezésedre.

Ízekről, dekorációról személyesen és e-mailben is egyeztethetsz velünk, de a webshopban különböző fix kombinációk közül is válogathatsz. Közönségkedvenc íz náluk az Asztalka Krémes, amiben pirított mandulás hab lapok között lágy főzött vaníliakrém és tejszínhab lapul (Egy tavalyi felmérés szerint, ez az ország egyik legjobb krémese). És a trüffelkrémes - sós karamellás Asztalka Királynője sem véletlenül kapta ezt a figyelemfelkeltő nevet.

Elérhetőség:

1013, Budapest, Döbrentei u. 15. (A Hegedűs köz mellett, a Szent Katalin templom lábánál.)

www.asztalkacukraszda.hu

Fotó: Ber-KATT - Lelkes Bernadett fotográfus

Cziniel Cukrászda és Kávéház

Az újhullámos tortakülönlegességek között néha az ember kicsit elveszve érezheti magát, és a nap végén lehet hogy csak valami egyszerű, de nagyszerű klasszikusra vágyik.

A Római-part kedvenc cukrászdájában, a Czinielben a formatorták, az emeletes-, figurástorták, a parfétorták, a kímélő és paleo ínyencségek mellett rengeteg klasszikus is sorakozik.

A Sacher, az Eszterházy, a Dobos- és a csokitorta ugyanis soha nem megy ki a divatból.

A webshop könnyen használható, nincs szükség további egyeztetésre, és a torták extra gyorsan, akár már másnapra is rendelhetők. Ez bizonyos esetekben rendkívül fontos tényező lehet.

Ráadásul Budapesten belül kiszállítást is vállalnak!

Elérhetőség:

1031, Budapest, Nánási út 55. - Római part

www.czinielcukraszda.hu

Szamos

A Szamos szintén az időtlen kategóriába tartozik. Alapreceptjeiket hosszú évtizedek óta tökéletesítik, így pontosan tudjuk, hogy mit kapunk, ha tőlük rendelünk meg egy klasszikus ízt.

Az egész alaptorták mellett rendelhetsz tőlük csodaszép esküvői tortát, és extra cuki figuratortát is.

A kisebb zsúrtorták nagyon jó árban vannak, és kifejezetten praktikusak, ha csak páran ünnepeltek.

Ha pedig válogatós, vagy nagyon különböző ízlésű emberekkel osztod meg az édességet, a tortaszelet összeállítás életmentő lehet. Ennél a verziónál egy dobozba 6 vagy 10 tortaszeletet lehet szabadon variálni.

Mivel a Szamosnak rengeteg üzlete van, biztos lesz a közeledben egy, ahol akár át is veheted a rendelésedet, de házhozszállítást is vállalnak.

És bár ez alkalommal a webshop előnyeiről beszélünk, ide kívánkozik, hogy a nagyobb üzletekben mindig van készleten torta, amiért akár utolsó pillanatban is be lehet ugrani.

Elérhetőség:

www.szamos.hu

SUGAR! shop & confectionary

A Sugar a játékosságáról és kreativitásáról ismert. Mondhatnánk azt is, hogy sok esetben túldíszítettek az itt készült művek, de ez egy vidám desszertnél abszolút nem hátrány.

Itt igazán különleges tortát rendelhetsz kisfiúknak, kislányoknak, vagy akár gyereklelkű felnőtteknek.

A meglepően sok variáció között akad azért szolidabb kinézetű, és egészen elegáns esküvői torta is.

A weboldal nagyon jól használható, és extrémen részletes. A torták belső töltelékvariációit például remekül elmagyarázzák.

Vannak olyan torták, amiket azonnal meg is tudsz rendelni, de egy nagyobb, emeletes, sok dísszel ellátott tortához azért további egyeztetés is szükséges.

Elérhetőség:

1061, Budapest, Paulay Ede utca 48.

www.sugarshop.hu

Mon Petit Dessert Boutique

A Mon Petit Dessert Boutique a művészet és a gasztronómia találkozása.

Ezeket a tortákat tényleg nem lehet máshogy hívni, csak műalkotásoknak.

Az édességek minden esetben rendelés után készülnek el, ami két munkanapot vesz igénybe. Ezután lehet a megadott címen átvenni, vagy kérés esetén házhoz szállítják.

Szavakkal nehéz visszaadni ezeknek a tortáknak az egyediségét, így inkább beszéljenek helyettünk a képek.

Elérhetőség:

1052, Budapest Petőfi tér 3-5.

www.monpetitdessert.com

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk