GASZTRO

Amikor a vegán verzió már nem a húsos ételt próbálja utánozni

Kinek szól a vegán fine dining, és merre tart? A Laurel Budapestben jártunk.

Link másolása

2024, január, szombat dél. Vegán degusztációs menüt eszem egy budapesti, Michelin által ajánlott étteremben, a Laurelben. És nem én vagyok az egyetlen! Ráadásul az instasztorymra adott reakciókat látva az ismerőseim egy részét is komolyan izgatja a téma.

Divat, ami majd elmúlik? A jövő, ami még csak éppen elkezdődött?

Kezdjük egy kicsit messzebbről!

A vegánság trendi?

A világ népességének mindössze 1%-a vallja magát jelenleg vegánnak, de ha a számok nem hazudnak, a növényi étrenden lévők évről évre egyre többen vannak.

Jól mutatja ezt a vegán termékek iránt drasztikusan megnövekedett kereslet, és az olyan világszintű aktivitásokhoz való csatlakozás, mint amilyen a Veganuár is.

A Veganuary egy angol, nonprofit szervezet, amely arra ösztönzi az embereket, hogy januárban (majd azon túl is), próbálják ki a vegán életmódot. Az első Veganuary 2014-ben került megrendezésre. Hazánkban pedig 2020 óta Veganuár néven a Prove magazin segíti a magyarokat cikkekkel, receptekkel és támogatói közösséggel.

A Prove által közölt számokból az derül ki, hogy 2024-ben 15.538-an kezdték el januárban a vegán életmódot, ami az eddigi évekhez képest új rekord.

És bár a Veganuárnak a januárral együtt vége, hatása nem tűnik el nyomtalanul. Sokan a január után is folytatják ezt az életmódot, és sok esetben többet nem is fordulnak vissza.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a veganizmus nem csak a vegán diétáról szól, hiszen ez alapvetően egy állatjogi mozgalom, de ebben a cikkben most csak az étkezésre fókuszálok majd.

„A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megoldható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból. Továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja a részben, vagy teljesen állati eredetű alapanyagot.” Vegansociety

A növényi étrend egészséges?

Bár a veganizmus alapvetően egy állatjogi mozgalom, nehezen lehetne meggyőzni arról emberek tömegeit, hogy éljenek eszerint, ha kifejezetten egészségtelen lenne.

A kutatások még gyerekcipőben járnak, de egyre több dietetikus, orvos és szakértő áll ki amellett, hogy a növényi alapú étrend biztonsággal követhető.

Ha csak a magyar példákat nézzük, a Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete 2016-ban jelentetett meg egy állásfoglalást az Orvosi Hetilapban „A növényi alapú étrendről” címmel.

De a közelmúltban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is elismerően nyilatkozott a növényi eredetű élelmiszerekről, és a növényi alapú étrendről.

"A jövőbe mutató táplálkozási ajánlások az egészségmegőrzés és a fenntartható táplálkozás jegyében a növényi alapú étrendek felé fordultak az elmúlt évtizedben... Mint minden változtatás, ez is elérhető kis lépésekkel, már egy húsmentes nap is új alapanyagokat, új egészségvédő szokásokat hozhat életünkbe."

Érdekes adatokat hoz a Nestlé Hungária 2023 végi reprezentatív kutatása is, amiben a magyar lakosság egészséges táplálkozáshoz és húsfogyasztáshoz való hozzáállását vizsgálták. Ezeket az adatokat pedig összevetették az egy évvel ezelőtti felmérésük eredményeivel:

2022-ben a válaszadók 52%-a nyilatkozott úgy, hogy lemondana legalább egyfajta állati eredetű élelmiszerről vagy hústermékről. Ehhez képest egy évre rá 58%-ra nőtt a lakosság erre vonatkozó hajlandósága, ami különösen a feldolgozott húskészítményeket és a vörös húsokat érintette.

A kiegyensúlyozott táplálkozásra nagyobb hangsúlyt fektetők körében 23%-ról 28%-ra emelkedett azoknak az aránya, akik úgy vélik, a vörös húsok fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása kulcsa lehet az egészséges táplálkozásnak.

Persze vegetáriánus és vegán között nagy különbség van. És a hús elhagyása vagy esetenkénti mellőzése nem feltétlenül jelent egyet azzal az úttal, ami végül az összes állati eredetű dolog kizárásához vezet, de az irány azért hasonló.

Vegán vonal a gasztronómiában

A legfrissebb, nagy sajtóvisszhangot keltő, vegánokra vonatkozó gasztrohír talán az volt, amikor a Lidl Magyarország január elején megkezdte a sajátmárkás Vemondo márkanév alá tartozó vegán élelmiszerek árának csökkentését. Így azokat már ugyanazon az áron kínálja, mint állati eredetű megfelelőjüket.

Ez azért nagy szó, mert 8-10 évvel ezelőtt egy-egy vegán alapanyag még irreálisan magasan áron került értékesítésre.

2018-ban a Dr Oetker-féle Creme Vega tejfölhelyettesítő még akkora dobásnak számította, hogy amikor az ALDI Magyarország kedvező, 299 Ft-os áron kezdte kínálni, az emberek szinte összeverekedtek érte.

Az elmúlt években rengeteget változott a piac. Ma már minden nagyobb üzletben van vegán kínálat, és a termékek ízei is egyértelműen javuló tendenciát mutatnak.

Egyre élethűbb a műhús, egyre több értékelhető sajthelyettesítő van, egyre változatosabb a termékpaletta.

Ennek megfelelően természetesen a vendéglátóhelyeken is megszaporodtak a vegán fogások. Ez persze főként Budapestre érvényes, de a nagyobb vidéki városoknak is van már minimum egy, de inkább több teljesen vegán étterme.

És rengeteg nem vegán helyen az étlap része már minimum egy vegán alternatíva. Szinte hihetetlen, hogy egy olyan óriási lánc, mint a Burger King is képes már teljesen vegán, hússal és állati összetevővel nem érintkező burgert kínálni.

Készül a vegán SNACK a Laurelben

Vegán fine dining

És itt lassan el is érkeztünk az ebédem helyszínéhez, és a vegán fine dininghoz, ahol hasonló fejlődés zajlott le az elmúlt években.

Csak hogy pár szóban az úttörőt is megemlítsem: 2015-ben először a Babel Budapest készített vegán fine dining menüt. A 9 tételes menüsor ára akkoriban 19 500 Ft volt, amihez 3500 Ft juice párosítás is lehetett kérni.

Ma a Bábelben egy menü 55.000 Ft (8 felvonás) vagy 69.000 Ft (12 felvonás), amit vegán verzióban is lehet kérni. És a juice párosítás 17.500 Ft vagy 22.500 Ft, attól függően hogy hány fogásos vacsorára nevezünk be.

9 év az 9 év, és monhatni a Michelin is kötelez, de a fenti árak fényében a Laurel Budapest 6 fogásos ebédmenüje 28.500 Ft-os áron egészen remek ajánlat.

A Laurel bizonyos napokon Babérliget Könyvesboltként is üzemel

Budapest egyetlen vegán, fine dining ebédmenüje

A vegán fine dining több szempontból is érdekes terepnek tűnt. Míg az áruházak termékei, és az olcsóbb menüző helyek a legtöbb esetben azon igyekeznek, hogy a vegán étel a legjobban hasonlítson az eredetire, addig a fine bistro jellegű helyeken, és a főleg fine dining éttermekben

a séfek nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy a vegán menü és a húsos menü hasonlítson egymásra.

Ezt a feltételezésemet Szabó Dávid séf is megerősítette, majd meg is mutatta.

Dávid 11 éve szakács, és amikor ő kezdte, akkor még nagyon nehezen volt megoldható a pusztán növényi opció.

Gyakran annyiban tért el a vegetáriánus étel a húsostól, hogy előbbiről lehagyták a húst.

Vegán menüről meg álmodni sem lehetett.

Aztán 2015 - 2016 környéken valami elindult. A világszintű változás Magyarországra is átcsorgott, és egyre kreatívabb megoldásokat eszközöltek a séfek.

A Laurelben 2019-ben volt először vegán menü, ám akkor még csak az igazán kíváncsi kisebbség nevezett be rá.

A 2024-es adatok azonban megdöbbentőek:

Dávid elmondása szerint vacsoraidőben a vendégek 30% -a, ebédidőben pedig 40% -a választ vegán opciót.

Ráadásul nem csak a vegánok élnek ezzel: sok esetben a párban érkezők egyik fele kér vegán menüt, a másik meg húsosat, hogy együtt mindkét opciót meg tudják kóstolni.

Bár a séf húsevő, és szeret is húsokkal foglalkozni, a szavaiból azt szűrtem le, hogy kifejezetten élvezi ezt a fajta kihívást.

Vegánul főzni nem egyszerű. Ha a hús nem is hiányzik, a vaj, a zsíros tej vagy tejszín és a tojás mindenképpen. És ahhoz, hogy ezeknek a hiányában is izgalmas, változatos és eredeti receptek szülessenek, nem kevés kreativitásra és kitartásra van szükség.

Dávid hisz abban, hogy a vegán ételeket teljesen máshonnan kell indítani, hogy nem kell a húsos ételeket utánozni. És ha megnézzük egymás mellett az étterem húsos és vegán menüsorát, egy ételen kívül valóban minden fogás teljesen más.

Az az egy kakukktojás a "Csicsóka, Zöldalma, Fehér hagyma" névre hallgató étel, ami pontosan azért került be a húsos menüsorba is, hogy azok is belekóstolhassanak a vegán menübe, akik nem mernék a teljesen növényi sort bevállalni.

Megjegyzem, hogy a menüsor elfogyasztása közben még úgy is újra meg újra döbbenet és extázis keveredett bennem, hogy nem először kóstoltam minőségi, vegán ételt.

Ebből a menüből tényleg nem hiányzik semmi! Hús sem, de még egy deka vaj sem.

Csicsóka, Zöldalma, Fehér hagyma
Gyöngybab, Tárkony, Feketegyökér
Zeller, Dió, Fekete fokhagyma

És nem véletlenül emeltem ki többször a vajat. Mert bár az előételeknél és főételeknél is nehézkes kihagyni vagy lecserélni, a desszertpályán talán még fájdalmasabb.

Dávid tavaly év eleje óta viszi a konyhát head chefként, de nem egyedül. Ötvös Zsuzsi pastry cheffel szimbiózisban alkották meg az új menüsort. És amit Zsuzsi művel a desszertekkel, az számomra tényleg a felfoghatatlan kategória.

Lehet velem vitatkozni, de a vegán desszert sok esetben valami tömény, egészséges izű, magos alapú, kókuszkrémes egyveleget takar.

Ezzel ellentétben az a hagyományos sütemény, amire azt mondjuk hogy igazán élvezetes, a cukor mellett valami zsíros, állati összetevőt és tojást szinte mindig tartalmaz. Kell hogy legyen benne... vagy akkor mégsem.

Mert Zsuzsi konyhájában a leveles tészta is elkészül tökéletes, vegán változatban, a kókuszkocka is gyerekkori emlékeket idéz, és a tésztakosárkából sem lóg ki semmi olyan íz, ami a nyersvegán vagy a "nemnyersdevegán" cukrászdákban ki szokott.

Tojásfehérje helyett csicseriborsó levet habosít, vaj helyett saját magvajat készít, és ezeket az alapanyagokat úgy ötvözi a modern technológiával, hogy egyáltalán nem marad hiányérzetünk.

És azt hiszem, valahova ide akartam kilyukadni, hogy ezért érdemes fokozottan figyelni és kóstolni a magas gasztronómiában megszülető vegán fogásokat.

Mert itt nem a régi konyha vegánosítása folyik, hanem ebben az új irányban rejlő lehetőségeknek a felfedezése. Itt nem egy kompromisszumos talánt tudunk csak elmorzsolni, hanem ki tudjuk jelenteni, hogy:

a növényi alapú étel tud változatos, érdekes és finom lenni.

A növényi étrend iránti keresletnövekedés nem egy múló szeszély. Mind egészségügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból jó iránynak tűnik.

A gasztronómia legmagasabb rétegeiben történő kísérletezések eredményei pedig azt mutatják, hogy ha nem ragaszkodunk a húsos emlékekhez, akkor határ a csillagos ég.

Kakaó, Füge, Hibiszkusz

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Füstölgő kalóz főzetek és gigantikus krakenszobor - ez várja a kalózvilág szerelmeseit a Pirate Empire élményétteremben
Találtunk egy helyet, ami 100%-ban gyerekbarát, de a felnőttek sem maradnak éhesek – az élménytől pedig egyértelműen mindenkinek leesik az álla!

Link másolása

Mintha egy valódi kalózhajó kötött volna ki a Nagymező utcában. A Pirate Empire - A Kalóz Birodalom névre hallgató budapesti kalóz étteremben közel sem mindennapi élményben lehet részed. Az étterem hangulatvilága könnyen rabul ejt mindenkit.

Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

A látványétterem 2022-ben nyitotta meg kapuit, amit a jól ismert közönségkedvenc, a The MAGIC Budapest tulajdonosai működtetnek. A varázslós, Harry Potter világára hajazó étterem nagyon népszerű a legkisebbek, a tinik, a családok és a Potter-fan felnőttek körében is. A főváros szívében ráadásul már két hellyel büszkélkedő étterem, rengeteg tematikus étellel és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.

2022-re is tartogattak egy meglepetést, mikor megnyitották a Pirate Empire élményéttermet! A kalózlegendárium, ezen belül is leginkább A Karib-tenger kalózai filmek adták az inspirációt a két életre hívónak, akik egy néhai indiai éttermet alakítottak át teljeskörűen, úgy, hogy minden korosztálynak élményt adhassanak: akár egy kávézás erejéig, egy baráti ebédre vagy éppen születésnapra, különtermet foglalva.

A belső kialakítás egészen lenyűgöző, a földszinten kikötőt formáltak, lőporraktárakkal, rumossufnikkal, csordogáló vízzel, a falból folyó örök élet elixírjével és egy gigantikus krakenszoborral, odafent pedig maga a fedélzet és a kalózkapitány dolgozóasztala vár.

A hangulatot tovább fokozzák a kalózoknak és a legénység tagjainak öltözött felszolgálók, a csatadalok és tengeri énekek, meg persze a tematikus ételek. Keddtől vasárnapig minden nap 16:30-tól 21:00-ig bűvész szórakoztatja a vendégeket az asztaloknál. Ráadásként pedig vicces fotókat is készíthettek, sőt jelmezeket és kiegészítőket is kaphattok hozzá.

Tipp: Ha ott jártok mindenképp kóstoljátok meg a fekete buciban szervírozott A fekete gyöngy hamburgert, amiben lilahagyma lekvár, dupla sajt és bacon öleli körbe a marhahúspogácsát, de nem érdemes kihagyni a Tortugai kalózok hírhedt tésztái közül a Szirének éneke névre keresztelt fekete spagettivel készült, tejszínes szószos tenger gyümölcsei tésztát és a Barbossa végzete browniet is érdemes megkóstolni!

A csapatnak ezzek az étteremmel is az a célja, hogy a felnőtteket pár órára kiszakítsák a mindennapokból és gyermeki örömmel nyúljanak a különböző fantázianevű ételek és italok után. Hiszen természetesen minden étel és ital fantázianéven fut. Megszokhattuk ezt a The MAGIC menüjén is – ez tradíció náluk.

Amennyiben rajta maradnátok a kalózos tematikán, vagy egyéb fantáziavilágokba csöppennétek, akkor ne habozzatok, a csapat kreativitását dicsérik a Magic Rooms szabadulószobák is. Tíz jelenlegi, újgenerációs kalandjátékuk között szintén találkozhattok Jack Sparrow kapitánnyal.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Ez nem krumpli, ez Dirty Fries!
Belekóstoltunk a BelFrit legextrább sült krumplis kínálatába.

Link másolása

Többször írtunk már a BelFrit gigantikus kínálatáról. Legutoljára például a vega opciókat is sorra vettük.

És bár a márkanévről sokaknak a hamburger ugrik be, az eredeti, belga sült krumpli legalább annyira fontos ismertetőjük.

Ezek a krumplik valóban frissek, tehát nem fagyasztott burgonyából készülnek.

A belga hasáb mellett található náluk édesburgonya, és fűszeres, héjas hasáb is, de egy sokkal extrább termékkategóriájuk is van.

A Dirty Fries egy olyan egytálétel, aminek az alapja a belga krumpli, és ezt az alapot turbózzák nekünk egészen változatos verziókban.

Dirty Friesből négyféle is létezik, úgyhogy vegyük is sorra őket.

Cheesy Chips

A Cheesy Chipset választhatjuk húsmentes alternatívaként. Itt a krumpli mellett cheddar sajtszószt, jalapeno paprikát és pirított hagymát találunk.

A sajt krémességét jól kiegészíti az ecetes, picit csípős jalapeno, és a pirított hagyma egy kis ropogósságot is ad neki.

Dirty Frikandel

A frikandel egy belga virsli, amit hazánkban nem sok helyen lehet megkóstolni, így emiatt is érdemes gasztrobakancslistára tenni a BelFritet.

A Dirty Frikandel lilahagymával, ketchuppal és majonézzel egészíti ki a krumpli-kolbász párosát. Egyszerű, de nagyszerű kombináció.

Cheesy Beef

A Cheesy Beef a húsimádók kedvence. Fehérje és szénhidrát erőteljes kombinációja.

A friss, belga hasábburgonya mellé sajttal grillezett marhahús falatok és hagymakarikák kerülnek, és egy kis ketchuppal kínálják meg a tetejét.

Dirty Salmon

A Dirty Salmon a mi kedvencünk. Talán a legextrább verzió.

A rántott vadlazac tökéletes kiegészítője a kapribogyó és a lilahagyma. A tetejére pedig ez esetben belga tartár kerül.

A BelFrit 13 étterme közül bármelyiket választhatjátok, a kínálat mindenhol ugyanaz.

ITT meg is nézhetitek, hogy melyik üzlet esik útba nektek!

Ha pedig nincs kedvetek kimozdulni, rendeljétek házhoz a kedvenc burgereteket vagy sült krumplitokat a Wolt vagy a Foodora felületén!

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Mozgó festmények, saját magát keverő üst, dörgő égbolt - ez várja a varázsvilág szerelmeseit a The Magic Budapestben
A főváros szívében már két hellyel büszkélkedő étterem, rengeteg tematikus étellel és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.

Link másolása

Budapest sok varázslatos helyet rejt, azonban kevés olyan van, ahol igazán megelevenedik a mágia, és ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha valóban Harry Potter világába csöppentünk volna. Ez a hely pedig nem más, mint a The Magic birodalom, mely nemcsak varázslatos szabadulószobákat rejt, de mára már több étteremmel is büszkélkedhet.

A Hajós utca 25. alatt található a The Magic Budapest első étterme, ami már többször elbűvölt minket. Alig néhány évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit és pillanatok alatt a budapesti varázslók törzshelyévé vált.

Nem csoda, hiszen különleges hamburgerek, színes gofrik, és füstölgő bájitalok mellett élvezhetik a látogatók a Roxfort kastély falait visszaidéző belső kialakítást.

A mágikus kastély falai között amerre csak szem ellát, varázslényeket, életre kelt képeket és misztikus ereklyéket vehettek szemügyre közelebbről, miközben készülnek a fantázianevekkel ellátott mágikus fogások, melyek mindegyike különleges köntösben érkezik hozzátok.

Az étlapot réges-régi szakácskönyvek varázslatos receptjeiből állították össze nektek, a modern gasztrotrendekhez igazítva, titkos összetevőkkel elkészítve az ételeket. Így megkóstolhatjátok többek között, hogy milyen az Ogre álom, a Házi manók finomsága vagy a Hamgrid Óriás Burger, amit természetesen leginkább villámkrumplival érdemes fogyasztani, mágiával átitatott, füstölgő varázsitalok kíséretében.

De ha ránk hallgattok, az utánozhatatlan vajsört sem hagyjátok ki a kóstolásból.

Kortól függetlenül mindenkit elvarázsol a nem mindennapi atmoszférájával, barátságos személyzetével és kreatív ételkínálatával. Ráadásként az igazán tapasztalt varázslóknak még egy titkos üzenetet is elrejtettek az étterem legfelső szintjén, amit a mennyezeten függő gyertyák segítségével fejthettek meg.

Megnyílt a The Magic II.!

Tavaly nyitotta meg kapuit a The Magic II., mely még nagyobb területen, kibővült étlappal és még több bűbájjal vár benneteket a Nagymező utcában. Ha szeretnétek kicsit kiszakadni a hétköznapokból, megfeledkezni a külvilágról, és olyan nyalánkságokat kóstolni, mint a Mágikus zuhatag burger, a Varázsigés tekercs vagy a Csokitulátus desszert, akkor nem is találhatnátok jobb helyet Budapest legvarázslatosabb étterménél.

Tökéletes szórakozás, ha barátokkal vagy családdal érkeznénk, a varázsvilág pedig nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is elbűvöli, így akár randihelyszínnek is tökéletes, ha valami nem mindennapival kápráztatnátok el párotokat.

A The Magic II.-ben úgy érezhetjük magunkat, mintha a Roxfort egyik titkos klubjába vagy Merlin elvarázsolt kastélyának étkezőjébe érkeztünk volna. Az étterem nem egyszerűen csak feleleveníti pár ereklyével a varázslóbirodalmat, hanem minden egyes részletében tükrözi azt az enteriőrtől kezdve a varázskastély modelljén át a kandallókat őrző baglyokig.

Nem csupán az ódonnak tűnő téglafalak, a kivilágított kandallók és az elvarázsolt mennyezet alapozza meg a hangulatot, de a bárpultban valódi bájitalok sorakoznak, a falakon pedig megbűvölt önkeverő üstök kavargatják magukat. Az átjáróban a varázslóportrék galériáján fényképezkedhettek, és ne ijedjetek meg, lehet, a mosdóban is elbújt pár mágikus szörny.

A legnagyobb helyiségben egy hatalmas varázskapu mögött meglehet, egy sárkány lakik, legalábbis a 20 percenként felhangzó morgásból, dübörgésből és a kapu résein kitörő füstfelhőből csak erre tudtunk következtetni.

A kibővített étlapot böngészgetve biztosan nem fogtok csalódni. Már reggel 10-kor kinyitja kapuit, így akár egy varázslatos brunchra is betérhettek hozzájuk, de ha ebédre vagy vacsorára mennétek mágikus burgerek egész garmadája vár rátok. Kipróbálhatjátok például a Színpompás varázslatot, ahol különböző finomságokkal megpakolva 3 fekete miniburger érkezik majd az asztalra vagy a kiadós Mágikus zuhatag burgert, amit szó szerint elönt a cheddar szósz. De a Békés mágus burgere a vegáknak kedvez, a Tengeri bűvölet burger pedig garnélarákkal érkezik.

A fantázianevekkel ellátott ételeket nagyszerű italokkal is kísérhetitek, a koktéllap impozáns, az italokból pedig nem hiányozhat a füstölgés és a csillogás, a varázslatos nevekre keresztelt koktélkülönlegességek mellett – mint például a Rózsaszín ábránd (epres daiquiri) és a Varázsbirodalom titkos koktélja – persze számos alkoholmentes opciót is találtok.

Ha tehát mindig is arról álmodoztál, hogy belecsöppennél Harry Potter varázslatos világába, vagy simán csak szeretnél kiszakadni a hétköznapokból, és betérni egy varázskastély étkezőjébe, akkor mindenképp látogassatok el a The Magic éttermeinek egyikébe. Ha pedig egész napos élményre vágynátok, akkor érdemes kipróbálni a The Magic szabadulószobáit, melyeket mind a közelben találjátok, és három varázslótematikájú szoba közül is választhattok.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Füstölgő kalóz főzetek és gigantikus krakenszobor - ez várja a kalózvilág szerelmeseit a Pirate Empire élményétteremben
Találtunk egy helyet, ami 100%-ban gyerekbarát, de a felnőttek sem maradnak éhesek – az élménytől pedig egyértelműen mindenkinek leesik az álla!

Link másolása

Mintha egy valódi kalózhajó kötött volna ki a Nagymező utcában. A Pirate Empire - A Kalóz Birodalom névre hallgató budapesti kalóz étteremben közel sem mindennapi élményben lehet részed. Az étterem hangulatvilága könnyen rabul ejt mindenkit.

Füstölgő kalóz főzetek, tengeri ételek, prémium pizzák, különleges desszertek, valamint show elemek várnak rád, a lelkes legénység és a páratlan kalózkapitány jóvoltából!

A látványétterem 2022-ben nyitotta meg kapuit, amit a jól ismert közönségkedvenc, a The MAGIC Budapest tulajdonosai működtetnek. A varázslós, Harry Potter világára hajazó étterem nagyon népszerű a legkisebbek, a tinik, a családok és a Potter-fan felnőttek körében is. A főváros szívében ráadásul már két hellyel büszkélkedő étterem, rengeteg tematikus étellel és meseszép hangulatvilággal várja a Harry Potter és más varázslatos világok rajongóit.

2022-re is tartogattak egy meglepetést, mikor megnyitották a Pirate Empire élményéttermet! A kalózlegendárium, ezen belül is leginkább A Karib-tenger kalózai filmek adták az inspirációt a két életre hívónak, akik egy néhai indiai éttermet alakítottak át teljeskörűen, úgy, hogy minden korosztálynak élményt adhassanak: akár egy kávézás erejéig, egy baráti ebédre vagy éppen születésnapra, különtermet foglalva.

A belső kialakítás egészen lenyűgöző, a földszinten kikötőt formáltak, lőporraktárakkal, rumossufnikkal, csordogáló vízzel, a falból folyó örök élet elixírjével és egy gigantikus krakenszoborral, odafent pedig maga a fedélzet és a kalózkapitány dolgozóasztala vár.

A hangulatot tovább fokozzák a kalózoknak és a legénység tagjainak öltözött felszolgálók, a csatadalok és tengeri énekek, meg persze a tematikus ételek. Keddtől vasárnapig minden nap 16:30-tól 21:00-ig bűvész szórakoztatja a vendégeket az asztaloknál. Ráadásként pedig vicces fotókat is készíthettek, sőt jelmezeket és kiegészítőket is kaphattok hozzá.

Tipp: Ha ott jártok mindenképp kóstoljátok meg a fekete buciban szervírozott A fekete gyöngy hamburgert, amiben lilahagyma lekvár, dupla sajt és bacon öleli körbe a marhahúspogácsát, de nem érdemes kihagyni a Tortugai kalózok hírhedt tésztái közül a Szirének éneke névre keresztelt fekete spagettivel készült, tejszínes szószos tenger gyümölcsei tésztát és a Barbossa végzete browniet is érdemes megkóstolni!

A csapatnak ezzek az étteremmel is az a célja, hogy a felnőtteket pár órára kiszakítsák a mindennapokból és gyermeki örömmel nyúljanak a különböző fantázianevű ételek és italok után. Hiszen természetesen minden étel és ital fantázianéven fut. Megszokhattuk ezt a The MAGIC menüjén is – ez tradíció náluk.

Amennyiben rajta maradnátok a kalózos tematikán, vagy egyéb fantáziavilágokba csöppennétek, akkor ne habozzatok, a csapat kreativitását dicsérik a Magic Rooms szabadulószobák is. Tíz jelenlegi, újgenerációs kalandjátékuk között szintén találkozhattok Jack Sparrow kapitánnyal.

Link másolása
KÖVESS MINKET: