GASZTRO

Amikor a vegán verzió már nem a húsos ételt próbálja utánozni

Kinek szól a vegán fine dining, és merre tart? A Laurel Budapestben jártunk.

Link másolása

2024, január, szombat dél. Vegán degusztációs menüt eszem egy budapesti, Michelin által ajánlott étteremben, a Laurelben. És nem én vagyok az egyetlen! Ráadásul az instasztorymra adott reakciókat látva az ismerőseim egy részét is komolyan izgatja a téma.

Divat, ami majd elmúlik? A jövő, ami még csak éppen elkezdődött?

Kezdjük egy kicsit messzebbről!

A vegánság trendi?

A világ népességének mindössze 1%-a vallja magát jelenleg vegánnak, de ha a számok nem hazudnak, a növényi étrenden lévők évről évre egyre többen vannak.

Jól mutatja ezt a vegán termékek iránt drasztikusan megnövekedett kereslet, és az olyan világszintű aktivitásokhoz való csatlakozás, mint amilyen a Veganuár is.

A Veganuary egy angol, nonprofit szervezet, amely arra ösztönzi az embereket, hogy januárban (majd azon túl is), próbálják ki a vegán életmódot. Az első Veganuary 2014-ben került megrendezésre. Hazánkban pedig 2020 óta Veganuár néven a Prove magazin segíti a magyarokat cikkekkel, receptekkel és támogatói közösséggel.

A Prove által közölt számokból az derül ki, hogy 2024-ben 15.538-an kezdték el januárban a vegán életmódot, ami az eddigi évekhez képest új rekord.

És bár a Veganuárnak a januárral együtt vége, hatása nem tűnik el nyomtalanul. Sokan a január után is folytatják ezt az életmódot, és sok esetben többet nem is fordulnak vissza.

Azt azért meg kell jegyeznem, hogy a veganizmus nem csak a vegán diétáról szól, hiszen ez alapvetően egy állatjogi mozgalom, de ebben a cikkben most csak az étkezésre fókuszálok majd.

„A veganizmus egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megoldható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból. Továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból pedig kizárja a részben, vagy teljesen állati eredetű alapanyagot.” Vegansociety

A növényi étrend egészséges?

Bár a veganizmus alapvetően egy állatjogi mozgalom, nehezen lehetne meggyőzni arról emberek tömegeit, hogy éljenek eszerint, ha kifejezetten egészségtelen lenne.

A kutatások még gyerekcipőben járnak, de egyre több dietetikus, orvos és szakértő áll ki amellett, hogy a növényi alapú étrend biztonsággal követhető.

Ha csak a magyar példákat nézzük, a Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézete 2016-ban jelentetett meg egy állásfoglalást az Orvosi Hetilapban „A növényi alapú étrendről” címmel.

De a közelmúltban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is elismerően nyilatkozott a növényi eredetű élelmiszerekről, és a növényi alapú étrendről.

"A jövőbe mutató táplálkozási ajánlások az egészségmegőrzés és a fenntartható táplálkozás jegyében a növényi alapú étrendek felé fordultak az elmúlt évtizedben... Mint minden változtatás, ez is elérhető kis lépésekkel, már egy húsmentes nap is új alapanyagokat, új egészségvédő szokásokat hozhat életünkbe."

Érdekes adatokat hoz a Nestlé Hungária 2023 végi reprezentatív kutatása is, amiben a magyar lakosság egészséges táplálkozáshoz és húsfogyasztáshoz való hozzáállását vizsgálták. Ezeket az adatokat pedig összevetették az egy évvel ezelőtti felmérésük eredményeivel:

2022-ben a válaszadók 52%-a nyilatkozott úgy, hogy lemondana legalább egyfajta állati eredetű élelmiszerről vagy hústermékről. Ehhez képest egy évre rá 58%-ra nőtt a lakosság erre vonatkozó hajlandósága, ami különösen a feldolgozott húskészítményeket és a vörös húsokat érintette.

A kiegyensúlyozott táplálkozásra nagyobb hangsúlyt fektetők körében 23%-ról 28%-ra emelkedett azoknak az aránya, akik úgy vélik, a vörös húsok fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása kulcsa lehet az egészséges táplálkozásnak.

Persze vegetáriánus és vegán között nagy különbség van. És a hús elhagyása vagy esetenkénti mellőzése nem feltétlenül jelent egyet azzal az úttal, ami végül az összes állati eredetű dolog kizárásához vezet, de az irány azért hasonló.

Vegán vonal a gasztronómiában

A legfrissebb, nagy sajtóvisszhangot keltő, vegánokra vonatkozó gasztrohír talán az volt, amikor a Lidl Magyarország január elején megkezdte a sajátmárkás Vemondo márkanév alá tartozó vegán élelmiszerek árának csökkentését. Így azokat már ugyanazon az áron kínálja, mint állati eredetű megfelelőjüket.

Ez azért nagy szó, mert 8-10 évvel ezelőtt egy-egy vegán alapanyag még irreálisan magasan áron került értékesítésre.

2018-ban a Dr Oetker-féle Creme Vega tejfölhelyettesítő még akkora dobásnak számította, hogy amikor az ALDI Magyarország kedvező, 299 Ft-os áron kezdte kínálni, az emberek szinte összeverekedtek érte.

Az elmúlt években rengeteget változott a piac. Ma már minden nagyobb üzletben van vegán kínálat, és a termékek ízei is egyértelműen javuló tendenciát mutatnak.

Egyre élethűbb a műhús, egyre több értékelhető sajthelyettesítő van, egyre változatosabb a termékpaletta.

Ennek megfelelően természetesen a vendéglátóhelyeken is megszaporodtak a vegán fogások. Ez persze főként Budapestre érvényes, de a nagyobb vidéki városoknak is van már minimum egy, de inkább több teljesen vegán étterme.

És rengeteg nem vegán helyen az étlap része már minimum egy vegán alternatíva. Szinte hihetetlen, hogy egy olyan óriási lánc, mint a Burger King is képes már teljesen vegán, hússal és állati összetevővel nem érintkező burgert kínálni.

Készül a vegán SNACK a Laurelben

Vegán fine dining

És itt lassan el is érkeztünk az ebédem helyszínéhez, és a vegán fine dininghoz, ahol hasonló fejlődés zajlott le az elmúlt években.

Csak hogy pár szóban az úttörőt is megemlítsem: 2015-ben először a Babel Budapest készített vegán fine dining menüt. A 9 tételes menüsor ára akkoriban 19 500 Ft volt, amihez 3500 Ft juice párosítás is lehetett kérni.

Ma a Bábelben egy menü 55.000 Ft (8 felvonás) vagy 69.000 Ft (12 felvonás), amit vegán verzióban is lehet kérni. És a juice párosítás 17.500 Ft vagy 22.500 Ft, attól függően hogy hány fogásos vacsorára nevezünk be.

9 év az 9 év, és monhatni a Michelin is kötelez, de a fenti árak fényében a Laurel Budapest 6 fogásos ebédmenüje 28.500 Ft-os áron egészen remek ajánlat.

A Laurel bizonyos napokon Babérliget Könyvesboltként is üzemel

Budapest egyetlen vegán, fine dining ebédmenüje

A vegán fine dining több szempontból is érdekes terepnek tűnt. Míg az áruházak termékei, és az olcsóbb menüző helyek a legtöbb esetben azon igyekeznek, hogy a vegán étel a legjobban hasonlítson az eredetire, addig a fine bistro jellegű helyeken, és a főleg fine dining éttermekben

a séfek nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy a vegán menü és a húsos menü hasonlítson egymásra.

Ezt a feltételezésemet Szabó Dávid séf is megerősítette, majd meg is mutatta.

Dávid 11 éve szakács, és amikor ő kezdte, akkor még nagyon nehezen volt megoldható a pusztán növényi opció.

Gyakran annyiban tért el a vegetáriánus étel a húsostól, hogy előbbiről lehagyták a húst.

Vegán menüről meg álmodni sem lehetett.

Aztán 2015 - 2016 környéken valami elindult. A világszintű változás Magyarországra is átcsorgott, és egyre kreatívabb megoldásokat eszközöltek a séfek.

A Laurelben 2019-ben volt először vegán menü, ám akkor még csak az igazán kíváncsi kisebbség nevezett be rá.

A 2024-es adatok azonban megdöbbentőek:

Dávid elmondása szerint vacsoraidőben a vendégek 30% -a, ebédidőben pedig 40% -a választ vegán opciót.

Ráadásul nem csak a vegánok élnek ezzel: sok esetben a párban érkezők egyik fele kér vegán menüt, a másik meg húsosat, hogy együtt mindkét opciót meg tudják kóstolni.

Bár a séf húsevő, és szeret is húsokkal foglalkozni, a szavaiból azt szűrtem le, hogy kifejezetten élvezi ezt a fajta kihívást.

Vegánul főzni nem egyszerű. Ha a hús nem is hiányzik, a vaj, a zsíros tej vagy tejszín és a tojás mindenképpen. És ahhoz, hogy ezeknek a hiányában is izgalmas, változatos és eredeti receptek szülessenek, nem kevés kreativitásra és kitartásra van szükség.

Dávid hisz abban, hogy a vegán ételeket teljesen máshonnan kell indítani, hogy nem kell a húsos ételeket utánozni. És ha megnézzük egymás mellett az étterem húsos és vegán menüsorát, egy ételen kívül valóban minden fogás teljesen más.

Az az egy kakukktojás a "Csicsóka, Zöldalma, Fehér hagyma" névre hallgató étel, ami pontosan azért került be a húsos menüsorba is, hogy azok is belekóstolhassanak a vegán menübe, akik nem mernék a teljesen növényi sort bevállalni.

Megjegyzem, hogy a menüsor elfogyasztása közben még úgy is újra meg újra döbbenet és extázis keveredett bennem, hogy nem először kóstoltam minőségi, vegán ételt.

Ebből a menüből tényleg nem hiányzik semmi! Hús sem, de még egy deka vaj sem.

Csicsóka, Zöldalma, Fehér hagyma
Gyöngybab, Tárkony, Feketegyökér
Zeller, Dió, Fekete fokhagyma

És nem véletlenül emeltem ki többször a vajat. Mert bár az előételeknél és főételeknél is nehézkes kihagyni vagy lecserélni, a desszertpályán talán még fájdalmasabb.

Dávid tavaly év eleje óta viszi a konyhát head chefként, de nem egyedül. Ötvös Zsuzsi pastry cheffel szimbiózisban alkották meg az új menüsort. És amit Zsuzsi művel a desszertekkel, az számomra tényleg a felfoghatatlan kategória.

Lehet velem vitatkozni, de a vegán desszert sok esetben valami tömény, egészséges izű, magos alapú, kókuszkrémes egyveleget takar.

Ezzel ellentétben az a hagyományos sütemény, amire azt mondjuk hogy igazán élvezetes, a cukor mellett valami zsíros, állati összetevőt és tojást szinte mindig tartalmaz. Kell hogy legyen benne... vagy akkor mégsem.

Mert Zsuzsi konyhájában a leveles tészta is elkészül tökéletes, vegán változatban, a kókuszkocka is gyerekkori emlékeket idéz, és a tésztakosárkából sem lóg ki semmi olyan íz, ami a nyersvegán vagy a "nemnyersdevegán" cukrászdákban ki szokott.

Tojásfehérje helyett csicseriborsó levet habosít, vaj helyett saját magvajat készít, és ezeket az alapanyagokat úgy ötvözi a modern technológiával, hogy egyáltalán nem marad hiányérzetünk.

És azt hiszem, valahova ide akartam kilyukadni, hogy ezért érdemes fokozottan figyelni és kóstolni a magas gasztronómiában megszülető vegán fogásokat.

Mert itt nem a régi konyha vegánosítása folyik, hanem ebben az új irányban rejlő lehetőségeknek a felfedezése. Itt nem egy kompromisszumos talánt tudunk csak elmorzsolni, hanem ki tudjuk jelenteni, hogy:

a növényi alapú étel tud változatos, érdekes és finom lenni.

A növényi étrend iránti keresletnövekedés nem egy múló szeszély. Mind egészségügyi, mind pedig környezetvédelmi szempontból jó iránynak tűnik.

A gasztronómia legmagasabb rétegeiben történő kísérletezések eredményei pedig azt mutatják, hogy ha nem ragaszkodunk a húsos emlékekhez, akkor határ a csillagos ég.

Kakaó, Füge, Hibiszkusz

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Családi ebéd a Zsolnay Kávéházban
Ismerős ízek, és óriási adagok.

Link másolása

Sohasem fogom elfelejteni azokat az időket, amikor a vasárnapi ebéd még kötelező program volt nálunk. Gyerekként ezt nem mindig éltem meg pozitívumként, hiszen pontban délben az asztalnál kellett ülni akkor is, ha fontos játszanivalóm lett volna még, de az ételek íze örökre belém ivódott.

A húsleves, a rántott hús és az elmaradhatatlan desszert ünnepivé tette a vasárnapot. A Zsolnay Kávéház pedig ezeket az emlékeket idézi meg új, "Családi ebéd" menüjével.

A Radisson Blu Béke Hotelben található Zsolnay Kávéház tökéletes helyszín bármilyen ünnepi alkalomra. Az utcáról betérve azonnal a télikert elegáns belső terében találjuk magunkat, ahol az ikonikus Haranghy üvegkupola is található.

A következő csinos részlet pedig rögtön a terítékkel függ össze, hiszen Zsolnay porcelánban tálalják az ebédet.

Ismerős ízek, óriási adagok

A családi ebéd csak vasárnap érhető el, és minimum két fő szükséges a foglaláshoz. Ebből kifolyólag ez egy romantikus randevúnak is éppúgy beillik.

Mi hárman érkeztünk, és mikor elénk került az első fogás, elégedetten konstatáltuk, hogy itt ma bizony degeszre esszük magunkat. Hiszen akkora adag érkezett, mintha tényleg valamelyikünk nagymamája tálalt volna.

Az első fogás természetesen a klasszikus húsleves. Azaz pontosabban: ököruszályleves házi cérnametélttel.

Na ez az az étel, amit otthon, 1-2 főre nehezen reprodukál az ember. Érezni lehetett az ízén, hogy nagy adag készült belőle, és jópár órát főtt, mielőtt elénk került. A házi tészta pedig rengeteget dobott rajta.

A második fogás: csontos rántott csirke újburgonyával, kapros-tejfölös uborkasalátával.

Csak nézzetek rá ezekre a képekre. Nincs az a nagyétkű férfi, aki itt éhen maradna. De a mennyiség nem ment a minőség rovására:

A panír friss és ropogós volt, a burgonya tökéletesen volt lepirítva, és az uborkasaláta remek kiegészítője volt a menünek.

A fix menüsor italokat nem tartalmaz, így mi színes, gyümölcsös limonádékat választottunk, de a mellettünk lévő asztalnál például borral koccintottak.

Ezen a ponton természetesen már csak a szemünk kívánta az édeset, de a francia krémes pont elfér még a desszertgyomorban.

Amikor megérkezett a 6 db sütemény, ismét néztünk egy nagyot, de abszolút nem bántuk, hogy a végén még el is tudtunk csomagoltatni fejenként egy kockát.

És ha már a süteményeknél tartunk. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de egyszerűen nem bírom magamban tartani, hogy a Zsolnayban mennyire étvágygerjesztő a süteményes pult.

Dugig ettem magam az ebéddel, mégis hosszú percekig pihentettem még a szememet ezeken a csodákon.

A Zsolnay Kávéház Családi ebédje az egyik leg ár-érték arányosabb menü, amivel az utóbbi időben találkoztam.

Az ára 8 900 Ft / fő. És ez az összeg már szervizdíjjal együtt értendő.

Ha vásárolni szeretnétek ilyen utalványt, ITT megtehetitek, és minden további információt is megtaláltok.

Én teljes mellszélességgel amellett vagyok, hogy tegyünk újra ünnepivé a vasárnapi ebédeket. És ha a Zsolnayban tesszük ezt, akkor a mosogatás súlya is lekerül a vállunkról.

Zsolnay Kávéház

1067, Teréz krt. 43.

www.zsolnaycafe.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
Kengurut, krokodilt és zebrát is esznek a magyar milliárdosok, ennyibe kerülnek ezek a húsok
Egy kiló krokodilfarok 27 ezer forintba kerül, míg a kenguru felsál ehhez képest egy olcsó étel. Már a bölény burger alapanyaga is könnyen beszerezhető Magyarországon.

Link másolása

Rengeteg egzotikus állat húsa kapható már Magyarországon is, derül ki a Pénzcentrum összeállításából. Ezeket azonban nem a megszokott áruházak húspultjainál, hanem inkább webáruházakban érdemes keresni.

A lap gyűjtése alapján

alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a többnyire mélyfagyasztott állapotban kínált zebrát, krokodilt vagy valamilyen egyéb egzotikus állat húsát kóstolná meg:

Krokodilfarok: kb. 27 ezer Ft/kg

Bölény burger: kb. 13 ezer Ft/kg

Kenguru felsál: kb 6 ezer Ft/kg

Emu hús 2500 - 6000 Ft/kg között, de

Emuzsír: kb. 2200 forint fél kiló

Muflon: kb. 6500 Ft/kg

Fagyasztott fűszervajas csiga 52 ezer Ft/kg – (alutálcás kiszerelésben)

Békacomb 6 ezer forint/csomag – 800 g.

A húsok ízéről azt írják, hogy a krokodil inkább a csirkehúsra emlékeztet, és talán a felsoroltak közül ezzel a legkönnyebb dolgozni. A zebra húsa a lóhúsra hasonlít tulajdonságaiban, amelynek fogyasztása ma Magyarországon már nem jellemző. A struccnak és az emunak viszont keményebb, izmosabb állagú vörös húsa van.

A portál húsügyben megkereste a Metrót is:

„Csak azt tudjuk mi, Metro forgalmazni, amely termékeknek megvan az összes lehetséges, a vonatkozó magyar és EU-s jogszabályoknak megfelelő engedélye. Sőt, a mi minőségbiztosítási kritériumaink szigorúbbak, mint a jogszabályok. Mielőtt a beszállítóinkat megkeressük, komoly auditon kell átmenniük. Konkrétan a kenguruhús a nemzetközi anyacéggel közös beszerzésen keresztül kerül be” - válaszolta Taferner Ákos marketingvezető, aki szerint ha kenguruszökésről érkezik hír, elmegy belőle 2-3 kiló.

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője azt is elárulta, hogy kik vásárolják ezeket a húsokat hazánkban:

„Az egzotikus kategóriába sorolható húsfélék, így például a kenguru, a zebra, a teve, a láma vagy a krokodil fogyasztása tehát ritkaságszámba megy Európában és így Magyarországon is. Szokatlan mivoltuk, szűk piacuk és a hagyományos húsokhoz képest lényegesen fejletlenebbül szervezett termelésük miatt rendszerint nagyon borsos áron kaphatók. Ennek ellenére ezek a húsok kis utánajárással Magyarországon is beszerezhetők, általában a topgasztronómiát képviselő éttermek különlegességei között, vagy a gourmet üzletek karácsonyhoz kapcsolódó kínálatában találkozhatunk velük.

Egyértelműen kuriózumszámba mennek, áruk és jellegük miatt is egy szűk fogyasztói réteg ínyencségeinek számítanak.”

A Pénzcentrum szerint a felsorolt húsok általában bátran fogyaszthatók, elkészítésük nem bonyolultabb, mint a marhahús elkészítése.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
6 teraszos hely, ahova élmény kiülni a melegebb napokon
Olyan helyeket gyűjtöttünk most össze, ahol a csinos panoráma különleges gasztronómiával párosul.

Link másolása

Akárki akármint mond, a város nyáron is gyönyörű. Ilyenkor persze a négy fal sokkal kevésbé vonzó, és kertekbe, tetőkre, teraszokra vágyunk. Szerencsére abból is akad jópár. Mi most hat, különösen izgalmas szereplőt gyűjtöttünk egy csokorba.

Spoon The Boat

Kezdjük a sort egy speciális esettel, egy hajóterasszal, ami igazán egyedi kilátással bír a pesti és a budai oldalra is.

A Spoon fedélzetén több terasz is található, de ha az időjárás borongósabbra fordul, vagy este hűvösebb lesz, a télikertbe is átköltözhetünk, ahonnan ugyanolyan remek panoráma tárul elénk.

A Spoon erőssége, hogy a remek lokáció mellett kiemelkedő a konyhája is. Komfortos ízekkel dolgoznak, miközben az adagokkal sem spórolnak.

A bisztró jellegű étteremben több magyaros, és jópár nemzetközi fogást is kínálnak. A könnyedebb céklás, vegán előétel mellett például ott a tökéletes kontraszt kacsamáj formájában. A főételek között pedig szépen megfér egymás mellet a tofu teriyaki, a jércemelles rizottó és klasszikus csirkepaprikás is.

Kiemelendő még, hogy az étlapon szereplő, szinte már túl szépnek tűnő édességeik a valóságban csak még csinosabbak. Ráadásul az ízekkel is mesterien bánik a cukrász.

De ha csak egy italra térnétek be, akkor sem fogtok csalódni. Alkoholos és alkoholmentes opciókból sincs hiány. (A ház hárslevelűből készült pezsgőjét nem érdemes kihagyni!)

Elérhetőség:

Spoon The Boat - 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

Yellow Bistro & Bar

Budapestet hajlamosak vagyunk a belvárossal azonosítani, pedig annyi izgalmas kerülete és szeglete vár felfedezésre.

A Yellow Bistro & Bar a Danubius Hotel Helia aljában található, pár lépésre a Dunától, megdöbbentően zöld, vidéki városokat idéző környezetben.

Mivel az itt megszálló és a külsős vendégekre egyaránt fel vannak készülve, egy hatalmas teraszon foglalhatunk helyet, ami több részre oszlik. Van napozásra és árnyékban hűsölésre alkalmas ülőhely is bőven.

A név kötelez alapon a teraszon már egy sárga food truck (vagy inkább drink truck) kocsiból is kérhetjük a frissítőnket, de nem csak italban erősek.

Az étlapon találhatóak szezonális finomságok, magyaros fogások és street food ételek is. Az adagok pedig rettentő kiadósak. Az egyszemélyes halas tál még egy nagyétkű férfinak is derekas feladat lehet.

És hogy tovább fokozzuk a stílusos apróságok sorát, a bisztrónak saját süteménye is van: a Yellow torta.

Ez a fehér csokoládé krémes mangó-maracuja töltelékes édesség nem csak hogy isteni, de glutén- és hozzáadott cukor mentes is.

Elérhetőség:

Yellow Bistro & Bar - 1133, Kárpát utca 62-64.

Centrál Grand Cafe & Bar

A Centrál Budapest egyik legendás kávéháza. Megkerülhetetlen, ha a város történelméről, vagy az irodalmunk nagyjairól esik szó. Közben pedig nagyon mai, és a turisták számára éppúgy vonzó, mint a városlakóknak.

Nemrég frissítették a kínálatukat, megerősítették a koktélos vonalat, valamint új, extramutatós desszertek is felkerültek az étlapra.

Kiemelkedő a reggelis vagy brunch menüjük. Ráadásul egész nap elérhető!

Délután reggelizni? Ha még nem próbáltad, van mit pótolnod! Ha pedig olvasnál erről bővebben, ITT a legutóbbi látogatásunk lenyomata.

Fantasztikus kávéjuk és remek matchájuk is van. A meleg italok mellé pedig híres emberek frappáns idézeteit is megkapjuk kísérő gyanánt.

A Centrál belső tere is csodaszép, de ilyenkor azért a terasz a csábítóbb opció, ami tele van növényekkel, és a lokációból adódóan a Ferenciek terén áthaladó, nyüzsgő városi forgatagot kémlelhetjük innen.

Elérhetőség:

Centrál Grand Cafe & Bar - 1053, Károlyi Mihály u. 9.

TETŐ

A TETŐ egy régi koncepció új helyen. Tavaly még a Westend bevásárlóközpont tetején találhattuk meg őket, de idén átköltöztek a Mammut II tetejére.

Számomra egészen megdöbbentő, hogy mennyire más világba csöppenünk, amikor elhagyjuk a pláza belső terét. Nagyon laza, nagyon kellemes, kicsit indusztriális, kicsit strandos hangulat vár itt.

Mivel a TETŐ név mögött a Mad Scientist kisüzemi sörfőzde csapata áll, nem meglepő, hogy egyszerre 15 csapról folynak a különlegesebbnél különlegesebb sörök.

Ezt a kínálatot nagyjából ötvenféle dobozos tétellel is kiegészítik.

Persze ha nem vagy sörös sem maradsz szomjas, mert koktélok és natúr borok is találhatóak a pultban. És ha megéheznél... hát azok alapján amit én kóstoltam itt, jobb is ha megéhezel!

A street foodos ételek sokszor nem túl kreatívak, de a Kolorádó fesztiválról és Turbinából ismert Tikos Dávid és csapata nagyon friss és üde vonalat hoz a TETŐre. Van kolbász, sült krumpli és csirkemell is, rengeteg zöldséggel kiegészítve. És a gombával körített hummus legalább olyan vonzó opció, mint a húsos tál.

Elérhetőség:

TETŐ - 1121, Lövőház utca 2 - 4.

Port de Budapest

A Port de Budapest közvetlenül a Nemzetközi Hajóállomás szomszédságában található a Belgrád rakparton.

Az egész hely a csodás panorámára épít. Még a zárt rész is teli üvegablakokból áll, így tökéletes kilátás van a Dunára, a Szabadság-szoborra és a hidakra.

És ha már a hidaknál tartunk:

a Szabadság híd és az Erzsébet híd nem csak a pompás kilátás része, hanem ital formájában is megjelenik itt, Lisa és Liberty néven.

Az ételek között több olyan is akad, ami koktélozás mellé lesz tökéletes kísérő. De pompás rák és tartalmasabb burger vagy tészta is választható.

Sokszor van délután élő DJ szett is, ami mellett remekül lehet beszélgetni, és élvezni a vízparti napsütést.

Elérhetőség:

Port de Budapest - 1056Nemzetközi Hajóállomás, Belgrád rkp. 23.

Giulia

A Giulia a leghangulatosabb belsőudvari kert most a Széll Kálmán tér környékén.

Jelenleg csak a kert üzemel, de Giulia egy főként tésztákra specializálódó modern trattoria is lesz ősztől. Eredetileg a belső tér kialakításával kezdték el a munkálatokat, de a jó idő közeledtével jobbnak látták, ha először a kertet nyitják meg, és ez már most egy remek döntésnek bizonyult.

A Giulia egy modern, olasz étterem, amihez az alapanyagok többségét Olaszországból importálják.

Még a hivatalos nyitóbuli előtt jártunk náluk, ITT olvashattok bővebben az ételekről.

Nekünk nagyon tetszettek az autentikus előételek, és az izgalmas koktélok miatt egyszer egy esti idősávban is rápróbálunk majd.

Elérhetőség:

Giulia - 1024, Retek utca 12.

Fotó és szöveg: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET: