GASZTRO

A mexikói konyha új dimenziója Budapesten: TODO Mexican Kitchen

A mexikói konyha, amit eddig ismertél, talán nem is igazi mexikói.
Vass Adrienn - szmo.hu
2024. október 30.



Imádom a mexikói konyhát! Azt a fajtát, amit talán te is: a chilis babot, a burritót, a quesadillát, a nachost meg a tacot.

De ezek az ételek, és ahogy hazánkban készítik őket, kevés esetben tekinthetőek autentikusnak, és mexikói helyett inkább a tex-mex kategóriába sorolhatóak.

A tex-mex egy sajátos irányzat, az amerikai és mexikói konyha fúziója. Eredetét azoknak a spanyol ajkú tejanóknak köszönheti, akik a mexikói street food elemeit adaptálták és keverték az amerikai ízlésvilággal.

Míg a klasszikus mexikói konyha friss, letisztult ízekre, régiós alapanyagokra épül, addig a tex-mex inkább az amerikai fogyasztói kultúrához igazodott, nehezebb, gazdagabb összetevőkkel.

Például több sajtot, darált húst, köményt használnak, valamint sokkal több feltétet is pakolnak egy tacoba, mint az autentikus mexikói konyhában.

Félre ne értsetek, nincs is semmi gond a tex-mex menüvel, de ha valami olyat enne az ember, ami közelebb áll egy Mexikóváros-beli étterem kínálatához, akkor jó ideig keresgélhet Budapesten... Na ezt a tátongó űrt igyekszik most betölteni a TODO Mexican Kitchen.

A TODO alapítói Lu Boen és Keve Márton, akik a 101Bistro, a 101Tigris és a 101neo tulajdonosai is.

Céljuk, hogy valódi mexikói ízeket kínáljanak, amelyek különböznek a budapesti mexikói éttermek felhozatalától.

Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Erdőháti Áron

Hangulat és belső design

A TODO a Szervita Square Building irodaház földszintjén található. A belmagasság óriási, így egy galériás részt is kialakítottak az éttermen belül. Itt egy picit szeparáltabban lehet elvonulni, és a mosdók is ezen a fenti részen kaptak helyet.

Az egész irodaház óriási üvegablakokkal rendelkezik, amin keresztül szépen áramlik is be a fény, így remélhetőleg a most kihelyezett zöld növények is szépen burjánzanak majd tovább, hiszen a színeken kívül talán ezek tudják a leginkább barátságossá tenni a hatalmas teret.

Az étterem központi eleme az óriási látványkonyha és bárpult együttes, ahol az üres időben könnyedén időzik el az ember tekintete.

Az arculat és a belső design Hitka Viki és Hitka András munkája.

A harsány színek, az izgalmas formák, és a plafonról lógó színes szalagok úgy is hozzák a mexikói feelinget, hogy szerencsére nem az agyonhasznált, koponyás - mariachi figurás irányba indultak el.

 

Fotó: Erdőháti Áron
Fotó: Erdőháti Áron

Végigkóstoltam az étlap legizgalmasabb fogásait

Gyarló vagyok. Hiába kóstolok évek óta, és kapok lehetőséget rengeteg izgalmas újdonság felfedezésére, amikor igazán éhes vagyok, én is a jól megszokott komfort kajáimhoz rohanok.

Farkaséhesen érkeztem a TODO vacsoraestjére, és ha én választhattam volna a menüről, azonnal nekiestem volna egy "egyszerű" csirkés taconak, kukoricalevesnek, vagy egy cső kukoricának. Mert természetesen ilyen fogások is vannak az étlapon.

Keve Marci azonban ennél jóval extrább ételeket igyekezett megmutatni ezen az estén, amikből szépen kikristályosodott az alapkoncepció is:

A menü igazi, mexikói receptekből indul ki. Alapanyagokban és technikákban is igyekeznek a lehető legeredetibbek maradni, viszont a lokálisan elérhető hozzávalókat (például zöldségeket és fűszereket) is bátran emelik be az ételekben.

Hiszen 100%-os mexikói konyhát csak Mexikóban lehet fenntarthatóan kivitelezni. A magyarországi viszonyokat pedig nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

Mondok egy példát: Van klasszikus guacamole (1990 Ft), mert guacamolénak lennie kell. De van mellette borsó guacamole (1490 Ft) is, ami a zöldborsó mellett a szójatejtől és a repceolajtól lesz zsíros és krémes.

De az előételek közül nekem a ropogós nachossal tálalt, zalai tökmagból készült, paradicsomos - hagymás - habaneros sikil pak (1990 Ft) lett az egyik favoritom. Minél többet eszel belőle, annál jobban rácsavarodsz!

A másik kedvenc pedig a tonhal tostada (2990 Ft) volt. Ez pácolt tonhal ropogós tosztadán, házi készítésű paprika emulzióval (Fajszi paprikából! - hopp, megint egy izgalmas, lokális alapanyag), ecetes lilahagymával tálalva.

borsó guacamole - Fotó: Vass Adrienn
Sikil pak - Fotó: Vass Adrienn
Tonhal tostada - Fotó: Vass Adrienn

A vegák se maradnak éhen

Az étlap több kreatív vega és vegán fogást is tartalmaz. A fentebb említett tonhal tostadának is van egy noriba áztatott karalábékockákból készülő verziója, de a taco vonalon sem kell feltétlenül a marhánál vagy a garnélánál leragadnunk.

A zeller tempura baja (3 db - 2490 Ft) a baja garnéla taco vegán változata, ami ropogós tésztában sült, norilapba tekert zellerrel van töltve. Szigorúan az ecetes vörös káposzta, a hagyma, a paradicsom, a koriander és chipotle - emulzió mellett.

De számomra talán a vegán főétel ütött a legnagyobbat, a mexikói paprika "en Nogada" (4490 Ft). A vörös kápia paprikát lencse, guinoa- és padlizsán keverékével töltik meg, és salsa blancoval, valamint salsa macha-val tálalják. Hagymás olajjal főtt rizzsel pompás vacsora!

És ide fűznék még egy nagyon fontos gondolatot: a kukoricalisztes taco és a hatféle salsa is mind házi készítésű!

Ez a tény szerintem rengeteget ad hozzá a teljes képhez. Hiszen ehhez mérten az árak is teljesen rendben vannak.

Zeller tempura baja - Fotó: Vass Adrienn
Mexikói paprika "en Nogada" (ez csak egy fél adag!) - Fotó: Vass Adrienn
Tres Leches - Fotó: Vass Adrienn
Churros - Fotó: Vass Adrienn

A főételek közül persze vannak húsosabb fogások is (marhaszegy, tengeri sügér, csirkemell), de mi ezen a ponton ráfordultunk a desszertekre.

A tres leches (1990 Ft) a lágyabb ízek és textúrák kedvelőnek fog majd igazán bejönni. Ez egy teljes éjszakán át háromféle tej keverékébe áztatott piskóta, amit tejszínhabbal és fahéjjal tálalnak.

Nekem azonban a jó öreg churros (1990 Ft) rabolta el a szívem. Ez szintén jól működik vegánoknak is, ha a kókuszos csokoládészósszal mártogatják.

A legbevállalósabbaknak viszont itt is van egy kis csavar, hiszen mártogathatják cajetába, azaz kecsketejes karamellbe is a cukros rudakat.

A búzalisztes torillához és gigantikus burritóhoz szokott magyaroknak ezen a helyen lesz bőven újdonság, de a minőségi alapanyagok és a karakteres ízek szerintem könnyen elvarázsolnak bárkit, csak némi nyitottság kell hozzá!

Menjetek és fedezzétek fel a TODO-t már akár a nyitóhétvégén!

Cím: 1052, Szervita tér 8.

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Innen rendelj italt karácsonyra: prémium ajánlatok, amik emelik az ünnep fényét
Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy valami igazán különlegessel lepd meg magadat és szeretteidet.


Az ünnepi készülődés nem csak a tökéletes ajándékokról szól, hanem az asztalra kerülő italokról is, amelyekkel még emlékezetesebbé tehetjük a meghitt pillanatokat. Legyen szó elegáns pezsgőkről, kreatív kraft sörökről, vagy egyedi ajándékcsomagokról, az alábbi válogatásban olyan helyeket mutatunk be, ahol az ünnepi hangulat és a prémium minőség találkozik.

Készülj a DrinkAir, a Horizont Brewing, a Pezsgowebshop.hu, a Mr. Alkohol, a Bortársaság és a Laposa Birtok kínálatával, és találd meg a tökéletes italt az ünnepi pillanatokhoz!

DrinkAir

A DrinkAir egy fiatal, dinamikus cég, amelyet három éve alapított két gyermekkori barát, Attila és Emil. A belváros szívében található üzletük igazi kincsesbánya azoknak, akik minőségi italokra és különleges gasztronómiai termékekre vágynak. A DrinkAir küldetése, hogy a minőség mellett mindig újat nyújtson vásárlóinak, legyen szó különleges borokról, kisüzemi sörökről vagy kézműves csokoládékról.

Kisüzemi sörből több mint 100 féle található meg a hűtőikben, és hetente 5-10 újdonság is érkezik hozzájuk.

Többek között olyan ismert főzdék termékei találhatóak meg náluk, mint a Brew Your Mind, a Monyo, a Szent András sörfőzde vagy a Mad Scientist. Emellett a natúr borok, a különleges magyar és francia tételek, valamint a pezsgők palettája is igazán széles. Ha a pezsgőket nézzük, a Hungáriától a Dom Pérignon-ig lefedik a skálát.

A karácsonyra és szilveszterre a cég bővített bor- és pezsgőkínálattal készül. Az ünnepi szezon egyik kiemelt ajánlata az elegáns ajándékcsomagok, amelyek minőségi csokoládékat (pl. Demeter), Gabko chili termékeket és Mayer szörpöket is tartalmaznak. Ezek elegáns papírdobozban kaphatók, készen az ajándékozásra, hogy időt spóroljanak a vásárlóknak.

A DrinkAir üzlete hétfőtől szombatig, késő estig nyitva tart. Online pedig 0-24 órában elérhetők, így mindenki könnyedén beszerezheti kedvenceit vagy egyedi meglepetéseit.

drinkair.hu

Horizont Brewing

A Horizont Brewing egy budapesti kraft sörfőzde, amely 2016-os alapítása óta úttörőként tevékenykedik a hazai sörpiacon. Különlegességük a szokatlan hozzávalók és eljárások alkalmazása, valamint a prémium alapanyagok használata. A főzde egyik büszkesége a Night Shift széria, amely kizárólag hordóérlelt söröket foglal magában, és a Horizont sörfőzőinek szerelemprojektje. Bátran kimondhatjuk, hogy ezek a tételek a kraft sörfőzés csúcsát képviselik.

2024-ben a Horizont Brewing új Night Shift tételekkel készül az ünnepi időszakra. A két megszokott tétel mellett készült négy extra ínyencség is, melyek a sörfőzők kedvenc édességein alapulnak.

Az idei Night Shift pár igazán karácsonyhoz passzoló tétele:

Imperial Pastry Stout with Hazelnut & Caramel: A csokoládés alapjegyeket a mogyoró és karamell egészíti ki. Igazi édességélmény!

Russian Imperial Stout with Orange & Chocolate: Sherry és rum hordókban érlelődött, narancsos-csokoládés ízekkel turbózott különlegesség.

Milk Porter with Sour Cherry & Poppy Seed: A meggy és mák kombinációja a laktóztól egy igazán sütis ízzé áll össze.

Az új tételek elegáns díszcsomagolásban érkeznek, így önmagukban is ideális ajándéknak számítanak. A főzde november 30-án exkluzív kóstolót is rendez, ahol a teljes 2024-es Night Shift sorozatot és korábbi évjáratokat is bemutatnak.

horizontsorok.hu

Pezsgowebshop.hu

A meghitt pillanatok még varázslatosabbá válhatnak, ha egy pohár pezsgővel ünnepeljük meg őket. A Pezsgőwebshopban böngészve megtalálhatjuk a számunkra legkedvesebb buborékos italt, legyen szó alkoholos vagy alkoholmentes verzióról.

Trendi újdonság a Pezsgőwebshopon, egyenesen Velencéből a Mionetto Aperitivo.  A Mionetto Treviso Brut, és az Aperitivo segítségével elkészíthetjük a saját Mionetto Spritz-ünket. A két italon kívül csupán egy kis szódára és jégre lesz szükségünk, naranccsal kínáljuk az elkészült frissítőt.

Ugyanez a Spritz  elkészíthető alkoholmentes változatban is, hiszen a Mionetto 0.0 buborékos frissítő mellett, a Mionetto Aperitivo is elérhető alkoholmentes változatban.

A Pezsgőwebshop december 4-től különleges akciós csomagokkal várja a látogatókat. 

Minden csomag ünnepi, 27 %- os kedvezménnyel és ingyenes szállítással érhető el. Ehhez a vásárlás során meg kell adni az XMAS24 kódot. Az akció december 16-ig tart.

pezsgowebshop.hu

Mr Alkohol

A Mr. Alkohol egyedi és prémium italok széles választékát kínálja, ahol minden alkalomhoz könnyen megtalálhatjuk a tökéletes kísérőt. Küldetésük a vevőközpontúság, amelyet a törzsvásárlói pontrendszerrel és a személyes kiszolgálással is erősítenek. Büszkék arra, hogy a hazai és nemzetközi piac legizgalmasabb márkáit hozzák el vásárlóik számára, miközben folyamatosan bővítik saját márkás termékeik kínálatát. A Barceló rumok, Parson gin és Odonell moonshine kiemelt helyet foglalnak el kínálatukban, és azoknak is tökéletes választások, akik valami igazán különlegeset keresnek.

Az ünnepi időszakban még több figyelmet kapnak a szezonális különlegességek: tökéletes karácsonyi ajándék lehet egy díszdobozos whisky, krémlikőr, vagy akár egy palack prémium pezsgő.

Az adventi kalendáriumuk igazi újdonság náluk, amely december 1-jétől lesz elérhető. Minden nap egy kis meglepetés, egy ajándék ital vagy egy különleges kedvezmény várja a vásárlókat.

Fontos, hogy a karácsonyi rendeléseket december 19. délig érdemes leadni, hogy az ajándékok időben megérkezzenek. Természetesen a budapesti üzletükben továbbra is szeretettel várnak mindenkit, ahol a személyes tanácsadás és a minőségi termékek segítenek az ünnepi készülődésben.

A Mr. Alkohol filozófiája változatlan: a minőség és az egyediség előtérbe helyezésével, valamint folyamatos újításokkal minden vásárlót a legmagasabb szinten szolgálnak ki, legyen szó webshopos rendelésekről vagy személyes találkozásokról.

mralkohol.hu

Bortársaság

A Bortársaság Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb borkereskedése, amely 25 üzlettel és átfogó online kínálattal rendelkezik.

Fő erősségük a minőségi borok és pezsgők széles választéka, amelyben a magyar és nemzetközi pincészetek különlegességei egyaránt helyet kapnak.

Legújabb kínálatukban külön említést érdemel a Heimann Barbarossa, amely egy karakteres, de lendületes vörösbor, valamint a Tokaji Oremus Mandolás Furmint, amely a fehérborok között igazi legendának számít.

Pezsgő választékuk is frissült: a Kreinbacher Classic Brut Magnum, a Sauska Blanc de Blanc a klasszikusok közül mindenképpen jó választás, de aki új pincészetre szomjazik, annak Szíjjártó Előd tradicionális pezsgőjét is ajánljuk.

A Bortársaság különleges ünnepi csomagokkal és ajánlatokkal készül a karácsonyra. A limitált kiadású dobozok már most nagy figyelmet kapnak, és akár céges ajándékként is rendelhetők, egyedi logóval és felirattal ellátva. A csomagokat az ország bármely pontjára eljuttatják két napon belül. Az ajándékozás megkönnyítésére Bortársaság ajándékkártyák is elérhetők, amelyek online és fizikai formában is beválthatók, akár a webshopban, akár az üzletekben.

A céges partnerek számára idén egy új program is indul: azok a vállalatok, amelyek az ünnepi szezonban a Bortársaságot választják, 2025-ben ingyenes partnerséget kapnak, amely egyedi kedvezményeket, kitelepüléseket és exkluzív Borsuli eseményeket is tartalmaz.

bortarsasag.hu

Laposa

A Laposa Birtok mára a Badacsonyi borvidék egyik legismertebb és legkedveltebb borászatává vált, amely a bazalthegyek természeti értékeit és borászati hagyományait ötvözi a modern technológiákkal. A családi vállalkozás 30 éves történetével és minőségi boraival büszkén képviseli a vidéki élet szépségeit, egyben támogatva a helyi közösséget fenntartható gazdasági modellekkel és programokkal.

A birtok alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal, például Olaszrizlinggel, Rajnai rizlinggel, Szürkebaráttal, Kéknyelűvel és Furminttal dolgozik, évente mintegy 600 000 palack bort készítve.

A Laposa Birtok különlegessége, hogy borai a vulkanikus tanúhegyek ásványosságát és a borvidék karakterét hordozzák, eleganciával párosítva.

A könnyed, gyümölcsös boroktól a hosszan érlelt, dűlőválogatott tételekig minden kategóriában kiemelkedő minőséget nyújtanak.

Az ünnepi időszakra a Laposa Birtok egyedi borcsomagokkal készül, amelyek kedvezményes áron érhetők el a birtokon vagy az online webshopban, akár ingyenes házhozszállítással. A csomagokban helyet kapnak a klasszikus kedvencek, mint az Olaszrizling és a Kéknyelű, valamint az alkalomhoz illő limitált tételek. Az ünnepi ajánlatok a borvidék ízeit és értékeit hozzák közelebb a borkedvelők otthonába.

laposa.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Randevú Budapesten: 6 romantikus hely, egy különleges estéhez
Egy jó randevú többről szól, mint egy szép helyszín. A hangulat, az ízek és az élmények tökéletes összhangja az, ami igazán emlékezetessé teheti az estét.


Ebben az összeállításban hat olyan helyet mutatunk be, amelyek mind különleges hangulatukkal és gasztronómiai kínálatukkal emelkednek ki a város rendkívül gazdag választékából.

Legyen szó egy izgalmas mediterrán vacsoráról a Balaganban, spanyol tapasokról a Vicky Barcelonában, egy elegáns hajós élményről a Spoon The Boat fedélzetén, vagy a történelmi miliőt idéző Városliget Caféról. A királyi múltat felidéző Főőrség Étterem és Kávéház, illetve a francia sikket megtestesítő Pavillon de Paris is garantáltan különleges élményt nyújt.

Tarts velünk, és fedezzük fel együtt Budapest romantikus gyöngyszemeit!

Balagan

Ha egy randevúhelyszínt keresel, ami egyszerre különleges és laza, a Balagan telitalálat lehet. A Mazel Tov csapatának keleti oázisa Budapest bulinegyedének szívében egyedi hangulatával és izgalmas kínálatával hódít. Már az enteriőr is beszippant: a sejtelmes, meleg fények, a fonott bútorok, a látványkonyha és az óriási bárpult a kortárs magyar művészek alkotásai kiegészülve tökéletes elegyet alkot. Közben a háttérzene éppen megfelelően szól - megteremti a sajátos atmoszférát, de simán lehet mellette beszélgetni.

A hely azért is szuper választás egy randira, mert rugalmasan alakítható az igényekhez: ha csak egy italra ülnétek be, az is működik. De ha menet közben megéheztek, jöhetnek az izgalmas közel-keleti ihletésű, small plate stílusú fogások.

Az étlap folyamatosan frissül, így mindig találhattok valami új kedvencet. A "kistányéros" koncepció miatt pedig akár megosztva kóstolhattok több mindent – mondjuk a sült karfiolt, a pirított rákot vagy a tépett bárányt pitában. Ezek után lehet, hogy a desszert helyett még egy kör koktél lesz a befutó.

És ha már koktél: itt nemcsak a klasszikusokat találjátok meg, hanem igazán kreatív signature italokat is, sőt, akár személyre szabott mixet is szívesen készítenek. A legjobb, hogy az italok és az ételek egymást kiegészítve is remekül működnek - lehet koktélhoz ételeket párosítani, de fordítva is. Ráadásul az alkoholmentes opciók is sokszínűek és izgalmasak.

A Balagan könnyed és kötöttségek nélküli hangulata miatt ideális első randira vagy olyan pároknak, akik szeretnek spontán dönteni. Beültök egy italra, aztán ha úgy alakul, egy vacsora is simán belefér. A lényeg, hogy minden adott egy felszabadult, mégis emlékezetes estéhez.

Cím: 1073, Akácfa utca 47.

balagan.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Vicky Barcelona

A Vicky Barcelona minden részletében arra hivatott, hogy felejthetetlenné tegye a közös estéket, legyen szó egy romantikus randiról, egy különleges évfordulóról, vagy egy első találkozásról. A hely már 2015 óta a budapesti belváros egyik ikonikus pontja, és aki egyszer belép ide, azt azonnal magával ragadja a mediterrán életérzés:

a halvány fények, a bordó és fekete színek eleganciája, a háttérben szóló spanyol zene, és az a szenvedélyes hangulat, ami minden részletben ott rejlik.

Az étlap a spanyol konyha legjobb fogásait ötvözi modern csavarral, így garantáltan találtok olyan ételeket, amik megmozgatják az érzékeiteket. Az osztozásra tervezett tapasok nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem a beszélgetést is megfűszerezik. Az étlapon olyan klasszikusok is helyet kaptak, mint a patatas vagy a croquetas, amelyek izgalmas újragondolásban kerülnek az asztalra, miközben a ház sangríája vagy egy egzotikus koktél tökéletes kísérője lehet az estének.

A hely azonban nemcsak a konyháról szól: a Vicky Barcelonában csütörtökönként élő zene van, és csütörtöktől szombatig latin party, így az este akár egy kis tánccal is megkoronázható. És ki tudja, talán még a táncparketten is egy új oldalát fedezhetitek fel egymásnak.

Azok számára, akik egy igazán emlékezetes randevút szeretnének, a Vicky Barcelona egy olyan hely, ahol a szenvedély, az ízek és a ritmus egyszerre ragad magával.

Cím: 1072, Dob utca 16.

Spoon The Boat

Az étteremhajó fedélzetén vacsorázva olyan látvány tárul elénk, amely szavak nélkül mesél a város szépségéről: a Duna tükrén táncoló fények, a Budai Vár és a Lánchíd esti ragyogása egyszerre lenyűgöző és meghitt.

Az élményt Fekete Tibor séf ínycsiklandó fogásai koronázzák meg, amelyek a magyar és nemzetközi konyha különlegességeit ötvözik. Egy pohár bor mellé tökéletes választás lehet egy kacsamáj mousse vagy egy lazacos pappardelle.

A Spoon édes kínálata pedig méltó lezárása lehet egy különleges vacsorának. A desszertek között igazi sztár a Rákóczi túrógombóc, amely a rákóczi túrós és a túrógombóc kreatív találkozása.

A kávérajongók kedvence a Spoon Caffé, amely liofilizált málnával és tonkababos ízjegyeivel egyszerre mutat frissességet és komplexitást. Ez a kávé ihlette a Spoonmisut is, a gyümölcsösebb, játékosabb tiramisu-variációt. Külön is remekek, de együtt kóstolva igazi élményt adnak. (A desszertekről bővebben ITT is írtunk.)

A hajó atmoszférája elegánsan romantikus, de mégis fesztelen, így mindenki számára kényelmes választás. Akár egy első randevúról vagy egy különleges évfordulóról van szó.

A Spoon jelmondata: Ess szerelembe Budapesttel! De aki itt vacsorázik, könnyen szerelembe eshet a hely hangulatával, az ízekkel és persze a desszertekkel is. Ennyi szerelem pedig biztosan hatással lesz rátok is.

Cím: 1052, Vigadó Tér 3. kikötő

spoonboat.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Városliget Café & Restaurant

A Városliget környéke tökéletes választás minden korosztály számára. Nyáron már írtunk arról (ITT), hogy a családosok hogyan tölthetnek el itt egy kellemes napot, de a környék egyik legkedveltebb étterme, a Városliget Café & Restaurant az egyik legromantikusabb hely is a városban.

A kávézó és étterem a Városliget egyik legszebb részén, a Műjégpálya és Csónakázótó felett található, így az évszaktól függően varázslatos kilátást nyújt: nyáron a vízen ringatózó csónakokat,

télen pedig a korcsolyázók vidám forgatagát csodálhatjuk, mindezt a Vajdahunyad vára romantikus hátterével.

Az étterem belső tere is rendkívül hívogató. A kisebb terem a csónakázás hangulatát idézi, meleg színekkel és egyedi dekorációval, míg a nagyterem a téli sportok világát varázsolja az asztalok mellé. A hangulatvilágítás és a kreatív belsőépítészeti megoldások otthonos, meghitt légkört teremtenek, ami tökéletes egy kettesben eltöltött estéhez.

Az étlap a századfordulós polgári konyha kifinomultságát és a magyar hagyományokat tükrözi, így az ételek nemcsak finomak, de nosztalgikusak is lehetnek. Egy pohár bor mellett megosztani egy Tafelspitzet vagy egy különleges magyaros húsválogatást (szánkón tálalva!) nemcsak kulináris élvezet, hanem közös élmény is.

A Városliget Café tehát nemcsak az ételeivel, hanem a hely szellemével, történetével és hangulatával is hozzájárul ahhoz, hogy a romantikus találkozó valóban emlékezetes legyen.

Cím: 1146, Olof Palme sétány 5.

varosligetcafe.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Főőrség Étterem és Kávéház

Budai Vár történelmi környezete önmagában is páratlan hangulatot teremt: a macskaköves utcák, a lenyűgöző panoráma és az épületek magasztos eleganciája mind hozzájárulnak a varázshoz.

De télen, amikor igazán csendes és nyugodt ez a környék, kifejezetten érdemes egy kellemes randevút ide szervezni.

Egy hosszabb séta, vagy egy röpke budavári siklózás után, a Főőrség Étterem és Kávéházba betérve, egy forró ital vagy egy pohár bor mellett gyorsan felmelegedhetünk.

Az Főőrség épülete kívülről-belül pompás, a falakat díszítő történelmi képek pedig különleges atmoszférát kölcsönöznek. És bár roppant elegáns, mégsem túl formális hely.

Az étlap magyar konyhára épülő fogásai ízletesek, mondhatni háziasak, és sok esetben tálalásuk is igazán látványos. A kardra húzott csülököt például biztos, hogy egyhamar nem felejtitek el. A direkt kétszemélyesre tervezett császármorzsa pedig igazán összehozza az asztalnál ülőket az étkezés végére.

A forró italok között is akad igazi különlegesség: a zserbóízű kávé tökéletes zárása lehet egy kellemes vacsorának.

Ha pedig van kedvetek hozzá, az első emeleti ingyenes tárlat a Magyar Királyi Testőrség történetéről remek beszédtéma lehet, és bónusz közös élmény.

A Főőrség nemrég bekerült a kedvenc magyar éttermeink közé (ITT), úgyhogy biztosak vagyunk benne, hogy nem csak a hangulattal lesztek megelégedve. 

Cím: 1014, Szent György u.

foorseg.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Pavillon de Paris

A Pavillon de Paris minden szempontból tökéletes helyszín, ha különleges és emlékezetes randit terveztek.

Az étterem gyakorlatilag egy üveg pavilon, ami kedves, intim hangulatú, és ahonnan remek kilátás nyílik a kertre, ami minden évszakban extra romantikus hangulatot áraszt.

Ez télen különösen varázslatos, amikor a dér vagy a hó fehérbe öltözteti a tájat.

Egy ilyen miliőben igazán könnyű egymásra hangolódni, de ha szerettek új ízeket felfedezni, akkor még izgalmasabbá válhat az este. Itt ugyanis olyan kulináris különlegességeket is megkóstolhattok, mint a csiga vagy a békacomb. Az ilyen élmények pedig nemcsak gasztronómiai szempontból maradandók, hanem remek beszédtémát is nyújtanak, amit később is emlegethettek.

A menüben persze klasszikus francia ételek is helyet kapnak, így mindenki találhat az ízlésének megfelelőt.

Az estét egy finom koktéllal vagy borral is megkoronázhatjátok. Egy jól elkészített Porn Star Martini vagy egy gondosan kiválasztott francia bor tökéletes lehet erre a célra.

Cím: 1011, Fő utca 20.

pavillondeparis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Pavillon de Paris

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
Dubai csoki házilag: így lehet otthon könnyen és gyorsan elkészíteni az új őrületet
A töltelék helyes elkészítése a kulcsa a tökéletes házi dubai csokoládénak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. november 30.



Nincs most nagyobb hájp a közösségi médiában annál, ami a dubai csokit övezi. Túl azon, hogy már dubai csokis bejgli és szaloncukor is kapható – természetesen aranyáron –, nem lehet úgy belépni a TikTokra, hogy egy-két videón belül ne kerüljön elénk valami a zöld töltelékes csokiról.

Nem csoda, ha a receptoldalakon is megjelentek a tippek arra, hogyan lehet otthon elkészíteni az egyébként méregdrága édességet. A Nosalty-ra néhány napja került fel az alábbi recept:

Hozzávalók:

  • 180 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé, ha édesebbre vágysz)
  • 30 g fehér csokoládé (a díszítéshez)
  • 20 g pisztácia (szintén a díszítéshez)
  • 140 g pisztáciakrém
  • 2 evőkanál tahini (ízlés szerint)
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál vaj (vagy margarin)
  • 40 g üvegtészta

Elkészítés:

Az alap elkészítése

Olvaszd fel az étcsokoládét kevés vajjal vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőben. Egy hosszúkás formát bélelj ki sütőpapírral vagy folpackkal, és öntsd bele a csokoládét, hogy egyenletes réteget képezzen. Egy kanállal húzd fel a csokoládét a forma szélére, hogy peremet alakíts ki a töltelék számára. Tedd a hűtőbe, és várd meg, míg megdermed.

A töltelék elkészítése

Az üvegtésztát vágd apró darabokra – ha szükséges, használj ollót. Egy serpenyőben kevés vajon pirítsd meg a tésztát, ami körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ha elkészült, hagyd hűlni, majd keverd össze a pisztáciakrémmel, tahinivel és egy csipet sóval.

Rétegezés

Vedd ki a hűtőből a csokoládéalapot, és kanalazd rá az elkészült tölteléket. Simítsd el a tetejét egyenletesen, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen.

Befejezés

Ha a töltelék megszilárdult, öntsd rá a maradék étcsokoládét. Ismét tedd hűtőbe, és amikor a teteje már nem folyós, díszítsd olvasztott fehér csokoládéval és apróra vágott pisztáciával.

Hűtés és tálalás

Hűtsd a desszertet, amíg teljesen megszilárdul. Ha kész, szeletelve tálald, és élvezd az ízek harmóniáját.

Ha valaki olvasás után végig is nézné az elkészítést, annak ezt az angol nyelvű videót tudjuk ajánlani:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

GASZTRO
A Rovatból
Összefut a nyál a szánkban: ezek lettek az év szaloncukrai – gyümölcsös, alkoholos és robbanócukorkás is van közte
Egészen izgalmas ízkombinációval is találkozhatunk a nyertesek között. A zsűrizésben a kispesti nagycsaládosok is segítettek, de külön értékelték kedvenceiket a legfiatalabbak is.
Malinovszki András - szmo.hu
2024. november 28.



Idén már ötödik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra versenyt, amin az összes hazai szaloncukrokat gyártó cukrászda és gyártó szaloncukrai ringbe szállhattak.

Az Év Szaloncukra díj mellett idén is számos új kategóriában is versenyezhettek a gyártók. Az új kategóriák összeállításában a Magyar Édességgyártók Szövetsége is segítséget nyújtott. Az elmúlt években népszerűvé vált „ízek versenye” sikerén felbuzdulva idén ismét új ízeknek lett egyéni versenykategóriája.

A kóstolókat most is a Facebookon választották ki, és a zsűrizésben a civil zsűrin túl a meghívott sztárok mellett a Szeretem a csokit TikTok-csatorna videós párosa és a Nagycsaládosok Kispesti Egyesületének tagjai és vezetői is segítségére voltak a csapatnak.

Idén ismét a szakmai kategóriában is nevezhettek a gyártók. Ebben a kategóriában azonban gyártónként csak három szaloncukorral indulhattak. A zsűri szakmai szempontokat és a szaloncukor formai elvárásait is figyelembe vette a döntéskor. A szakmai zsűriben Barta Enikő cukrász, Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia szakmai vezetője, Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Abrudán Zsolt, a New York Kávéház chefje, Mihály Lajos szakácsmester és cukrász, valamint Veszely Attila Nemzetközi Csokoládé bíráló csokoládémester és mestercukrász döntött a szaloncukrokról.

A szakmai kóstoló az Ibis Styles Budapest Center Hotelben zajlott a hotel támogatásának jóvoltából.

A mester zsűri mellett idén újra a gyerekek is külön fókuszba kerültek a Gyerekek kedvence kategóriával, amiben csak gyerekek kóstolták a gyártók által külön nekik szánt szaloncukrokat.

Kovács Ádám és Kovács Gergely a verseny szervezői elmondták, hogy a verseny idén tovább növekedett és pár érdekes számot is megosztottak a versenyről:

  • Az Év Szaloncukra verseny győzteseit 157 szaloncukor közül választották ki.
  • A verseny 8 kategóriájának a zsűrizésben több, mint 300 kóstoló segített.
  • A kóstolásokra több, mint 7000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy megtalálják a 16 győztest.
Az Év Szaloncukra 2024 címet a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukra nyerte el, a második helyezett a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, míg a harmadik helyen a Sulyán Cukrászda szaloncukra végzett.

A szakmai kategória győztese a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, második helyen végzett a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vörösboros málna szaloncukra, a harmadik pedig a Szent Korona Cukrászda Pilvax Petőfi 200 sós karamellás kávés szaloncukra lett.

Az „ízek versenyében” idén a legkedveltebb szaloncukor fajta, a zselés szaloncukor kiemelt kategória volt, de idén új ízkategóriaként jelent meg a sós karamella, az alkoholos italok ihlette szaloncukrok és a desszert ihlette szaloncukrok kategória is.

A legjobb zselés szaloncukor a Szamos feketeribizli zselés szaloncukra lett, a második szintén a Szamostól egy málnazselés szaloncukor lett és harmadik helyen végzett a Szerencsi Retro gyümölcsízű szaloncukra. A legjobb sós karamellás szaloncukor a kiskunlacházi Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra, az alkoholos italok ihlette kategóriában a gyulai Kézműves Cukrászda Bailey’s kávés szaloncukra lett, a legjobb desszertek ihlette szaloncukor kategóriában pedig a szilvásgombóc ihlette szilvás fahéjas szaloncukor lett a szombathelyi Chocofive-tól.

A gyerekek kedvence kategóriában az első helyezést ért el a Chocofive robbanócukros szaloncukra, a második a Sulyán Cukrászda popcornos robbanócukros szaloncukra lett, a harmadik pedig a pápai Ricsi Cukrászda Kinder szaloncukra. Az Év Új íze az orosházi Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukra lett, amit az idén először megjelenő új termékek közül választottak ki.

Galéria a díjnyertesekről:

A díjazottak

Az Év Szaloncukra győztesei:

1. Stühmer - körtezselés-muskotályos szaloncukor

2. Gyulai Kézműves Cukrászda - Bailey’s-kávé szaloncukor

3. Sulyán Cukrászda mogyorókrémes chips-es nugát szaloncukor

Az Év Szaloncukra szakmai kategória győztes szaloncukrai:

1. Gyulai Kézműves Cukrászda - Bailey’s-kávé szaloncukor

2. Szent Korona Cukrászda - Frittmann vörösboros málnás szaloncukor

3. Szent Korona Cukrászda - Pilvax - Petőfi 200 sós karamellás kávés szaloncukor

A legjobb zselés szaloncukrok:

1. Szamos - feketeribizli gyümölcszselé szaloncukor étcsokoládéval mártva

2. Szamos - málna gyümölcszselé szaloncukor étcsokoládéval mártva

3. Szerencsi Bonbon - RETRO étcsokoládéval mártott gyümölcsízű zselés szaloncukor

A gyerekek kedvenc szaloncukrai:

1. Chocofive Kft. - robbanócukros szaloncukor

2. Sulyán Cukrászda - robbanócukros popcornos fehér csokoládé trüffel szaloncukor

3. Ricsi Cukrászda - Kinder szaloncukor

A legjobb sós karamellás szaloncukor: Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukor

A legjobb alkoholos italok ihlette szaloncukor: Gyulai Kézműves Cukrászda - Bailey’s-kávé szaloncukor

A legjobb desszert ihlette szaloncukor: Chocofive Kft szilvásgombóc - szilvás fahéjas szaloncukor

Az Év Új Íze: Hóvirág Fagylaltbár barackos-mogyorós szaloncukor.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk