A mexikói konyha új dimenziója Budapesten: TODO Mexican Kitchen
Imádom a mexikói konyhát! Azt a fajtát, amit talán te is: a chilis babot, a burritót, a quesadillát, a nachost meg a tacot.
De ezek az ételek, és ahogy hazánkban készítik őket, kevés esetben tekinthetőek autentikusnak, és mexikói helyett inkább a tex-mex kategóriába sorolhatóak.
A tex-mex egy sajátos irányzat, az amerikai és mexikói konyha fúziója. Eredetét azoknak a spanyol ajkú tejanóknak köszönheti, akik a mexikói street food elemeit adaptálták és keverték az amerikai ízlésvilággal.
Míg a klasszikus mexikói konyha friss, letisztult ízekre, régiós alapanyagokra épül, addig a tex-mex inkább az amerikai fogyasztói kultúrához igazodott, nehezebb, gazdagabb összetevőkkel.
Például több sajtot, darált húst, köményt használnak, valamint sokkal több feltétet is pakolnak egy tacoba, mint az autentikus mexikói konyhában.
Félre ne értsetek, nincs is semmi gond a tex-mex menüvel, de ha valami olyat enne az ember, ami közelebb áll egy Mexikóváros-beli étterem kínálatához, akkor jó ideig keresgélhet Budapesten... Na ezt a tátongó űrt igyekszik most betölteni a TODO Mexican Kitchen.
Céljuk, hogy valódi mexikói ízeket kínáljanak, amelyek különböznek a budapesti mexikói éttermek felhozatalától.
Hangulat és belső design
A TODO a Szervita Square Building irodaház földszintjén található. A belmagasság óriási, így egy galériás részt is kialakítottak az éttermen belül. Itt egy picit szeparáltabban lehet elvonulni, és a mosdók is ezen a fenti részen kaptak helyet.
Az egész irodaház óriási üvegablakokkal rendelkezik, amin keresztül szépen áramlik is be a fény, így remélhetőleg a most kihelyezett zöld növények is szépen burjánzanak majd tovább, hiszen a színeken kívül talán ezek tudják a leginkább barátságossá tenni a hatalmas teret.
Az étterem központi eleme az óriási látványkonyha és bárpult együttes, ahol az üres időben könnyedén időzik el az ember tekintete.
Az arculat és a belső design Hitka Viki és Hitka András munkája.
Végigkóstoltam az étlap legizgalmasabb fogásait
Gyarló vagyok. Hiába kóstolok évek óta, és kapok lehetőséget rengeteg izgalmas újdonság felfedezésére, amikor igazán éhes vagyok, én is a jól megszokott komfort kajáimhoz rohanok.
Farkaséhesen érkeztem a TODO vacsoraestjére, és ha én választhattam volna a menüről, azonnal nekiestem volna egy "egyszerű" csirkés taconak, kukoricalevesnek, vagy egy cső kukoricának. Mert természetesen ilyen fogások is vannak az étlapon.
Keve Marci azonban ennél jóval extrább ételeket igyekezett megmutatni ezen az estén, amikből szépen kikristályosodott az alapkoncepció is:
Hiszen 100%-os mexikói konyhát csak Mexikóban lehet fenntarthatóan kivitelezni. A magyarországi viszonyokat pedig nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.
Mondok egy példát: Van klasszikus guacamole (1990 Ft), mert guacamolénak lennie kell. De van mellette borsó guacamole (1490 Ft) is, ami a zöldborsó mellett a szójatejtől és a repceolajtól lesz zsíros és krémes.
De az előételek közül nekem a ropogós nachossal tálalt, zalai tökmagból készült, paradicsomos - hagymás - habaneros sikil pak (1990 Ft) lett az egyik favoritom. Minél többet eszel belőle, annál jobban rácsavarodsz!
A másik kedvenc pedig a tonhal tostada (2990 Ft) volt. Ez pácolt tonhal ropogós tosztadán, házi készítésű paprika emulzióval (Fajszi paprikából! - hopp, megint egy izgalmas, lokális alapanyag), ecetes lilahagymával tálalva.
A vegák se maradnak éhen
Az étlap több kreatív vega és vegán fogást is tartalmaz. A fentebb említett tonhal tostadának is van egy noriba áztatott karalábékockákból készülő verziója, de a taco vonalon sem kell feltétlenül a marhánál vagy a garnélánál leragadnunk.
A zeller tempura baja (3 db - 2490 Ft) a baja garnéla taco vegán változata, ami ropogós tésztában sült, norilapba tekert zellerrel van töltve. Szigorúan az ecetes vörös káposzta, a hagyma, a paradicsom, a koriander és chipotle - emulzió mellett.
De számomra talán a vegán főétel ütött a legnagyobbat, a mexikói paprika "en Nogada" (4490 Ft). A vörös kápia paprikát lencse, guinoa- és padlizsán keverékével töltik meg, és salsa blancoval, valamint salsa macha-val tálalják. Hagymás olajjal főtt rizzsel pompás vacsora!
Ez a tény szerintem rengeteget ad hozzá a teljes képhez. Hiszen ehhez mérten az árak is teljesen rendben vannak.
A főételek közül persze vannak húsosabb fogások is (marhaszegy, tengeri sügér, csirkemell), de mi ezen a ponton ráfordultunk a desszertekre.
A tres leches (1990 Ft) a lágyabb ízek és textúrák kedvelőnek fog majd igazán bejönni. Ez egy teljes éjszakán át háromféle tej keverékébe áztatott piskóta, amit tejszínhabbal és fahéjjal tálalnak.
Nekem azonban a jó öreg churros (1990 Ft) rabolta el a szívem. Ez szintén jól működik vegánoknak is, ha a kókuszos csokoládészósszal mártogatják.
A búzalisztes torillához és gigantikus burritóhoz szokott magyaroknak ezen a helyen lesz bőven újdonság, de a minőségi alapanyagok és a karakteres ízek szerintem könnyen elvarázsolnak bárkit, csak némi nyitottság kell hozzá!
Menjetek és fedezzétek fel a TODO-t már akár a nyitóhétvégén!
Cím: 1052, Szervita tér 8.