A hely, ahol rántott hurka és denevér is van az étlapon
A Blaha Lujza tér környéke nem éppen a minőségi vendéglátóhelyekről híres: eddig többnyire gyorséttermek és a szintén felejthető gasztronómiai élményt nyújtó éjjel-nappali kebabosok/pizzaszeletesek dominálták. Ebbe a körbe tört be a Cakumpakk Street Bistro, akik az Akácfa utca sarkán, a Burger King szomszédságában nyitottak meg néhány hete.
Az üzemeltetők világos célt tűztek ki: éttermi színvonalon, minőségi alapanyagokból szeretnének street food jellegű konyhát, a hagyományos utcai helyekkel megegyező árszínvonalon. Ez persze nem könnyű vállalkozás, de bíznak benne, hogy hosszú távon kifizetődik majd.
A koncepció Tivadar György nevéhez fűződik, aki korábban a Michelin-csillagos Costes szakácsa és a székesfehérvári 67 Étterem konyhafőnöke volt.
Ide szakmai partnerként érkezett, kidolgozta az étlapot és felügyeli a gördülékeny napi működést.
A választék letisztult: egy-egy leves, előétel és desszert mellett kétfajta "egykezes", valamint négy főétel alkotja. Ezekhez csatlakozik nemsokára egy rendszeresen változó napi ajánlat, ami csak limitált mennyiségben készül majd, mindig az éppen aktuálisan elérhető friss hozzávalókból.
További nagy dobás, hogy hamarosan beszereznek egy barbecue gépet is, aminek szintén komoly szerepet szánnak, főleg az éjszakai nyitva tartás idején. (Erre először a Street Food Éjszakáján, május 19-én kerül sor, amikor egészen hajnal 4-ig várják majd a vendégeket.)
Fotók: Mervai Márk
Tivadar György
És akkor nézzük az ételeket! Gulyáslevessel kezdtünk, amit papírpohárban hoztak ki, de ráfizetéssel főételként is rendelhető. Megfelelően gazdag, a húst, krumplit és sárgarépát sem spórolták ki belőle.
A címben említett denevér (németül Fledermaus) persze csak a figyelemfelkeltést szolgálja: valójában egy omlós sertéshúsból készült rántott szeletet takar, amit panko morzsával és különleges fűszerezésű fokhagymás tejföllel dobnak fel. Ízvilága kicsit a mátrai borzaskára emlékeztet, alakja pedig valóban hasonlít némileg egy denevérre, ezért a névválasztás. A lepénykenyeret hozzá kifejezetten a Cakumpakk rendelésére készítik a budafoki Bruckner pékségben.
A rántott véres hurka viszont teljesen komoly: kis golyócskákat formáznak belőle és almaraguval, illetve savanyított hagymával tálalják.
Amennyire meglepő így leírva és első ránézésre is, annyira finom. (Igaz, egy falusi disznótoron alighanem furcsán néznének rá.) Előételnek 3 darabot adnak, de felár ellenében további négyet is rendelhetsz, úgy pedig akár főételként is megállja a helyét.
Nehéz dönteni, de talán a füstölt paprikás galuskával tálalt csirkepörkölt volt a kedvencünk az összes fogás közül. A galuska egyszerűen mesteri: csak tojássárgáját adnak hozzá, kézzel szaggatják és a végén lepirítják, így egyszerre lesz omlós és enyhén ropogós. Tökéletes párosítás a csirke mellé, az összképet a tejföl és az ízletes szaft teszi teljessé.
Megkóstoltuk még a mangalicakarajt, amit tört burgonyával és marinált zöldségekkel tálalnak, valamint a sziki pontyot, ami mellé juhtúrós burgonyagombóc és kapor jár. Ezekről is csak jót tudunk elmondani: a párosítás minden esetben remek, külön dicséret jár a változatosságért (még a köret is különböző mindegyik ételnél).
Az ételeket tipikusan street foodos papírdobozokban tálalják műanyag evőeszközökkel, de ezzel nincs semmi gond, teljesen ízlésesen oldják meg a dolgot. A színvonal pedig tényleg olyan, hogy
ha rendes tányérokat és evőeszközöket használnának, simán elmennének az ételek bármelyik hagyományos étterem kínálatában is.
Ejtsünk pár szót az italokról is, mivel ezen a téren sem a hagyományos vonalat követi a hely:
szénsavas üdítőket hiába keresel, helyettük balatoni kézműves Csupa szörpök és az Etyeki Kúria borai és fröccsei szerepelnek a kínálatban.
A Garamvári Szőlőbirtokról származó minipezsgőket is rendelhetsz, illetve vannak mindig változó fajtájú kisüzemi sörök is.
A Rákóczi út hatalmas forgalmától egy műanyag fóliával próbálják elszeparálni a teraszt, ami viszonylag hatékony védelmet nyújt. A betondzsungel-érzést pedig növényekkel oldják, amiből hamarosan még több is lesz. Persze nyilván nem ez az a hely, ahol órákig üldögélhetsz a barátaiddal beszélgetve, de addig pont tökéletes, amíg megeszed a rendelt ételt és mész tovább a dolgodra.
Ha mégis inkább hagyományos éttermi közegre vágynál, hamarosan azt is megteheted "házon belül". Az üzemeltetők ugyanis egy másik, ilyen jellegű helyet is terveznek a szomszédos szálloda épületében. Az előkészületek már zajlanak, a tervek szerint júniusban jöhet a megnyitó.
A Cakumpakk addig is vár mindenkit, mi csak ajánlani tudjuk: ezen a környéken ilyen színvonalú hely, ennyire megfizethető áron aligha volt még. (Cím: Budapest, Rákóczi út 44.)