A Balaton legszerethetőbb arca – másodszorra rendezik meg a Taste Balaton fesztivált
A Balaton minden évben akkor kerül először szóba, amikor megjelennek az első sokkoló lángos- és fagyiárak.
Abszurd az egész, hiszen a tó környékén a szezonon kívül is sok vendéglő, bisztró, panzió és hotel igyekszik fennmaradni, és a természet is különleges arcát mutatja: a csendes víztükör, a színpompás naplementék, a meghódításra váró tanuhegyek ilyenkor egészen más hangulatot árasztanak.
A 10 napos fesztivál 25 fő helyszínnel, számos kiegészítő helyszínnel, és több mint száz programmal várja az érdeklődőket március 7 és 16 között.
Az esemény egyik különlegessége, hogy
A különböző programlehetőségek miatt már most érdemes átböngészni az oldalt, mert a férőhelyek a helyszínek befogadóképessége miatt csak korlátozott számban érhetőek el: tastebalaton.hu
Ha a bőség zavara miatt hirtelen nem tudnátok dönteni, itt van pár kiemelt helyszín, amit nemrég mi is meglátogattunk és meg is kedveltünk:
Pörc Bisztró & Delikát
Kocsis Jenő egy többgenerációs hentescsalád sarja, így pontosan tudja, mitől lesz igazán kiváló a húsáru. A Pörc Delikát tizenegy éve nyitotta meg kapuit Balatonkenesén, és pár éve a delikátbolt mellé egy bisztró is csatlakozott.
Már a kezdetektől a tulajdonos vendégszeretete, a kiváló kávé és természetesen a névadó pörc vonzotta a vendégeket.
Bár az üzletben a Balaton környéki termelők kézműves portékái is kaphatók, a húsáru többsége a saját húsüzemükből érkezik.


Petrányi Pince És Borterasz
Petrányi István és felesége, Piroska évtizedek óta kötődnek Csopakhoz. Kezdetben a Balaton-part közelében volt nyaralójuk, ám egy hosszú séta a Szitahegyen mindent megváltoztatott.
Házuk mellé egy szőlőbirtokot is megálmodtak, és miután boraik gyorsan népszerűek lettek, a vendéglátás felé is nyitottak: így született meg a Petrányi Pince.
A közelmúltban komoly megújuláson mentek keresztül: executive séfként Mede Ádám csatlakozott hozzájuk, aki Ruga Endre séffel közösen új alapokra helyezte a konyhát.
Látogatásunkkor balatoni halakat és könnyfakasztóan jó máglyarakást is feltálaltak.


Lelkem Kisvendéglő
Reiner Viktor séfként több hazai és nemzetközi helyen is szerzett tapasztalatot, mégis egyre inkább arra vágyott, hogy olyan konyhát vezessen, ahol közvetlenebb kapcsolatban lehet a vendégekkel. Budapesten kipróbálta magát egy lakásétteremmel, ahol egy különleges ebéd alkalmával ismerte meg párját, Ferencz Nikolettát.
Dörgicsén már közösen valósították meg álmukat: egy családias éttermet, ahol a minőségi alapanyagok mellett a személyes törődés is fontos szerepet kap.
A névválasztás tökéletes: az egész helyből árad a vendégszeretet és az otthonosság.


Kistücsök
Csapody Balázs tulajdonos és Jahni László séf vezetésével a Kistücsök nemcsak a balatoni, hanem az egész magyar gasztronómia meghatározó szereplője. Kínálatukban a hagyományos és az újító bisztrófogások egyaránt helyet kapnak, és kiemelt figyelmet élveznek a vegán vendégek is.
A folyamatos fejlődés jegyében ma már nemcsak finom ételekkel és borokkal, hanem kényelmes szobákkal is várják az ide érkezőket. A 21 szobás Kistücsök Food & Room szálláshelyet Balázs fia, Bence vezeti 2021 óta.
A Kistücsök kiemelkedő minőségét a Michelin Bib Gourmand elismeréssel is díjazta.


Port Étterem & Panzió
A Port étterem egy családi vendéglő Balatonmáriafürdőn, ahol a minőségi, modern konyha és a díjnyertes street food fogások találkoznak a kikötő különleges atmoszférájával.
A folyamatosan frissülő étlapról és a szezonális ajánlatokról Berki Zsolt séf gondoskodik, aki helyi termelők kiváló alapanyagaiból alkotja meg az ételeket. Az étteremhez egy panzió is tartozik, így a vendégek a vacsora és az izgalmas programok után kényelmes szálláslehetőséget is találnak.
Ez egy egész napos program biciklizéssel, pincelátogatással és végül vacsorával.


A Konyhám Stúdió 365
Szikra Gabi évről évre bebizonyítja Balatonfenyvesen, hogy egy forgalmas balatoni strandon, kis konyhában is lehet varázslatos ételeket alkotni.
A törzsvendégek legnagyobb örömére 2021-ben párjával, Renczés Gáborral megnyitották A Konyhám Stúdió 365 gourmet éttermet Fonyódon, ahol egész évben várják a vendégeket.
Konyhájukat a szakma is elismeri, hiszen a Michelin kalauzba 2022-be, 2023-ba és 2024-be is bekerültek.
Gabi tipikusan az az ember, akire nem tudsz nem figyelni, aki a középpontban sürög-forog, és szakértelmét rettentően szórakoztatóan tudja prezentálni.


Szántódpusztai Majorság
A 2023. decemberében, egy hosszabb felújítást követően újranyitott majorság végre igazán jó kezekben van. Épül, szépül, miközben hűen őrzi örökségét.
Két épületben várják a látogatókat állandó kiállításokkal, ahol megismerhetik a puszta történetét, az egykor itt élő emberek életét, illetve a kenyérsütés rejtelmeit.
Mindemellett a 20 hektáros terület modern játszótérrel, pajtával, góréval, kápolnával és háziállatokkal várja a természetszerető látogatókat.
Március 14-én vacsoraestet tartanak Segal Viktorral. Itt készül majd egy egyedi pincepörkölt, desszertként pedig a legendás, 300 éves majorsági szilváslepény, kemencében sütve. A lepényt a Mesés Pékség készíti, és szerencsére mi is kóstolhattuk belőle.
A Taste Balaton nem csupán egy gasztronómiai esemény, hanem egy összművészeti és közösségi élmény, amely

