A 6 legjobb gluténmentes karácsonyi süti
Nincs karácsony sütemények nélkül. Az Ételallergia Online legjobb karácsonyi desszertjeivel viszont sem a gluténérzékenyek, sem a laktózérzékenyek nem fogják azt érezni, hogy valamiből kimaradtak. A speciális alapanyagokkal, ám hagyományos eljárással és tradicionális családi receptek alapján készült bejgli, kókusztekercs, mézeskalács vagy linzer az egész családnak ízleni fog!
Minden esetben ellenőrizzétek a felhasznált alapanyagok összetételét! Csak olyan rizslisztet, kukoricalisztet, lisztféléket, lisztkeveréket vásároljatok, amelynek csomagolásán a gyártó feltüntette, hogy a termék nem szennyeződött gluténnal!
1. Gesztenyés bejgli
A töltelékhez:
2 csomag, azaz 50 dkg gluténtól és tejtől mentes mélyhűtött, cukrozott gesztenyemassza
4 evőkanál házilag darált dió
½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
6-7 evőkanál gluténtól és tejtől mentes növényi tejszín
4 evőkanál kristálycukor
A tésztához:
25 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
25 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
25 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
2 dkg friss élesztő
1 dl laktózmentes tej
8 dkg házilag darált porcukor
2-4 evőkanál laktózmentes tejföl, amennyivel a szokásosnál egy kicsit lágyabb lesz a tészta
½ csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
3 tojás sárgája
1 egész tojás
Elkészítése:
A mélyhűtött gesztenyemasszát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, a diót megdaráljuk, az élesztőt egy csipetnyi cukorral 1 dl langyos laktózmentes tejbe morzsoljuk.
A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük, majd egyenletesen elmorzsoljuk a margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg túlságosan, de ne maradjanak benne margarin darabok. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejben megfuttatott élesztőt, a reszelt citromhéjat, kanalanként a tejfölt, és laza tésztát készítünk belőle. A tésztát legalább fél óráig pihentetjük.
A töltelékhez villával összetörjük a gesztenyét a porcukorral, a növényi tejszínnel, majd hozzáadjuk a darált diót. Annyi növényi tejszínt adjunk a gesztenyéhez, hogy az jól kenhető legyen.
A tésztát kétfelé osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd óvatosan, a hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük. Nehéz feltekerni, törékeny a tészta, ezért kicsit mindig lisztezzünk alá rizsliszttel. A két tekercset tepsibe tesszük, kétszer megkenjük az egész tojással, közben 10 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben pirosra sütjük.Ha teljesen kihűlt, ujjnyi szeleteket vágunk belőle. Törékenyebb, mint a búzalisztből készült bejgli, és hamarabb kiszárad, ezért fóliával lefedve, szobahőmérsékleten tároljuk.

2. Karácsonyi linzer
30 dkg garantáltan gluténmentes kukoricaliszt
2 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
15 dkg laktózmentes vaj
2 egész tojás
3 + 2 evőkanál házilag darált porcukor
1 evőkanál gluténtól és laktóztól mentes tejföl
késhegynyi szódabikarbóna vagy fél csomag gluténtól, tejtől mentes sütőpor
néhány evőkanálnyi gyümölcslekvár
A díszítéshez:
garantáltan gluténmentes, házilag szeletelt mandulaforgács
házilag tisztított, durvára vágott dió, mandula
garantáltan gluténmentes kandírozott gyümölcs
Elkészítése:
A kukoricaliszthez hozzákeverjük a sütőport, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a 3 evőkanál porcukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, és gyorsan összegyúrjuk, hogy ne olvadjon el a vaj. A nyújtódeszkát rizsliszttel megszórjuk, a tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk, majd különböző formákat szúrunk ki belőle. Amire díszítés kerül, azt megkenjük tojásfehérjével, és erre szórjuk a díszítést.
A sütőt 5-6 percig előmelegítjük, majd 150 fokon megsütjük a linzereket. Nagyon gyorsan elkészül, nem kell túlságosan kiszárítani. A még langyos karikákat lekvárral összeragasztjuk, süteményestálra helyezve 2 evőkanál porcukorral megszórjuk.

3. A tökéletes mákos bejgli
A töltelékhez:
40 dkg házilag darált mák
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom reszelt héja
15 dkg kristálycukor
2 dl laktózmentes tej
A tésztához:
30 dkg garantáltan glutén- és laktózmentes süteményliszt
10 dkg gluténtól és tejtől mentes élesztő nélküli kenyérliszt
5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
5 dkg garantáltan gluténmentes kukorica lepényliszt vagy kukoricaliszt
15 dkg házilag darált porcukor
1 csomag gluténtól és tejtől mentes vaníliás cukor
25 dkg laktózmentes vaj
2 tojás sárgája
2,5 dkg friss élesztő
½ vegyszeres kezelés nélküli citrom házilag lereszelt héja
½ dl laktózmentes tej
1-2 evőkanál glutén- és laktózmentes tejföl
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos tejben, csipetnyi cukorral megfuttatjuk. A liszteket, a porcukrot és a vaníliás cukrot szárazon összekeverjük. Elmorzsoljuk a vajjal, úgy, hogy ne legyenek benne vajdarabok.Hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, a laktózmentes tejfölt és a reszelt citromhéjat. Ha nem elég lágy, még adjunk hozzá kevés tejfölt. A tésztát csak akkor tudjuk feltekerni, ha nem lesz túl kemény. (A kész tészta a felhasznált speciális lisztek miatt addig is keményedik, amíg pihentetjük.) Rizsliszttel megszórva legalább fél óráig hideg helyen pihentetjük a tésztát.
Ezalatt a mákot összekeverjük a cukorral és a citromhéj másik felével, majd a tejet hozzáadjuk, és pár percig főzzük. A tésztát két részre osztjuk, két rúd lesz belőle. Rizsliszttel megszórt deszkán kinyújtjuk mindkét tésztarudat. Megkenjük a mákkal, majd a hosszanti oldalánál kezdve óvatosan feltekerjük. 1 egész felvert tojással megkenjük, majd 10 percnyi pihentetés után ismét átkenjük. Egy hosszú késsel alátámasztva vékonyan megvajazott sütőlapra helyezzük.
Előmelegített, nem túl forró sütőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne süljön túl gyorsan, mert a teteje ugyan szép piros lesz, de belül nyers marad, és leragad. A kész bejglit csak fél nap, de inkább egy nap múlva lehet felszelni, különben törik.

4. Gesztenyés kókusztekercs
30 dkg gluténmentes (vagy hagyományos gesztenyemassza)
20 dkg glutén- és laktózmentes vaj (vagy teavaj)
10 dkg glutén-, tojás- és laktózmentes aprósütemény összetörve (vagy háztartási keksz)
20 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál kakaópor
Elkészítése:
A vaj 2/3 részét habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a kókuszreszelék 2/3 részét. Félretesszük ezt a kókuszos krémet. A süteményt deszkán nyújtófával apróra összetörjük. Kis kézi diódarálón is ledarálhatjuk, hogy finomabb szemcséjű legyen.
A gesztenyemasszát eldolgozzuk a többi vajjal, a kakaóval és az összetört aprósüteménnyel. Kókuszreszelékkel megszórt deszkára simítjuk a masszát, téglalap alakúra nyújtjuk. Ügyeljünk rá, hogy fél cm-nél ne legyen vastagabb. Rákenjük a kókuszos krémet, majd óvatosan feltekerjük.
Hűtőszekrénybe tesszük, és amikor jól áthűlt, felszeletelve tálaljuk. Ezt a süteményt fagyasztani is lehet.

5. Mézeskalács
10 dkg jó minőségű gluténmentes lisztkeverék
5 dkg garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 evőkanál akácméz
1 kiskanál házilag darált porcukor
1 kiskanál garantáltan gluténmentes burgonya vagy kukoricakeményítő
3 dkg gluténtól és tejtől mentes margarin
½ kiskanál gluténtól és tejtől mentes sütőpor
késhegynyi házilag őrölt fahéj
késhegynyi házilag őrölt szegfűszeg
Egy tálba szitáljuk a rizslisztet, a porcukrot, a keményítőt, a sütőport és a lisztkeveréket. Hozzákeverjük a mézet, a margarint, a szegfűszeget és a fahéjat, egynemű tésztává gyúrjuk az egészet. Kis darabokra vágjuk a tésztát, rizsliszttel megszórt deszkán óvatosan 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, és formákkal figurákat szúrunk ki belőle.
Margarinnal vékonyan kikent és liszttel megszórt tepsiben, előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük. Nagyon hamar elkészül.
A mázhoz a hozzávalókból nagyon sűrű krémet keverünk. Habzsákba töltjük, így díszítjük a mézeskalácsot. (Egyszerű habzsákot, vagy nyomózsákot házilag is készíthetünk úgy, hogy egy új nylonzacskó sarkát kicsit levágjuk.) Díszítés után szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni a mázat.

6. Diabetikus túrós kocka
A tésztához:
80 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt
3 egész tojás
25 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer
A túrókrémhez:
250 gramm laktózmentes tehéntúró
30 gramm gluténmentes por alapú édesítőszer
20 gramm gluténmentes, laktózmentes natúr joghurt
1 kiskanál vegyszeres kezelés nélküli citrom lereszelt héja
A tepsi kikenéséhez:
5 gramm gluténmentes, laktózmentes margarin
5 gramm garantáltan gluténmentes rizsliszt
A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A három tojás sárgáját krémesre keverjük a 25 gramm édesítőszerrel és a 80 gramm rizsliszttel, majd kanalanként beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
A margarinnal és rizsliszttel kikent kis méretű tepsibe töltjük, és előmelegített sütőben 160 fokon megsütjük.
A túrót habosra keverjük a 30 gramm édesítőszerrel és a 20 gramm natúr joghurttal, majd reszelt citromhéjjal ízesítjük. A kihűlt piskótalapot keresztben felvágjuk, majd 5x5 cm-es kockákra szeljük, a kockákat pedig egyenként megtöltjük a túrókrémmel.

Ha tetszett az összeállítás, ajánld másoknak is!