Osztrák-magyar bisztró felesleges csavarok nélkül: az Idában ebédeltünk
Fehér abrosz, elegáns, nagypolgári enteriőr és azok a klasszikus ételek, amiket gyerekkorunk óta imádunk.
A Várkert Bazár pontosan az a környék, ahol Budapest romantikáját semmi sem zavarja meg. Kívánkozott már ide egy minőségi, magyar étterem, ahol kifejezetten elegáns környezetben lehet tisztességes adag ételektől jóllakni.
Amikor az Idába léptem, azonnal magával ragadott a hangulat. A barátságos enteriőr Hitka András munkáját dicséri. A 8 méteres belmagasság ellenére tényleg nagyon otthonosra sikerült az egész hely. A klasszikus bútorok mellett a gondosan összeválogatott textileken, képeken és kerámiákon felváltva akadt meg a szemem.
A vasárnapi ebédek hangulata itt kedd délben is könnyen előhívható, és a délutáni teraszon borozást vagy a késő esti gyertyafényes vacsorát sem nehéz beleképzelni.
A név is különleges jelentéssel bír: Ybl Miklós feleségének, Lafite Franciska-Idának nevét viseli, aki grazi származású volt, és ezzel is szimbolizálja az osztrák-magyar gasztronómiai kapcsolatot.
A tulajdonosok, Pintér Máté (FELIX Kitchen&Bar) és Andrusch Dániel (Róma Ételbár) mindketten elkötelezettek az osztrák és magyar konyhák legjavának bemutatása iránt, és ez minden fogásban visszaköszön.
A borválaszték pedig önmagában is megér egy külön említést. Czinki Tamás, a Felix Master sommelier-je állította össze az itallapot, amely tele van izgalmas magyar és osztrák tételekkel. Különösen figyelemre méltóak a wachaui borok, amelyek alulértékeltségük ellenére valódi különlegességeket rejtenek.
A menü Jantner Tibor séf kreativitását dicséri, aki korábban a turai Botaniq Kastélyban dolgozott head chefként.
Célja, hogy a hagyományos ételeket olyan élménnyé alakítsa, amely technikailag és ízvilágban magasabb szintet képvisel, mint a nagymamák vagy édesanyák otthoni főztje, de mégis ugyanazt az érzelmi hatást nyújtsa.
Pácolt lazac, kovászos uborka, zöldalma - 5.490 Ft
Kacsamájterrine, gyümölcs chutney, pirított briós - 5.990 Ft
Elsőként a Tafelspitz került az asztalomra, amit egyszerűen muszáj volt megkóstolnom.
Az osztrák konyha egyik legismertebb étele nyugodtan tekinthető előételnek, levesnek és főfogásnak is egyben.
A lassan főtt marhahúsleves daragaluskával, zöldségekkel, főtt marhafartővel, spenóttal, almapürével, remoulade mártással, tormával, pirítóssal és sült fokhagymás velőscsonttal együtt kerül az asztalra.
Nálam egy ilyen étel mindig a velőn áll vagy bukik, de az Ida jelesre vizsgázott!
És itt szeretném azt is hangsúlyozni, hogy ha nem az étlap feltérképezése lett volna a cél, akkor ezen a ponton meg is állhattam volna. Egy Tafelspitz desszerttel kiegészítve, tökéletes ünnepi ebéd!
Marhahúsleves, daragaluska, zöldségek, főtt marha fartő, spenót, almapüré, remoulade, torma, velőscsont, pirítós - 11.990 Ft
Ezután jött a kacsacomb, ami ropogósra sült bőrrel, belül pedig vajpuhán érkezett. Ez tipikusan az a fogás, aminek nem sokszor ugrik neki otthon az ember, és amit magyaros étteremben előszeretettel rendelünk ki, egy jó vörösborral.
A meglepetést azonban a krumplis tészta okozta, ami nem tipikusan fehér abroszos étel, mégis lehet úgy készíteni, hogy sokkal többet adjon, mint a menzás verzió.
Az alapja házi tészta volt, ami jól le is lett pirítva, mellé pedig tökéletes kovászos uborka érkezett.
Be merem vallani, hogy ez lett az egyik kedvenc ételem!
Lassan sült kacsacomb, hagymás tört burgonya, párolt káposzta, pecsenyelé - 9.990 Ft
Krumplis tészta, kovászos uborka - 4.990 Ft
A császármorzsára talán a legkönnyebben ráhúzható, hogy: "ahány ház, annyi szokás".
Van a nagyon morzsás, a kicsit morzsás, a darától mentes, az extrán piskótaszerű. Az Ida verziója valahol középen helyezkedik el.
Szerencsére a körítő emelek közül választanunk sem kell. Egyszerre kapunk porcukrot a tetejére, sárgabaracklekvárt és almapürét is mellé.
Én az elmúlt időszakban több császármorzsát is kóstoltam, és ez lett az abszolút kedvencem. Örültem, hogy nem a szó szoros értelemben morzsát kaptam, de a habkönnyű tészta szépen fel is volt darabolva és jól le is volt pirítva.
De megkockáztatom, hogy a túrógombóc lesz a közönségkedvenc.
Fogalmam sincs, hogy hogyan lehet ennyire puha, de mégsem túl puha, szóval röviden: tökéletes állagú ez a gombóc. A fahéjas tejföl és a ropogós morzsa pedig hibátlan kísérője.
Császármorzsa, sárgabaracklekvár, almapüré - 3.990 Ft
Túrógombóc, fahéjas tejföl - 2.990 Ft
Az Ida Bistro egy gasztronómiai híd Bécs és Budapest között, ahol a vendég úgy érezheti magát, mintha egy előkelő rokonához kapott volna ebéd vagy vacsorameghívást.
A fenséges épületében helyet foglaló étterem nem csak a múltból merít, hanem egy modern, kifinomult gasztroélményt nyújt, amely mind a turisták, mind a budapesti közönség számára maradandó élményt ígér.
idabistro.com
Ybl Miklós tér 6.,
+36 30 741 1401