hirdetés

GASZTRO

8 trükk az étlapon, amit észre sem veszel, és megvezetnek

Vajon hogy tud több pénzt kicsalogatni a vendég zsebéből egy jól összeállított étlap? Mutatjuk a trükköket!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. február 29.

hirdetés

Egy étlap nem csupán ételek felsorolása, ennél jóval fifikásabban állítják össze, hogy egyrészt könnyen olvasható legyen, másrészt viszont minél több pénzt muzsikáljanak ki a vendégek zsebéből. Felsorolunk néhány módszert, amivel az éttermek megpróbálnak hatást gyakorolni rád a rendelésnél.

1. Korlátozzák a választási lehetőségeket

A legjobb étlapok a döntési paradoxonra építenek. Minél nagyobb a választék, annál jobban elveszve érzi magát a vendég. Kiderült, hogy a kulcsszám a hetes. Hét előétel, hét leves, hét főétel stb. Ha ennél több kerül az étlapra, a vendégek összezavarodnak, és azt rendelik, amit eddig is szoktak. Nincs abban semmi szégyen, ha ragaszkodsz a szokásoshoz, de egy jól összeválogatott étlappal bátrabban próbálsz ki valami újat.menu-1117336_960_720

2. Képeket is tesznek az étlapra

Az étel mellé biggyesztett jó minőségű kép akár harminc százalékkal is növeli az eladásokat. Az ember úgy reagál egy képre, mintha elé tették volna a tányért. Amikor igazán éhes vagy, akkor azt kéred, ami a képen van. Minél élénkebb, realisztikusabb a kép, annál erősebb választ stimulál. Ha viszont túl sok fotó szerepel az étlapon, gyengül az érzékelés. Emiatt a legelőkelőbb éttermek egyáltalán nem tesznek fel ételfotókat.

hirdetés

3. Manipulálják az árakat

Sokszor lehagyják a pénznemet, hogy ne emlékeztessék a vendéget arra, hogy éppen a pénzét költi. Az étel nevét és árát gyakran kipontozott vonal köti össze, ez a régi írógépek hatása. Azonban ilyenkor a vendégek általában az árat nézik először, és azt az ételt választják, ami az olcsóbb árhoz köthető. Kifizetődőbb egy étteremnek, ha rögtön az étel után írják az árat, ugyanazzal a fonttal, mert így átsiklik rajta a szem.glass-83547_960_720

4. Drága elterelés

Az életben és az étlapon is minden a perspektíván múlik. Ha az étlap tetején egy drága ételt tüntetnek fel (például homárt), akkor ahhoz képest a többi étel olcsónak fog tűnni. A magasabb ár a vendégek fejében a magasabb minőséghez is kötődik. Egyszer ugyanazt az ételsort 8 dollárért, máskor 4 dollárért adták egy étteremben. A nyolcdolláros vevők ízletesebbnek vélték az ételt, mint azok, akik csak négy dollárt fizettek érte.

5. Trükköznek a szemeddel

A szupermarketekben is szemmagasságba helyezik a legtöbb profitot hozó termékeket. Az étlapon is. A jobb felső sarok a prémium hely, egy üres papíron vagy egy újságlapon is azt vesszük először szemre. Ide kerülnek a legjobban eladható ételek. Az előételek és a saláták helye a bal felső sarok. A legnagyobb bevételt garantáló ételeket akár kerettel is kiemelik, hogy odavonzza a vendégek szemét.menu-1197653_960_720

6. A színekkel játszanak

Különböző színek különböző érzelmeket váltanak ki. Azt azonban nehéz megállapítani, hogy az étlapokon milyen színek a legszerencsésebbek. Annyi talán elmondható, hogy a piros gerjeszti az étvágyat, míg a sárga figyelemfelkeltő. A kettő kombinációja tökéletes lehet.

7. Elegáns nyelvezet

A hosszú, részletes leírások adják el a legtöbb ételt. Akár harminc százalékkal nagyobb bevételt lehet elérni, ha hosszasan ecsetelik, miből és hogyan áll össze az étel, mert a vendégek úgy érzik, valami többet kapnak a pénzükért. Így lesz a csokipudingból bársonyosan kellemes csokoládés meglepetés, ami talán nem meglepő módon job kritikákat is kap majd. Az embereke azt eszik, amit megetetnek velük. Egy felmérésben ugyanazt a bort adták a vendégeknek, csak egy részüknek azt mondták, hogy Észak-Dakotából származik, a többieknek meg azt, hogy Kaliforniából. A teszteken a kaliforniai bor sokkal job helyezést ért el, mint az észak-karolinai, holott mindkét esetben egy olcsó, kétdolláros bort szolgáltak fel.

A “bio”, a “helyi”, és a “tanyasi” szavak szintén nagy vonzerőt jelentenek, mert a vendég szemében az étel magasabb minőségét jelentik. Ezek a verbális próbálkozások oda vezettek, hogy Amerika néhány államában bevezették az “ Igazságot az étlapon” törvényeket, mert az éttermek kissé túlzásba vitték a mesélést.menu-519416_960_720

8. A nosztalgia varázsa

Mindenkinek van egy olyan étele, ami visszarepíti a gyermekkorba. Az éttermek ezt ki is használják. Boldog családi emlékek, hagyományok, nemzeti virtus… a vendégek imádják ezt a megközelítést, és szívesen rendelik is ezeket az ételeket, látni akarják, ugyanúgy készítik-e őket, mint az “ő korukban”. Jusson eszedbe ez a bekezdés, amikor legközelebb Nagymama Húslevesét rendeled.

via Mentalfloss

Ha érdekes volt a cikkünk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
GASZTRO

Íme a tökéletes rántott csirke receptje: a megszokott hozzávalókon kívül kell hozzá egy kis fizika is

Bárki elkészítheti otthon, csak pár apróságra kell nagyon odafigyelni.
A címkép illusztráció: Unsplash/Gabe Pierce - szmo.hu
2020. szeptember 19.

hirdetés

Ropogós panír, puha bőr és szaftos hús - nagyjából ez a jó rántott csirke titka. De vajon hogyan lehet egy mezei jó rántott csirke helyett tökéletes rántott csirkét készíteni? A Popular Science szerint a megszokott hozzávalókon kívül szükség lesz egy kis fizikára is, hogy minden idők rántott csirkéjét elkészítsük.

Ahány ország, annyi rántott csirke recept: a koreaiak például az édes és fűszeres kocshudzsang szószban kétszer is átsütött csirkére esküsznek, míg a hawaii szakácsok rizslisztbe vagy édesburgonya keményítőbe forgatják a combokat és szárnyakat. Izraelben ehhez képest egy jókora darab kicsontozott rántott csirkemell a kedvenc, amit vékonyra klopfolnak, majd a magyarokhoz hasonlóan lisztben, tojásban és zsemlemorzsában megforgatva sütnek ki.

A lap szerint a tökéletes rántott csirkéhez nyolc egyszerű lépésen át vezet az út. Ezek pedig sorrendben:

1. Fűszerezzük a lisztet!

Adjunk bátran sót és borsot a liszthez. Míg a legtöbb esetben a fűszereket legkorábban a zsemlemorzsához adják, ne habozzunk ízesíteni már a lisztet is. Fontos lépés lehet a liszt sózása ahhoz, hogy a végén kellően lédús és finom legyen a csirkehús.

hirdetés

2. Megfelelő olajat válasszunk!

Lehetőleg semleges ízű és magas füstölési pontú olajban süssük ki a rántott csirkét. Amint az olaj ugyanis eléri a füstölési pontot, elkezd bomlani, és ez hatással lehet a csirke ízére. Mivel a jó rántott csirkét nagyjából 160 fok körüli hőmérsékleten sütik, lehetőleg olyan olajat válasszunk, aminek a füstölési pontja 200 fok felett van. Így marad kellő játékterünk, ha véletlenül túlhevítenénk az olajat.

3. Csak szobahőmérsékletű húst süssünk!

Nagyjából 20-30 percig hagyjuk állni a húst szobahőmérsékleten, mielőtt nekilátunk a panírozásnak és a sütésnek. Ezzel megakadályozzuk, hogy a panír jóval előbb készre süljön, mint a hús, vagyis ezzel a trükkel sokkal egyenletesebben tudjuk majd sütni a csirkét.

4. Közvetlenül a sütés előtt panírozzunk!

Ha jóval a serpenyőbe kerülés előtt panírozzuk a csirkét, a liszt könnyen nyúlóssá, gumiszerűvé válhat. Igazítsunk mindent az olajhoz: ha már forrón rotyog, akkor mártsuk a húst előbb a tojás és a tej keverékébe, majd utána a lisztbe. Mielőtt a serpenyőbe kerülne, okvetlenül rázzuk le a felesleges lisztet a csirkéről, hogy ne gyűljön és égjen össze a massza az olajban.



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
GASZTRO

Mind rosszul sütjük a bacont II. Erzsébet séfje szerint

A mesterszakács szerint a legtöbben elkövetnek egy óriási hibát baconsütés közben.
Fotó: Illusztráció (Pexels) - szmo.hu
2020. december 12.

hirdetés

Ha valaha is foglalkoztatott a gondolat, hogyan is eszi egy királynő a bacont, akkor íme a válasz: II. Erzsébet korábbi séfje most elárulta, milyen a bacon királynő módra, azaz tökéletesen ropogósra sütve.

Jeff Baker díjnyertes szakács, aki korábban magának II. Erzsébetnek is főzött most a tökéletes baconről rántotta le a leplet. Tapasztalatai szerint a legtöbb ember rosszul süti, egy lényeges körülményt ugyanis elront: túl sok zsírban, hideg serpenyőben és túl sokáig sütik.

Márpedig a tökéletes bacont rendkívül forró serpenyőben kell sütni nagyon rövid ideig, 1-1 percig oldalanként.

Ettől lesz tökéletesen ropogós, a magas hőfoktól pedig kicsit karamellizálódik is, így sokkal ízesebb lesz a bacon. Alá csupán egy kevés zsiradékot kell tenni, a többi úgyis kisül majd a szeletekből. A túl sok zsírral csak megszívja magát, lassú sütéssel és nem megfelelő hőfokú serpenyővel pedig nem fog ropogósra sülni a bacon, inkább zsírban tocsogó és puha lesz.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

A Disney nyilvánossá tette kedvelt édességük receptjét

A fagyasztott desszert elkészítése könnyebb, mint azt gondolnánk.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 12.

hirdetés

Ha valaha is jártál Disneyland-ben, akkor nagy esély van rá, hogy már kóstoltad a nagy népszerűségnek örvendő „Dole Whipet”. A Dole Whip a Disney hivatalos fagyasztott desszertje, ami csak a meseparkokban és a cég által üzemeltetett üdülőhelyeken kapható – írja a Mirror.

Először 1986-ban mutatták be Disneyland Adventureland részén egy Tiki bárban, és mivel hatalmas sikert aratott, a mai napig fent van az étlapon.

Ha még nem volt lehetőséged megkóstolni, akkor itt a lehetőség, hogy megtedd. A Disney először tette nyilvánossá a receptet, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk.

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, mindössze három összetevőre van szükségünk. A hagyományos ízvilág eléréséhez a Disney szerint egy nagy gombóc vanília fagyi, 120 ml ananászlé és két csésze fagyasztott ananász kell.

Az összes hozzávalót egy turmixgépbe kell tenni, majd addig kell keverni, míg krémes állagot nem kapunk.

hirdetés

Lapozz a posztért:



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
GASZTRO

Elárulta a titkos receptjét az igazi bolognai spagettinek egy olasz séf

Az egyik legfontosabb tanács, hogy soha ne adjunk olajat a főzővízhez.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay/RitaE - szmo.hu
2020. december 08.

hirdetés

A világ talán legnépszerűbb konyhája az olasz, de mégis sokan hibásan készítenek el olyan látszólag egyszerű ételeket is, mint például a pizza vagy a spagetti. Azért, hogy a házilag készített bolognai spagetti olyan legyen, mintha egy olasz étteremben készítették volna el, néhány apró, de fontos lépést mindenképp be kell tartani, árulta el a Daily Starnak Roberto Bassi.

Az olasz séf az autentikus bolognai spagetti receptjét rögtön egy jókora meglepetéssel kezdi: a tészta ne spagetti, hanem tagliatelle (metélt) legyen.

Ezután kitér a ragura is, aminek titka a hús-zöldség arány helyes megtalálásában rejlik.

Lapozz a részletekért:

hirdetés



hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: