200 féle sört ihattok a Söntésben
A Bem rakparton az elmúlt másfél-két évtizedben egymás után nyíltak a – főként belga sörökkel jelentkező – vendéglők. A tulajdonosi kör úgy döntött, hogy idén azok számára is nyit egy helyet, akik kifejezetten sörözni kívánnak, és a sör mellé maximum egy kis sörkorcsolyát eszegetnének, de alapvetően mégis a minőség sörfogyasztás a céljuk.
A célcsoport az egyre inkább bővülő hazai sörimádók és természetesen a turisták, akik közül a belgák már eddig is látogatták a szomszédos helyeket, keresve a hazai ízeket.
Salamon György, aki felszolgálóként kezdte sok-sok évvel ezelőtt a régi belga sörözőben, elmondta nekünk, hogy annak idején, 1996-ban, amikor az első egységet megnyitották, még csak 2-3 belga főzdével álltak kapcsolatban, autóval szállították a söröket Magyarországra. Mára, a Söntés 200 féle söre már mintegy 30 családi, kisüzemi főzdéből származik, ezek választékából igyekeznek minél teljesebb képet nyújtani az ezerszínű belga sörkultúráról.
Arra a kérdésünkre, hogy mi változott ez eltelt másfél évtized alatt a hazai sörfogyasztást, Salamon csak ennyit válaszol: ég és föld. Mára egyre több az igényes, a jó sörökért többet is fizetni hajlandó ínyenc, akinek nem mindegy, mit iszik, és tudja, hogy egy jóféle belga nedű, amely olykor 11-12%-os alkoholtartalmú is lehet, nem úgy működik, mint a klasszikus sör, amelyet csak úgy legurítunk.
– Időről-időre azért betérnek olyan vendégek is, akik nincsenek tisztában azzal, hogy ezeket a söröket úgy kell kóstolgatni, iszogatni, mint a borokat. Megpróbálnak gyorsan végezni velük, de a második-harmadik után rendszerint furcsa állapotba kerülnek – mondja mosolyogva Salamon, aki már szinte az összes sört kóstolta, amit árulnak.
– Én magam írogatom ma már hozzájuk az ismertetőket, amelyeket a honlapunkon is olvashatunk. Elvégeztem a BGF-en a vendéglátó-ipari szakot, a belga sörökből írtam a szakdolgozatomat is, de a legnagyobb iskolát mégis a mindennapos gyakorlat jelentette – mondja. – Emlékszem, a kilencvenes években a sörökről, a sörfőzésről tisztességes könyv sem volt itthon.
És valóban, ha valaki, ő valóban szakértőnek tekinthető a műfajban, ma már tart ismertetőket is, de a Söntés alkalmazottait is ő tréningezi, a cél az, hogy záros határidőn belül mindenki, akik kapcsolatba kerül a vendégekkel, biztos tudást szerezzen a sörökről, és ha kell, a külföldieknek is elő tudja adni.
– Mitől lesz jó pincér nálatok valaki?
– A szakmai tudáson túl fontos a közvetlenség, a kedvesség és természetesen legalább angolul kell értenie és beszélnie. Fontos, hogy szeresse a szakmáját, kell egyfajta elhivatottság is, anélkül nem fog menni. Én most már biztosan állíthatom, hogy aki ide betér, tudok neki olyan sört ajánlani, amit szeretni fog, még akkor is, ha nem sörös. Volt erre számos példa már, hogy kijelentette, hogy ő bizony nem iszik soha sört. Némi kérdezősködés után mindenkinek sikerült eddig olyan sört ajánlanom, ami elnyerte a tetszését.
A hely augusztus 15-én nyitott, és még a dizájn alakulóban van, erre a nyárra már nem terveztek semmi különlegeset, főleg úgy, hogy az eredeti terveiket nem engedélyezték, aszerint pedig egy hajó alakú kiülős rész lett volna, hisz mégiscsak a Matrózkocsma Söntéséről van szó.
Ettől függetlenül a hely igényes és kreatív, a szabadtéri rész csakúgy, mint a benti. A Söntés nem mondható nagynak, jelenleg kényelmesen mintegy negyvenen férnek el, de ha a mellette lévő helyiséget is megnyitják, a terasz pedig oda is terjeszkedik jövőre, akkor összesen már 80 vendég poharazgathat majd. Nagy vonzerőt jelenthet majd a panoráma, amely a rakpartról nyílik a Lánchíd, a másik oldalra pedig a Parlament felé.
Bent körbenézve három dolgon akad meg a szemünk, az igényes enteriőrön a szép bútorokkal, a rengeteg színes sörösüvegen a hűtőszekrények vitrinjeiben, valamint a tényleg lenyűgöző bárpulton, amelyet amerikai stílusban építettek meg, és kissé szabálytalan félkörben ülhetjük körül. Ami viszont nem amerikai, hanem nagyon is belga, azok a sörcsapok, amelyek felülről ereszkednek alá, összesen 20 féle csapolt finomság csordogál bennük, a sör egy pillanatra sem kerül ki a zárt hűtőrendszerből.
– Hasonlót a Delíriumban láttunk Brüsszelben – jelentjük ki rögtön.
– Onnan van az ötlet – bólint rá Salamon.
És valóban, szívet-lelket gyönyörködtető látvány a húsz csap, amelyből meg is kóstolunk egy csodálatos La Trappe barna sört, amely testes, nehéz sör, sokáig ízlelgetjük, ne szálljon a fejünkbe.
– Vannak olyan prémium söreink, amelyek jó eséllyel csak nálunk találhatók meg Budapesten – kelti fel az érdeklődésünket, és mutat egy pezsgőspalackra hajazó üveget, amelyben olyan nemes nedű van, amely konyakos hordóban érett… igaz, az ára is 10 ezer forint közelében jár.
A poharakon a Söntés saját emblémája van, megtudjuk, hogy a többi egységben belga szokás szerint igyekeztek a söröket a saját emblémás poharukban felszolgálni, de itt úgy döntöttek, hogy a kocsmának lesz saját pohara. Viszont elegáns megoldásként mindegyik sör saját emblémás gallért kap.
Itt kell megemlítenünk a hely egyik – magyar viszonylatban mindenképp - sajátos vonását, az önkiszolgáló jelleget. A teraszra sem viszi ki a pincér a teli poharakat, hanem nekünk magunknak kell kiszállítani (már csak ezért sem érdemes mértéktelenül vedelni…) egy erre a célra rendszeresített négy pohárt is elbíró dobozszerűségben, amely nagyon praktikus, de azért a lépcsőnél vigyázzunk. :)
Azért mert kifejezetten kocsmának fejlesztették a Söntést, még nem kell átmennünk máshová, ha enni akarunk, kiváló sörkorcsolyák közül választhatunk az étlapról, amely jól észrevehetően egységárakkal dolgozik, vagyis nagy teret enged a variációknak, a vendég meglehetősen szabadon válogathatja össze a neki megfelelő összeállítást.
Külön említést érdemel a sokáig fejlesztett honlap, amely nemcsak szép, hanem informatív is, a sörök kategóriákba rendezve böngészhetők, akár helyben is, mert mobilra és tabletre is fejlesztették. A már említett ismertetők mellett lehet szavazni a sörökre egyenként is, ezzel is tesztelik a vendégkört, hogy mely sörök a legnépszerűbbek itthon.
A Söntés tehát jó értelemben vett kocsma, amely kategóriát vállalják is a tulajdonosok, csak épp már nem a füstős lebujt kell alatta érteni, ahol az olcsó, romlott sör szaga terjeng az áporodott cigarettafüsttel, hanem egy modern, sokféle igényt és elvárást kielégítő pubot, ahová vissza fog járni az, aki egyszer belekóstolt a fantasztikus belga sörökbe.
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád a belga söröket itt!