hirdetés

FOCI EB
A Rovatból
hirdetés

A foci Eb lehet a budapesti turizmus mentőöve, de idén nyáron még a túlélés a tét

Megkérdeztük az éttermi és a szállodai szektor, valamint a bulinegyed egy-egy képviselőjét, milyennek látják kilátásaikat a nyári főszezon kezdete előtt.

Link másolása

hirdetés

Bő féléves hibernáció után április végén, május elején kezdett el éledezni a turizmus és a vendéglátás a fővárosban: először a teraszok nyithattak meg, majd az éttermek belső terei is, a szállodák újra fogadhatnak turistákat, néhány hete pedig a zenés-táncos rendezvényeket is engedélyezték.

Bár szinte már olyan, mintha újra normális életünk lenne, az iparágnak sokkal több időre lesz szüksége, hogy kiheverje az elmúlt egy és negyed év megpróbáltatásait.

Szállodák: jövő március előtt aligha áll helyre a járvány előtti szint

„A január és április közötti időszak elég egyhangúan telt, vártuk az oltáshoz kapcsolódó könnyítések életbe lépését” – meséli Galla Gergő, a 179 szobás Barceló Budapest igazgatója, akivel utoljára év eleji cikkünkben beszélgettünk.

Végül május 20-án nyitottak újra, de a felkészülést már hetekkel korábban megkezdték. Vendégük egyelőre nem sok van, nagyon érezni, hogy a külföldi turisták még nem tértek vissza.

hirdetés

Az egyetlen fényt az alagút végén a foci Eb hazai meccseinek időszaka jelenti: arra a nagyjából nyolc napra annyi foglalás érkezett, ami már üzletileg is értelmezhető. Előtte és utána viszont a Budapesten jelenleg általánosnak mondható 0 és 10 százalék között mozog a kihasználtságuk.

A szektorban mindenki más is az Európa-bajnokságra épít, Galla Gergő elmondása szerint az összes olyan szálloda ki fog nyitni – legkésőbb a napokban –, ahol adottak ehhez a személyzeti és logisztikai feltételek.

Nagyon bíznak benne, hogy mire véget ér az Eb, kikristályosodik az EU-s védettségi igazolások rendszere, és így legalább az unión belül – illetve azokból az országokból, akikkel kétoldalú megállapodást kötöttünk – elhárul az akadály a szabad mozgás elől.

Ha így történik, az valamennyire megmentheti a nyarat, a 2019-es állapotok azonban még legjobb esetben is messze lesznek.

A Forma-1 talán feljebb húzza még a foglalásokat, ősszel remélhetőleg fellendülnek az üzleti utazások, a téli hónapoktól viszont nem sok jót várunk. Legfeljebb az adventi hétvégék jelenthetnek kivételt a karácsonyi vásárok miatt, de egyelőre nagyon sok a kérdőjel, például azt se tudjuk, lesz-e negyedik hullám

– mondja az igazgató, aki szerint reálisan leghamarabb 2022 márciusára állhat vissza a járvány előtti szint.

Fotó: Király István

A minimálisra csökkentett dolgozói létszámot áprilisban kezdték el növelni. Azóta több lépcsőben, kellő óvatossággal vesznek fel új kollégákat, mindig csak annyit, amennyire feltétlenül szükség van a zökkenőmentes működéshez. Azt viszont megjósolni se merné, mikor érhetik el a járvány előtti létszámot.

A toborzás egyébként könnyebben megy, mint amire számított: rengeteg önéletrajzot kapnak, bár a tapasztalattal akadnak problémák. Vezetői pozíciókra erős a kínálat, recepciósnak, szakácsnak vagy felszolgálónak viszont nagyon sokan jelentkeznek olyanok is, akik előtte teljesen más területen dolgoztak.

A pályaelhagyók arányát is nehéz megbecsülni: van olyan korábbi alkalmazottjuk, aki az állásinterjún azt mondta, bármit megtenne azért, hogy újra szállodában dolgozhasson (ugyanis jobb híján egy gyorsétteremben tudott elhelyezkedni), mások viszont nagyon jól megvannak a jelenlegi helyükön.

Galla Gergő a fentiekkel együtt úgy látja, a június-júliusra szükséges néhány embert meg fogják találni kompromisszumok nélkül, a továbbiakon pedig egyelőre nem gondolkodik.

Sok belvárosi étterem akár jövő tavaszig is kivárhat az újranyitással

„A házhoz szállítós időszak épphogy csak a túléléshez volt elég, a személyzetet is minimálisra csökkentettük. A forgalmunk mára eléri a járvány előtti időszak kétharmadát, ami jelentős előrelépés, de az ideálistól még messze van” – meséli Sík András, aki több mint három évtizede dolgozik a vendéglátásban, jelenleg a Semmi Extra éttermek gasztronómiai tanácsadójaként.

Szerinte komoly probléma, hogy sok ember még beoltva is fél zárt helyre menni, ha pedig a társaság egyik fele rendelkezik védettségi igazolvánnyal, a másik viszont nem, szolidaritásból inkább mindannyian kint maradnak.

„Nagyon sok lemondás volt emiatt. Persze a teraszon leülhetnek, de rossz idő esetén ez sem opció. És legyünk őszinték, az időjárás eddig nem igazán volt kegyes hozzánk” – teszi hozzá.

A külföldiek elmaradása is érzékeny veszteség, a turizmusból származó vendégkör még egyáltalán nem tért vissza, pedig békeidőben a teljes forgalom akár harmadát is ők tették ki. A fentiek miatt a legfontosabb feladat most az, hogy minden energiát és marketing-tevékenységet a hazai vendégek bevonzására fordítsanak.

Fotó: Mervai Márk

Abban ő is bízik, hogy a foci Eb idején valamennyivel nőni fog a forgalmuk – a tervek szerint mindkét étteremben kivetítőn is követni lehet majd a meccseket –, az olimpia alatt hasonlóképp, de ez még mindig kevesebb, mint két hónapot tesz ki összesen.

Szerinte ez az év még a túlélésről szól, emiatt a lehető leggazdaságosabbá kell tenni a működést, a járvány előtti állapot leghamarabb jövő tavaszra állhat helyre. Neki is az volt az első feladata, hogy a újranyitásra készülődve racionalizálja a két vendéglő kiadásait. Megversenyeztette a beszállítókat, és végül minden területen olcsóbb ajánlatot sikerült kialkudnia, mint addig.

Ezután kezdődhetett a toborzás, amit különösen nehézzé tett, hogy sok hely irreálisan magas bérekkel vonzza magához az embereket még akkor is megígérik, ha pontosan tisztában vannak vele, hogy csak pár hónapig tudják majd kigazdálkodni.

A fizetés pedig sokakat elcsábít, így nem marad tapasztalt munkaerő a kevesebb, cserébe stabil pénzt fizető éttermeknek. Sík András szerint ez a lufi néhány hónapon belül ki fog pukkanni, akkor pedig felszabadul az inkorrekt eszközökkel elcsábított munkaerő.

„Legkésőbb ősztől alighanem velük is tudunk már dolgozni, persze ilyenkor felmerül a kérdés, érdemel-e még egy esélyt valaki azok után, hogy egyszer már cserbenhagyott” – fogalmaz.

Úgy becsüli, a belvárosban a bérelt helyiségben működő éttermek 30-40 százaléka is bezárhatott, tehát ennyien adták vissza a bérleti jogot. Akinek saját tulajdonú ingatlanja van, valamivel könnyebb a helyzete, közülük viszont akár minden második is a kivárásra játszhat.

„A belvárosi éttermek jó része el fogja engedni ezt a szezont, sokan akár tavaszig is zárva tarthatnak. Tudják, milyen költségei vannak egy újranyitásnak és egyszerűen nem kockáztatnak. Sőt, valószínűleg olyanok is szép számmal lesznek, akik a végleges profilváltás mellett döntenek”

– jósolja, hozzátéve: ő már most tud olyan étteremről, amiből utazási iroda, vagy épp ruhabolt lett.

Sík András szerint a mostani helyzet mutathatja meg, kik azok, akik megfelelő szakmai felkészültség nélkül, pusztán a turisztikai boomra alapozva nyitottak éttermet a járvány előtt – alighanem közülük kerül majd ki a végleg bezáró helyek többsége.

A bulinegyed helyeinek több mint fele elvérezhetett a járványban

„Rettentően nehéz volt a novembertől áprilisig tartó időszak, nekünk már a legelején el kellett engednünk szinte mindenkit” – mondja Zsendovits Ábel, a Szimpla ügyvezetője, hozzátéve: inkább nem részletezné, mennyire volt életszerű a bértámogatási rendszer a hazai viszonyok között, ahol rengetegen minimálbérre vannak csak bejelentve.

A bizonytalanság volt a leginkább idegörlő: a kormánykommunikáció folyamatosan arra épült, hogy már csak néhány hét és jobb lesz a helyzet, holott valójában egyre csak romlott. Emiatt még a pesszimistábbak is korábbi nyitásban reménykedtek, mint ami végül megvalósult.

A Szimpla forgalma a 2019-es tavaszi időszaknak legfeljebb 8-10 százaléka lehet most, de a bulinegyed többi helye sincs könnyebb helyzetben. Akiknek nincs teraszuk, eleve hátrányból indulnak, de a szokatlanul hideg május miatt a többiek sem lehettek eddig felhőtlenül boldogok. Olyan is előfordult, hogy valaki kinyitott, majd rövid idő múlva inkább újra bezárt.

Zsendovits szerint a szórakozóhelyek, kocsmák legfeljebb negyede vagy harmada lehet most nyitva a kerületben, és ők is jórészt csak a csütörtöktől szombatig tartó időszakra fókuszálnak.

Az időjárás ezután sem kecsegtet sok reménnyel, hiszen a hűvös idő után egyik pillanatról a másikra berobbant a nyár, amikor az emberek inkább menekülnek a városból. Ezt az időszakot mindig is a turisták tartották el, nekik viszont egyelőre csak töredékük tért vissza.

„Az igazság pillanata majd július 1-től jön el, amikor érvénybe lép az EU-s vakcinaútlevél. Sok múlik azon, hány légitársaság indít járatokat Budapestre, mindenesetre próbálunk bizakodni, hogy akkor talán beindul valami.”

A Szimpla ügyvezetője úgy látja, egyelőre csak néhány digitális nomád és ismerősöket látogató autós turista jár Budapesten, a légiforgalom még elenyésző. Az európai fiatalok főként olyan országokból jönnek, ahol még nem oldották fel a korlátozásokat, bár ebben lassacskán a többiek is felzárkóznak hozzánk, így ez az előny se sokáig tarthat már ki.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Nagy kérdés, hogy az Európa-szerte elmaradó fesztiválok közönsége – vagyis leginkább a bulizni vágyó húszas-harmincas korosztály – mihez kezd a szabadidejével, eljönnek-e például Budapestre úgy is, hogy nem lesz Sziget.

„Én idén nyáron jóformán csak európaiakra számítok, náluk is az évtizedekkel korábban bevett utazási forma köszönhet vissza, amikor például beült négy dán fiatal egy autóba és nekivágtak a kontinensnek. Aki a görög partokat vagy Isztambult célozza meg, jó esetben nálunk is megállhat néhány napra.”

A Szimpla mostani 8-10 százalékos forgalma Zsendovits szerint jó esetben talán 20-ra mehet fel a nyári hónapokban, a járvány előtti állapot leghamarabb ősz közepén állhat helyre – persze csak akkor, ha megússzuk a negyedik hullámot. A következő tavasz pedig talán már tényleg hasonlítani fog a 2019-esre.

Ebből viszont jóval kevesebben profitálnak majd: a bulinegyed helyeinek több mint fele elvérezhetett. Jó kérdés, hosszabb távon mennyien nyitnak újra, egyelőre azonban biztos, hogy sokkal kisebb lesz a felhozatal, mint amit a járvány előtt megszokhattunk.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FOCI EB

Fiola Attila a gólöröm után üzent: „Szia, Edit, ne haragudj, hogy tegnap így rád rontottunk”

A focista a franciák elleni gólja után odaszaladt a pálya szélén ülő Szalay Edit műsorvezetőhöz, és hirtelen mozdulatával - akaratán kívül - megijesztette.

Link másolása

hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, a magyar válogatott döntetlent játszott szombaton délután a foci Eb-n a franciák ellen. A magyarok gólját Fiola Attila rúgta a Puskás stadionban.

A játékos örömmámorában odaszaladt a pálya szélén Szalay Edit műsorvezetőhöz is, és egy nagyot csapott az asztalára. A stadion bemondója - az M4 Sport volt munkatársa - először megijedt a hirtelen reakciótól. A jelenetet több portál is közzétette.

Fiola Attila vasárnap elnézést kért

az MLSZ Instagram-oldalán keresztül:

hirdetés

"Fiola Attila tegnapi gólja ünneplésekor ijesztett rá az éppen a munkájához elengedhetetlen fülhallgatóját kereső Szalay Editre, aki a Puskás Aréna műsorközlőjeként dolgozik az Európa-bajnokságon" - írták a videóhoz.

A focista egy vasárnapi interjúban elmondta, hogy legalább háromszáz alkalommal visszanézte a gólt, amelyet követően a kapu mögé akart menni ünnepelni, azonban rájött, hogy ott francia szurkolók vannak. Ezt követően "elindult, amerre látott", így lett a végeredmény egy furcsa gólöröm, amibe a helyi hangulatfelelős hölgy is belekerült. "Amikor kiértem a sarokba, akkor láttam, hogy az ott ülő hölgy fülében fülhallgató van és lefelé néz. Gondoltam, nem látta, hogy betaláltunk, ezért csaptam az asztalára. Utólag is elnézést kérek tőle" - utalt a védő a helyi műsorközlőre, aki - mint utólag kiderült - épp az egyik kiesett fülhallgatóját kereste - írja az MTI.

Forrás: Blikk

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FOCI EB

„A magyarok kitették a szívüket a pályára, bátran, vitézül futballoztak” - nyilatkozta a franciák kapusa

Hugo Lloris szerint egészen máshogy alakult volna a mérkőzés, ha ők szerzik meg a vezetést.

Link másolása

hirdetés

A magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.

A franciákat nem tetette igazán boldoggá a végeredmény, Hugo Lloris a csapat világbajnok kapusa a meccs után úgy nyilatkozott, három pontot akartak, de bele kell nyugodniuk az egybe. Nyilatkozatában pedig a magyar válogatott teljesítményét is dicsérte.

"A magyarok kitették a szívüket a pályára, bátran, vitézül futballoztak a közönségük támogatásával. Három pontot szerettünk volna, de bele kell nyugodnunk az egybe. Nagyon rosszkor kaptuk a gólt.

Az első félidő amúgy nem volt rossz, több helyzetünk is adódott, de az utolsó labdaérintések nem sikerültek, pedig ha mi szerezzük meg a vezetést, egészen más mérkőzés lett volna. Mondom, nyerni akartunk, de tudomásul kell vennünk, hogy egy lett belőle, és ennek tudatában kell készülnünk a portugálok ellen" - mondta a francia TF1 televíziónak, szúrta ki a Nemzeti Sport.

A franciák gólját szerző Antoine Griezmann pedig arról beszélt, miért volt nehéz számukra a magyarok elleni mérkőzés.

hirdetés
"Nehéz mérkőzés volt ez a szurkolók miatt. Elszoktunk a teli stadionoktól, nem is hallottuk egymást...A talaj száraz, a meleg nyomasztó volt, de természetesen tudtuk, hogy így lesz. Egy kontrával szemben tehetetlenek voltunk, a saját helyzeteinket pedig képtelenek voltunk kihasználni. Súlyos árat fizettünk érte. Nagyszerű csapatok, nagyszerű játékosegyéniségek Európa-bajnokága ez, még a magyarok ellen sem könnyű játszani.

Kicsit a legutóbbi világbajnokságra emlékeztet, ahol voltak nehéz pillanataink a csoportmeccsek során. Tudtuk, hogy a csoportunk nem könnyű. Ki kell pihennünk magunkat, hogy a portugálok ellen javítsunk. De hiszek magunkban, erősek vagyunk, a kispadunk is képes meccset nyerni. Arra van szükség, hogy újra olyan szilárdan álljunk a lábunkon, mint a németek ellen" - fogalmazott.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FOCI EB
A Rovatból
hirdetés

Videó: így szólt a magyar himnusz a szurkolói zónában a franciák elleni meccs előtt

A magyar válogatottnak nem csak a Puskás Arénában szurkoltak rengetegen. Sokan gyűltek össze például a Városligetben is, ahol az egyik szurkoló azt is megörökítette, ahogy közösen éneklik a himnuszt a meccs előtt.

Link másolása

hirdetés

A magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal szombaton a Puskás Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában.

A magyar csapatnak nemcsak a Puskás Arénában szurkoltak rengetegen, hanem például a budapesti szurkolói zónákban is.

A Városligetben az egyik szurkoló pedig azokat a hidegrázós pillanatokat is megörökítette, amikor a meccs előtt felcsendült a magyar himnusz, a focidrukkerek pedig egy emberként énekeltek.

VIDEÓ: Így szólt a magyar himnusz Magyarország-Franciaország mérkőzésen

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FOCI EB

Mankóval szurkolt a Puskás Arénában a társainak Kalmár Zsolt

Kalmár Zsolt még március végén sérült meg az Andorra elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen, bal térdében elszakadt a keresztszalag, kétszer is meg kellett műteni, így most nem játszhat az Eb-n.

Link másolása

hirdetés

A magyar válogatott szombaton 1-1-es döntetlent játszott a világbajnok francia csapattal a Puskás Arénában a labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában. A találkozón Fiola Attila góljával a magyarok szereztek vezetést az első félidő hosszabbításában, a franciák pedig a folytatásban Antoine Griezmann találatával egyenlítettek.

Kedden a magyar válogatott a portugál csapattal játszott, a címvédőktől 3-0-ra kikaptunk.

Kalmár Zsolt sérülése miatt nem játszhat a tornán, de ennek ellenére a Puskás Arénában szurkolt társainak.

A szlovák labdarúgó-élvonalban szereplő dunaszerdahelyi DAC középpályás még március végén sérült meg az Andorra elleni világbajnoki selejtezőmérkőzésen, bal térdében elszakadt a keresztszalag, kétszer is meg kellett műteni.

hirdetés

A Puskás Arénában térdgéppel a lábán, mankóval szurkolt a magyar csapatnak párja kíséretében. Erről egy fotót is feltöltött az Instagramjára.

Kalmár Zsolt az előzetes tervek szerint legkorábban októberben állhat újra edzésbe.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: