FELFEDEZŐ

Meglepő és bizarr ételek, amelyeket az űrhajósok fogyasztottak az űrben

Hogyan oldod meg az étkezést az űrben, ha nincs sütőd és még forró vized sem? John Glenn volt az első amerikai, aki étkezett az űrben.

Link másolása

Egy fontos és az emberiség és a tudomány szempontjából is meghatározó küldetés során nyilván kulcsfontosságúak a legjobb minőségű és tartalmú tápanyagok és ételek.

Hányszor mondják, és tényleg így van - minden a kiadós reggelinél kezdődik.

1961 és Alan Shepard óta minden űrhajós bőséges reggelit kap a kilövés előtt.

Az összes repülés előtti fogást úgy állították össze, hogy tápanyagban és kalóriában gazdagok legyenek - ugyanakkor, ahogy az orvosok mondják, "maradékban szegények". Más szóval alacsony rosttartalmú ételek, amik után az űrhajósnak nem kell rögtön a toalettre rohannia, miután felszállt.

A korai utaknál lényeges volt a limitált kávébevitel a vizelettartás-problmaköre miatt.

Shepard Mercury-repülése például csak 15 perces lett volna, ezért a dokik nem kalkulálták bele az illemhely szükségességét. Azonban a leszállásnál fellépő késéssel nem számoltak...

A nemzeti hős két óra elteltével panaszkodni kezdett és kétségbeesetten kérte az engedélyt arra, hogy elvégezhesse a dolgát az űrruhában. Ő megkönnyebbült, ám a média csak ezután paprikázódott fel igazán.

Azóta erre a problémára már kidolgozták a megoldást.

John Glenn volt az első amerikai, aki étkezett az űrben.

Ötórás repülése során egy fogkrémeshez hasonló tubust tesztelt, melyből almapürét evett, bizonyítva, hogy az ember a súlytalanság állapotában is lenyelheti és megemészheti az ételt.

Az 1960-as évek közepén a Gemini-program űrhajósai 2500 kalóriát vehettek magukhoz naponta, mindezt fagyasztva, szárított ételek formájában, melyeket műanyag csomagolással láttak el

- hála a most is létező Whirlpool cégnek.

Az űrhajósok a fúvókán keresztül vizet permeteztek, hogy rehidratálják az ételeket és a kapott masszát formába gyúrják.

Ezek az ételek már ízletesebbek voltak mint a tubusos verzió és olyan finomságokat is tartalmaztak, mint a marhahús és mártás - ám mivel a permetezett víz jéghideg volt, étvágygerjesztőségük nagyban csökkent.

Az első Gemini-misszió, a Gemini 3 során 1965-ben John Young kisebb botrányt kavart, amikor makulátlan karrierjének egyetlen fekete pontjaként felcsempészett egy marhahúsos szendvicset a fedélzetre.

Ugyan mindez tréfának indult, ám kis híján komoly problémákhoz vezetett, mivel attól tartottak, hogy a morzsák megzavarhatják az űrhajó áramköreit.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
Megölte a hasonmását, hogy eljátssza a saját halálát – még a szülei is azt hitték, hogy az ő holtteste van a kocsiban
A német szépségblogger egy hozzá megszólalásig hasonló nőt ölt meg, hogy elrejtőzzön a családi viták elől.

Link másolása

Shahraban K a gyanú szerint megkéselt egy szépségbloggert, akit az Instagramon talált meg. Az 50 késszúrás következtében a lány azonnal meghalt.

Khadidját még 2022 augusztusában csalták lépre a németországi Ingolstadtban. A 24 éves német-iraki Shahraban maga is szépségblogger, és megpróbálta azt a látszatot kelteni, mintha ő halt volna meg a támadásban, miközben Khadidja holttestét a Mercedesében hagyta. Valószínűleg volt egy tettestársa is a gyilkosságnál, Sheqir K-nek hívják.

Állítólag még a nő szülei is azt hitték, hogy a holttest az övé, amikor felkérték őket, hogy azonosítsák. Aztán a boncolás már erős kétségeket vetett fel.

A német sajtó „doppelgänger-gyilkosságnak” nevezte a szokatlan esetet, és a bíróság előtt most már Shahraban K-t és Sheqir K-t Khadidja O meggyilkolásával vádolják.

Veronika Grieser, az ingolstadti ügyészség munkatársa a Bild című német lapnak elmondta: "Feltételezhető, hogy belső családi viták miatt akart elrejtőzni, és megrendezni saját halálát."

Shahraban akkoriban Münchenben élt, és hamis közösségimédia-profilokat hozott létre az Instagramon, hogy a rá hasonlító nőket találkozókra csábítsa. Így botlott végül a 23 éves Khadidjába, aki albán állampolgár volt, és alig 100 mérföldre lakott tőle.

Shahraban és 24 éves koszovói barátja, Sheqir az ügyészek szerint ajánlatot tettek Khadidjának szépségápolási termékekkel kapcsolatban, és megszervezték, hogy találkozzanak Ingolstadtban.

A pár itt autóba tuszkolta Khadidját, és a városon túli erdőbe hajtottak, ahol az ügyészek szerint több mint 50-szer megszúrták.

A rendőrség azóta több kést is talált a közelben, ahol Khadidja holttestét megtalálták, de még nem találták meg azt, amellyel megölték.

„A gyilkos fegyvert még mindig nem találtuk meg, de erős bizonyítékaink vannak. Az áldozat a késszúrásoktól halt meg, de az arca is súlyosan megsérült. Nagyon brutális látvány volt."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

FELFEDEZŐ
Lecserélték a botrányt kavart tankönyv borítóján a Kölcsey–képet
Az előző képen Ferenczy István szobra volt látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Link másolása

Ahogy azt mi is megírtuk, Nyáry Krisztián író, kommunikációs szakember szúrta ki a 7. osztályosoknak készült, irodalmi munkafüzet borítóját.

A fotón Ferenczy István szobra látható Kölcsey Ferencről, de a lehető legrosszabb szemszögből, félreérthető módon.

Ezt követően - a jelek szerint - az illetékesek gyorsan intézkedtek, és lecserélték a könyv borítóját. Ezen is Kölcsey látható, de Franz Eybl nevezetes litográfiáját felhasználva - szúrta ki a 24.hu.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Fotók: Közel 300 kiló makkot raktározott el egy harkály egy kaliforniai ház falaiban
A rágcsálóirtó azt írta, hogy még soha nem látott hasonlót.

Link másolása

Meglepő fotókat közölt egy kártevőirtó a közösségi oldalán. Egy falba vágott nyíláson rengeteg makk dőlt ki a szobába. Mint kiderült, egy harkály volt a gyűjtögető, ami közel 320 kilós termést raktározott el magának.

A könnyűszerkezetes ház falaiba dugta az eleséget. A ház tulajdonosai csak azt látták, hogy az épület kívülről tele van lyukakkal. Erről később kiderült, hogy a madár vágta ki magának.

A makkok nyolc zsákot töltöttek meg

- írta a posztoló, aki még sosem találkozott hasonlóval.

Mikor az egyik kommentelő felvetette, hogy makkot általban a mókusok rejtenek el, akkor válaszában megírta, hogy látták, amint az „őrült” madár makkot dobál a falba a lyukon kereztül.

Forrás: abc7news.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
Fotókon a vasárnap esti látványos telihold
Sokan küldtetek remek képeket, ezekből válogattunk.

Link másolása

Vasárnap este telihold ragyogta be az eget. A tiszta időben sokakat megihletett a látvány. A Szeretlek Magyarország Facebook-oldalunkon arra kértünk benneteket, hogy küldjetek fotókat róla.

Sok remek kép érkezett, ezekből válogattunk:

Pécs, Kiefer Béla
Mórágy, Flóris Boglárka
Sopron, Horváth Krisztina
Budapest, Nagy Gabriella
Kolozsvár, Tatár Tibor
Budapest, Németh Yoco
Vál, Nagy Ildikó
Miskolc, Hegyközi Lászlóné


Link másolása
KÖVESS MINKET: