News here
hirdetés

FELFEDEZŐ

Lábfehérítő port és hajlakkot is kaphatnak a tappancsukra a kutyák a szépségversenyen

Connie, az Európa-bajnok schnauzer történetéből kiderül: kutyát versenyeztetni drága hobbi, de van, amiért az ebnek és a gazdinak is megéri.

Link másolása

hirdetés

Óriási közönséget vonzott az idén Budapesten tartott FCI European Dog Show nemzetközi kutyakiállítás (EDS), ahol szép számmal jelentek meg magyar és külföldi indulók is. De milyen ebek számítanak esélyesnek egy ilyen versenyen? Hogy zajlik a felkészülés, és mennyit számítanak az itt elnyert díjak? Szabó Tímeával és Kiss Milánnal beszélgettünk, az ő kutyájuk, Connie ugyanis Európa legjobb junior só-bors közép schnauzereként végzett a versenyen.

Ugatástól volt hangos a Hungexpo december 28 és 31 közt, a 2021-es EDS-en ugyanis szinte minden elképzelhető kutyafajta képviseltette magát. Egy dolog azonban közös volt az indulókban: mindannyian tenyésztőtől származó, fajtatiszta ebek.

„Minden fajtának megvannak a maga meghatározott sztenderdjei. Centire pontosan le van írva például, milyen az adott fajta ideális külleme és a jelleme, így például a közép schnazuereké is” - mondja Milán, aki barátnőjével, Timivel együtt a törpe schnauzer Saci, és a friss Európa-bajnok Connie büszke gazdája.

Az elvárt sztenderdek persze hosszú évtizedeken át, az adott fajtával párhuzamosan alakultak ki. Léteznek egyfelől történelmi kutyafajták, amelyek egy bizonyos tájegységhez köthetők. Másfelől vannak mesterséges fajták, amiket egy tenyésztési cél érdekében hoztak létre, így például a német juhászt vagy a dobermannt is. A sztenderdeket a Fédération Cynologique Internationale (FCI) tartja számon, amely jelenleg 360 különböző fajtát ismer el.

Megkülönböztetünk törpe, közép és óriás schnauzert. A délnémet eredetű fajtát házőrző, „mindenes” munkakutyaként tartották. Napjainkban is gyakran lát el őrző-védő, figyelmeztető funkciót. Rendkívül intelligens, a rendőrségnél mégsem alkalmazzák, mivel a hozzá legközelebbi személy(ek)hez kötődik, nem engedelmeskedik bárkinek. “Sacika, a törpe schnauzer például olyan cuki, hogy mindenki emelgeti, tutujgatja. Ez őt zavarja, mert a schnauzerek idegenekkel alapvetően bizalmatlanok” - mondja Timi. A közép schnauzer a törpével ellentétben igazi energiabomba, nem „kanapékutya”. Családjához végtelenül ragaszkodó, területét és gazdája értékeit bátran védi, emellett a ház körüli kártevőkkel szemben is hatékonyan veszi fel a harcot. A kezdeti bizalmatlanság ellenére valódi énje igazán sokoldalú. A család barátait kitörő örömmel fogadja, környezetét bohókás viselkedésével szórakoztatja, emellett mindig kész a gazdival közös programokra. Timi és Milán számára lényeges szempont volt, hogy a schnauzerek jól kezelik, ha több órára magukra hagyják őket a munka miatt, ráadásul nem is szőröznek a lakásban. A schnauzereket megismerhetjük a Facebook-csoportok találkozóin, és neten utánanézhetünk a tenyésztőknek is.

“Tenyésztőtől vásárolni nem olcsó mulatság: egy fajtatiszta közép schnauzer ára 1000 eurótól kezdődik a tenyésztőtől, és az adott kutya felmenőitől függően. Ezért cserébe viszont biztosak lehetünk benne, hogy a kutyánk külsőre és viselkedésre is az adott fajta jellegzetességeit hordozza majd. Hasonlóan fontos szempont az egészség is: a kutyáknak nincs TB-je, egy csípő diszplázia-műtétből való felépülés pedig akár egymillió forintba is kerülhet. Ha azonban egy kutya szüleit már leszűrték diszpláziára, minimális az esélye, hogy kialakuljon nála a betegség. Elméletben menhelyről is örökbe fogadhatjuk a világ legjobb fej, legegészségesebb kutyáját, de sajnos ebben sokszor rejlik kockázat. Előfordul, hogy az adott állattal rosszul bántak, mielőtt hozzánk került, ez pedig komoly viselkedési problémákhoz vezethet” - fűzi hozzá Milán.

A versenyeken tehát csak a megfelelő felmenővel ellátott ebek vonulhatnak fel a bírók előtt. De mi minden szükséges még ahhoz, hogy elkápráztassák őket?
Akár fogszabályzót is kaphatnak

A felkészülésben három fő szempont van. Ezek közül első a kutya anatómiája, ami természetesen adott.

hirdetés

“Nem baj, ha egy centivel magasabb a kelleténél, ha egyébként szuperjó arányai vannak. Ezért elsősorban a tenyésztő „felel”, aki a saját kenneljében azon dolgozik, hogy a sztenderdnek minél inkább megfelelő kutyák szülessenek. Connie egy Alarm Beskyd nevű cseh, míg Sacika egy Sempiternal Fame nevű magyar kennelből származik. Az idei budapesti EDS-en kiváló minőségű kutyák vettek részt, kiváló kennelekből” - mondja Timi.

Sok múlik azon is, hogy a meglévő adottságokat milyen köntösbe öltöztetik. Akárcsak egy topmodell esetében, a lényeg az előnyös vonások kiemelése, az előnytelenek elrejtése. Az úgynevezett „grooming” része a kozmetika, a szőr nyírása és fésülése, de létezik kutyasampon, kondicionáló, lábszőrfehérítő por és fogszabályzó is a foghibás kutyáknak. A kutyák kozmetikája legalább annyira összetett, mint egy emberi szépségverseny esetében, és itt is megtalálható számos praktika, amit egy-egy kutyakozmetikus, groomer ismer.

Végezetül figyelik az is, hogy az állat az elvárásoknak megfelelően mozogjon a ringben. Ezzel az úgynevezett felvezetők, másnéven handlerek foglalkoznak, akik természetesen külön munkadíjat számolnak fel, ha nem a kutya gazdája látja el a felvezetői feladatokat.

„Nem mindegy, hogy áll a kutya feje, farka. Olyan ez, mint amikor egy szépségkirálynő beáll pózolni. A handler feladata jól prezentálni a versenyzőjét, amire vannak különböző trükkök. A mi handlerünk (Póth Vivien, a fenti képen) például egy 10x10-es anyagdarabra tette Connie hátsó lábait. Így a kutya érezte, hogy más textúrán áll, a lábai fixálva maradtak és nem csúsztak meg. Előfordul az is, hogy hajlakkal fújják be a tappancsukat, nehogy elessenek a csúszós padlón” - mondja Timi.

Természetesen arra is figyelmet fordítanak, hogy a kutya milyen kedvvel lép a ringbe, és viselkedésében mennyire képviseli a fajta jellemzőit. A kiképzésben és a felkészítésben is egyre nagyobb szerepet kap a pozitív megerősítés, aminek eredményeként jó esetben vidáman, magabiztosan vonul fel a kutya a bíró előtt. Ebben a néhány percben összegződik a sok hónapos előkészítés eredménye.

Már a babakutyák is ott totyognak a ringben

A bíró civilben lehet tenyésztő, egyetemi tanár vagy állatorvos is, a lényeg, hogy vizsgát kell tennie a szerepkör ellátásához. A mostani Európa-bajnokságon még a közép schnauzer fajtán belül is külön bíró jutott a só-bors színváltozatára - ez a kutyák szürke-fehér bundájára utal.

„A sztenderdek adottak, azonban nehéz dolguk van a bíróknak. Ők döntik el, hogy a sok szép, előírásnak megfelelő állat közül melyik az adott versenyen a legszebb” - magyarázza Milán.

Az életkort illetően nincs diszkrimináció, az ebek képviseltethetik magukat a baba, kölyök, junior, felnőtt vagy épp veterán korosztályban is. Már a háromhónapos kiskutyák is részt vehetnek, sőt, tanácsos is részt venniük a versenyeken. Igaz, őket még nem díjazzák, csak minősítik.

„A kiskutyákat is gyakran elhozzák, hogy szokják ezt a közeget. Nagyon fontos a szocializáció: egy kutyust rengeteg inger ér egy ilyen csarnokban, ahol egyszerre minden kutya ugat. A babák persze még össze-vissza császkálnak, nem tudnak rendesen felvonulni a zsűri előtt, de éppen ettől zseniálisak és aranyosak” - teszi hozzá Timi.

Mint az eddigiekből is kitűnhet, a versenyeztetés igen költséges hobbi. Az egyes versenyeken nevezési díjat számolnak fel, ami - versenynaponként - 10-20 ezer forint közé eshet, és egy háromnapos rendezvény esetében már komoly megterhelést jelenthet a gazdi pénztárcájának. Ehhez társul az útiköltség, a szállás, ha szükséges, és természetesen a kozmetika, illetve a handler munkája is.

A versenyeztetés azonban igen megtérülő lehet, hiszen a bajnok kutyák leszármazottai jóval magasabb áron kelnek el: minél magasabb a helyezés, és minél rangosabb díjjal rendelkeznek a szülők, annál borsosabb lehet a jövendőbeli kölykök ára.

A nemzetközileg elismert cseh tenyésztőtől származó Connie (teljes nevén Confeti Alarm Beskyd) például világbajnokokat tudhat a felmenői közt, de még a testvérei is számos szép eredményt zsebeltek be az elmúlt évben. Saci (teljes nevén Pepper Sempiternal Fame), aki lelki segítőként minden versenyre elkíséri a legjobb barátnőjét, szintén bajnok felmenőktől származik.

„Vannak magyar és nemzetközi versenyek, Európa- és világbajnokság is. A közép schnauzer nem túl elterjedt fajta, és a pandémia miatt alacsonyabb volt a mostani résztvevők száma. Connie győzelme ezzel együtt is nagy szó, „emberre lefordítva” olyan, mintha például úszó EB-t nyert volna. Efölött már tulajdonképpen csak a világbajnokság van” - zárja Milán.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Stílus, elegancia, nőiesség – Claudio Dessi
A Sebastiano cipőboltok és a webáruház idei évben kiemelt Claudio Dessi-kollekciót kínál vevőinek.

Link másolása

hirdetés

A Claudio Dessi egy olyan márka, melyet a nők nagyon kedvelnek. Nem csoda, hiszen a márka cipőket dob piacra, még hozzá nem is akármilyeneket, hiszen ezek a cipők vonzzák a tekintetet.

Mindannyian tudjuk, hogy a nőket különleges kapcsolat fűzi a cipőkhöz, mely az erősebbik nemet sokszor kiborítja. Na, de mit is tudhat egy férfi arról, hogy milyen érzés egy elegáns, ugyanakkor nőies cipőben végigvonulni az utcán. A Claudio Dessi cipőkben bárki ízig-vérig nőnek érezheti magát.

A Claudio Dessi márka gyorsan reagál a trendek változására, így minden egyes újabb kollekció rabul ejti a gyengébbik nem szívét. Mindezek együttesen tették azt lehetővé, hogy idén ünnepli 20. születésnapját a Claudio Dessi Collection márka.

A brand mögött természetesen egy hölgy, mégpedig Rácz Rozália áll, aki a tervezéstől az anyagok kiválasztásáig, a termék elkészültéig végig figyeli/követi a munkafolyamatokat.

Hitvallása pedig egy üzenet a divat világ szerelmeseinek: "A tervezés során arra törekszem, hogy olyan nőies, egyedi darabokat hozzak létre, amely magabiztosságot pozitív kisugárzást teremt viselője számára. Elsődleges szempont a tökéletes harmónia megteremtése a ruhatárban."

hirdetés

Szavait, a divathoz való hozzáállását/ érdemes megfontolni/követni!

Stílus neked, szenvedéllyel!

A divat világa varázslatos, amely kitölti az egész életemet. Hiszem, hogy elhivatottságom a divat iránt, stílust teremt Magyarországon! (Rácz Rozália)

Bármilyen alkalomról legyen szó, Claudio Dessi kollekciójából biztosan megtalálja azokat a darabokat, melyek tökéletesen illenek az adott eseményhez. Ezek a cipők előhozzák Önből a nagy betűs nőt, miközben igazán kényelmesek!

A Claudio Dessi márka már jó ideje jelen van a divat világában, azonban a lelkesedés, a fiatalos lendület és a divat iránti szüntelen rajongás egyáltalán nem lankad, hanem szüntelenül megújulnak és ennek köszönhetően csodás lábbelikkel látják el a gyengébbik nemet.

A Lux by Dessi egy olyan prémium kategória, mely az elegáns cipőket egy új dimenzióba emeli. Egy ilyen cipőben igazi királynőket fogja érezni magát!

A Claudio Dessi cipők stílusos megjelenést biztosítanak, melyek számos élethelyzetben önbizalommal töltik fel viselőiket.

Merész trendeket követ az utcai kollekcióban, de a kifinomult, alkalmi kollekció is megtalálható a márka tervezésében.

A lábbelik készítésénél fontos szempont, hogy anyaguk természetes bőrből készüljenek, kimagasló gyártási technológia mellett! Hazánk egyik jelentős divateseményén a Budapest Fashion Week fináléjában immáron második alkalommal mutatta be nagy sikerrel az új ruha, cipő és táska kollekcióját.

A 2022-es tavaszi kollekciót az elegáns színek a bézs-arany kombinációja ihlette, ehhez extrém talpakat és fényes anyagokat használt a tervező. A márka célja, hogy mind színvilágában, mind formai megjelenésében elérhetővé tegye a magyar divatkedvelők számára a vezető világmárkák által diktált trendeket elérhető áron.

Az idei nyár a színekről, eleganciáról és a kényelemről szól!

Claudio Dessi 2022 nyári kollekciója megtalálható a Krokodil Corso Cipőáruházban, Budapest belvárosában, és kiemelt Sebastiano cipőboltjaiban. Természetesen online is beszerezheti kedvenc modelljeit.

Tűnjön ki a tömegből, élvezze a nyarat a Claudio Dessi elegáns szandáljaiban, melyhez biztos megtalálja a hozzá passzoló kiegészítőt is, mert egy jó lábbeli mit sem ér a megfelelő ridikül nélkül!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Egy férfinek véletlenül fizetése 268-szorosát utalták ki, azóta felmondott és eltűnt
Munkáltatói sehol sem tudták elérni, majd június 2-án beadta felmondását. A hatóságok azóta is keresik.
Fotó: Pixabay/Raten-Kauf - szmo.hu
2022. július 02.


Link másolása

hirdetés

A chilei férfi úgy érezhette megnyerte a lottó főnyereményt, amikor fizetése 286-szorosát utalta ki neki munkáltatója. Azóta felmondott és eltűnt, a hatóságok folyamatosan keresik a pénz visszafizetése miatt - írja a LADBible.

A férfi a Consorcio Industrial de Alimentos (Cial) nevű élelmiszeripari vállalatnál dolgozott, amely Chile egyik legnagyobb felvágottgyártója.

Fizetése havi 500 ezer chilei peso (nagyjából 205 ezer forint) volt, amely helyett májusban a vállalat tévedésből 165 398 851 chilei pesót (több mint 68 millió forint) utalt ki neki.

Ez a férfi fizetésének 268-szorosa volt. Amint a HR-osztály észrevette a hibát, felkereste az alkalmazottat, hogy tárgyalják meg a téves kifizetést. A férfi először beleegyezett, hogy másnap reggel elmegy a bankjához, és rendezi a visszafizetést, de ezután nem jelent meg a munkahelyén, és végül teljesen eltűnt.

Munkáltatói sehol sem tudták elérni, majd június 2-án beadta felmondását. A Cial vállalat jogi lépéseket indított ellene, hogy megpróbálja visszakapni a túlfizetést. A hatóságok azóta sem tudták elkapni a férfit, a pénzzel együtt nyoma veszett.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Egymásba szerettek, de lehet, hogy féltestvérek, mégsem adják fel a kapcsolatukat
Erős a gyanú, hogy a két lánynak ugyanaz a férfi az apja. DNS-teszttel fogják kideríteni az igazságot.

Link másolása

hirdetés

A húszas éveikben járó fiatalok, Mercedes Stewart és Carley Gonschior, két évvel ezelőtt ismerkedetek meg a kanadai Ontarióban. Először egy bárban futottak össze, és állítólag azóta elválaszthatatlanok egymástól, ezen a tényen pedig az sem változtat, hogy talán féltestvérek - számolt be róla a Daily Mail.

Néhány hónappal azután, hogy megismerkedtek, a lányok bemutatták egymásnak az anyukáikat – ekkor jött a feketeleves. A két nő ugyanis rengeteg közös pontot vélt felfedezni a múltjukban: minél többet beszélgettek, annál erősebb lett a gyanújuk, hogy Carley és Mercedes apja ugyanaz a férfi.

Mercedes és Carley most úgy döntöttek, készíttetnek egy DNS-tesztet, mert szeretnék tudni az igazságot, bármennyire nehéz is lesz azt hallani.

„Rengeteg dolgot kell átgondolnunk és megemésztenünk. A megismerkedésünk óta minden napunkat együtt töltjük, a pandémia idején együtt hoztuk létre a TikTok-, és az OnlyFans-csatornánkat, melyek a megélhetésünket jelentik” – mondták a fiatalok.

Azt is elmondták, hogy jelenleg épp a teszt eredményeit várják, de addig nem változtatnak a kapcsolatukon. Azt azonban tudják, hogy a későbbiekben nagyon nehéz döntések várnak rájuk. Ezek meghozatalát pedig csak tovább nehezíti, hogy követők ezrei fejtik ki a véleményüket a helyzetükről.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Azt hitték, tengeralattjárót hallanak, de csak egy bagoly okozott riadalmat Miskolcon
A madármentők viszont elismerték, hogy valóban fellelhető némi hasonlóság a tengeralattjárók szonár hangja és az Avason hallott hang között.
Fotó: Noutch/Pixabay - szmo.hu
2022. július 01.


Link másolása

hirdetés

„Több hívás is érkezett az elmúlt napokban, hogy Miskolcon, Avas városrészen tengeralattjárót vélnek hallani. Volt, aki meg is ijedt, hogy feltör valamelyik csatornából”

– írja Facebook-bejegyzésében a Mályi Madármentő Állomás.

Azonban egyáltalán nem erről volt szó: a riadalmat egy füleskuvik okozta.

A madármentők elismerték, hogy valóban fellelhető némi hasonlóság a tengeralattjárók szonár hangja és az Avason hallott hang között – ez viszont nem teszi kevésbé mókássá a helyzetet.

A bejegyzésükben azért mindenkit megnyugtattak:

„Tehát nem lesz világvége és nem tör elő sehol tengeralattjáró a csatornából.”

De a további félreértések elkerülése végett megosztottak egy videót is arról, hogy milyen az említett madár hangja:

hirdetés
Így hangzik a füleskuvik


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: