hirdetés

FELFEDEZŐ

„Az úszómesterek is belepisilnek a medencébe” - titkok az élményfürdőkből, amikről eddig nem tudtál

Víziparkok dolgozói árultak el meghökkentő és furcsa kulisszatitkokat munkájukkal kapcsolatban.

Link másolása

hirdetés

Nyáron, a forró napokon nincs is jobb hely a szabadidő eltöltésésére a strandoknál, fürdőknél. Gyerekként talán sokan irigyeltük is az úszómestereket, vízicsúszdaőröket, hogy milyen jó nekik, hogy ilyen helyen dolgoznak. Persze felnőve azért belátjuk, hogy ők ilyenkor nem strandolnak, hanem dolgoznak, és hacsak nem muszáj, nem is mennek be a medencékbe. De még a felnőttek sem tudnak mindent arról, miből is áll a fürdők alkalmazottainak munkája, és mi mindent csinálnak munkaidőben, amiről a fürdőzők mit sem sejtenek.

A BuzzFeed víziparkok dolgozóit kérte meg, hogy avassák be az olvasókat munkájuk kulisszatitkaiba, ők pedig elég őszintén el is meséltek pár dolgot, a legtöbb elég meghökkentő és...nem szépítjük, undorító.

Fontos megjegyezni, hogy az alább felsorolt dolgok nem feltétlenül igazak minden egyes fürdőre, ezek csupán kiragadott példák egy-egy helyről!

A Magyar Fürdőszövetség a cikk kapcsán ezt írta:

Fontos megjegyezni, hogy az USA tekintetében is csak kiragadott példákról tesznek említést, melyek általánosítása téves következtetésekre, megtévesztésre adhatnak okot. Ebből adódóan a cikket és annak fordítását, megjelentetését a magyar fürdők tekintetében különösen hátrányosnak véljük. A hazai fürdőüzemeltetőket tömörítő szakmai szervezetként fontosnak tartjuk kiemelni, hogy hazánkban a közfürdők szigorú jogszabályi keretek között, a higiéniás előírások betartásával, az NNK szakmai felügyelete és ellenőrzése mellett működnek. A cikkben említett személyzeti viselkedésre utaló események Magyarországon nem fordulhatnak elő, az esetleges havária események kezelésére pedig pontos protokoll szerint járnak el a fürdőüzemeltetők.

1. Az úszómesterek is belepisilnek a medencébe

"Néha csak ezért ugrunk be a vízbe egy-egy esetnél, hogy gyorsan elvégezzük a folyóügyünket. Nem véletlenül van kiírva, hogy nem szabad inni a medence vízéből..."

hirdetés
2. Olykor székletet is kell kihalászniuk a medencéből

"Egyszer valaki betört éjszaka és a medence közepére ürített. Az egyik úszómesternek be kellett mennie, hogy kihalássza a vízből a székletet. Másnap nagyon rosszul lett, és egy hétig képtelen volt dolgozni."

3. Velük is történnek bizarr balesetek

"Egyszer a vízvezetékszerelők megemelték egy csúszdán a víz szintjét, hogy megjavítsák. De becsúszott egy kis baki, és valakinek nagy mennyiségű víz került a fenekébe. Mentőt kellett hívnunk hozzá."

4. Nem takarítják annyira alaposan a medencéket, mint gondolnánk

"Miután valaki rosszul lesz a medencében, csak egy üveg fertőtlenítőt öntünk a medencébe ahelyett, hogy rendesen kitakarítanánk. Ezért van az, hogy a legtöbb úszómester nem akar úszni a medencékben, hacsak nem feltétlenül szükséges."

"A hullámmedencét és a lusta folyós medencéket [olyan sekély, egymásba érő medencék, amelyekben lassan folyik a víz, így a fürdőzők kellemes tempóban sodródhatnak - a szerk.] csak hetente egyszer, vasárnap takarítjuk, ezért azt ajánlom, hogy hétfőn menjetek víziparkba fürdeni."

5. Ők is szoktak nagyot bakizni

"Egy úszómester egyszer odajött hozzám, hogy valakinek egy szög ment a lábába. Először nem értettem, ez hogy történhetett, de kiderült, hogy egy 8 éves kislány belelépett egy 10 centis szögbe, ami véletlenül ottmaradt egy karbantartási ellenőrzés után."

6. Olykor hagyják magától lebomlani a vízbe került ürüléket

"Elég undi dolgokat szoktunk találni a vízben: használt óvszereket, használt pelenkákat és sok-sok fekáliát. Utóbbit nem is mindig szedjük ki a vízből, kivárjuk amíg a klórtól lebomlik."
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ

Mesterséges esőt hoztak létre Dubajban, így szállnak szembe az 50 fokos hőséggel

A folyamathoz nem szükségesek kémiai anyagok, így az teljesen környezetbarát.
Fotó: laddhaasissh20030/Pixabay - szmo.hu
2021. július 25.


Link másolása

hirdetés

Milliókat fizetett a tudósoknak a dubaji kormány, hogy mesterséges esőt hozzanak létre a város fölött - írja az Indy100.

Az Arab Emirátusokban extrém időjárási körülmények uralkodnak, a hőmérséklet az 50 fokot is elérheti. A perzselő hőséget a csapadék sem ellensúlyozza, évente mindössze 10 centi esik.

A dubajiak éppen ezért a modern technológiához folyamodtak, hogy enyhítsék az aszályt: 2017-ben nem kevesebb, mint 15 millió dollárt fektettek a mesterséges eső létrehozásába.

A Readingi Egyetem kutatója, Maarten Ambaum is részt vett a különös projektben, amelynek célja, hogy elektromos impulzusokkal keverjék össze a vízcseppeket.

“Ha a cseppek összekeverednek, és kellően nagyok, akkor esőként fognak leesni” - mondta a BBC-nek.

hirdetés
A drónok segítségével a felhők közé juttatott “műeső” “valójában elektromos töltöttséget közvetít a felhőkbe, azért, hogy az azokat alkotó esőcseppek jobban összeálljanak, majd csapadékként leessenek”.

A folyamathoz nem szükségesek kémiai anyagok, így az teljesen környezetbarát.

A módszer olyannyira bevált, hogy a jelenleg online keringő videókon Dubaj esőben úszik: ahol az új technológiát tesztelik, már viharjelzést adtak ki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Több millió forintnyi összeget adott a Doritos egy tinilánynak, aki talált egy furcsa formájú, pufi chipset

„Sokan azt mondták, csak egyem meg és ne foglalkozzak vele. Nekik üzenem, hogy ilyesmi is megtörténhet” - mondta Rylee.
Fotó: m0mmymilkerza/TikTok - szmo.hu
2021. július 26.


Link másolása

hirdetés

Kevesen vennék észre, amit egy ausztrál tinilány azonnal kiszúrt, amint kibontotta az apjától kapott Doritos chipset - írja a Metro.

A 13 éves Rylee Stuart a háromszög alakú chipsek közt egy olyan darabra lett figyelmes, ami mindhárom oldalán kerekded. Ahelyett, hogy megette volna, inkább félretette magának.

Azután különös ötlete támadt: egy aukciót indított az eBay-en, ahol kevesebb, mint egy dolláros induló áron kínálta a félresikerült nasit.

A pufi Doritosra özönleni kezdtek a licitek, amelyek végül a 100 ezer ausztrál dollárt, azaz a 22,5 millió forintot is elérték. Most pedig, miután a chipsről készült videót a TikTokon is több millióan megtekintették, maga a cég ajánlott fel a kislánynak 20 ezer ausztrál dollárt, azaz több mint 4 és félmillió forintot.

“Amikor a licitet megláttam, sikítottam! Amikor pedig a Doritos is megkeresett, még sírtam is, mert nem számítottam erre. Sokan azt mondták, csak egyem meg a chipset, és ne foglalkozzak vele. Nekik üzenem, hogy ilyesmi is megtörténhet”

- mondta Rylee.

hirdetés

“Nagy hatást tett ránk Rylee merészsége és vállalkozói szelleme, ezért szerettük volna megjutalmazni a Stuart családot a kreativitásukért, és mert szeretik a Doritost. Rylee és a családja szédületes napokon van túl, és mi örömmel követtük a történetét” - tette hozzá Vanita Pandey, a Doritos marketingvezetője.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Erősebb vérzés, rendszertelen ciklus - egyre több nő jelzi, hogy a koronavírus elleni oltás beadása után megváltozott a menstruációja

Az AstraZeneca-oltás után jelentették eddig a legtöbb menstruációs zavart.

Link másolása

hirdetés

Egyre több nő jelzi, hogy a koronavírus elleni vakcina beadását követően megváltozott a menstruációjuk: erősebb lett a vérzésük vagy indokolatlanul sokat késett - derül ki a britek gyógyszerügynökségének beszámolójából, amelyet a Sunday Times ismertetett.

A Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) szerint közel 4000 visszajelzés futott be hozzájuk, mind olyan nőtől, aki változást észlelt a menstruációjával kapcsolatban azt követően, hogy beadatták maguknak valamely koronavírus elleni védőoltást.

A legtöbb panasz az AstraZeneca oltása után érkezett: 2734 nő vett észre valamilyen változást. Ezt követi a Pfizer, amely után 1158-an tapasztaltak valamilyen, menstruációt érintő tünetet is, a Moderna 66 nőnél okozott változást. Nagy-Britanniában nem oltanak keleti vakcinákkal, így a Szputnyik és a Sinopharm nem képezte részét a beszámolónak.

Elsősorban a 30 és 49 év közötti nők számoltak be változásokról, ami a leggyakrabban a megszokottnál erősebb vérzés vagy a felboruló ciklus képében jelentkezik.

June Raine, az ügynökség vezetője szerint azonban mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a vakcinák veszélyt jelentenének a menstruációra. Rámutatott arra, hogy Nagy-Britanniában a nemzőképes nők negyedének egyébként is van valamilyen menstruációs problémája, és mivel a visszajelzések száma meglehetősen kicsi, jelenleg lehetetlen biztos következtetéseket levonni azzal kapcsolatban, hogy milyen kapcsolat van az oltások és a menstruációs panaszok kialakulása közt, így további vizsgálatok szükségesek.

Nem is lenne olyan meglepő, ha a vakcina befolyásolná mindezt, a cikkben linkelt blog szerint ugyanis a HPV és az influenza elleni védőoltások esetében már kimutatták, hogy egyeseknél tényleg zavart okoz a ciklusban az oltás.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Gyűlöletbeszédért tiltotta le a Facebook, mert megkérdezte, miért buták a férfiak

A Detroitban élő nő csak egy ártalmatlannak hitt kommentet írt egy poszt alá.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. július 27.


Link másolása

hirdetés

24 órára letiltott a Facebook egy Amerikában élő nőt, aki egy poszt kommentjében megkérdezte, miért ilyen buták a férfiak - számolt be róla az Indy.

"A nők egyenesen a szemedbe nézve rögtön megmondják, hogy ez két különböző szín" - áll azon a képen, amelyen két, egymástól tényleg csak halvány árnyalatában eltérő színű műkörmöt lehet látni. Ez alá kommentelte azt Candace, hogy

ez tényleg két különböző szín, miért ilyen buták a férfiak?

Öt másodperccel később a kommentje eltűnt, és kapott egy üzenetet a Facebooktól azzal, hogy a hozzászólása „nem felelt meg a gyűlöletbeszédre vonatkozó közösségi normáknak.”

Kép: Twitter

A Detroitban élő nő azt mondta, nem férfigyűlölő, és csak viccelni próbált a kommentjében. Szerinte az lehet az oka annak, hogy gyűlöletbeszédként értékelték a kommentjét, és letiltották, hogy ezeket a kommenteket legtöbbször nem emberek, hanem a Facebook algoritmusa értékeli.

hirdetés

24 órával később megszűnt a tiltás, de a Facebook figyelmeztette őt, hogy következő alkalommal szigorúbb büntetésre számíthat.

A Facebook a közösségi alapelvek között a következőképpen határozza meg a gyűlöletbeszédet: "a gyűlöletbeszéd közvetlenül támad másokat általunk védett tulajdonságként meghatározott szempontok – faji hovatartozás, etnikai származás, nemzetiség, fogyatékosság, vallási hovatartozás, kaszt, nemi irányultság, nem, nemi identitás vagy súlyos betegség – miatt. A támadást a következőképpen határozzuk meg: erőszakos vagy emberi mivolttól való megfosztásra irányuló beszéd, ártalmas sztereotípiák, alsóbbrendűségre utaló kijelentés, megvetés, undor vagy elutasítás kifejezése, káromkodás illetve a kirekesztésre vagy szegregációra való felhívás."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: