News here
hirdetés

A kisfiú, aki iszlám terroristák közt nevelkedett, mégis imádja Amerikát

A CNN számolt be a 8 éves Ájhám Ázád történetéről, aki csak angolul hajlandó beszélni, és ha felnő, amerikai szeretne lenni.
CNN - szmo.hu
2018. január 27.


Link másolása

hirdetés

Ájhám Rakkában nőtt fel, ahol egy ISIS-harcos és annak amerikai felesége nevelték. A terrorszervezet még 2014-ben foglalta el azt az iraki várost, ahol Ájhám élt. Az ott lakók jeziditák voltak, akiket az ISIS eretnekeknek, a sátán követőinek tekint. A harcoló korú férfiakat megölték, a lányokat és nőket elvitték szexrabszolgának, a kisfiúkat pedig elfogták, hogy ISIS-harcosokat neveljenek belőlük.

Amikor a támadás történt, Ájhám az édesanyja mellett volt, aki épp szült. Mire a kisbaba megszületett, a család már nem menekülhetett el. 4 éves volt, amikor elrabolták. Háromszor adtak túl rajta, míg nem Sam házába került, aki marokkói származású, dzsihadista férjével élt a szíriai Rakkában. Mindent elvettek tőle: az identitását, a családját, még a nevét is, mivel új szülei Abdullahnak hívták.

Az ISIS arra tanította, hogy meg kell ölnie a saját fajtáját.

"Azt mondták, ha visszamész, ölj meg minden jeziditát. Ezért én sem mondom meg senkinek, hogy jezidita vagyok, nehogy valaki megöljön."

Ájhám gyorsan megtanult angolul, és összebarátkozott Sam vér szerinti gyerekeivel, különösen a 10 éves Juszeffel, akit legjobb barátjának tart. A két gyereket arra kényszerítették, hogy szerepeljenek egy propagandavideóban. Anyjuk, Sam próbálta megvédeni őket, de fegyvert tartottak a fejéhez...

hirdetés
ajham1

Ájhám és kisöccse 4 évig nem látták egymást.

Az amerikai nő a kisfiú elmondása szerint folyamatosan őrlődött a szigorú doktrínák és a lelkiismerete között. Sokszor mondta a gyereknek, hogy ismételgesse a szülei és a testvérei nevét, hátha egy nap megtalálja őket.

A fiú néhány hónapja szabadult ki, amikor az USA által támogatott koalíció elfoglalta Rakkát. Sam dzsihadista férje meghalt a bombázásokban. Az amerikai nő megpróbált elmenekülni gyerekeivel és Ájhámmal, de a szíriai kurdok elfogták őket, és a kisfiút visszaküldték Irakba, a nagybátyjához. A gyanú szerint Sam a mai napig fogságban van.

Sajnos Ájhám helyzete ettől még nem lett sokkal rózsásabb. Édesanyjának nyoma veszett, senki sem tudja, mi lett a sorsa. Édesapja újranősült, és elhagyta a családot. Kisöccsét, aki az elrablása előtt született, szintén elhurcolták, nemrég szabadították ki kurd aktivisták. Egyetlen támasza nagybátyja, akinek már így is kilenc gyerekről kell gondoskodnia. Ráadásul Ájhám nem nagyon beszél már kurdul, csak angolul, így nehezen érteti meg magát a családjával.

A fiú hetente kétszer tanácsadásra jár. Egyelőre nehéz megértenie, ki is az igazi családja – a vér szerinti rokonai, vagy az ISIS-beli családja, akikkel három évig élt együtt. Legjobban annak örülne, ha nevelőanyjával, Sammel és gyermekeivel Amerikába költözhetne.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
FELFEDEZŐ
Belebetegedett a macska abba, hogy gazdája otthonról dolgozott
Gazdája vitte el a beteg cicát az állatorvoshoz, majd megdöbbenve tapasztalta, hogy kedvence a home office miatt lett rosszul.

Link másolása

hirdetés

Harry Jones nagyon aggódni kezdett, amikor cicája, Helen hangosan sírt és a bejárati ajtót kapargatta, hogy kiengedje őt – írja a Sun.

Széttépte a gazdája által olvasott regényt, ideges lett, amikor a Stuart Little, kisegér című filmet nézte és még nyűgösebb lett, amikor Harry hazaért a munkából.

Harry éppen egy dobhártya műtét után lábadozott, folyton kütyükre és diffúzorokra (bizonyos illatanyagok nyugtató hatással vannak a macskákra) költött, hogy megpróbálja enyhíteni Helen rosszkedvét.

Sehogy sem járt sikerrel, így végső elkeseredésében állatorvoshoz vitte kis barátját.

A vizsgálaton kiderült, hogy

Helen csak egy kis privát szférát akart, mert Harry egész nap otthon volt.

A férfi megzavarta macskája napi rutinját, ami emiatt belebetegedett a túlzott szociális életbe. Ugyanis a macskák húgyhólyaggyulladást kaphatnak, ha stressz éri őket - ez egy költözés vagy akár bútorvásárlás esetén is megtörténhet. Ha megszokták, hogy sokat vannak egyedül és gazdájuk hirtelen több időt tölt otthon, akkor biztonságos búvóhelyre van szükségük, ahová elmenekülhetnek.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
Leharapta egy kutya a nő orrát, de sikerült visszavarrni – örökre sebes lesz az arca
Megpróbálta megakadályozni, hogy kiszökjön a kutya, a következő dolog, amire emlékszik, hogy leszakadt az orra.

Link másolása

hirdetés

A 31 éves Ashley Unger fodrászként dolgozik Illinois államban. Március 17-én házhoz ment hajat vágni, ahol a kliense lakótársának volt egy pitbullja. A fodrász eleinte jól eljátszott vele, simogatta a kutyát, viszont miután végzett a munkával, a kutya egyszer csak megtámadta őt.

Egészen pontosan kinyitotta az ajtót, mire a kutya megindult felé. Unger ekkor leguggolt, és megpróbálta megakadályozni, hogy a kutya kiszökjön, ezután pedig csak azt vette észre, hogy az orra lóg az arcáról, a pitbull ugyanis leharapta azt.

Természetesen azonnal a kórházba vitték, az odaúton pedig kézzel tartotta össze az arcát.

"Életem végéig elkísér ez az ijedtség. Az orvos azt mondta a kórházban, hogy ilyen durva kutyaharapást még sosem látott" - mesélte a fodrász. Azt is elmesélte, hogy poszttraumás stresszben szenved, gyakran felidéződnek benne az emlékek.

Mostanra már összeforrtak a sebei, de ahogy a fenti képen is látszik, ez a heg nem tűnik el.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés
23 éve csak szendvicsen élt a lány, aki most végre kigyógyult a fóbiájából
Hosszas terápia után végre sikerült átesnie az első normális étkezésén.

Link másolása

hirdetés

A 25 éves Zoe Sadler totyogó kora óta kizárólag szendvicset evett, amibe csak chips, hagyma és vaj került. A szülei elmondása alapján már olyan kicsiként is félt az ételektől, kivéve ettől a kombinációtól.

"A szüleim azt mondták, hogy semmi mást nem voltam hajlandó a számba tenni"

– mesélte Zoe. Azt is elmondta, hogy más étel szóba sem jöhetett, ugyanis fizikailag megbetegedett tőlük.

Viszont szeretett volna meggyógyulni, ezért David Kilmurryhez járt hipnoterápiára, ami sikeres volt, így mostanra már tud más ételeket is enni. 23 év után végre az első rendes étkezésén is túl van.

Kép: Northfoto/SWNS

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ
Beszorult a háztetőbe egy szerencsétlenül járt mosómedve, a lakók szabadították ki
Lyukat rágott a tetőn, hogy bemászhasson a tetőtérbe, de az nem volt elég nagy ahhoz, hogy átférjen rajta. Szerencsére nem lett baja.

Link másolása

hirdetés

Sajnos sokszor látunk példákat arra, hogy egy állat beszorul valahová és önerőből nem tudja kiszabadítani magát, ezért emberi segítségre van szüksége. A legtöbb eset jó véget ér, így történt ez az amerikai Kalifornia államban pórul járt mosómedvével is.

Az állat egy Santa Cruz-i családi ház tetőjén keresztül akart bemászni a tetőtérbe a kicsinyei után, miután kirágott egy lyukat belőle. Csakhogy a lyuk nem volt elég nagy ahhoz, hogy ő is átférjen rajta, így beszorult, ráadásul úgy, hogy a felsőteste a tetőtérben volt, míg a hátsó fele kint.

A ház lakói értesítették a vadállatok mentésével foglalkozó szervezetet, akik segítettek nekik elmagyarázni, hogyan tudják úgy átnyomni a mosómedvét a lyukon, hogy ne fulladjon meg, mivel kritikus volt a helyzet. Végül sikerült kimenteni a nőstény állatot szorult helyzetéből, így újra együtt lehetett a kicsinyeivel. Az állatmentők segítségével biztonságosan kiterelték a családot a tetőtérből, hogy aztán egy számukra megfelelő környezetben élhessenek tovább.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: