hirdetés

FELFEDEZŐ
A Rovatból
hirdetés

14 évvel később döbbent rá, kivel utazott, mikor stoppolt

A biztos halált megérezve bámulatos életösztön és gondolkodóképesség lehet úrrá rajtunk.

Link másolása

hirdetés

Stephan Harbort német kriminológus korábban tanulmányozta, mely tényezők járulnak hozzá, hogy valaki ne váljon áldozattá, ha egy sorozatgyilkossal kerül kapcsolatba. Miután megvizsgált 150 német gyilkost és bűntetteiket, érdekes dolgot figyelt meg. A vizsgált gyilkosok átlagosan 31 potenciális áldozattal kerültek kapcsolatba, mielőtt valakit végül hatalmukba kerítettek.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy jóval magasabb azoknak a száma, akik elkerülték a kegyetlen véget, mint gondolnánk. Nagy részük nincs is tudatában, mitől menekült meg, ám vannak, akik tökéletesen tisztában vannak vele, mi várt volna rájuk. A Listverse összegyűjtött néhány történetet.

1. Kate Moir

5

David Birnie, a gyilkos férj

1986-ban Kate Moir mindössze 17 éves volt, mikor elrabolta Ausztrália hírhedt sorozatgyilkos párosa, David és Catherine Birnie. Addigra már négy nő elrablása, megerőszakolása és meggyilkolása volt a rovásukon, mindez egy hónap leforgása alatt.

hirdetés

Moirt késsel kényszerítették a kocsijukba, mellyel perthi házukba vitték, ahol kínozták és többször megerőszakolták. A szökése előtti éjszakán egy ágyban kellett aludnia Birnie-ékkel, Davidhez bilincselve.

Moirnek másnap sikerült meglépnie, mikor David munkába indult. Miközben valakivel az ajtóban tárgyalt, Catherine elfelejtette kikötözni a foglyot, így Moir kiszökhetett az ablakon. Később azzal kellett szembesülnie, hogy a hatóságok nem hisznek neki, és egy 22 éves kezdőt állítottak az ügyre.

Ugyanakkor a feletteseivel ellentétben a még kezdő Laura Hancock nem vonta kétségbe Moir történetét, mivel rengeteg részletet osztott meg vele. Tudta, hogy a párnak megvolt videón a Rocky című film, és volt egy Dire Straits magnókazettájuk - ezek szóltak a párnál, amíg Moir a foglyuk volt.

Moir azt is tudta, hogy megerőszakolóját David Birnie-nek hívják, annak ellenére, hogy az álnevet használt, mivel látta a nevét egy gyógyszer dobozán. Még kis rajzokról is leírást adott, melyeket a házban készített, hogy bizonyítani tudja, valóban ott volt.

Ez már elég volt a rendőrségnek, hogy nyomozást indítsanak és letartóztassák Birnie-éket. Később David bevallott négy gyilkosságot és a sírokhoz is elvezette a nyomozókat.

 

2. Rhonda Stapley

4

Ted Bundy

Rhonda Stapley 37 éven át hallgatott megpróbáltatásairól. Akkoriban az Utah-i Egyetem 21 éves hallgatója volt, aki elkövette azt a hibát, hogy beszállt egy ismeretlen férfi autójába, akit jóképűnek talált.

Ám a férfi, aki Tedként mutatkozott be, bogárhátújával egy elhagyatott kanyonhoz vitte, ahol megerőszakolta és fojtogatta a hol elájuló, hol magához térő lányt. Rhondának mégis sikerült elmenekülnie és egy közeli hegyi patakba vetnie magát, ami elsodorta Ted elől.

Visszajutott a városba és senkinek egy szót sem szólt a borzasztó esetről.

Stapley egy évvel később jött rá, mikor a férfit először letartóztatták, hogy kis híján ő lett Ted Bundy újabb áldozata. Majd elborította a bűntudat, amiért nem beszélt az történtekről, hiszen akkor talán hamarabb kézre keríthették volna Bundyt. Rhonda attól félt, hogy áldozatként megbélyegezték volna, és sem a családja, sem a barátai nem tudtak volna úgy nézni rá, mint korábban.

Csak 2011-ben hozta napvilágra megpróbáltatásait. Egy anonim oldal segítségével felvette a kapcsolatot más áldozatokkal, és megmutatta naplóját Anne Rule-nak, aki valós bűnügyi esetekről ír. Ő javasolta neki, hogy adja ki történetét.

 

3. Felicity Nightingale

3

Fred West második feleségével

A stoppolás veszélyes üzem, hiszen az ember sosem tudhatja, kivel hozza össze a sors. Felicity Nightingale például Fred West kisbuszában kötött ki.

1980-at írtunk és Felicity rendszeresen autóstoppal utazott weymouthi otthona és a welszi falucska között, ahol nyári munkát vállalt. A borús délutánon egy benzinkútnál tette ki egy barátságos kamionos az M5-ös autópálya mellett. Felicity tovább stoppolt, mikor egy férfi megállt mellette, és felajánlotta, hogy elviszi.

A nőnek azonnal fura érzése támadt, ahogy a férfi arra kérte, hogy tegye hátra a hátizsákját, ahelyett, hogy elöl magánál tarthatta volna. Aztán a férfi hirtelen meggondolta magát, és bement teázni, ám ragaszkodott hozzá, hogy Felicity is vele tartson.

Mivel fiatal és naiv volt, vele ment, és végül a fuvart is elfogadta.

Vezetés közben West állította, hogy Nightingale nem ér haza sötétedés előtt, és meghívta, hogy szálljon meg náluk Tewkesburyben, amit ő udvariasan elhárított.

Később azt mondta, rossz felé tartanak, és Weymouth felé át kell mennie Tewkwsburyn. Mivel sokszor járt már arra, Felicity, tudta, hogy ez nem igaz. Ám West dühöngeni kezdett, ha ellentmondott, így a nő úgy vélte, jobb, ha nem szól.

Végül West bejelentette, hogy meg kell látogatnia egy barátját, aki a közelben lakott és az autópálya közepén kitette a nőt. Azt akarta, hogy menjen át a túloldalra, ahol majd visszafelé összeszedi, és elviszi a megfelelő úton.

Felicity tisztában volt vele, hogy csekély esélye van ott mást találni aki elvihetné, mégis örült, hogy végre kiszállhatott a kocsiból. Szerencsére azonban egy teherautó felvette és visszavitte a benzinkúthoz, ahonnan indult. 14 évvel később döbbent rá, kivel is utazott aznap délután.

 

4. Lisa McVey Noland

2

Bobby Joe Long, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti

1984-ben Tampa Bay lakóit nyolc hónapon át tartotta rettegésben Bobby Joe Long, aki legalább tíz nőt ölt meg, miután tucatnyi nemi erőszakot is elkövetett Florida szerte, mint az „apróhirdetéses erőszakoló”.

Utoljára Lisa McVey Nolandot szemelte ki, aki akkor 17 éves volt, és egy novemberi reggelen veszett nyoma, miközben kerékpárján hazafelé tartott a munkahelyéről.

Long megállt mellette, lerántotta a bicikliről, megkötözte és az autóba tuszkolta, majd egy lakásba vitte, ahol 26 órán keresztül módszeresen szexuális erőszakot követett el rajta.

Bizarr csavar a történetben, hogy előző éjjel Lisa megírta a búcsúlevelét. Azt tervezte, hogy hazaérve véget vet az életének, mivel egy családtagja évek óta molesztálta. Ám a gyötrelmes helyzetben felébredt benne az életösztön, és elhatározta, hogy küzdeni fog.

Sok dolog eszébe jutott, amelyeket bűnügyi műsorokban látott. Mikor Long lenyugodott, úgy beszélt vele, mint egy kislány, próbált kapcsolatot kialakítani kettejük közt. Igyekezett emberivé tenni magát, abban a reményben, hogy így csökken az esélye, hogy a férfi megöli. A dolog végül működött.

Mikor Long végzett, kitette Lisát a környékükön, ahelyett, hogy megölte volna, ahogy sok más nővel tette. Mindezek mellett Lisa megjegyezte, milyen volt az autó, a lakás, és még az elrablójáról is leírást tudott adni. Így végül a rendőrség elfogta Bobby Joe Longot.

 

5. Roger Sproston

1

William Bonin

Az 1980-as évek közepén Roger Sproston úgy döntött, autóstoppal beutazza az Egyesült Államokat. Végül egy fagylaltoskocsi sofőrje lett Los Angelesben, míg a kocsit el nem lopták.

Próbált stoppal bejutni a belvárosba, mikor megállt neki egy férfi egy piros Ford Pintoval. Felicity Nightingale-hez hasonlóan Sproston sem találta veszélyesnek a sofőrt, ám arra azonnal felfigyelt, hogy elképesztően rossz érzéseket támasztott benne. A Ford sofőrje William Bonin volt, az 1980-as években a dél-kaliforniai sztrádák mellett portyázó három sorozatgyilkos egyike.

Bár rossz érzése volt, Roger beszállt mellé. Útközben Bonin motyogni kezdett, majd végül Sproston megkérte, hogy álljon félre, és hagyja kiszállni. Bonin először félre is állt, ám utána előkapott egy zsinórt, Sproston nyaka köré csavarta és fojtogatni kezdte.

Szerencsére Roger a kötél alá tudott nyúlni, mielőtt Bonin megfeszíthette volna, majd sikerült megfordulnia, és ágyékon rúgni támadóját. Így ki tudott mászni a kocsiból az út mellé. Bonin villámgyorsan elhajtott.

Ezután Sproston leintett egy rendőrautót, és elmondta, mi történt. Megdöbbenve hallotta, hogy több embert is kerestek, aki az autópálya mentén vadászott a stopposokra. Leírást adott Boninról és az autójáról is. Tíz nappal később le is tartóztatták.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Együtt aludt a tengerimalacával egy lány, de az állat álmában megette a frufruját

Van, aki szerint ez valójában gondoskodó gesztus volt a házikedvenctől.
Fotó: garasullivan/TikTok - szmo.hu
2021. december 03.


Link másolása

hirdetés

Sokan olyan közeli viszonyt ápolnak a háziállatukkal, hogy még az ágyba is beengedik őket maguk mellé. Gara Sullivan azonban már megbánta, hogy együtt aludt a kopasz tengerimalacával - írja a Daily Star.

Amíg ugyanis a lány aludt, kedvence, Gabby megette Gara frufrujának felét. A sminktetoválóként dolgozó gazdi a TikTokon panaszolta el, milyen helyzet állt elő:

“Néha, amikor részegen fekszem le aludni, előveszem a tengerimalacomat és vele alszom a padlón. Tudom, nem vagyok normális. Hálaadáskor felébredtem, kimentem pisilni, és nem hittem el, mi fogadott a tükörben: ez a kiscsaj megette a frufrum felét!”

Gara ezután meg is mutatta a frufruja maradványait, amiket sehogysem sikerült formára igazítania. A lány a padlón is talált hajtincseket, amiből rájött: Gabby még csak meg sem ette az összes hajat, csak lecsipkedte.

hirdetés

A kommentelők remekül szórakoztak az eseten, bár ők is csak találgatni tudták az állat motivációját.

“Lehet, hogy azt akarta, hasonlíts rá”

- írta az egyikük. Egy másik hozzászóló megjegyezte: a tengerimalacok gyakran legelik le egymás szőrét, hogy a társuk jobban kilásson alóla, míg egy harmadik szerint ezzel az állat a dominanciáját fitogatta.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
FELFEDEZŐ

Az Omikron című, 1963-as sci-fi tartja rettegésben az összeesküvés-hívőket

„Most már egyértelmű, hogy Hollywood lepaktált a nagy gyógyszergyárakkal” - vélekedett egy hozzászóló.
Fotó: Inaki Irirurzun/YouTube - szmo.hu
2021. december 04.


Link másolása

hirdetés

Sokakat felzaklatott a legújabb vírusvariáns, az omikron megjelenése, amely a WHO szerint az eddigi legkönnyebben terjedő mutáció - írja az Indy100.

Ennek fényében nem csoda, ha a pánikot még tovább növeli, hogy egy 1963-as film is az Omikron címmel bír, ráadául a cselekménye is elég horrorisztikus.

“Egyenesen a pokolba tartunk” - írta az egyik kommentelő a film kapcsán.

Az Omikron filmnek azonban semmi köze a vírusokhoz, nem szerepel benne a pandémia sem, és kijelenthető, hogy csak a címe miatt került az érdeklődés középpontjába.

A történet szerint egy földönkívüli költözik egy emberi testbe, hogy tanulmányozza a Földet, és megkönnyítse a faj későbbi hatalomátvételét. A film írója és producere a jól csengő Ufo Gregoretti névre hallgat.

hirdetés

Az ufós cselekmény azonban nem tartotta vissza az összeesküvés-elméletek hívőit attól, hogy az Omikron című filmben is utalásokat fedezzenek fel a vírussal kapcsolatban.

“Ez a film egy halott gyári munkásról szólt, aki újra életre kelt, mert kapott valamit egy idegentől. Most már egyértelmű, hogy Hollywood lepaktált a nagy gyógyszergyárakkal. Itt az is kiderül, amiről nem beszélnek” - vélekedett egy hozzászóló.

“Ezt előre eltervezték?” - tette fel a kérdést egy másik, mire egy harmadik válaszolt: “Egyértelműen.”

A közösségi médiában terjedni kezdett a film átszerkesztett posztere is, amiről azonban hamar kiderült, hogy hamisítvány: csak poénból készítette valaki, ám sokan bedőltek neki, hogy az Omikron már 1963-ban is a koronavírusról szólt.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Nyakláncot ajándékozott a barátjának egy nő, amire rávésette azoknak a nevét, akikkel a férfi megcsalta őt

A bosszúálló barátnő a férfi reakcióját felvette és a TikTokon is közzétette.
Fotó: outspoken.m/TikTok - szmo.hu
2021. december 03.


Link másolása

hirdetés

Különös módját választotta a bosszúnak az a nő, akit a partnere több ízben megcsalt: egy nyakláncra vésette a többi nő nevét, majd az ékszert a barátjának ajándékozta a születésnapjára. A bosszúálló barátnő a férfi reakcióját felvette és a TikTokon is közzétette - írja a Daily Star.

A már 15 millió megtekintést elért videón látható, hogy a férfi gyorsan összecsukja a dobozt, amint meglátja az ajándékot.

A következő videóban a nő megkérdezi a barátját, miért nem viseli nyilvánosan az ékszert? Erre a férfi az alábbi választ adja:

"Ha munkába veszem fel, az bizarr. Ha bárhol máshol, az is bizarr. Ha veled, akkor az meg bunkó. Arról nem is beszélve, hogy ez az egyetlen ajándék, amit kaptam tőled, és még ez is egy vicc, ami fáj nekem."

A történet azonban 180 fokos fordulatot vesz, amikor a férfi kezdi faggatni a barátnőjét:

hirdetés

"Mégis, miért vagy a város nyugati részén? Kinek a kocsijában vagy? Azt hittem, megint sokáig dolgozol, vagy otthon vagy. Ehhez képest a világ végén jársz, lerázol és kerülöd a válaszokat" - dühöngött.

"Szóval szerinte én vagyok a probléma" - összegezte a nő a videó végén, majd hozzátette: azóta egy hónap telt el, és nem jöttek össze újra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
FELFEDEZŐ

Pokollá vált az élete, miután nemet mondott arra, hogy az FBI informátora legyen

„Órákon át zaklatják az ismerőseimet, amikor utaznak, ami miatt már a legjobb barátaim sem akarnak többé beszélni velem.”

Link másolása

hirdetés

Pokollá vált az élete egy fiatal pakisztáni férfinak, miután nemet mondott arra, hogy az FBI informátora legyen, írja az Intercept amerikai oknyomozó portál.

A harmincas éveiben járó Aswad Khan a bostoni Northeastern Egyetemen végzett gazdálkodás és menedzsment szakon, és már egészen kiskorától kezdve rendszeresen nyaralt az Egyesült Államokban. Az egyetem elvégzése után egy évvel is az USA-ban volt ismerőseinél, rokonainál, amikor az FBI megpróbálta beszervezni.

Az FBI azt szerette volna, hogy Khan mecsetekben kémkedjen és szerezzen információkat az Egyesült Államokban és Pakisztánban. Mindezért cserébe amerikai állampolgárságot, pénzt és védelmet ígértek.

Khan visszautasította az ajánlatot. "Azt mondtam nekik: Tisztelem önöket és azt, amit csinálnak. Kockára teszik az életüket, hogy megvédjetek minket és az Egyesült Államok népét, de én nem olyan vagyok, akinek a kémkedés való, vagy akit érdekelnek azok a dolgok, amiket önök felajánlanak nekem" - emlékezett vissza.

Habár szeretett volna amerikai állampolgár lenni, hiszen így több időt tölthetett volna az ottani barátaival és rokonaival, és imádta az országot, az, hogy informátor legyen, szóba sem jöhetett. Bár nem járt gyakran mecsetbe, idegenkedett attól is, hogy imádkozó emberek után kémkedjen.

Miután hazament Pakisztánba, idővel egyre több ismerőse számolt be arról, hogy az Egyesült Államokba való beutazásnál a repülőtéren akár több órára is őrizetbe vették őket, kérdéseket tettek fel az ismertségükről, és több alkalommal is azt sugallták, hogy Khan lehetséges terrorista. Elmondása szerint nem csupán rokonait, ismerőseit állították meg így, de még olyanokat is, akiket csak közösségi oldalakról ismert.

hirdetés
Idővel egyre többen közölték, hogy sajnálják, de nem tarthatják vele tovább a kapcsolatot. Egyre kevesebb eseményre hívták meg a pakisztáni Karacsiban, ahol élt. Esküvőkön, ahol ott volt, több alkalommal megkérték, hogy ha lehet, inkább ne legyen rajta a csoportképeken.

"Órákon át zaklatják az ismerőseimet, amikor utaznak, ami miatt már a legjobb barátaim sem akarnak többé beszélni velem" - mondta Khan az Interceptnek.

A lap szerint az FBI a 9/11-es merényletek óta helyez kiemelt hangsúlyt az informátorok beszervezésére, akik közül sokan muszlim vallású amerikaiak vagy bevándorlók.

"Számos olyan ember van, aki azzal vádolta meg az FBI-t, hogy felvette őket a repüléstilalmi listára, mert nem akartak informátorok lenni" - mondta a lapnak Michael German volt FBI-ügynök.

“Az ügynököknek szükségük van informátorokra, ezért mennek úgynevezett “beszerző körutakra”. És amikor az emberek elutasítják őket, könnyen bosszúállóvá tudnak válni. Azt gondolják, ‘adtunk neked egy esélyt, hogy bebizonyítsd, a mi oldalunkon állsz, és ha nem segítesz nekünk, az azt jelenti, hogy ellenünk vagy’” - tette hozzá.

Khan-t a mai napig nem vádolták meg semmiféle bűncselekménnyel. "Soha senki nem vádolt meg semmivel, úgyhogy nem értem, hogy lehet ez igazságos. Kicsit olyan, mintha egy fickó az FBI-nál csak úgy eldöntötte volna, hogy tönkreteszi az életemet”

- mondta.

Az Intercept megkereste az FBI-t is, amely nem kívánta kommentálni az ügyet.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: