"Az Igazából szerelem 4 történetét is kivágták" – 22 titkos dolog a kedvenc karácsonyi filmjeidről

Eljött mindenki kedvenc tévénézős időszaka: amikor az egész család Kevin és a Miniszterelnök kalandjait nézi a képernyőn, miközben forralt bort kortyolgat és a karácsonyi vacsi maradékait eszi. De vajon tényleg tudsz minden apró részletet a leghíresebb karácsonyi filmekről?

Link másolása

A Mental Floss összeállított egy listát, hogy egyetlen titokról se maradj le.

1. Az élet csodaszép nagyot bukott

Az 1946-os film mára már igazi klasszikus, de 70 évvel ezelőtt nem aratott akkora sikert. Sőt, annyira rosszul nyitott a mozikban, hogy 525 ezer dollárral kevesebb bevételt hozott a tervezetnél, ezért a rendező Frank Capra alig tudta összekaparni a pénzt a következő filmjéhez.

2. Stanley Kubricknak is hálás lehetsz a Karácsonyi vakációért

A Karácsonyi vakáció volt Jeremiah Chechik első rendezése, aki divatfotósból lett reklámfilm rendező. Chechik egy interjúban elmondta, hogy reklámjai nagyon híresek lettek, pedig mind sötétek és szexik voltak. Stanley Kubrick egy New York Times interjújában ironikusan azt mondta, hogy az ő reklámfilmjei a kedvenc amerikai rendezései, ami után Chechik telefonja megállás nélkül csengett. Elkezdték ostorozni a filmstúdiók, hogy rendezzen egy játékfilmet. Chechik elmondása szerint a Karácsonyi vakáció volt számára a legérdekesebb forgatókönyv, de ez lett az oka annak, hogy sosem rendezett más vígjátékot.

3. Ralphie apukájának nincsen neve a Karácsonyi történetben

Bár a film rajongói szerint az egyik jelentben hallható, hogy a szomszéd Halnak szólítja Ralphie apukáját, a szövegkönyv szerint egyszer sem derül ki, hogy mi is a neve csupán a hell szót hallhatják Halnak azok, akik eredeti nyelven nézik a mozit.

4. A Szörnyecskék eredetileg sokkal félelmetesebb lett volna

Sokak szerint a Szörnyecskék így is egy elég sötét film, az író Chris Colombus ennél is félelmetesebbre tervezte. A Szörnyecskék a film elején megették volna Billy kutyáját, lefejezték volna az édesanyját, és le dobták volna fejét a lépcsőn. De a producer Steven Spielberg, a rendező, Joe Dante, és and Warner Bros. úgy döntöttek, hogy inkább családias legyen a film.

5. Bill Murray improvizálta az utolsó jelentét a Szellemes karácsonyban

Egy 1988-as interjúban a rendező Richard Donner elmondta, hogy Bill Murray hihetetlen jól improvizál. Donner úgy fogalmazott a színész munkájáról, hogy olyan mintha: „A 42. utca és a Broadway sarkán állnál a vaksötétségben, és te lennél a közlekedési rendőr.”

6. Bill Murray játszott volna a Tapló télapóban

A Guardian szerint Murray már majdnem elfogadta a szerepet, de aztán az Elveszett jelentés projektjéhez csatlakozott a karácsonyi mozi helyett. Így végül is Murray és Billy Bob Thornton is jól jártak.

7. Jim Carrey pedig az Mi a manó? főszerepét kapta volna meg

David Berenbaum forgatókönyve 1993-ban látott napvilágot, amikor még az Ace Ventura előtt álló Jim Carry kapta meg a vicces Buddy szerepét. De a film forgatása csak 10 évvel később vette kezdetét, és inkább Will Ferrell mellett döntöttek a producerek.

8. A Grincsnek majdnem búcsút mondtak

Nehéz elképzelni, de A Grincsnek valójában nagyon nehezen találtak szponzorokat a készítők. Chuck Jones két tucat potenciális szponzorral tárgyalt, de mindenki elfordult tőle. Aztán egy elég fura szponzor állt bele a projektbe és a Foundation for Commercial Banks adott pénzt a filmhez. Jones nagyon meglepődött ezen hiszen a Grincs szkeptikusan áll hozzá a karácsonyhoz és a karácsonyi észnélküli vásárláshoz, ezért sosem gondolta volna, hogy pont egy bankár fog egy ilyen projektet támogatni.

9. Az Igazából szerelem 4 története is ki lett vágva

A rendező Richard Curtis eredetileg 14 szerelmes történetet akart a filmjében, de kettőtől már a forgatókönyvírás alatt megváltak. Az egyik történet egy tolószékes lányról szólt, a másik pedig egy fiúról, aki egy szerelmes dalt írt egyik osztálytársnőjének, de a lány a dobosával jön össze. Két történetet pedig felvettek és meg is vágtak, de aztán kikerültek a kész filmből. Egy afrikai pár történetét, és egy leszbikus iskolaigazgató történetéről maradnak le a nézők mikor a mozit nézik.

10. A Karácsonyi lidércnyomás történetét egy kirakat inspirálta

Tim Burton a film DVD kommentárjában mondta el, hogy gyermekkorát Kaliforniában töltötte, ahol az évszakok váltakozásáról a bolti kirakatok árulkodtak. Ősz és tél környékén pedig a halloweeni és karácsonyi dekor váltotta egymást, ami néha egybefolyt. Saját elmondása szerint ez inspirálta őt a halloweeni karácsonyi történet megírására.

11. A Rudolf, a rénszarvas eredeti bábjait nem régiben találták meg

Két báb, Télapó és Rudolt 2006-ban kerültek elő egy nő padlásáról, aki a ’70-es évek óta őrizgette azokat. De mint kiderült korábban a gyerekei játszottak vele, ezért Rudolf elvesztette piros orrát, Télapó pedig a szemöldökét. A bábokat azóta restaurálták és egy múzeumban őrzik.

12. A Polar Expressz rendezője saját gyerekkorát is belecsempészte a filmbe

A film elején a Kalauz Robert Zemeckis rendező chicagói gyerekkori házának címét mondja be: 11344 Edbrooke.

13. AZ FBI-nak nem tetszett az Az élet csodaszép

1947-ben az FBI megjelentetett egy közlönyt, miszerint a mozi a kommunizmus beszivárgása lehet az amerikai filmiparba. AZ FBI szerint a film bankárok hitelességét kérdőjelezi meg, ami a kommunisták egy bevett trükkje.

14. Will Ferrel nem hajlandó szerepelni a Mi a manó? második részében

A színésznek 29 millió dolláros gázsit ajánlottak, hogy eljátssza a szerepet még egyszer. Ferrel egy interjúban elmondta, hogy szerinte teljesen nevetségesnek tűnne egy középkorú Buddy-t alakítania és citromsárga harisnyában parádéznia.

15. Hugh Grant nem akart táncolni az Igazából szerelemben

Bár Grant és a rendező Richard Curtis már több filmen is dolgozott együtt, sok nézeteltérés volt közöttük a Miniszterelnök karaktere miatt. Grant állítólag nagyon nem akart a táncolós jelnetet elkészíteni és mindig elhalaszttatta a forgatást. Eredetileg egy Jackson 5 számra ropta volna, de végül egy másik számra vették fel a táncot a forgatás utolsó napján, ami elsőre nagyon jól sikerült.

16. Richard Donner szerint Bill Murray a Szellemes karácsonyban vált igazi színésszé

Bár a film egy vígjáték, Murray karaktere nagy változáson megy keresztül, amit egy monológ szimbolizál. A rendező szerint a jelenet felvétele során látta, hogy Billy igazi színésszé vált.

17. Gizmo és Stripe a Szörnyecskék írása közben eredetileg ugyanaz a karakter volt

Steven Spielberg ötlete volt, hogy eredetileg Gizmo alakuljon át a szörnyé. De tudta, hogy a nézőközönség minél többet akarja majd Gizmót látni, ezért elvetette az ötletet és két szereplőt írtak a filmbe.

18. A Grincs zöld színét egy kölcsönzött autó inspirálta

Az eredeti könyvben Grincs fekete-fehérben van ábrázolva piros és rózsaszínes árnyalattal. De pletykák szerint Chuck Jonest egy kölcsönzött autó csúf zöld színe inspirálta arra, hogy a Grincs a filmben zöld legyen.

19. A valóéletben Harry és Marv nem élte volna túl Kevin támadásait a Reszkessetek betörőkben

2012-ben egy orvos diagnózist állított fel, hogy mi történt volna a két betörővel a valóságban. Például Harry koponyája olyan égési sérüléseket szenvedett volna, hogy majdnem biztos, hogy transzplantációs műtéten kellett volna átesnie.

20. A Karácsonyi vakáció Eddie-je valójában is létezett

Randy Quaid színész sok mindent átvett egy texasi ismerőse stílusából mikor Eddie Johnsont alakította. A leghíreseb ezek közül a nyelvének csattogtatása volt, de a garbóra húzott pulcsi ötlete a színész feleségétől származik.

21. Jean Shepherd felbukkan a Karácsonyi történetben

A film narrátora a felnőtt Ralphie, aki valójában Jean Shepherd, akinek történetei alapján írták a filmet. Az egyik jelenben fel is bukkan, mikor egy férfi közli Ralphie-val és Randyvel, hogy a sor vége sokkal messzebb van. A mögötte álló hölgy pedig Leigh Brown, Shepherd felesége.

22. Rudolfnak van egy fia, akit Robbie-nak hívnak

A BBC szerint legalábbis így van. Három rajzfilmet is készítettek Rudolf gyerekeiről, de Robbie híres édesapjának neve egyszer sem derül ki a filmekből. A történet szerint a gonosz, Blitzen ki nem állhatja, ha meghallja Rudolf nevét, de a valóságban a BBC nem tudott, vagy nem akart fizetni a jogdíjakért, hogy használhassák a rénszarvas nevét.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
300 ezer egy éjszaka Mészáros Lőrinc borászának szállodájában, amelyet egy francia kastélyból csinált
Kalocsai László három évvel ezelőtt vette meg a bordeaux-i birtokot. 5-6 milliárd forintot költhetett el az ingatlan átalakítására.

Link másolása

A jelek szerint szálloda nyílt Mészáros Lőrinc borászának bordeaux-i birtokán, írja a 444. A Chateau de Clotte egykoron Castillon herceg tulajdona volt, története a XIII. századig nyúlik vissza.

Kalocsai László még három évvel ezelőtt alapított Franciaországban céget, és megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot. A XVIII. században létrehozott Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem volt ismert, de a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (akkori árfolyamon több mint kétmilliárd forintért) árulták a szőlőbirtokot. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak.

A francia cégnyilvántartás szerint Kalocsai László tavaly egy újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven, írta meg elsőként a 24.hu. Ebben azonban már nem ő volt az egyedüli tulajdonos, mint a szőlőbirtokot megvásárló Winemajor SAS-ben; 50 százalékban társtulajdonosa lett a tokaji borász, Bai Edit. Ők ketten már jó ideje együttműködnek, hiszen közösen birtokolják a Winemajor Hungary Kft.-t is.

A birtokon elvégzett munkálatokban tervezőként részt vett a Tuoton Architect építésziroda, a projekten dolgozó Alliance Duplan főként épületgépészettel, napelemekkel foglalkozó cég, kivitelezőként pedig a lap megtalálta a Dune Construction építőipari céget is. Utóbbi két társaság a honlapján nemcsak a referenciák között tünteti fel a Chateau de Clotte-t, hanem a projekt költségét is szerepelteti.

Az Alliance Duplan adók nélkül 8,5 millió eurós beruházásról ír, ami az elmúlt évek átlagos euró árfolyamát tekintve 3,2-3,3 milliárd forintot jelent. A Dune Construction a borközpont felújításán és a szobák kialakításán dolgozott, a projekt értékeként pedig 856 ezer eurót tüntetett fel adók nélkül, ami átszámítva 320-330 millió forint.

Vagyis a nagyjából kétmilliárd forintos vételárral együtt feltételezhetően 5-6 milliárd közötti összeget biztosan elkölthetett Kalocsai László cége a szőlőbirtokra, miközben céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nem látható, hogy honnan volt tőkéje egy ilyen volumenű beruházásra.

A Chateau de Clotte már a Booking.com-on is elérhető, így bárki foglalhat szállást a birtokra. Az erkélyes junior lakosztályban 289 ezer forintba kerül egy éjszaka két főre (az árban benne van a reggeli is), míg a hagyományos lakosztályban 314 ezer forintot kell fizetni. Ugyanez a főszezonban, júliusban 324, illetve 362 ezer forintba kerül.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
FELFEDEZŐ
A Rovatból
Orbán Viktor 3 év után lecserélte profilképét, mutatjuk, mire
A magyar kormányfő legutóbb 2021. december 23-án változtatta meg a profilképét a Facebookon.

Link másolása

Lecserélte a profilképét a Facebookon Orbán Viktor csütörtökön. A magyar kormányfőnek ezentúl ez a képe lesz a közösségi-oldalán:

Orbán legutóbb 2021. december 23-án cserélt profilképet a Facebookon.

via 24.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Halott férfit tolt be a bankba, a nevében akart pénzt felvenni a nő
A brazil bank alkalmazottainak feltűnt, hogy valami nincs rendben, így értesítették a rendőrséget és a mentőket is. A nő váltig állította, hogy a halott él.

Link másolása

Hitelt szeretett volna felvenni egy nő egy bankban Rio de Janeiro nyugati részén Banguban. Ilyen mindennapos dolog nem kerülhetne be a hírekbe, pláne a világ másik felén, a hölgy azonban egy kerekesszékes férfival együtt érkezett, aki láthatóan nem volt jól.

Az idős férfi viszont gyanút keltett a bank alkalmazottaiban, akik meg szerettek volna győződni róla, hogy egyáltalán életben van-e még.

A nő váltig állította, hogy az ismerőse csak „így néz ki”. Időnként fel is emelte a fejét, és beszélt is hozzá, sőt arra biztatta, hogy írja alá a papírokat, mert ő nem teheti meg helyette.

„Ha nem vagy jól, bevihetlek a kórházba. Vissza akarsz menni a kórházba?”

– kérdezgette a férfit, aki el nem ítélhető módon nem válaszolt.

Ez már végképp gyanús lett a biztonsági alkalmazottaknak és a bankpénztárban dolgozóknak, akik kihívták a mentőket és a rendőrséget is.

A mentősök megerősítették a gyanút: kiderült, hogy a 68 éves Paulo Roberto Braga néhány órával korábban hunyt el.

A nőt a helyszínen letartóztatták, a rendőrségnek azt mondta, hogy a férfi unokahúga és gondozója. A hatóság egyelőre vizsgálja, hogy a nőnek voltak-e társai, mert azt gyanítják, hogy szervezett csalásról lehet szó.

A helyi sajtó jelentése szerint a felvenni kívánt összeg több mint 1,1 millió forintnak felelt meg.

via Daily Mail, 24.hu

Link másolása
KÖVESS MINKET:


FELFEDEZŐ
A Rovatból
Brutális, 53 milliós telefonszámlát kapott a svájci vakáció után egy floridai férfi
A 71 éves férfi ellátogatott abba a svájci városba, ahol felnőtt. Könnyen elképzelhető, hogy a világ legdrágább nyaralós képeit küldte haza az ismerőseinek.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. április 18.


Link másolása

143 ezer dolláros, vagyis közel 53 millió forintos telefonszámlát kapott egy floridai férfi, miután hazatért háromhetes európai vakációjáról, írja a Unilad. Rene Remund eredetileg Svájcból származik, ezért feleségével együtt úgy döntöttek, hogy felkeresik az a várost, ahol felnőtt.

Az utazás előtt a férfi elment a T-Mobile-hoz, ahol azt mondták neki, hogy minden rendben, biztosítva van - jelentsen ez bármit -, és kapcsolódjanak ki nyugodtan. A nyaralás ezek után pompásan sikerült, sok fotót készítettek a csodás helyeken, ahol jártak, csakhogy a képeket átküldték ismerőseiknek is. Ennek pedig utólag borsos ára lett.

A férfi az utazás alatt 9,5 gigabájtnyi adatot használt el, ami nem több, mint az átlagos havi adatforgalma, csakhogy a 71 éves férfi és 65 éves felesége mindezt roamingozva érték el, amire extra díjat számolt fel a szolgáltató. Remund nem hitt a szemének, amikor kézhez kapta a következő telefonszámlát.

Azonnal hívta a T-Mobile-t, hogy hátha valami tévedés történt, de kiderült, hogy semmit nem írtak el, a számla tökéletes. A férfi ezután ügyvédet fogadott, és még a telekommunikációs cég igazgatójának is írt levelet az ügyben, de választ egyelőre nem kapott.

Az ügyvéd végül eljuttatta a számlát és Remund történetét egy helyi lapnak, amire reagált a távközlési cég is. A válasz alapján úgy tűnik, hogy talán elengedik a férfi tartozását.

A T-Mobile felhívta a figyelmet arra, hogy utazás előtt mindenki ellenőrizze a mobiltelefonos csomagját, különös tekintettel a régi előfizetőkre, akiknek a díjcsomagja nem biztos, hogy tartalmazza a nemzetközi roaming adatforgalomra vonatkozó kitételeket. Ezen felül azt is javasolják, hogy amikor csak lehet az emberek használjanak egyszerre repülőgép-üzemmódot és wifit, amivel biztosan elkerülhetik a helyenként rendkívül drága mobilos adatforgalmat.

A férfi történetéről az ABC is beszámolt.


Link másolása
KÖVESS MINKET: