hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Szenzációsan feldobhatod raklapból készült cuccokkal a lakást és a kertet

Adunk néhány olyan ötletet, amelyet te is meg tudsz valósítani!
Forrás: Jószaki blog - szmo.hu
2017. június 28.

hirdetés
A Jószaki blogon nem csak hasznos tanácsokat találtok építkezéssel, felújítással és javítással kapcsolatban, hanem a legprofibb szakemberek közül - akár mások ajánlása alapján - kiválaszthatjátok a legtutibbat.

Ha imádsz otthon barkácsolni, és nem szereted, ha a kedvenc bútoraid és berendezéseid visszaköszönnek minden udvaron, akkor fejezd ki az egyéniségedet raklapokkal. Ördöngösen hangzik és bonyolultnak? Nem találod elég izgalmasnak ezt a puritán eszközt? Akkor olvass tovább és meglátod, mennyi varázslatos holmit lehet készíteni belőle, némi fantáziával és kézügyességgel. Vagy egy jó asztalos szaki segítségével!

Egy kis raklapismertető

Bevallom, a cikk megírásáig, számomra a raklap az raklap volt, ilyen egyszerűen, de amikor beleástam magam a témába, rájöttem, hogy milyen sokféle létezik belőlük.

Raklapméretek

Eltérő méretűeket gyártanak. Csak, hogy néhányat említsek:

hirdetés

* 60x80,

* 80x120 vagy

* 100x120 cm-es kivitelben is beszerezhetők, itthon is.

A fedlapok esetében érdemes odafigyelni, hogy mennyi lécből áll, hiszen itt sem egyformák a raklapok.

A raklapok súlya és terhelhetősége

A súlyuk végképp nagyon széles skálán mozog: van 8 kg-os, de 25 kg-os változat is. A terhelhetőségben is hatalmas eltérések mutatkoznak. Van olyan raklap, amelyik csak 300 kg-ot bír el, még társai az 1500 kg-mal is megbirkóznak, úgyhogy ezt mindenképp vedd figyelembe, annak megfelelően, hogy mire fogod használni. Bár, hirtelen nem jut eszembe olyan kerti dolog, amihez nagyon több kellene a 300 kilónál. Neked?

Milyen fából vannak a raklapok és milyen minőségűek?

Különböző fákból gyártják őket: pl. nyírfából vagy fenyőből. Az EUR raklapok vagy más néven UIC-EUR raklapok és az EPAL raklapok képviselik a legmagasabb minőséget, és ebből kifolyólag az áruk is jóval magasabb. Az utóbbi egy újabb típus, és a legszigorúbb ellenőrzésnek vetik alá.

Házi barkácsolásra, ha a költséghatékonyságot is szem előtt akarod tartani, akkor az úgynevezett egyutas raklapot ajánlom neked. Ez a kifejezés azt jelenti, hogy ezt a fajta raklapot egyszeri útra gyártották, a szállító és a vevő között. Ha pályafutása véget ért, gyakran kidobják, vagy potom pénzért eladják őket (ez mondjuk nekünk jól jön). Szegény raklap élete ilyen rövidke lenne, ha nem mentenék meg, hogy őt (is) felhasználva alkossunk inkább valami látványosat.

Mi minden készülhet belőle?

Szerszámpad (tároló)

Ha szeretsz a kertben tenni-venni, de nem esik jól hajolgatni, akkor neked egy szerszámpadra van szükséged. Ha már Marry Poppins sem tudna csettintéssel rendet rakni a szerszámaid között, akkor itt az ideje megregulázni a rakoncátlan kerti eszközöket.raklap (13)raklap (45)raklap (52)raklap (68)

Növénytároló

Ha te is a növények szerelmese vagy, akkor feltétlen szükséged lesz néhány virágládára vagy cseréptartóra. A természetes állványokon sokkal szebben mutat minden palánta, és eldicsekedsz vele a szomszédnak, hogy még az is a saját kezed munkája (de akkor is ugyanúgy fog irigykedni, ha asztalossal csináltatod, szóval ez ne tartson vissza). Az alakjának, a méretének, és a stílusának csak a fantáziád szabhat határt. Kattints a galéria megtekintéséhez, ott lesznek az igazán izgi darabok! ;)

Biciklitároló

A jó idő beköszöntével, még többen járnak biciklivel dolgozni, vagy hétvégén tekerni a családdal. Ha te is hódolsz a biciklis sportoknak, építs egy karámot a drótszamaradnak! Készülhet nagyon egyszerű, vagy egészen komoly kis házikó (akár fedett is lehet, hogy védje kedvencedet az időjárás viszontagságaitól. Egy biztos. Mindenképpen vagány és egyedi lesz.raklap (9)raklap (14)raklap (20)raklap (48)raklap (50)raklap (2)raklap (5)raklap (31)

Kerti ösvény

Ha már három pár gumicsizmád veszett el a sárban, csinálj inkább kerti ösvényt raklapokból. Ezt tényleg szinte csak le kell pakolnod, akár egyben, akár deszkáira szedve. Ehhez még én sem hívnék segítséget, max. a jó társaság miatt!

Szeméttároló

A szemetes minden háztartásban elengedhetetlen, de nem szeretjük látni, szagolni meg főleg nem. Mutatom, hogyan tudod esztétikusan kialakítani. Ha a szelektív hulladékgyűjtés híve vagy, de már nincs a konyhádban egy centi hely sem, akkor tedd ki a verandára, vagy a garázsba.raklap (63)raklap (2)raklap (11)raklap (35)

Kerítés

"A raklap itt is a segítségedre lehet,

semmiképp se mondj rá nemet.

Keríts számára egy méltó helyet,

kerítésnek sorba tegyed."

(Bocsi, ez csak úgy kijött.)

Függőágyak

A kert sokak számára a relaxálás színtere. Te is szívesen lógsz a kertedben? Akkor tedd ezt szó szerint! Ezekben a felfüggesztett fotelokban és ágyakban biztos te is nagy élvezettel nyúlnál el. A hétköznap fáradalmait jólesik egy szép környezetben, a szabad levegőn kipihenni, főleg ha a nyári meleg elől el lehet bújni egy kellemes, árnyékos részre.raklap (6)raklap (8)raklap (15)raklap (25)raklap (36)raklap (44)raklap (49)raklap (1)raklap (4)raklap (23)raklap (26)raklap (32)raklap (40)raklap (42)

Székek, fotelek és egyéb ülőalkalmatosságok

A kerti grillpartin a raklapot ne tüzelőanyagnak használd el, inkább legyen belőle stílusos ülőalkalmatosság. Ezeket aztán kedvedre telepakolhatod párnákkal, hogy igazán kényelmesek legyenek!

Kerti ülőgarnitúra

Ülőgarnitúra raklapból? Ha elfáradtál a kerti munkában, legyél kicsit kreatívabb annál, mintsem, hogy egyszerűen ráülj egy raklap tetejére. Ne állj meg egy egyszerű sámlinál, gondolj a haverokra is! Tudod: haverok, buli, raklap-garnitúra!raklap (3)raklap (7)raklap (11)raklap (21)raklap (5)raklap (8)raklap (9)raklap (10)raklap (34)

Kültéri játékok kicsiknek

Gyerekként se láttam, se hallottam, amikor a Tv maci köpött a mese előtt, de délután mindig igyekeztek kiterelni a szüleim a friss levegőre. Lepd meg csemetéidet néhány kültéri játékkal, amik láttán garantáltan kint akarnak majd játszani. Figyeld meg, majd azért kell könyörögnöd, hogy végre bejöjjenek vacsorázni.

Kedvenceidnek

Gondolj a család négylábú tagjaira is, és hűséges szolgálataikért jutalmazd meg őket egy kényelmes kuckóval. Nem mintha kampányolni akarnék értük, (na jó de)!raklap (17)raklap (6)raklap (18)raklap (22)raklap (29)raklap (46)raklap (47)raklap (53)

Még több ötlet a kertbe

Ha úgy érzed, hogy még mindig van olyan tárgy, ami hiányzik a kertből, de jól mutatna, vagy szimplán megkönnyítené az életedet, akkor itt van néhány további raklapos ötlet. Ha még így sem találsz kedvedre valót, akkor lehet, hogy nem neked való ez az anyag! Bocsi! :P

Mielőtt nekifognál a raklappal dolgozni...

A legtöbb (és főleg az olcsóbb fajta) raklap általában szálkás és sok helyen még szögek is kiállhatnak belőle, úgyhogy mindenképp egy alapos csiszolással kell kezdened a megmunkálás vagy átalakítás előtt.

Nem hazudok neked, ez hatalmas meló és nem is a legélvezetesebb (végignéztem, ahogy kishúgom 4 napig szenvedett egy pár darabbal, majd feladta), úgyhogy semmiképp ne kezdj neki egy sima smirglipapírral (ahogy ő tette), mert esélyed sincs! Ha van körcsiszolód, akkor már egy fokkal jobb a helyzet, de akkor is érdemes a jobb minőségű raklapot megvenned, hogy kevesebbet kelljen rajta szenvedned az igazi élvezet móka előtt.

Ha mégsem érzed magadban a hobbiasztalos csíráját sem, akkor hívj egy valódi asztalost, egy JóSzaki jó szakit, aki pikk-pakk odavarázsol a kertedbe bármit, amit csak szeretnél! Ígérem!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

100 napig viselte ugyanazt a ruhát, arra jutott, hogy idén egyáltalán nem vásárol

Az amerikai papnő dokumentálta is a kihívást közösségi oldalán. Meglepő hányféleképpen lehet hordani egy egyszerű fekete kisruhát.
címkép:Instagram/thisdressagain - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sarah Robbins-Cole kényelmes, fekete pamutruhája minden bizonnyal megszolgáta az árát. A nő ugyanis 100 napig viselte egyhuzamban. Beleértve a Haloweent, a karácsonyt és az újévet is.

Ez volt rajta amikor dolgozott, amikor sétált, amikor otthon ült, vagy amikor valamilyen ünnep volt. A ruhát csak éjszakára vette le, amikor kimosta.

Sarah Robbins-Cole, aki egyébként egyházi vezető és főiskolai káplán még viccelődött is, hogy olyan mint egy apáca.

Sarah, Bostonban (Egyesült Államok) él, és 2020. szeptember 16-án csatlakozott a 100 napos ruha kihíváshoz: a kihívók azzal segítik megmenteni a bolygót, hogy egy ruhadarabot hordanak.

A lelkipásztor annyira élvezte a kihívást, hogy 2021-ben új fogadalmat tett.

„Meglepetésemre az, hogy ugyanazt a ruhát viselem egymás után 100 napig, nem vett el semmit az életemből. Ehelyett arra ösztönzött, hogy egy lépéssel tovább menjek, és ne vásároljak új ruhákat vagy kiegészítőket 2021. január 1. és 2022. január 1. között"
- fejtette ki az asszony a Mirrornak.

"Rájöttem, hogy az én koromban minden alkalomra van ruhám, és ha szükségem van egy csinos darabra, akkor leporolok egyet, ami 1992 óta ott áll a szekrényemben" - tette hozzá a papnő.

hirdetés

Sarah körülbelül 250 másik nővel együtt vállalta a 100 napos kihívást, amit a Wool and Dress cég hirdetett meg.

A vállalat célja, hogy megmutassák hogyan változtatja meg a mindennapi vásárlási szokásokat, ha valaki egy ruhában jár 100 napig.

A kihívás azonban nem csak a vízszámlán és a mosószer vásárláson látszódott meg, hanem megváltoztatta Sarah hozzáállását a kinézetéhez és az öltözködéshez is.

"A dolgok egyszerűségének megőrzése az, amiben nekem ez a kihívás segített. Hogy valóban azzal foglalkozzam ami az életben igazán fontos"
- mondta az asszony.

Aki teljesítette a kihívást, 100 dolláros, vagyis körülbelül 30 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetett, amelyből beruházhatott egy új darabra, amit akár a következő 100 napban viselhet. Sarah dokumentálta is a kihívást és 100 különböző megjelenését ugyanabban a ruhában, az Instagram oldalán.

A nő egyébként éppen vallásfilozófiából doktorál, és azt mondta nagyon jó érzés, hogy a mindennap ismétlődő viselettel rengeteg plusz ideje lett, amit tanulásra fordíthatott.

"Olyan könnyű volt felkelni és ugyanabba a ruhába öltözni. Rengeteg időt spóroltam meg, és egyszerű volt a kiegészítők segítségével feldobni."

Sarah szerint az egész kihívás egyetlen igazán nehéz része az volt, hogy minden nap más módon próbálja meg viselni ugyanazt a ruhát.

"Szóltam az óráimon a hallgatóknak a kihívásról, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy mindennap ugyanabban a ruhában látnak"
- magyarázta az asszony.

A papnőnek azonban nagyon nem tetszett a közösségi média nyomása és meglepte a rengeteg követő is, akiktől kapott hideget-meleget is.

"A kihívás elgondolkodtatott azon, hány ruha kerül a hulladéklerakóba, mennyi vizet használnak a pamut előállításához, és nem igazán tudjuk, hogy a megvásárolt ruháink etikusan készülnek-e, mégis mindenki belehajszolja magát a fogyasztásba egy hamis elvárás alapján"
- magyarázta az amerikai lelkipásztor a lapnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Ezek a legnépszerűbb babanevek a világon, amelyek európai eredetűek

A 10 leggyakoribb név között akadnak olyanok is, amelyek Magyarországon is kedveltek.
Illusztráció: satyatiwari/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az OnBuy.com 4978 szülő és hamarosan szülővé váló felnőtt részvételével készített egy felmérést, amelyből kiderül, melyek a legnépszerűbb európai eredetű babanevek a világon - számolt be róla a Sun.

Kiderült, hogy a legkedveltebb európai lánynév az olasz eredetű Maria - összesen 61 147 219 lányt hívnak így, a legtöbb ilyen nevű pedig Brazíliában él.

A második helyen a spanyol eredetű Ana áll, ami mégis Portugáliában a legnépszerűbb, a harmadik pedig a francia eredetű Rosa, ami Mexikóban a legkedveltebb a világon.

Az európai fiúnevek közül a legnépszerűbb a spanyol eredetű José, amit 29 940 365 fiú visel a világon, és Brazíliában a leggyakoribb.

Utána következik az angol eredetű John, amely az Egyesült Államokban a legkedveltebb név, a harmadik helyen pedig a spanyol eredetű Juan áll, amit Mexikóban adnak leggyakrabban a fiú babáknak.

A 10 legnépszerűbb európai lánynév a világon:

1. Maria - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. Ana - spanyol eredetű, Portugáliában a leggyakoribb

hirdetés

3. Rosa - francia eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Elizabeth - görög eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

5. Patricia - skót eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Anita - spanyol eredetű, Indiában a leggyakoribb

7. Andrea - görög eredetű, Olaszországban a leggyakoribb

8. Marina - olasz eredetű, Oroszországban a leggyakoribb

9. Carmen - spanyol eredetű, Venezuelában a leggyakoribb

10. Angela - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

A 10 legnépszerűbb európai fiúnév a világon:

1. Jose - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. John - angol eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

3. Juan - spanyol eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Jean - francia eredetű, a Kongói Köztársaságban a leggyakoribb

5. Robert - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Luis - spanyol eredetű, Kolumbiában a leggyakoribb

7. Carlos - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

8. James - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

9. Antonio - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

10. Richard - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A nők gyakrabban nyúlnak alkoholhoz a karantén alatt, mint a férfiak – derül ki egy új tanulmányból

A szakértő szerint ennek oka az, hogy a nők máshogy kezelik a stresszt.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Gyakrabban, ám kisebb mennyiségeket fogyasztva isznak alkoholt a karanténban a nők, szemben a férfiakkal, akik kevesebbszer, de akkor sokat isznak - derül ki a Kelet-Angliai Egyetem friss kutatásából, amelyet az Independent ismertetett.

A több mint ezer fő bevonásával készült kutatás azt vizsgálta, miként változnak meg az emberek szokásai az első, tavaszi karantén alatt, ezen belül vették górcső alá az alkoholfogyasztási szokásokat. Az eredmények alapján ugyan nem változtak drasztikusan sem a nők, sem a férfiak alkoholfogyasztási szokásai, de érezhetően többször fordultak az alkoholhoz az emberek. Ennek oka nem meglepő, erre már egy sor tanulmány rámutatott eddig is: a járványhelyzet okozta stresszt sokan szeszes italok segítségével próbálják enyhíteni.

Ami azonban meglepő a kutatás eredményeiben az az, hogy kiderült:

a nők azok, akik gyakrabban nyúltak az első karantén alatt az alkoholos üveghez. Igaz, ők kisebb mennyiségeket ittak, a férfiaknál ugyanis fordított tendencia érvényesül: ritkábban isznak, de akkor sokat.

A We Are With You nevű brit jótékonysági szervezet, amely alkohol-, drog-és mentális problémákkal küzdőkön segít, ugyancsak végzett hasonló felmérést, és ugyancsak meglepő megállapításra jutott. Julie Breslin, a szervezet elnöke a lapnak elmondta:

főleg az 50 év fölötti nőknél jellemző az, hogy a karantén alatt otthon a pohár után nyúlnak.

Négyből egy ötven fölötti nő havonta egyszer fogyasztott alkoholt 2020-ban, és 50%-uk válaszolta azt, hogy hetente legalább 2-3 alkalommal is iszik.

hirdetés

Breslin szerint mindennek oka, hogy a nők nagyobb stresszhatásként élik meg a karantént többek közt olyan dolgok kapcsán, mint a gyerekek otthoni iskoláztatásának megoldása, vagy a család anyagi helyzete miatt érzett bizonytalanság. Az ötven fölöttieket emellett kínozhatja az elszigeteltség érzése is, amennyiben a gyerekek kirepültek a családi fészekből.

A Drink Aware, azaz Igyál felelősen nevű nemzetközi jótékonysági szervezet felmérése más szempontból számolt utána a brit nők alkoholfogyasztási szokásainak: az adatokat számolva ők is növekedést véltek felfedezni. Jelenleg átlagosan 14 egységet isznak meg a nők egy héten, ami magasabb az eddigi számoknál. A megkérdezett nők 42 százaléka vallotta be, hogy valóban többet iszik a karantén alatt, míg a férfiaknál ez a szám 32%.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Gombából készít vegán cipőkollekciót az Adidas

Ez lehet a bőrcipők- és ruhák jövője.
Fotó: Adidas - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

A fenntarthatóság jegyében vegán cipőkollekciót dob piacra 2021-ben az Adidas, a lábbeliket gombából készített bőrből gyártják - írja a VegNews.

A cég közleménye szerint egy olyan anyagot fejlesztettek ki,

amelynek az alapja a micélium, azaz a gombák alsó részét alkotó szövet.

Az anyag forradalmi, még sosem készítettek belőle cipőt, ám a 2021-es kollekciónak ez képezi majd az alapját. A különleges műbőrt egy biotechnológiai startup vállalkozással, a Bolt Threadsszel karöltve álmodták meg - a céggel egyébként már szerződést kötöttek a legnagyobb luxusmárkák, mint a Gucci vagy a Balenciaga. Úgy fest tehát, hogy a jövő a gombabőrben van a nagy divatházak táján.

Az Adidastól egyébként nem áll távol ez a vonal, tavaly nyáron ugyanis piacra dobták első vegán cipőiket. A kétféle típusú cipőt akkor még nem a speciális anyagból, hanem újrahasznosított poliészterből készítették.

2020-ban 15 millió párat adtak el az újrahasznosított anyagból készített termékekből, ezt a számot 2021-re 17 millióra szeretnék növelni. Emellett az a cél, hogy a jövő évi termelés 60 %-a fenntartható anyagokból valósuljon meg.

Egy ideje már a cégpolitikájuk része az állatvédelem és a fenntarthatóság. Az új, 2021-es kollekció is azt bizonyítja, hogy az egyik legnagyobb sportszergyártó cég is a fenntartható divat mellett tette le a voksát.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: