News here
hirdetés

ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Mire jó az IQ teszt, és mire nem? – tisztázzuk végre a félreértéseket

Korábban mindenhatónak gondolták az IQ tesztet, amiből egyértelmű következtetésre lehet jutni bárki értelmi képességeire. Ma azonban már nem teljesen ez az álláspont.

Link másolása

hirdetés
Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Az intelligencia mérése több, mint egy évszázada képezi a pszichológiai kutatások egyik központi kérdését. Míg kezdetben úgy tekintettek az IQ tesztre, mint valamiféle csodaeszközre, ami mindent elárul az emberek főbb tulajdonságairól és eszerint különbséget lehet tenni közöttük (ezzel egyébként meglehetősen veszélyes vizekre evezve, ha csak a fajelméletre gondolunk), az utóbbi évtizedekben világossá vált, hogy önmagában IQ-t mérni ugyan bizonyos konkrét helyzetekben nagyon fontos és hasznos lehet, de sok esetben vajmi kevés információt ad az egyén komplex kognitív profiljáról vagy különböző helyzetekben való sikerességéről. A teszt alkalmazójának tehát pontosan tudnia kell, mi a célja a teszt felvételével, és csak addig nyújtóznia, ameddig a takarója ér.

Miután világossá vált az IQ teszteket övező ellentmondásosság, a laikus olvasóban joggal merül fel a kérdés, hogy milyen esetben érdemes IQ teszteket használni és mi az, amire nem alkalmas? Milyen jellemzők vizsgálata segíthet árnyalni az IQ tesztek eredményeit? Vajon minden helyzetben logikus döntéseket várhatunk el attól, akinek nagyon magas az IQ-ja? Cikkemben többek között ezekre a kérdésekre keresem a választ.

Fontos kiindulási pont az IQ tesztek használatának értékelésésénél, hogy lássuk, az IQ tesztek gyakorlatilag az iskolai közegre lettek „szabva”. Mikor a múlt század elején Alfred Binet, Simon nevű munkatársával, a francia Közoktatási Minisztérium felkérésére kidolgozta az első intelligencia tesztet, a cél kifejezetten az volt, hogy olyan mérőeszköz szülessen, ami a tanulási képességek alapján képes diszkriminálni a gyerekek között. Ilyen értelemben jól belátható, hogy az IQ tesztek olyan képességekre helyezik a fókuszt, amelyek oktatási közegben elengedhetetlenek a sikeres működéshez.

Mire jó...

* A bevezetőből belátható, hogy az intelligenciatesztek abban bizonyosan segíthetnek, hogy az iskolában dolgozó pszichológus felmérje a tanulási problémával küszködő diákok képességeit, feltárja, hogy milyen területeken szorul a gyerek fejlesztésre és olyan támogatást, fejlesztést nyújtson neki, ami illeszkedik az IQ tesztben feltárt hiányosságokhoz.

hirdetés

* Az IQ teszt arra is alkalmas, hogy akár iskolai, akár az egyéb támogató közegben megértsék, mi áll egy látszólag gyengébb teljesítmény hátterében. Könnyen lehet, hogy három gyereknek az iskolai teljesítménye pontszámra azonos, de míg egyiküknek az információk feldolgozásának sebessége gyenge, addig másiknak a munkamemóriája átlagon aluli, harmadiknak pedig az hangalapú ingerek dekódolásában vannak hiányosságai. Ugyanígy igaz egy jó teljesítményű gyereknél is, hogy sok minden eredményezheti a kedvező kimenetelt, csak, amíg nincs probléma, nem igen nézünk az eredmények mögé. Ha feltárjuk, hogy milyen területek állnak egy-egy felmerülő probléma hátterében és mi az erősség, amire építeni lehet, azzal célzottan és hatékonyan tudunk segítséget nyújtani a nehézséggel küzdő gyereknek.

* Az iskola világából kilépve az IQ tesztek hasznossága a klinikai világban, a diagnosztikában is elengedhetetlen. Több olyan pszichiátriai zavar létezik (pl. viselkedési zavar, beszédértési zavar), ahol kulcsfontosságú felismerni, hogy az érintett viselkedésében megjelenő eltérések az alacsony intellektusból vagy egyéb fennálló problémából fakadnak, hiszen a két dolog nagyon más kimenetelt és segítségnyújtási lehetőségeket kínál. Jól belátható, hogy milyen károkat okozhat egy-egy címke, ha nem a valódi problémát takarja.

* Az eddigieken túl, a kutatásban is fontos szerepet tölt be az IQ tesztek használata. Mivel Az IQ, hacsak nem lép fel valamilyen súlyos organikus elváltozás vagy pszichiátriai zavar, az élet során, kisebb eltérésektől eltekintve állandó képet mutat, jól használható akár hosszú távú vizsgálatokban is vagy akár valamilyen szempont alapján felosztott csoportok összehasonlításában (pl. koraszülöttek és időre született gyerekek összehasonlításában). Nem beszélve arról, hogy mivel gyakran vizsgált tudományos területről van szó, rengeteg eredmény került már napvilágra a témában és a fejlett országokban naprakész standard áll a kutató rendelkezésére.

* Végül a pályaválasztás során is hasznos lehet az IQ teszt abban az esetben, ha valakinek egyáltalán nincs elképzelése arról, hogy milyen pályára menjen középiskolai tanulmányait követően, és olyan tesztet vesznek fel vele, amely jól differenciál az egyes részképességek között, akkor képet kaphat a fiatal felnőtt arról, hogy milyen területekben érdemes gondolkodnia.

Az IQ tesztek tehát több területen tesznek jó szolgálatot a szakemberek és laikusok számára, ugyanakkor az utóbbi évek kutatásai egyértelműen jelzik, hogy egy komplex képhez sokkal többre van szükség, mint egy IQ teszt.

IQ és kultúra: nagyobb kulturális eltérés esetén nem lehet egy IQ tesztet pusztán fordítással a másik kultúrára átültetni, mert a műveltséganyag és a tartalmak értelmezése különböző lehet az egyes kultúrákban, ami végső soron rosszabb eredményhez vezet az egyik kultúrában, miközben nincs szó valódi intellektuális különbségről a különböző kultúrák tagjai között.

Mire nem jó...

* Az IQ kulturális háttérrel kapcsolatos kritikájának egy árnyaltabb változata, amikor a többségi társadalom értékrendje szerinti iskolába kisebbségi, eltérő etnikai hátterű csoportok gyerekei járnak. Az Egyesült Államokban a kisebbségi csoportok gyerekei rendszeresen rosszabb eredményt érnek el az IQ teszteken, illetve a tanárok is kevésbé okosnak észlelik ezeket a gyerekeket, mint a domináns közösséghez tartozó társaikat. A különbség nem az intellektusukból fakad, hanem abból, hogy a különböző etnikai hátterű csoportok intelligenciára gondolva más-más készségekre helyezik a hangsúlyt. A kisebbségi csoportok gyerekei így tökéletesen funkcionálnak saját közegükben, miközben a domináns kultúrában az iskolát követő években sikertelenebbek lesznek, mint többségi társaik. Ez pedig nyilvánvalóan tovább mélyíti a szocioökonómiai státuszban egyébként is gyakran megmutatkozó hatalmas különbségeket, így fontos lenne a gyerekek megítélésénél hangsúlyt fektetni erre a torzító jelenségre.

* A másik hangsúlyos kritika az IQ tesztek jövőbeni beválásra vonatkozó prognosztikai erejére vonatkoznak. Ezzel kapcsolatban egyes kutatók kiemelik, hogy ha az IQ teszt a későbbi beválás mérésnek csupán egyik eszköze, akkor nagyon hasznos eszköz lehet, de a probléma abban áll, hogy legtöbbször ez az egyetlen alkalmazott mérési eszköz.

* Az IQ-t kutató Stanovich is számtalan esetben szembesült azzal, hogy az IQ és a racionális gondolkodás egymástól meglehetősen disszociáltan képes működni, így bevezette a diszracionalitás fogalmát. Ez olyan emberekre vonatkozik, akik ugyan az IQ teszten magas pontszámot érnek el, mégis logikátlanul döntenek, akár kritikus helyzetben is. A szerző szerint a diszracionalitás hátterében áll: a kognitív fösvénység (nehezen gátoljuk le az elsőre jónak tűnő megoldást) és a specifikus tudás hiánya (adatok, eljárások, logika) áll. Ilyen értelemben a kutató szerint az iskolai rangsoroláshoz használt IQ teszt a későbbi munkahelyi beválás, az életben való helytállás szempontjából semmit nem mond.

* Újabb kutatások a kritikus gondolkodást vetették fel, mint beválást előrejelző tényező, mivel vizsgálataikban ez a fajta gondolkodás sokkal nagyobb együtt járást mutatott a sikeres munkahelyi előmenetellel, mint az IQ pontszámmal.

Az IQ teszt hasznos kiegészítő információkat ad, ha mellette egyéb jellemzőt is mérnek, legyen az a kreativitás, a személyiség, a megküzdési képesség vagy egyéb a beválás szempontjából lényeges tényezők.

Mérleget vonva az eddig felsorakoztatott szempontokból, világosan látszik, hogy a kép jóval árnyaltabb annál, mintsem, hogy szimplán igent vagy nemet mondjunk az IQ tesztekre. Abban az esetben, ha valaki világosan látja, mire alkalmazható egy intelligencia teszt, és tisztában van annak korlátaival, akkor számos területen (iskola, klinikum és kutatás) nagyon hatékony és pontos képet kaphat egy IQ teszt által. Ugyanakkor, ha az IQ tesztekből olyan következtetéseket kívánunk levonni, amelyekre valójában nem alkalmasak, akkor mind a munkahelyi közegben, mind a való életben csalódásra számíthatunk. Egyszerű analógiával élve, szandálban ne induljunk hegyet mászni!

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Az ideális útitárs: segít a bajban, kényeztet, szórakoztat és elfér a zsebedben is
A bankkártyákat a kényelmes fizetés miatt használjuk. Ám a piacon található olyan prémium betéti kártya, amely díjmentes szolgáltatásai révén szinte nélkülözhetetlen útitárs lehet. Ráadásul segítségével csökkenthetők az utazással járó költségek is.

Link másolása

hirdetés

Egy külföldi út előkészítése ma már jóval több előkészületet és figyelmet igényel, mint néhány éve, de ha járványszempontból megfelelő külföldi célpontot választasz, ingyenes átfoglalást biztosító repülőjegyet veszel, és ingyenesen lemondható szállást foglalsz, bátran tervezhetsz. Főként, ha mindezt GRÁNIT Platinum Mastercard bankkártyával a zsebedben teszed, amelynek használata számos előnnyel, díjmentes prémium szolgáltatással jár, amivel rengeteg élményben lehet részed.

50 millió forintig térítő biztosítás az egész világra

A biztosítás baleset vagy betegség esetén 50 millió forintig téríti az orvosi segítségnyújtást, így Platinum kártyások a világ minden pontján, többek között a magas kórházi költségeiről ismert Egyesült Államokban is teljes biztonságban vannak.

További egyedi vonása, hogy több – más utasbiztosításból extrémnek tartott, ezért kizárt – nyári sporttevékenységnél is fedezi az esetleges balesetet, például a népszerű vízisportok, mint vadvízi evezés, vízisí, szörf, wakeboard, siklóernyőzés vagy éppen 40 méteres mélységet nem meghaladó könnyűbúvárkodás esetén is, amennyiben hobbi szinten űzött és nem versenysportról van szó.

Gyorsított ellenőrzés és kényeztető időtöltés reptéri VIP várókban

Mikor végre eljön az utazás napja, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kiérve a GRÁNIT Platinum kártya felmutatásával egy útitársaddal és 18 év alatti gyermekeiddel díjmentesen használhatod a Budapest Airport Fast Track Lane szolgáltatást, kikerülve az ellenőrzés előtti hosszadalmas sorban állást.

Az így nyert időt a járat indulása előtt nyugodt körülmények között, finom italokat és ételeket élvezve töltheted el a Mastercard Airport Lounge-ban, amelyet a kártya felmutatásával korlátlanul díjmentesen látogathatsz, és ide is beviheted magaddal egy vendéged és 18 év alatti gyermekeidet.

A bécsi reptéren is bármikor beléphetsz a Platinum kártya felmutatásával két prémium váróba: a SKY Lounge-ba, és a Vienna Lounge-ba. Világszerte további, több mint 1300 repülőtéri lounge is vár, amelyeket a GRÁNIT Platinum bankkártyához járó Priority Pass kedvezménykártya felmutatásával 24 euróért tudsz igénybe venni.

hirdetés
További szuper kedvezmények

Platinum kártyásként nem szükséges az utazás előtt bankba vagy pénzváltóhoz szaladgálnod, a GRÁNIT Platinum kártyával havonta kétszer díjmentesen és limit nélkül – pontosabban a bankkártyára beállított készpénzfelvételi limit erejéig – vehetsz fel készpénzt bármely külföldi ATM-ből kedvező árfolyamon. Itthon pedig havonta négy alkalommal élhetsz a díjmentes készpénzfelvétel lehetőségével.

A prémium kártyához emellett többféle – belföldön (is) igénybe vehető – kedvezmény tartozik. Az igényes szórakozás eszköze lehet a korlátlanul és díjmentesen használható Pressreader applikáció, amellyel 7000 nemzetközi és magyar online magazin és újság olvasgatható.

Nők számára további előnyt jelent, hogy 15 százalékos kedvezménnyel vehető igénybe a nemzetközi hírű Maternity Szülészeti- és Nőgyógyászati Magánklinika számos szűrővizsgálati csomagja.

Fotók: Gránit Bank, Mastercard

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Rosszul sült el a fenékplasztika: elfertőződött a heg, kórházba került az OnlyFans-modell

Link másolása

hirdetés

Mary Magdalene ismerős lehet az OnlyFans-felhasználóknak és az Instagramozóknak, ugyanis igen jellegzetes a külseje – ezt pedig annak köszönheti, hogy eddig körülbelül 150,000 dollárt költött plasztikai beavatkozásokra. A nő valódi plasztikafüggő: a mellei mellett a száját és a teste többi részét is megcsináltatta, de a botokolástól sem riad vissza.

Most pedig tovább dolgozott a fenekén is, ám nem az edzőteremben izzadt többet, inkább feltöltette azt.

A kezelés viszont nem éppen úgy sült el, ahogyan várta: a műtét után a heg elfertőződött, ő pedig teljesen kétségbe esett. Olyannyira nem tudta, hogy mit csináljon, hogy a követőitől kért segítséget – akik érthető módon elsősorban azt tanácsolták, hogy forduljon orvoshoz.

A 24.hu szemléje szerint egy videóban is beszámolt a betegségéről, elmondta, hogy épp Los Angelesben van, és mivel kanadai állampolgár, rengeteg pénzbe kerülne egy kórházi kezelés. Végül mégis úgy döntött, hogy befekszik a kórházba, természetesen erről is beszámolva a közösségi oldalain.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
7+1 tipp, amivel biztonságban tudhatod lakásodat a nyaralás alatt
Egyszerű és praktikus ötleteket mutatunk, hogy nyugodtabban pihenhess.

Link másolása

hirdetés

Napokra, hetekre magára hagyott otthonod könnyen válhat betörők célpontjává. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, hogy a pihenés tényleg a gondtalanság jegyében telhessen. Persze, semmi nem garantálja a tökéletes biztonságot, de sokkal nyugodtabb leszel, ha tudod, hogy mindent megtettél az otthonod védelme érdekében.

1. Kérj meg valakit, hogy néha nézzen rá a lakásra!

Egy családi ház és egy lakás esetében is az a legfontosabb, hogy ne látszódjon, hogy üresen áll. Végig kell gondolni, mi minden jelezheti az idegeneknek, hogy nem vagy otthon, és el kell tüntetni ezeket a jeleket. Meg kell kérni egy megbízható szomszédot vagy egy barátot, hogy időnként pl. ürítse ki a postaládát vagy a családi házban húzza ki az üres kukákat, amikor viszik a szemetet. Időnként járja körbe a lakást, és ha éppen nem várható vihar akkor mozgassa a redőnyt.

2. Ne keltsen olyan benyomást a kert, mintha senki sem használná!

A kertet/erkélyt tedd rendbe, mert a hetekig ugyanott hagyott gyerekjáték vagy slag is azt mutatja, hogy már egy jó ideje nem jártak arra. De ez nem csak a betörés miatt fontos, hanem vihar esetén se túl szerencsés, ha a tárgyak szanaszét repülnek a kertben, vagy netán a szomszédnál kötnek ki.

Ha tudsz, szerezz be egy időzítőt, ami fel-le kapcsolja a villanyt a lakásban a mozgás látszatát keltve, akár éjszaka is. A mozgásérzékelő felszerelése is elbátortalaníthatja a betörőket, mert nemcsak azt mutatja, hogy a lakók figyelnek a biztonságra, de a szomszédok figyelmét is felkeltheti.

3. Mindig zárd be az ajtókat, ablakokat!

Zárd be az összes ablakot, erkély- illetve teraszajtót, de rendesen! Ha az ajtókhoz van kulcs, ne légy rest használni. A barátot, családtagot, aki a nyaralásotok alatt jár hozzátok szellőztetni, szintén kérd meg rá, hogy figyeljen oda ezekre! Ha biztosra akarsz menni, nyaralásod ideje alatt akár plusz zárakkal, lakatokkal is felszerelheted ezeket.

hirdetés
4. Ne jelentkezz be azonnal, ha éppen nem vagy otthon!

Tudjuk, erről már biztosan hallottál, de hidd el, bármennyire is egyértelmű ez az íratlan szabály, sokan fittyet hánynak rá. Ha lehet a nyaralás alatt, ne használd a közösségi oldalt naplóként, melyben minden nap, akár többször is, képekkel dokumentálod az eseményeket. Aki erre szakosodott, egyből kiszúrja, hogy lakásod szabad préda. Sőt, a helymegjelölést is érdemes kikapcsolnod, hogy szemfüleseknek még véletlenül se legyen gyanús, hol is vagy most. Oszd meg az élményeket később, otthonról, vagy ha tudod, hogy a ház nincs őrizetlenül! A közösségi média ugyanis kiváló információforrás a bűnözőknek.

5. Ne hagyj szem előtt semmit!

Különösen csábítók lehetnek a besurranó tolvajoknak az udvaron, erkélyen vagy ablakban hagyott tárgyak. Ezek megszerzéséhez még különösebb praktikára sincs szükségük, elég kivárni a megfelelő pillanatot. Még könnyebb dolguk van, ha esetleg még sűrű sövény is takarja az udvar utcafront felőli részét, hiszen ekkor amiatt sem kell izgulni, hogy a járókelőknek feltűnik, hogy idegen jár a portán.

Azokat a szerszámokat különös gonddal zárd el, amelyek segítségével könnyebben bejuthatnak a házba! Ilyen lehet a létra, de akár egy elől hagyott fúró vagy kalapács is.

6. Hívd segítségül a technikát!

Manapság már rengeteg okosotthon eszköz érhető el, amivel növelheted lakásod biztonságát. Az egyszerűen üzembe helyezhető okos kamerákkal a telefonod segítségével távolról is megnézheted, mi történik éppen otthon. Sőt, bizonyos alkalmazásokkal a távoli felügyelet is könnyen megoldható, mint például az otthoni lámpák felkapcsolása akár a világ másik feléről.

A kevésbé elterjedt, ám annál trükkösebb eszközök közé tartozik a különféle színes fényekben pompázó tv-szimulátor, ami azt az illúziót kelti, mintha valaki épp tv-t nézne az otthonodban. De létezik kutyaugatást utánzó eszköz is, amelyet a bejárati ajtó mögé rejthetsz. Ekkor ugyanis a betörő nem lehet biztos benne, hogy valóban egy harapós kutya várja-e az ajtód mögött.

7. Áramtalanítsd a készülékeidet!

Ne csak kapcsold ki, hanem áramtalanítsd is a lakásban használt készülékeidet! Pusztán a kikapcsoló gombot megnyomni ugyanis gyakran nem elegendő. A televízió vagy a számítógép gyakran készenléti módban simán tovább működik, míg a kábel csatlakoztatva van. Ugyanez érvényes a külön hálózati tápegységgel rendelkező hordozható számítógépre, rádiós ébresztőre, állólámpára vagy akkumulátor töltőre is. Mielőtt elutazol, érdemes körbejárni a lakásban, és a kábeleket kihúzni, vagy az elosztót kikapcsolni. A wifi router is örömmel veszi a pihenőt, kivéve, ha a lakás okos otthon részegységeit a szabadság alatt távolról is vezérelni szeretnéd.

+1. Köss lakásbiztosítást!

A lakásbiztosítás több tucat kár esetén nyújt anyagi segítséget, a szélsőséges időjárás okozta károktól kezdve az idegen tárgyak vagy járművek okozta sérülésekig. Az épület és a háztartási ingóságokon túl a szabadban tárolt eszközök, kerti bútorok és gyerekjátékok is biztosíthatók.

Ha már megtörtént a baj, a lakásbiztosítás anyagi biztonságot nyújt, de a legjobb, ha teszünk a megelőzésért is, hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen, ha valami vagy valaki veszélyeztetné az otthonunkat. A fenti tippjeink ebben nyújtanak segítséget!

Köss Allianz lakásbiztosítást online, és az élmények közben sem kell az otthonod miatt aggódnod!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés
Főként otthon kávéznak az emberek, a legtöbben havi 3 ezer forintot költenek erre egy felmérés szerint
A rendszeres kávéfogyasztók 29 százaléka napi 1 kávét, mintegy 60 százalékuk pedig naponta 2-3 kávét iszik.

Link másolása

hirdetés

A magyarok naponta átlagosan két kávét isznak, az egyiket otthon, míg a másikat nagy valószínűséggel a munkahelyükön. Az otthoni kávéfogyasztásra a válaszadók mintegy fele havonta legfeljebb 3000 forintot költ, 3000-5000 forint között a negyedük, míg 12 százalékuk 5000-10 000 forint közötti összeget fordít rá.

A Coca-Cola HBC Magyarország megbízásából a gkid Research & Consulting felmérésében

mintegy 2500 fogyasztót kérdeztek meg márciusban. A válaszok alapján kiderült, hogy a rendszeres kávéfogyasztók 29 százaléka napi 1 kávét, mintegy 60 százalékuk pedig naponta 2-3 kávét iszik.

A férfiak körében kétszer annyian vannak, akik naponta hármat, vagy annál is többet isznak, a 18-24 évesek fele nem kévézik, és a 60 év felettieknek 19 százaléka sem él vele. A legtöbb kávét a 40-49 éves korosztály fogyasztja: közülük minden második válaszadó naponta 2-3 csészényit, 14 százalékuk pedig háromnál is többet iszik meg.

A közlemény idézi Gávris Ivánt, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértőjét, aki elmondta: a válaszadók kétharmada szerint a nap legfontosabb kávéja a reggeli első, azonban az is látható, hogy a funkcionális kávézást egyre inkább felváltja a minőségi fogyasztás. Mutatja ezt az is, hogy a 18-24 éves korosztályban kevéssé jellemző a reggeli kávézás, ők inkább napközben, barátaikkal közösen ülnek be egy kávéra.

A felmérés szerint a kávézók 93 százaléka iszik kávét otthon is, de népszerű a munkahelyi (54 százalék) és a vendégségben (33 százalék) történő fogyasztás is. A 18-24 éves korosztályban nagyon népszerűek a kávézók, 31 százalékuk fogyaszt itt, miközben az összes válaszadó mindössze 11 százaléka jár kávézóba.

A felmérés szerint a válaszadók idén év elején átlagosan 796 forintot voltak hajlandók fizetni egy-egy csomag 20-25 dekagrammos kávéért. A nők 750, a férfiak viszont 860 forintért vesznek szívesen egy csomag kávét. A válaszadók 16 százaléka szívesen fizet magasabb árat a jobb minőségű kávéért: ők 1000 forintnál többet is hajlandóak fizetni egy csomag kiváló minőségűért.

hirdetés

Évek óta tartó dobogós helyét továbbra is őrzi az őrölt kávé: otthonra a válaszadók fele ezt keresi. Népszerű még a szemes és a kapszulás kávé, minden harmadik válaszadó ezeket választja.

A felmérés szerint otthonukban a legtöbben kapszulás kávéfőzővel rendelkeznek (35 százalék), minden harmadik válaszadó használ kotyogós kávéfőzőt és közel ugyanennyien hagyományos eszpresszó készítőt is.

Kávézót minden második válaszadó a hely hangulata alapján választ, 40-40 százalék döntésében fontos szempont, hogy ismerje a helyet, a kínálatot, a személyzetet - illetve a választék minőségét. A válaszadók harmada az elhelyezkedés alapján dönt egy kávézó mellett. Kávézóba a válaszadók több mint fele baráti találkozók, közösségi élmények miatt jár, különösen igaz ez a 18-24 éves korosztályra, 71 százalékuk a társaság miatt ül be egy kávézóba. A 25-29 évesek is előszeretettel fogyasztanak kávét vendéglátóhelyeken, 74 százalékuk mondta, hogy egyszerűen szeretnek emberek között lenni.

Kávézóban a válaszadók átlagosan 1132 forintért isznak meg szívesen egy csészével, a 30-39 évesek ennél többet, a 18-24 évesek ennél kevesebbet szánnak egy kávéitalra.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: