hirdetés

ÉLET-STÍLUS

Kiszámoltuk, mennyibe kerül egészségesen étkezni egy átlagos magyar családnak

Egy napi 1600 kalóriás heti étrenddel számoltunk, viszonylag olcsó alapanyagokkal.
Faragó Patrícia cikke - szmo.hu
2018. március 01.

hirdetés

Alapesetben minden földi halandó érdeke, hogy minél tovább földi halandó tudjon maradni. Ehhez természetesen nagy szüksége van az egészségére. Egyvalamiben megegyezhetünk: ahhoz, hogy valaki egészségesen éljen, jó sok tényezőnek kell klappolnia. A szakemberek mellett a média is igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy felhívja a lakosság figyelmét a testmozgás és az egészségtudatos táplálkozás fontosságára.

A sportolás tényleg kiemelt fontosságú faktor abban, hogy minél tovább megőrizzük testünk rugalmasságát, fiatalságát, ráadásul stresszoldó szerepe is van. De mi van a táplálkozással?

Gondoltam egy merészet: utánajártam, mi fér bele egy mai átlagcsalád menüjébe. A kiindulópont legyen a változatos, rostdús étkezés, sok nyers zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű pékáruval! Kerestem, kutattam, böngésztem az internetes oldalakat, de mindegyik ajánlott egészséges étrend vagy túl macerás volt, vagy túlságosan megidealizált, vagy túl költséges. Végül mégis kiválasztottam egyet, a kevésbé extrémek közül. Ez egy napi 1600 kalóriás heti étrendet jelent, viszonylag olcsó alapanyagokkal.

Készítettem egy listát az összes hozzávalóról, és szép sorjában kiszámoltam, miből mennyi is kellene ehhez az alapszintű egészséghéthez. Aztán persze összegszerűen is utánajártam az egy főre jutó költségeknek. Az egyes alapanyagoknál többnyire az egyik népszerű áruházlánc árait tekintettem mérvadónak, hiszen oda még a kisnyugdíjasok is szoktak járni.

Elvégre nem csak a fiatalok kiváltsága az egészséges étrend!

hirdetés

Mivel mi igyekeztünk az annak idején oly’ népszerű szlogen szerint élni – a „Két szülő, három gyerek, három szoba, négy kerék” – úgy gondoltam, ennek megfelelően egy ötfős család viszonylatában kalkulálom ki az egészséges étkezés alappilléréül szolgáló menüsorok költségét. Bevallom, titkon reménykedtem, hogy kellemes meglepetésben lesz részem, és hipp-hopp iszonyú egészségesre reformálhatjuk meg magunkat. Sajna megint csalódnom kellett. Ez már csak így van. Aki peches az egészségügyi ellátás terén, az hogy is merészeli megengedni magának azt a gondolatot, hogy majd most ő olcsón egészségesre eszi magát?

Nem csigázom tovább a kíváncsibb olvasók figyelmét:

ez a viszonylag egyszerű menüsor egy hónapra lebontott költsége egy ötfős család számára egészen pontosan 152 320 forintra jött ki.

Elkezdtem törni a fejemet. Ez most sok? Vagy nem? Aztán a bennem lakó csúnya, alattomos kisördög, akinek semmi sem jó, folytatta aknamunkáját: tovább kíváncsiskodtam. Hogy vajon Juli néni tudna-e fittneszgurusan étkezni kis nyugdíjból? Mondjuk, ha Pista bácsit is hozzászámoljuk, akkor egészen pontosan 60 928 ropogós forintocskát kellene havonta kipotyogtatniuk a pénztárcájukból egészséges étkezés jogcímén, ha tovább szeretnék húzni nyugdíjas éveik számát.

Mennyi is az öregségi nyugdíj minimuma 2018-ban? 28 500 forint. Ez egy minimumnyugdíjból élő házaspár esetében 57 00 forint. Hát, sajnos ők elbukták az egészségfaktort. Bár mindössze háromezer forintot kellene kölcsönkérniük havonta a gyerekeiktől, és akkor enni már tudnának. Egészségesen. Na, de felejtsük is el ezt a kellemetlen kis közjátékot! Hiszen ez a legrosszabb forgatókönyv. Az nem létezik, hogy Magyarországon ma valaki minimálnyugdíjból élne! Pláne nem kettesben! Na, akkor kalkuláljunk inkább egy jó kis átlagnyugdíjjal! Ami 2018-ban a Magyar Államkincstár olvasatában 128 427. Nos, ha Juli néni és Pista bácsi is átlagos nyugdíjas, akkor összesen 256 854 forint üti a markukat havonta. Ebből simán kiköhögik ezt az alig hatvanezer forintos havi menüt. Még akkor is marad nekik majdnem 196 000. De ha már tudok konkrét példát, gondoltam, miért is ne számolgassam ki még azt is, hogy egy átlagos nyugdíjas házaspár mi mindenre költ havonta, az evésen kívül.mue

Ismeretségi körünkben, egy vidéki kisvárosban, él egy átlagos nyugdíjas házaspár, akiket kifaggattam. A végösszegbe a következő díjtételek kerültek bele: villany, gáz, víz, szennyvíz, szemét, televízió, internet, vagyon- és autóbiztosítás. De mivel ők botor módon régi házuk felújítására svájci frank hitelt vettek fel, ezt is muszáj volt hozzácsapnom a rezsiköltségekhez. Ja, és, mivel még csak ez után készülnek változtatni havi étrendjükön, sajnos egyelőre a gyógyszereket sem hagyhatják el. Alaphangon a megélhetésük költsége összesen 157 350 HUF. Ez de jó! Hogy is van akkor? A reformkaja plusz a rezsi még mindig csak 218 278 forintot tesz ki.

Havi 38 576 forintjuk még mindig marad üzemanyagra, ruhára, cipőre, kutyatápra, újságra, esetleg színházra, néha-néha állatorvosi költségre, talán még az unokájuknak is tudnak egy kis cukorkát venni. Ja, nem.

De térjünk csak vissza az ötfős családra! Előre is elnézést kérek, de muszáj lesz kicsit itt is számolgatnom. Akárhogy is nézzük, a havi kiadás ilyen esetben messze meghaladja a nyugdíjas házaspárét. De ne legyünk kukacoskodók! Én csak azért is azzal fogok számolni.

Egy ismerős családban a feleség pedagógus, a férj egy futballcsapat masszőre. Mindketten a társadalom megbecsült tagjai. A feleség sokáig főállású anya volt, és miután visszament dolgozni, a legalacsonyabb bértáblába került: jelenlegi bére 138 000, a férj nettó fizetése 160.000 forint. A családi pótlék két gyermekre 26 600. A harmadik már nagykorú, utána nem jár támogatás. Ellenben önköltséges egyetemre vették fel. Na, persze, erre ott a diákhitel. Úgyhogy felejtsük is el! Mindez a családnak havonta összesen 324 600 forintos bevétel. De szép összeg! Ha ugyanazzal a rezsiköltséggel számolunk, mint a nyugdíjas házaspárnál, ami – valljuk be, eléggé irreális feltevés – akkor marad 167 250 forintjuk minden más egyéb luxusra. Például az evésre. De jó ezt látni! Mennyi is lenne az egészséges étkezés havi költsége öt főre? 152 320 forint. Vonjuk csak le gyorsan!

Még így is marad nekik havonta 14 930 forint. Üzemanyagra, ruhára, cipőre, kutyatápra, újságra, esetleg színházra, néha-néha állatorvosi költségre, nyaralásra, hogy csak néhány jelentéktelen tételt említsek.

Az a bökkenő, hogy egy átlagos családról beszélünk. De keresnek ennél sokkal rosszabbul is társadalmunk megbecsült tagjai. És persze sokkal jobban is. De sose szabad az átlag alá és fölé bekukucskálni, mert esetleg olyasmiket veszünk észre, amik nem tetszenek. Inkább felejtsük el az egészet! Annyira rossz érzés lenne elszomorodni egy jó kis egészséges étkezés után, nem?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

100 napig viselte ugyanazt a ruhát, arra jutott, hogy idén egyáltalán nem vásárol

Az amerikai papnő dokumentálta is a kihívást közösségi oldalán. Meglepő hányféleképpen lehet hordani egy egyszerű fekete kisruhát.
címkép:Instagram/thisdressagain - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sarah Robbins-Cole kényelmes, fekete pamutruhája minden bizonnyal megszolgáta az árát. A nő ugyanis 100 napig viselte egyhuzamban. Beleértve a Haloweent, a karácsonyt és az újévet is.

Ez volt rajta amikor dolgozott, amikor sétált, amikor otthon ült, vagy amikor valamilyen ünnep volt. A ruhát csak éjszakára vette le, amikor kimosta.

Sarah Robbins-Cole, aki egyébként egyházi vezető és főiskolai káplán még viccelődött is, hogy olyan mint egy apáca.

Sarah, Bostonban (Egyesült Államok) él, és 2020. szeptember 16-án csatlakozott a 100 napos ruha kihíváshoz: a kihívók azzal segítik megmenteni a bolygót, hogy egy ruhadarabot hordanak.

A lelkipásztor annyira élvezte a kihívást, hogy 2021-ben új fogadalmat tett.

„Meglepetésemre az, hogy ugyanazt a ruhát viselem egymás után 100 napig, nem vett el semmit az életemből. Ehelyett arra ösztönzött, hogy egy lépéssel tovább menjek, és ne vásároljak új ruhákat vagy kiegészítőket 2021. január 1. és 2022. január 1. között"
- fejtette ki az asszony a Mirrornak.

"Rájöttem, hogy az én koromban minden alkalomra van ruhám, és ha szükségem van egy csinos darabra, akkor leporolok egyet, ami 1992 óta ott áll a szekrényemben" - tette hozzá a papnő.

hirdetés

Sarah körülbelül 250 másik nővel együtt vállalta a 100 napos kihívást, amit a Wool and Dress cég hirdetett meg.

A vállalat célja, hogy megmutassák hogyan változtatja meg a mindennapi vásárlási szokásokat, ha valaki egy ruhában jár 100 napig.

A kihívás azonban nem csak a vízszámlán és a mosószer vásárláson látszódott meg, hanem megváltoztatta Sarah hozzáállását a kinézetéhez és az öltözködéshez is.

"A dolgok egyszerűségének megőrzése az, amiben nekem ez a kihívás segített. Hogy valóban azzal foglalkozzam ami az életben igazán fontos"
- mondta az asszony.

Aki teljesítette a kihívást, 100 dolláros, vagyis körülbelül 30 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetett, amelyből beruházhatott egy új darabra, amit akár a következő 100 napban viselhet. Sarah dokumentálta is a kihívást és 100 különböző megjelenését ugyanabban a ruhában, az Instagram oldalán.

A nő egyébként éppen vallásfilozófiából doktorál, és azt mondta nagyon jó érzés, hogy a mindennap ismétlődő viselettel rengeteg plusz ideje lett, amit tanulásra fordíthatott.

"Olyan könnyű volt felkelni és ugyanabba a ruhába öltözni. Rengeteg időt spóroltam meg, és egyszerű volt a kiegészítők segítségével feldobni."

Sarah szerint az egész kihívás egyetlen igazán nehéz része az volt, hogy minden nap más módon próbálja meg viselni ugyanazt a ruhát.

"Szóltam az óráimon a hallgatóknak a kihívásról, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy mindennap ugyanabban a ruhában látnak"
- magyarázta az asszony.

A papnőnek azonban nagyon nem tetszett a közösségi média nyomása és meglepte a rengeteg követő is, akiktől kapott hideget-meleget is.

"A kihívás elgondolkodtatott azon, hány ruha kerül a hulladéklerakóba, mennyi vizet használnak a pamut előállításához, és nem igazán tudjuk, hogy a megvásárolt ruháink etikusan készülnek-e, mégis mindenki belehajszolja magát a fogyasztásba egy hamis elvárás alapján"
- magyarázta az amerikai lelkipásztor a lapnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS

Ezek a legnépszerűbb babanevek a világon, amelyek európai eredetűek

A 10 leggyakoribb név között akadnak olyanok is, amelyek Magyarországon is kedveltek.
Illusztráció: satyatiwari/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az OnBuy.com 4978 szülő és hamarosan szülővé váló felnőtt részvételével készített egy felmérést, amelyből kiderül, melyek a legnépszerűbb európai eredetű babanevek a világon - számolt be róla a Sun.

Kiderült, hogy a legkedveltebb európai lánynév az olasz eredetű Maria - összesen 61 147 219 lányt hívnak így, a legtöbb ilyen nevű pedig Brazíliában él.

A második helyen a spanyol eredetű Ana áll, ami mégis Portugáliában a legnépszerűbb, a harmadik pedig a francia eredetű Rosa, ami Mexikóban a legkedveltebb a világon.

Az európai fiúnevek közül a legnépszerűbb a spanyol eredetű José, amit 29 940 365 fiú visel a világon, és Brazíliában a leggyakoribb.

Utána következik az angol eredetű John, amely az Egyesült Államokban a legkedveltebb név, a harmadik helyen pedig a spanyol eredetű Juan áll, amit Mexikóban adnak leggyakrabban a fiú babáknak.

A 10 legnépszerűbb európai lánynév a világon:

1. Maria - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. Ana - spanyol eredetű, Portugáliában a leggyakoribb

hirdetés

3. Rosa - francia eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Elizabeth - görög eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

5. Patricia - skót eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Anita - spanyol eredetű, Indiában a leggyakoribb

7. Andrea - görög eredetű, Olaszországban a leggyakoribb

8. Marina - olasz eredetű, Oroszországban a leggyakoribb

9. Carmen - spanyol eredetű, Venezuelában a leggyakoribb

10. Angela - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

A 10 legnépszerűbb európai fiúnév a világon:

1. Jose - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. John - angol eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

3. Juan - spanyol eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Jean - francia eredetű, a Kongói Köztársaságban a leggyakoribb

5. Robert - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Luis - spanyol eredetű, Kolumbiában a leggyakoribb

7. Carlos - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

8. James - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

9. Antonio - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

10. Richard - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A nők gyakrabban nyúlnak alkoholhoz a karantén alatt, mint a férfiak – derül ki egy új tanulmányból

A szakértő szerint ennek oka az, hogy a nők máshogy kezelik a stresszt.
Fotó: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

Gyakrabban, ám kisebb mennyiségeket fogyasztva isznak alkoholt a karanténban a nők, szemben a férfiakkal, akik kevesebbszer, de akkor sokat isznak - derül ki a Kelet-Angliai Egyetem friss kutatásából, amelyet az Independent ismertetett.

A több mint ezer fő bevonásával készült kutatás azt vizsgálta, miként változnak meg az emberek szokásai az első, tavaszi karantén alatt, ezen belül vették górcső alá az alkoholfogyasztási szokásokat. Az eredmények alapján ugyan nem változtak drasztikusan sem a nők, sem a férfiak alkoholfogyasztási szokásai, de érezhetően többször fordultak az alkoholhoz az emberek. Ennek oka nem meglepő, erre már egy sor tanulmány rámutatott eddig is: a járványhelyzet okozta stresszt sokan szeszes italok segítségével próbálják enyhíteni.

Ami azonban meglepő a kutatás eredményeiben az az, hogy kiderült:

a nők azok, akik gyakrabban nyúltak az első karantén alatt az alkoholos üveghez. Igaz, ők kisebb mennyiségeket ittak, a férfiaknál ugyanis fordított tendencia érvényesül: ritkábban isznak, de akkor sokat.

A We Are With You nevű brit jótékonysági szervezet, amely alkohol-, drog-és mentális problémákkal küzdőkön segít, ugyancsak végzett hasonló felmérést, és ugyancsak meglepő megállapításra jutott. Julie Breslin, a szervezet elnöke a lapnak elmondta:

főleg az 50 év fölötti nőknél jellemző az, hogy a karantén alatt otthon a pohár után nyúlnak.

Négyből egy ötven fölötti nő havonta egyszer fogyasztott alkoholt 2020-ban, és 50%-uk válaszolta azt, hogy hetente legalább 2-3 alkalommal is iszik.

hirdetés

Breslin szerint mindennek oka, hogy a nők nagyobb stresszhatásként élik meg a karantént többek közt olyan dolgok kapcsán, mint a gyerekek otthoni iskoláztatásának megoldása, vagy a család anyagi helyzete miatt érzett bizonytalanság. Az ötven fölöttieket emellett kínozhatja az elszigeteltség érzése is, amennyiben a gyerekek kirepültek a családi fészekből.

A Drink Aware, azaz Igyál felelősen nevű nemzetközi jótékonysági szervezet felmérése más szempontból számolt utána a brit nők alkoholfogyasztási szokásainak: az adatokat számolva ők is növekedést véltek felfedezni. Jelenleg átlagosan 14 egységet isznak meg a nők egy héten, ami magasabb az eddigi számoknál. A megkérdezett nők 42 százaléka vallotta be, hogy valóban többet iszik a karantén alatt, míg a férfiaknál ez a szám 32%.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Gombából készít vegán cipőkollekciót az Adidas

Ez lehet a bőrcipők- és ruhák jövője.
Fotó: Adidas - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

A fenntarthatóság jegyében vegán cipőkollekciót dob piacra 2021-ben az Adidas, a lábbeliket gombából készített bőrből gyártják - írja a VegNews.

A cég közleménye szerint egy olyan anyagot fejlesztettek ki,

amelynek az alapja a micélium, azaz a gombák alsó részét alkotó szövet.

Az anyag forradalmi, még sosem készítettek belőle cipőt, ám a 2021-es kollekciónak ez képezi majd az alapját. A különleges műbőrt egy biotechnológiai startup vállalkozással, a Bolt Threadsszel karöltve álmodták meg - a céggel egyébként már szerződést kötöttek a legnagyobb luxusmárkák, mint a Gucci vagy a Balenciaga. Úgy fest tehát, hogy a jövő a gombabőrben van a nagy divatházak táján.

Az Adidastól egyébként nem áll távol ez a vonal, tavaly nyáron ugyanis piacra dobták első vegán cipőiket. A kétféle típusú cipőt akkor még nem a speciális anyagból, hanem újrahasznosított poliészterből készítették.

2020-ban 15 millió párat adtak el az újrahasznosított anyagból készített termékekből, ezt a számot 2021-re 17 millióra szeretnék növelni. Emellett az a cél, hogy a jövő évi termelés 60 %-a fenntartható anyagokból valósuljon meg.

Egy ideje már a cégpolitikájuk része az állatvédelem és a fenntarthatóság. Az új, 2021-es kollekció is azt bizonyítja, hogy az egyik legnagyobb sportszergyártó cég is a fenntartható divat mellett tette le a voksát.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: