ÉLET-STÍLUS

Így óvd meg gyermeked a szexuális zaklatástól

Ötből egy gyereket zaklatnak szexuálisan - a fehérneműszabály segít, hogy a tiéd ne legyen köztük.

Link másolása

Megdöbbentő, de az európai országokban ötből egy gyerek valamilyen formában szexuális zaklatás áldozatává válik. Azért, hogy ez a szám csökkenjen, az Európa Tanács kidolgozott egy 5 pontból álló egyszerű módszert a szülők számára, amit fehérneműszabálynak neveztek el. Ennek segítségével a szülők könnyen elmagyarázhatják a gyerekeknek, mit tegyenek, ha mások nem megfelelő módon vagy helyen próbálják megérinteni őket, és hogyan tudnak segítséget kérni ilyenkor.

Kiko és a Kéz - avagy a fehérneműszabály a mese nyelvén

A szülőknek, gondviselőknek készült kiadványhoz mesekönyvet is kiadtak, Kiko and the Hand (Kiko és a Kéz) címmel. Kiko, a mesebeli kisgyerek új barátot talál, a színes Kezet, akivel együtt játszhat. A mesekönyvben Kiko sorra átéli a fenti 4 pontot. Az első pontnál például a Kéz arra kéri, hogy Kiko különféle testrészeit megérinthesse, amikor azonban alsóneműjéhez érne, Kiko határozottan nemet mond neki. Ennek a kapcsán a szülők elmagyarázhatják, hogy a gyerek bármikor nemet mondhat.

Erről rövid animáció is készült

Ehhez hasonlóan Kiko és a Kéz példáján minden pontot érthetően be lehet mutatni és el lehet magyarázni a gyerekeknek. A kiadványt online itt olvashatjátok, a mesekönyvet pedig itt (sajnos egyelőre egyik sem érhető el magyar nyelven).

Ha egy mondatban fogalmaznánk meg, a fehérneműszabály azt jelenti, hogy a gyermek testének azon részeit, amit fehérnemű fed, senki sem érintheti meg, és ők sem érinthetnek meg másokat ezeken a területeken. Most pedig jöjjön mindez részletesen.

1. A tested csak a tiéd

A gyereknek meg kell tanítani, hogy a testük egyedül az övék, és senki sem érintheti meg az engedélyük nélkül. A szülőknek nyíltan és közvetlenül meg kell beszélni már egészen kicsi kortól kezdve a szexualitáshoz és az intim testrészekhez kapcsolódó témákat a gyerekeikkel, beleértve ez utóbbiak neveit is. Ezzel segítenek nekik megérteni, mit szabad, és mit nem, és felismerni, ha egy felnőtt nem megengedhető módon közeledik hozzájuk. Tudatosítani kell bennük, hogy joguk van megtagadni egy puszi elfogadását, joguk van megtagadni, hogy megérintsék őket - akár a közvetlen hozzátartozóiktól is. Meg kell tanítani nekik, hogy tudjanak nemet mondani, azonnal és határozottan, amint valaki nem megfelelő fizikai kapcsolatot próbál velük létesíteni.

Azt is fontos megtanulniuk, hogyan tudnak kilépni az ilyen veszélyes helyzetekből, és hogyan tudnak segítséget kérni egy megbízható felnőttől. Sajnos a felnőtt társadalom sokszor hajlamos figyelmen kívül hagyni a gyerekek jelzéseit, elbagatellizálni azokat, rossz tréfának, gyerekes csínynek bélyegezni a nagyon is komoly, ám esetleg bátortalan segélykérést. Ezért fontos hangsúlyozni, hogyha ilyen helyzetbe kerülnek, a segítségkérésben kitartók legyenek, és addig mondogassák, mi történt, és erőltessék a témát, míg valaki komolyan nem veszi mondandójukat.

kiko1024x800

2. Jó érintés - rossz érintés

A gyerekeket nagyon könnyen befolyásolhatja egy felnőtt, főleg egy olyan valaki, akit régóta ismernek, és óvodai, iskolai vagy családi környezetükhöz tartozik - a szexuális zaklatások nagy részét pedig pont ilyen személyek követik el. Ezért a gyerekeknek meg kell tanítani, hogy vannak megfelelő és nem megfelelő érintések, hogy ha valaki az intim testrészeiket akarja megnézni, vagy megérinteni, az nem helyes, nincs rendben, bármit mond is az illető. A fehérneműszabály segítségével könnyen azonosíthatják ennek a határát: az alsóneműt. Ha pedig nem tudják megítélni, hogy ami történt, rossz, vagy jó, mindenképpen beszéljék meg a dolgot egy felnőttel, akiben bíznak.

3. Jó titkok - rossz titkok

A gyereket bántalmazók legfőbb fegyvere a titoktartás ("Legyen ez a mi titkunk") - ezért nagyon fontos, hogy a gyerekek megtanulják a különbséget a jó titkok és a rossz titkok között. Ugyanilyen fontos, hogy úgy érezzék, bízhatnak az anyukájukban, apukájukban, és bármit elmondhatnak nekik. Minden olyan titok, amitől a gyerekek kényelmetlenül érzik magukat, nyugtalanok, feszültek, szomorúak lesznek, amitől rettegnek, rossz titok - ezeket nem szabad megtartani! El kell mondani egy olyan felnőttnek, akiben megbíznak – legyen az szülő, tanár, orvos, vagy rendőr.

4. A megelőzésért és a védelemért a felnőtt a felelős - nem a gyerek

A bántalmazott gyerekeket mindig szégyen és bűntudat gyötri, teljesen indokolatlanul, de úgy érzik, ők (is) tehetnek az egészről. Ezért nagyon fontos, hogy a szexualitásból a szülő ne csináljon tabut, éppen ellenkezőleg: kezelje minél nyíltabban ezt a témát, és éreztesse a gyerekekkel, hogy hozzá bármikor, bármivel fordulhatnak. A gyerekek gyakran adnak olyan jelzéseket, amelyek nem szavakként jelennek meg - ezért is fontos, hogy nagyon figyeljünk rájuk. Soha nem szabad őket hibáztatni azért, ami történt - ez mindig a felnőttek felelőssége.

kiko hand_00000

5. További tippek, ötletek

Biztonsági háló

Segíteni kell a gyerekeknek abban, hogy kiválasszák azokat a felnőtteket, akihez baj esetén fordulhatnak. Olyan felnőttekről van szó, akikben bízhatnak, akik baj esetén rendelkezésre állnak, akik készek őket meghallgatni és segíteni nekik. Fontos, hogy a gyerekek közvetlen környezetéből csak egy személy legyen tagja ennek a körnek, csak egy olyan személy, aki velük is lakik, és mindenképpen legyen legalább egy olyan tagja is, aki nem tartozik a szűk családi körhöz.

Ismert elkövetők

Az esetek többségében az elkövetőt ismerik a gyerekek. Különösen nehéz megérteni a kisebbeknek azt, hogy egy olyan személy is bánthatja őket, akit ismernek. Az elkövetők többsége hosszú idő alatt nyeri el a gyerekek bizalmát, ezért fontos, hogy a szülők tudjanak arról, ha valaki a gyereküknek ajándékokat ad, azt kéri tőle, hogy közös titkuk legyen, vagy többször szeretne vele kettesben maradni.

CHEWIE-HAND-04_720

Ismeretlen elkövetők

Olyan is előfordul, hogy a gyerekeket egy ismeretlen környékezi meg - ez ellen néhány egyszerű szabály tudatosításával védekezni lehet. Sose szálljanak be idegen autójába (vagy egyedül egy autóba idegennel), sose fogadjanak el ajándékot vagy meghívást idegentől, ne menjenek el idegennel sehova.

Helyek, intézmények, emberek, ahol segítséget kaphatnak a gyerekek

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy vannak olyan szakemberek - tanárok, szociális munkások, ombudsman, gyerekjogi képviselők, orvosok, iskolapszichológus, gyermekjóléti felelős, rendőr – akik a bajban segítséget nyújthatnak, és vannak olyan ingyenes telefonszámok is (pl. a Kék Vonal), ahol tanácsot kérhetnek.

via Concuil of Eurpoe

Ha hasznos volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Így kezelheted a pattanás után megmaradt foltokat
Honnan származnak az elszíneződések, és hogyan lehet megszabadulni a csúnya foltoktól? Az otthoni gyógymódokat vagy a speciális kúrákat és a gyógyszeres kezelést érdemes választani? Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor olvasásra invitálunk.

Link másolása

Az akne elszíneződése nem csak a tinédzserek körében egyre gyakoribb probléma. Pattanásos bőr, vörös foltok vagy hegek akár felnőtt korban is kísérthetnek minket. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, akkor ez a cikk neked szól!

Az akne utáni elszíneződés – a tizenévesek és a felnőttek problémája

A gyulladás utáni hiperpigmentáció nem csak a tinédzsereket érinti. Ha a múltban az akne problémája sokáig elhúzódott, vagy rosszul kezelték, előfordulhat, hogy felnőttkorba lépve a pattanás helyén lévő elszíneződés nem tűnik el. Az akné után kialakuló hegek és vörös foltok hosszadalmas kezelést igényelnek. Az esztétikus és egészséges arcszín elérése azonban teljesen reális cél. Az elszíneződések elfedése alapozóval vagy korrektorral csak átmenetileg takarja el a problémát, ami egyébként sokféleképpen orvosolható. Ráadásul az elszíneződéseket álcázó kozmetikumok napi használata gyakran még jobban megterheli a bőrt. A vitaminokban és AHA-savakban gazdag dermokozmetikumok és a megfelelő kezelés idővel megnyugtathatják, vagy akár teljesen megszabadíthatják az aknés elszíneződésektől arcát.

Akne utáni hegek és elszíneződések. Miben különböznek egymástól?

Az akne csúnya bőrelváltozásokat okoz, amelyek általában csak átmeneti időszakra korlátozódnak. Néha azonban ez az intervallum elhúzódhat, és a felnőtt létet is megkeseríthetik ezek a problémák. Először is nagyon fontos leszögezni, hogy az aknés hegek és az elszíneződések nem azonosak. Miben különböznek egymástól? Az akne utáni elszíneződések a rózsaszíntől a világosbarnáig terjedő színfoltok, amelyek kiemelkednek a bőrön. Az elszíneződés a pattanásos helyen gyulladás után következik be. A bőrben a pigmenttermelés zavart szenved, melynek feleslege vöröses foltokat okoz. Az elszíneződések a hegekkel ellentétben könnyen megszüntethetők, még otthoni gyógymódokkal is. Az aknés hegek sokkal problémásabbak, de léteznek módszerek az eltüntetésükre vagy enyhítésükre is. A hegek olyan bőrhibák, amelyek gödröcskék és mélyedések formájában jelentkeznek. Ezek általában szabálytalan alakúak, méretűek és mélységűek. A bőrelváltozások a dermis károsodásának következményei. A heghely regenerálásához és az elvesztett szövetek pótlásához a speciális mélyhámlasztó kezelés során a bőrt újra meg kell sérteni, és ezáltal befolyásolni kell a bőr rekonstrukcióját. A hegek eltávolításának ilyen módszerei azonban továbbra is ellentmondásosak, és a biztonságosságukkal kapcsolatos vélemények megoszlanak az orvosok között. A legjobb, ha megelőzzük a hegeket, vagy mielőbb elkezdjük a kezelésüket, mivel az aknés hegek elmélyülhetnek a kollagénvesztés következtében. Tudtad, hogy az eltömődött pórusok és a túlzott faggyútermelés slamasztikáját már a saját fürdőszobádban is hatékonyan kezelheted? A pattanás utáni foltok eltüntetése ily módon mintegy varázsütésre abszolválható.

Aknés hegek és elszíneződések – hogyan lehet megelőzni?

Gyakran előfordul, hogy az aknés elváltozások maguktól elmúlnak, és az arcbőr sokkal jobban néz ki, miután lecsillapodik a pubertáskorra oly jellemző hormonvihar. Érdemes azonban a megfelelő ápolást beiktatni a napi rutinodba, aminek köszönhetően tisztán tarthatod a pórusaidat. Nem árt fenntartani a baktériummentes közeget, hogy a gyulladás mértéke ne fokozódjon. Ehhez tökéletes társad lesz a regeneráló pattanás tapasz, amely minden típusú bőrön alkalmazható segítséget jelent. Neked van már?


Link másolása
KÖVESS MINKET:

ÉLET-STÍLUS
Lábköröm a szájban, bútorragasztóval rögzített korona – ezektől égnek áll a fogorvosok haja
Vannak köztük tényleg nagyon undorító dolgok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2023. január 25.


Link másolása

Sokak számára rémálom a fogorvosi kezelés, de a dokik ereiben is gyakran meghűl a vér, amikor látják, illetve hallják, hogy a betegeik miket művelnek a fogukkal. A Daily Mailnek el is mondták, mi az a nyolc dolog, amit a legborzalmasabbnak tartanak.

1. Amikor a beteg nem az erre való tálba köp érzéstelenítés hatása alatt

Nyilván a fogorvosok is tisztában vannak vele, hogy az érzéstelenítés miatt a száj elzsibban, így a beteg nem tudja kontrollálni a szájmozgását. A melléköpés viszont hosszadalmas takarítási procedúrát jelent az asszisztenseknek. A rendelőben ilyenkor mindenki a fejét fogja a fogorvosok szerint.

2. Amikor a beteg megnyalja az orvos ujját

Igen, ez is sokszor előfordul. Ugyan a dokik által használt kesztyűk puhák a régimódi kesztyűkhöz képest, de nem nyalogatásra valók.

3. Ha a párok egy fogkefét használnak

A fogorvosok ezt nagyon ellenzik. Már csak azért sem ajánlatos ezt tenni, mert ha a pár egyik tagjának vérzik az ínye, akkor a vére a fogkefén keresztül átkerülhet a másik szájába, ezzel pedig baktériumokat és vírusokat is át lehet adni.

4. Kezet fogni szájba nyúlkálás után

Ugyan a koronavírus-járvány miatt kézfogás helyett könyökpacsival üdvözölték egymást az emberek, a vírus visszaszorulásával ismét gyakoribbá vált a kézfogás. A kezünkkel a szánkban turkálni amúgy sem jó dolog, de ha mégis ezt tesszük, mossunk kezet utána.

5. Szürcsölő hang a fogszabályzó levételekor

Akinek van, vagy volt már fogszabályzója, az tudhatja, hogy milyen ez a hang. A fogorvosok szerint elég undorító ezt hallani, nem csak nekik.

6. Szájban hagyott dolgok

Az sem kevésbé undorító, amikor a dokik különböző dolgokat találnak a betegek szájában. Például láttak már lábkörmöt, ceruzahegyet, rágógumit, műanyag csomagolást, élő pókot vagy éppen legyet egy hátsó fog mögé bújva. Ezt nagyon könnyen meg lehet előzni rendszeres fogmosással és fogselymezéssel (és azzal, ha odafigyelünk, mi kerül a szánkba).

7. Ha a páciens egyáltalán nem mos fogat

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez az, ami a legjobban kiakasztja a fogorvosokat. És itt most nem arról van szó, hogy valaki kihagyja egy-egy nap a fogmosást, vagy egy héten csak párszor teszi ezt meg, hanem ha évekig, akár 15-20 éven át egyáltalán nem mos fogat. A dokik hiába próbálnak segíteni, a fogak egészsége elsősorban a rendszeres fogmosáson múlik.

8. Ha a beteg sajátos módszerekkel akarja megoldani a fogproblémát

Van, amivel nem érdemes otthon kísérletezni, ilyen például a fogaink kezelése. A fogorvosok ennek ellenére elég sokszor tapasztalnak olyan hajmeresztő dolgokat, mint például amikor rágógumival, körömlakkal, vagy bútorragasztóval rögzítik a betegek a törött koronákat, vagy háztartási fehérítővel akarnak fogfehérítést végezni. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az ilyen módszerekkel csak kárt teszünk a fogainkban, ezért ha baj van, mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Kiderült, hogy mi az ideális életkor a teherbe esésre azoknak, akik 1, 2 vagy 3 gyereket szeretnének
Aki három gyereket szeretne, 35 éves koránál tovább ne várjon az elsővel – legalábbis a szakértők szerint.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2023. január 27.


Link másolása

Újra felkapták az internetezők a rotterdami Erasmus Egyetem hat évvel ezelőtti kutatását arról, hogy mikor érdemes teherbe esni, írja a Mirror. A holland egyetem egészségügyi kutatóközpontjának szakértői azt vizsgálták, hogy mi az ideális életkor, ha valaki egy, két vagy három gyereket szeretne vállalni a jövőben.

A tudósok annak fényében vágtak bele a kutatásba, hogy tisztában voltak azzal: a várandósság és az egynél több gyerek vállalásának esélye az életkor előrehaladtával egyre csökken. A kutatásban 10 ezer pár családalapítását vizsgálták.

Ezek alapján ha egy pár csak egyetlen gyereket tervez, akár a nő 41 éves koráig is kitolhatja a teherbe esés idejét.

Még ekkor is 50 százalékos esély kínálkozik a természetes úton történő megtermékenyítésre. Akiknek ennél valamivel fontosabb a gyerekvállalás, legkésőbb 37 éves kornál tovább ne várjanak. Akik pedig biztosra akarnak menni, legfeljebb 32 éves korukig várjanak a teherbe eséssel. Előbbi esetben 75, utóbbi esetben pedig 90 százalékos esélye van a sikeres megtermékenyítésnek.

A két gyereket tervező pároknak a legnagyobb esélye akkor van a sikerre, ha a nő 27 éves koráig teherbe esik az első babával (90%).

Akkor sem kell kétségbe esni, ha ez csak 35 évesen jön össze (75%), míg 39 évesen is legalább 50 százalék esély van a természetes úton fogantatásra.

Nem meglepő módon három tervezett gyereknél még ennél is fiatalabb életkort javasolnak a szakértők a próbálkozások megkezdésére.

23 éves korban történő első teherbe eséssel számolva 90 százalék az esélye, hogy összejön a három baba.

Ha minderre csak a nő 31 éves korában kerül sor, akkor is van 75 százalék esély a sikerre, de 35-nél tovább senki ne várjon az első várandóssággal, aki három gyereket szeretne szülni.

A tanulmány készítői megjegyzik, hogy a fenti ideálisnak vélt életkorok mesterséges megtermékenyítés esetén tovább is kitolhatók.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
Ezt a négy dolgot soha ne tedd egészségügyi vészhelyzetben egy sürgősségi orvos szerint
Nem könnyű higgadtnak maradni ismerősünk váratlan rosszulléte esetén, de ha nem az érzelmek vezérlenek minket, azzal akár életet is menthetünk.

Link másolása

Az orvosok szerint egy váratlan egészségügyi vészhelyzetben akár életet is menthet, ha valakit nem az érzelmei vezérelnek, hanem megfontoltan cselekszik, írja Daily Mail. Dr. John Torres, coloradói sürgősségi orvos négy olyan hibára hívta fel a figyelmet, amit egy ismerős hirtelen rosszulléte esetén sokan elkövetnek.

Ne a hozzátartozókat hívjuk először!

Bármennyire hihetetlen, sokan még most is az illető családtagjait hívják először a mentők helyett egy egészségügyi vészhelyzetben. Az orvos szerint ez komoly hiba: ilyen esetben mindig először a vészhívót tárcsázzuk, hogy a segítség minél hamarabb a helyszínre érhessen.

Ne vigyük a beteget kórházba!

Dr. Torres szerint ugyan ez tűnik egy váratlan helyzetben a leggyorsabb megoldásnak, valójában ez csak tovább késlelteti a páciens ellátásának megkezdését. Ennek egyszerű az oka: a mentőautók tele vannak egy ilyen esethez szükséges orvosi felszereléssel, melyek már út közben segíthetnek a betegen. Az orvos szerint ráadásul, ha az illető állapota út közben tovább romlik, könnyen elvonhatja a sofőr figyelmét az útról, ez pedig jelentősen növeli a balesetveszélyt. Az amerikai egészségügyi nyilvántartások szerint ennek ellenére a sürgősségi osztályokra érkező minden ötödik beteget még ma is autóval visznek a kórházba.

Ne hagyjunk senkit egyedül a sürgősségi osztályon!

Az emberek többsége úgy véli, hogy amint leadta a beteget a sürgősségi osztályon, már nincs is több dolga. Ez nem igaz: maradjunk addig a pácienssel, amíg meg nem kapja a megfelelő ellátást. A betegek közül sokan olyan komoly fájdalommal küzdenek ilyenkor, hogy képtelenek tisztán gondolkodni és válaszolni az orvosok kérdéseire. Gyakran előfordul az is, hogy az ellátásra szoruló személy állapota gyorsan romlani kezd, és ilyenkor életet menthet, ha valaki nyomást tud gyakorolni a kórházi dolgozókra a mielőbbi ellátás megkezdése érdekében.

Ne hagyjuk otthon a telefontöltőt!

Dr. Torres szerint ha lehet, mindig legyen kéznél a telefontöltőnk, és ne hagyjuk otthon egy ilyen helyzetben. Nagyon sokszor előfordul ugyanis, hogy egy egészségügyi vészhelyzet idején akár 6-12 órát is a kórházban kell maradni, miközben mindenki folyamatosan érdeklődik a beteg hogyléte felől. Ezzel szemben töltés nélkül, átlagos használat mellett egy teljesen felöltött készülék jó, ha egy teljes napot kibír. Intenzív igénybevétel esetén ez akár néhány órára is csökkenhet.


Link másolása
KÖVESS MINKET: