Hogyan lesz egy újságíróból a város legjobb rétessütője?
Nagy András nem készült péknek, egész más pályát álmodott meg magának. Környezetvédelmi mérnöknek tanult, dolgozott banknál és volt szövegíró is, míg nem rátalált egy olyan szakmára, amiben igazán jól érezte magát: újságíróként kezdett dolgozni. Tévéműsort is vezetett, majd kipróbálta magát a kamera másik oldalán is, videóriporterként. Az AP ügynökség budapesti tudósítója lett, ő számol be a fontos magyarországi történésekről.

De bármennyire is érdekes munka az újságírás, András egy idő után úgy érezte, hogy valami hiányzik, kellene egy másik láb, valami olyan elfoglaltság, amiben másként teljesedhet ki.
Egy rétesfesztiválon járt barátnőjével, amikor megfordult a fejében, hogy mi lenne, ha nem csak enné a réteseket, hanem maga is készítené.

Elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot, kitanulta a pékmesterséget. Megtakarított pénzét egy Wesselényi utcai üzlethelyiségbe fektette, ahol életre keltette a Strudel Hugó rétesezőt. „Vállalkozónak lenni nem egy napi 8 órás tevékenység, szinte bármikor adódhat teendő az üzlettel, teljes figyelmet igényel. Ahhoz, hogy minden jól működhessen, fontos lehet egy stabilitást adó pénzügyi partner, akár egy bank, aki levesz terheket a vállunkról” – összegzi a kezdeti tapasztalatokat András.
VIDEÓ: Kisfilmünkből megismerheted Andrást és a rétesezőt:
„Tanulni és a saját jövőnkbe fektetni igazán megéri, hiszen az erre fordított idő és energia kézzel foghatóan megtérül. Sokan a képzéseket követően találják meg álmaik állását, vagy valósítják meg régóta tervezett vállalkozásukat. A karrierváltással vagy az önképzéssel kapcsolatos anyagi háttér megteremtése azonban akár hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet. Ebben a helyzetben nyújthat segítséget egy személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül, akár az otthonunkból egyszerűen online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézők készségesen segítenek, így minden információ tudatában vághatunk bele önmagunk vagy vállalkozásunk fejlesztésébe” – javasolja Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.
*THM mértéke: 8,3% - 23,1%
„Kiderült, hogy az üzletnek komoly múltja van, itt lakott ugyanis a házban Scheiber Hugó futurista festőművész” – meséli András. A pulton megtalálni Scheiber Hugó albumát, a falon pedig ott lóg két festmény is a művésztől, így tisztelegnek a korábbi híres lakó előtt. Na meg a névválasztással.
A rétesező ugyanis a Strudel Hugó nevet kapta – amiből a Strudel a rétesre utal (a német megfelelője), a Hugó pedig a festőművész keresztneve.

Mitől lesz egy újságíró által megálmodott rétesező a város egyik legjobbja mindjárt indulása után? Az egyik kulcs egészen biztosan az lehet, hogy András nagy gondot fordított arra, hogy megtalálja a legjobb rétesreceptet. Az országot járva néniket kérdezett ki, összegyűjtött többféle verziót, míg Hatvan mellett megtalálta az igazit, amit aztán az üzlet körülményeihez optimalizált. A másik kulcs pedig talán az a bátor sokszínűség, ami a Strudel Hugót jellemzi. Itt ugyanis messze túllépnek a klasszikus ízeken, a meggyes, almás és túrós rétesen túl is van élet, az egészen meglepően hangzó sós verziók formájában, mint például a mustáros-baconos-brokkolis-krémsajtos.
András hajnalban kezd a rétesezőben, elindítja a napot, elkészíti az első adag réteseket, napközben átadja a stafétát egy társának, ilyenkor el tud menni forgatni is, ha épp feladatot kap. Délután siet vissza az üzletbe, leginkább biciklijén, ami hű társa a rétesek kiszállításában is.

Ha marad még szabadideje, akkor sem lógatja a lábát: egyesületével, az Északi Támponttal társadalmi témákat mutatnak be filmeken keresztül. Teszik mindezt úgy, hogy nem csak a problémát tárják elénk, hanem mindjárt megoldást is kínálnak. Filmjeikkel már több díjat is nyertek.
Ha díjakat egyelőre nem is, elismeréseket, szakmai méltatásokat és hűséges vásárlókat máris magáénak tudhat a Strudel Hugó is.
Többen állították már egybehangzóan, hogy itt lehet kapni a város legjobb rétesét.
„Ha ma dönthetnék róla, újra belevágnék” – mondja András. – „Amikor a rétestésztát nyújtom, az olyan nekem, mint egy zen-tevékenység. Kikapcsol, feltölt, élvezem, hogy látom az eredményét, pláne, ha utána a vevők elégedett véleményével is szembesülök.”