Ez az a 10 étel, amely akár meg is ölhet
Bármilyen meglepő, nap mint nap vásárolunk olyan termékeket a boltban, amelyek szélsőséges esetben mérgezők, vagy akár halálosak lehetnek.
10. Fahéj
Kis mennyiségben ártalmatlan, nagy mennyiségben azonban májkárosító hatású, mert lebontja a K vitamint – amely a D vitamin felszívódásáért és beépüléséért is felelős. Emellett a rák kialakulásának veszélyét is növeli. Ezért a szakértők nem javasolják, hogy egyszerre nagy mennyiséget, vagy huzamosabb ideig rendszeresen fogyasszunk belőle. Különösen a májbetegségben szenvedők bánjanak óvatosan vele.
9. Gombák
Persze a boltban számíthatunk rá, hogy nem árulnak mérgesgombát. De a veszély ezzel még nem szűnt meg. Ha ugyanis túl sokáig áll a gomba sérült csomagolásban, vagy nem megfelelően konzerválják, megpenészedhet, és megtelepedhet rajta a botulium baktérium. A botolium az állatok beleiben tenyészik, és rákerülhet a friss termékekre, ahol ideális körülmének között szaporodásnak indulhat. A botulium idegméreg, amely akadályozza az idegrendszer megfelelő reakcióját. Botoxként is ismeretes. Kismennyiségben nem veszélyes, de ha sokat fogyasztunk a nem megfelelően tartott gombából, izombénulást és légzésnehézséget, vagy akár légzésleállást okozhat.
8. Krumpli
A burgonyában található egy szolanin nevű glükoalkaloid, amely mérgező. Ez az anyag az oka, hogy a krumpliból kizárólag a gumót tudjuk elfogyasztani, a többi részében ugyanis nagyon nagy a méregmennyiség. A friss gumókban azonban alacsony a koncentrációja. Ha viszont a krumpli megromlik, megnő a szolanin szint, és mérgezővé válik. Szerencsére egyetlen óvintézkedésel elkerülhetjük a bajt: a megzöldült krumplit dobjuk ki.
7. Szerecsendió
A népszerű fűszer miriszticint tartalmaz, amelynek túladagolása szerecsendió mérgezést okozhat, amely kellemetlen tünetekkel járhat. Hallucináció, álmosság, delírium, eszméletvesztés is felléphet, de szélsőséges esetben a miriszticinre allergiás embereknél halált is okozhat.
6. Lucerna csíra
Népszerű saláta adalék, sok táplálkozási tanácsadó egyenesen "szuper ételként" beszél róla. Mindazonáltal rejteget egészségügyi veszélyeket is.
A legnagyobb probléma vele az, hogy kanavanint tartalmaz. A kanavanin sok növényben megtalálható, és a rovarok ellen védi őket. Ugyanakkor autoimmunbetegséget okozhat. A tudósok még mindig tanulmányozzák a lucernacsíra hatását, addig is mindenkinek azt tanácsolják, hogy csak mérsékelten fogyassza.