Ez az a 10 étel, amely akár meg is ölhet
5. Manióka
A manióka, vagy tápióka Magyarországon egzotikus zöldségfélének számít, de azért nem teljesen ismeretlen. Sajnos azonban tartalmaz egy halálos mérget, a linamarint. Épp ezért, ha nem megfelelően készítik el, halálos is lehet a fogyasztása. Ha valaki nyersen fogyasztja, a szervezete cianidot készít belőle. A megfőzött maniókából azonban szerencsére eltűnik ez a veszélyes anyag. Azért nem kell megijedni, a világon milliók esznek rendszeresen maniókát, ami nagyon egészséges és tápláló étel. Csak ügyelni kell a megfelelő elkészítésre.
4. Mangó
A mangó a szappanfavirágúak rendjébe, ezen belül a szömörcefélék családjába tartozó fafaj. Sajnos azonban bizonyos szömörcefélék, így a mangó kérge is fehér, ragacsos anyagot, urushiolt választ ki, amely allergiás tüneteket okoz. Sokaknak nem okoz problémát, de akik érzékenyek rá, azoknak csúnya, viszketős kiütéseik lesznek tőle. Főleg akkor fordulhat elő, amikor hozzáérnek a gyümölcs héjához. Ha hámozáskor gumikesztyűt húzunk, könnyedén elkerülhetjük a kellemetlenséget.
3. Édes burgonya
Az édesburgonya, vagy batáta valójában egyáltalán nem rokona a burgonyának, csak a gumója hasonló. A tárolás módjától és a batáta régiségétől függően penészréteg alakulhat ki rajta, amely ha elfogyasztják, májtoxicitást okozhat. Már kis mennyiségű is bajt okozhat, ezért érdemes mindig alaposan átnézni az édesburgonya szemek héját. Ha kicsit is gyanakodunk, inkább dobjuk el.
2. Vörös veteménybab
A hazánkban is népszerű hüvelyes nyersen fogyasztva akár halálos is lehet. Ugyanis tartalmaz egy phytohaemagglutinin nevű természetes toxint, amely amúgy sok hüvelyesben megtalálható. Akár már egy maréknyi rosszul megfőzött vörös veteménybab is ételméregezést okozhat.
1. Fürj
Bár a fürj nem tartozik a mindennapos étkeink közé, azért találkozhatunk vele a tányérunkon. A fürj esetében a problémát azt jelenti, amit a madár fogyaszt. Ez a kistermetű szárnyas ugyanis azon kevés élőlények közé tartozik, amelyek immunissak a bürök mérgére, ezért előszeretettel fogyasztják a növényt. Ha pedig valaki szerencsétlenségére ilyen fürjet fogyaszt, "fürjmérgezést" kap. Kis mennyiségben a beteg megúszhatja emésztési problémákkal. Nagy mennyiség esetén azonban akár kómához vagy halálhoz is vezethet.