hirdetés

ÉLET-STÍLUS

„Mélyen együtt érzek azokkal a szülőkkel, akiknek nincsen segítségük, pedig nagy szükségük volna néha kikapcsolódni”

Kovács-Darnót Renáta ottalvós bulikat szervez gyerekeknek, hogy a szülők néha kettesben lehessenek. Az Éjszakai Pizsipartyról beszélgettünk.
Szegedi Éva - szmo.hu
2020. március 09.

hirdetés

Szinte berobbant a köztudatba a szolnoki éjszakai óvoda 2019 nyarán: a Széchenyi Lakótelepi Zengő Óvoda ugyanis havi rendszerességgel biztosított este hat órától másnap reggel kilenc óráig éjszakai ügyeletet gyerekeknek. A céljuk az volt, hogy a szülők minőségi időt tölthessenek egymással úgy, hogy közben gyermekeik szakszerű felügyelet alatt legyenek.

Azt, hogy erre mekkora az igény, mutatta a cikkek alatt a hozzászólások mennyisége is. Kovács-Darnót Renáta ezt látva kezdett el gondolkodni hasonló lehetőségen, Budapesten.

Az utolsó lökést, az Éjszakai Pizsiparty beindításához egy ismerős anyuka adta, akinek a kislánya ovis balettre jár Renátához. Csak annyit kérdezett: „Miért nem csinálod meg?” Renáta ezek után az egyik kerületi csoportban végzett közvélemény-kutatást, hogy lenne-e rá igény, és miután rengeteg visszajelzést kapott arról, hogy szeretnék, ha lenne ilyen szolgáltatás, már szervezni is kezdte. Először a IX. kerületben, a Vertikaland Baba-Mama klubban valósult meg az Éjszakai Pizsiparty, ahol nagy sikerrel, kéthetente zajlik az esemény.

A szolgáltatás azóta új helyszínekkel bővült, az egyik a XIII. kerületben a Csodakapu Alapítvány, a másik a III. kerületben a Budapest School Római Part, valamint kilátásban van a 3. Sasadon.

„A célom az, hogy segítsek minden olyan szülőnek, akinek szüksége van egy-egy estére, hogy ki tudjon kapcsolódni, vagy csupán aludni egy igazán jót” – mondja Kovács-Darnót Renáta.

hirdetés

Azt gondolom, hogy szükség van arra, hogy a szülők kettesben is tudjanak időt tölteni. A párkapcsolat olyan, mint egy virág, gondozni kell. Szerintem kevesebb házasság futna zátonyra, ha olykor újra élhetnék azon pillanatokat, amikor csakis egymásra koncentrálhattak. Elmehetnek egy romantikus sétára, vacsorára, színházba, koncertre, bepótolhatják a rég halogatott baráti találkozóikat, tarthatnak sorozat Maratont, beszélgethetnek, vagy egyszerűen csak kialudhatják magukat. A honlapunkon igyekeztünk kellő mennyiségű információt megadni, hogy a szülők megbizonyosodhassanak arról, hogy a féltett kincsüket jó kezekre bízzák.

„Arra, hogy egy-egy estére „leadhassák” a szülők a gyerekeiket, sokkal nagyobb az igény, mint gondolnánk.”

Renáta szerint ennek egyik oka az, hogy ma már nem ritka, hogy a szülőknek egyszerre két-három munkahelyen kell helyt állniuk a stabil anyagi háttér megteremtéséhez. Keményen dolgoznak, fáradtak, feszültek, egy idő után kiégetté is válhatnak, és ez a családi idillre is hatással lehet. Ha valami felborul, akkor megérzi a gyerek, lecsapódik rajta, és ez sokféle következménnyel járhat.

Erre a fajta gyermekfelügyeletre való igény másik oka, hogy már felbomlottak a klasszikus nagycsaládok, amikor együtt élt több generáció, ha nem is egy házban, de egy környéken, és a szülők szabadabban jöhettek-mehettek, mert akadt mindig olyan családtag, aki vigyázott a gyerekekre.

„Ráadásul egyre későbbre tolódott a gyermekvállalás” – folytatja Renáta – „így előfordul, hogy egyik-másik nagyszülő már nem él, vagy már olyan állapotúak, hogy nem lehet rájuk bízni a kicsiket. Sok szülő ódzkodik az alkalmi bébiszitteres megoldástól, és amúgy is a legtöbb bébiszitter le van kötve rendszeres időpontokra.

Az Éjszakai Pizsiparty megoldást ad erre is, hiszen rendszeres időközönként nyújt segítséget, így a szülők biztonsággal, kedvükre tudnak tervezni, bármilyen Őket feltöltő kikapcsolódásra vágynak.

Mi történik az Éjszakai Pizsipartyn?

„Érkezéskor bemutatkozunk, és felkínáljuk, hogy válasszanak egy polcot, ahová a holmijukat tehetik. A szüleikkel együtt körbevezetjük őket a helyiségben.

A szülői búcsú után szabad játék következik. Segítünk kiválasztani a legszimpatikusabb játékot, de általában hamar egymásra találnak a gyerekek, és ők maguk találják ki, mit is szeretnének. Közös kreatívkodásra is lehetőségük nyílik.

Vacsora után fogmosás, és pizsibe átöltözés következik, majd diszkófényes zseblámpás pizsi-dizsi, amelyet nagyon szeretnek. A tánc után közösen ágyazunk, közben a gyerekek eldönthetik, ki mellett szeretnének aludni. Saját ágyneműben alszanak, és ez bár előírás nálunk, úgy gondolom, otthonosabb is.

Az este fénypontja a párnacsata szokott lenni, mindenki ezt várja a legjobban. Valljuk be, otthon nem sokan engedjük meg ezt, pedig titkon magunk is felidézzük az érzést gyermekkorunkból.

21.00-kor diavetítés és alvás következik. Vannak, akik ilyenkor jelzik először a szülői hiányt, olyankor odamegyünk vigaszt adva egy kis hátsimire, de leggyakrabban Ők vackolhatnak be közénk. A felnőtt fekhelyek éppen ez okból nagyobb méretűek. Reggel ébredés után közös elpakolás, átöltözés, reggeli, majd akadálypályás fejlesztő torna, és a szülők érkezéséig szabad játék a program.”

Miután a szolnoki éjszakai ovis cikkek alatt sok olyan kommentet olvastam, amelyek szerint „a szülők felelőtlenek” „a szülők önzők”, „a szülők odadobják másnak éjszakára a gyereküket”, azt kérdeztem Kovács-Darnót Renátától, hogy az Éjszakai Pizsiparty milyen hatással van a gyerekekre?

”Fantasztikus!” – mondja Renáta. „Hatalmas öröm látni, hogy egy 5, vagy egy 10 éves gyerek hogyan távozik másnap délelőtt. Még ha úgy is érkeznek előző este, hogy izgulnak, esetleg szoronganak, a sokféle korosztályból, rövid időn belül már meg is találják az új kis pajtásukat, akivel együtt szeretnének játszani, enni, aludni, és akitől reggel elsőként búcsúznak el. Elmondjuk Nekik, hogy bármikor, ha beszélni szeretnének a szüleikkel, akkor abban segítünk, és felhívjuk, vagy, ha szeretnének hazamenni, természetesen az is megoldható, ez mindenképp megnyugtatóan hat rájuk.

Nagyfiúsnak, és nagylányosnak érzik magukat attól is, hogy máshol alszanak, hogy partyzhatnak Ők is, hogy biztonságos keretek között tehetnek olyat is, amit otthon nem, ilyen például a pizsi-dizsi, és a párnacsata is. A helyszíni adottságaink nagyon szerethetőek, a pedagógusaink lelkesek, a játéktárunk bőséges, a programjaink színesek és izgalmasak, a fekhelyeink kényelmesek. Minden adott a felhőtlen mókához, és kacagáshoz.

Özönlenek a pozitív szülői visszajelzéseket arról, hogy milyen jól érezték magukat a gyerekek az Éjszakai Pizsipartyn, amíg ők kikapcsolódtak.”

És mi van akkor, ha egy szülő lelkiismeret-furdalást érez, vagy nem meri egy ilyen esti programra elvinni a gyerekét?

„Megértem a szülői aggodalmakat is, de a gyerekekre és a szülőkre is nagyon jó hatással van egy-egy ilyen alkalom. Ha a szülő rendben van, akkor a gyermekhez is több odaadással tud fordulni.

Az is előfordulhat, hogy valakinek azért van lelkiismeret-furdalása, mert csak azért adná le a gyereket egy estére, mert éppen valami okból tele van a hócipője a szülőséggel (kimerült, segítsége nincs, minden összejött, töltésre van szüksége, stb.). Nincs jogom megítélni ezt, de el tudom fogadni, és meg tudom érteni. Az a véleményem, hogy mindenkinek jobb, ha gyermek aznap este nem a kimerült, frusztrált szülőt nézi otthon, vagy bámulja a tv-t, hanem olyan közegben lehet, ahol klasszul érzi magát, ahol minőségi időt tölthet együtt a többiekkel, ahol a korosztályának megfelelő impulzusok érik. A 16 órás távollét alatt pedig az anyukának, apukának van ideje kiengedni és feltöltődni.”

Renáta elmeséli, hogy évek óta jár hozzá egy kislány ovis balettre, aki gyakran mondja, hogy ő milyen ügyetlen, semmi sem elég jó, igazi kis kudarckerülő gyermek, rendezett, szerető családi közegből. Ezt a 6 éves kislányt Renáta a foglalkozásain ki tudja zökkenteni ebből az állapotból, és idővel a teljes elutasításból eljutottak addig, hogy végig feladatban maradt a balett órákon, és arcocskája is kivirult az elégedettségtől. Még nála is el lehetett érni, hogy részt vegyen az Éjszakai Pizsipartyn, ahol összebarátkozott egy másik kislánnyal, és másnap azzal várta a szüleit, hogy ez volt élete legjobb Pizsipartyja. Renáta úgy érzi, ezek a sikerélmények töltik fel a munkához.

Amikor megkérdezem, hogy minden gyereket elhozhatnak-e a szülők az éjszakai ottalvós „bulira”, Renáta azt mondja, hogy ezt egyelőre nem tudja megoldani. „Sajnos előfordul, hogy nemet kell mondanom, például egyes SNI-s (sajátos nevelési igényű gyermek, tanuló) esetében.

"Akad néhány olyan szülő, aki vagy tagadásban él, vagy annyira kimerülhetett a gyermek gondozásában, annyira igényli, hogy egy kicsit egyedül lehessen, hogy amikor megpróbálja ilyen helyre elvinni a gyerekét, felháborodik, ha nem fogadják a kicsit, és azt feltételezi, hogy az SNI-s gyermekeket hátrányosan megkülönböztetik" - magyarázza.

"Pedig a gyermek érdeke elsősorban, hogy biztonságban, jól érezze magát ott, ahol éppen van. Ha az adott SNI-s gyermek speciális intézménybe jár, ott megfelelően kialakított beszoktatási idő után, alacsonyabb létszámú csoportban, kb. 8 órában, arra szakosodott gyógypedagógusokkal, szakemberekkel, a számukra kialakított környezetben élik meg a szülőtől külön töltött hétköznapjaikat. Az Éjszakai Pizsiparty-n 16 órát vagyunk együtt, és teltház esetén olykor 16 egymásnak idegen gyermek van jelen, 2 pedagógussal, és egy dadussal. Egy SNI-s gyermeknek ez nem ideális."

Renáta ettől függetlenül törekszik alkalmanként egy SNI-s gyermek beintegrálására. Erre azt megoldást találta ki, hogy aki a Csodakapuba, szeretné vinni a gyermekét, annak lehetősége van az ottani alapozó terápiás foglalkozáson, külön díjazás ellenében, a másfél óra keretében részt venni. A terapeuta mozgás közben felméri a gyereket, majd a szülővel beszélget, és ezek alapján meg tudja állapítani, hogy a kicsi beintegrálható-e egy ilyen Éjszakai Pizsiparty-s eseményre, vagy nem. Ha a terapeuta úgy dönt, hogy nem, akkor azt el kell fogadni. Ugyanez a lehetőség adott a VertikaLAND-ban is Renáta alapozó terápiás fejlesztésén. Úgy gondolom, ez korrekt megoldás.”

Megkérdezem Renátát, mi a legszebb abban, amit csinál. Szerinte az azonnali visszajelzés, amikor a gyerekek elégedetten rámosolyognak, "és amikor a szülők szemében a hála ragyog". Valamint anyaként az, hogy alkalmanként az óvodás korú gyerekeit is magával viheti az eseményre.

Renáta 18 évet töltött a Budapesti Operettszínházban balettművészként, és amikor férjhez ment, tudatosan készült a gyermekvállalásra, valamint arra, hogy a szülése/szülései után már nem tér vissza a színpadra. Elvégezte az Elte Óvodapedagógus szakát, majd Alapozó Terápiás Fejlesztő végzettséget is szerzett, valamint éppen az Alapozó Terapeuta képzés végén jár. Van 8 ovis balett csoportja, és 2 alapozó terápiás csoportja. A férje színművészi munkája mellett olyan gyermekközpontú elfoglaltságot próbált találni, ami részben alkalmazkodik ahhoz, részben belefér mindkettejük életvitelébe, ami nem túl nagy óraszámmal jár, és biztos bevételt hoz.

„De talán a legfontosabb szempont az volt, hogy olyan munkát végezzek, amelyben önmagam vagyok, amiben jó vagyok, amit szeretek, és amit szeretnek azok, akiknek szolgáltatom.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
ÉLET-STÍLUS

100 napig viselte ugyanazt a ruhát, arra jutott, hogy idén egyáltalán nem vásárol

Az amerikai papnő dokumentálta is a kihívást közösségi oldalán. Meglepő hányféleképpen lehet hordani egy egyszerű fekete kisruhát.
címkép:Instagram/thisdressagain - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Sarah Robbins-Cole kényelmes, fekete pamutruhája minden bizonnyal megszolgáta az árát. A nő ugyanis 100 napig viselte egyhuzamban. Beleértve a Haloweent, a karácsonyt és az újévet is.

Ez volt rajta amikor dolgozott, amikor sétált, amikor otthon ült, vagy amikor valamilyen ünnep volt. A ruhát csak éjszakára vette le, amikor kimosta.

Sarah Robbins-Cole, aki egyébként egyházi vezető és főiskolai káplán még viccelődött is, hogy olyan mint egy apáca.

Sarah, Bostonban (Egyesült Államok) él, és 2020. szeptember 16-án csatlakozott a 100 napos ruha kihíváshoz: a kihívók azzal segítik megmenteni a bolygót, hogy egy ruhadarabot hordanak.

A lelkipásztor annyira élvezte a kihívást, hogy 2021-ben új fogadalmat tett.

„Meglepetésemre az, hogy ugyanazt a ruhát viselem egymás után 100 napig, nem vett el semmit az életemből. Ehelyett arra ösztönzött, hogy egy lépéssel tovább menjek, és ne vásároljak új ruhákat vagy kiegészítőket 2021. január 1. és 2022. január 1. között"
- fejtette ki az asszony a Mirrornak.

"Rájöttem, hogy az én koromban minden alkalomra van ruhám, és ha szükségem van egy csinos darabra, akkor leporolok egyet, ami 1992 óta ott áll a szekrényemben" - tette hozzá a papnő.

hirdetés

Sarah körülbelül 250 másik nővel együtt vállalta a 100 napos kihívást, amit a Wool and Dress cég hirdetett meg.

A vállalat célja, hogy megmutassák hogyan változtatja meg a mindennapi vásárlási szokásokat, ha valaki egy ruhában jár 100 napig.

A kihívás azonban nem csak a vízszámlán és a mosószer vásárláson látszódott meg, hanem megváltoztatta Sarah hozzáállását a kinézetéhez és az öltözködéshez is.

"A dolgok egyszerűségének megőrzése az, amiben nekem ez a kihívás segített. Hogy valóban azzal foglalkozzam ami az életben igazán fontos"
- mondta az asszony.

Aki teljesítette a kihívást, 100 dolláros, vagyis körülbelül 30 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhetett, amelyből beruházhatott egy új darabra, amit akár a következő 100 napban viselhet. Sarah dokumentálta is a kihívást és 100 különböző megjelenését ugyanabban a ruhában, az Instagram oldalán.

A nő egyébként éppen vallásfilozófiából doktorál, és azt mondta nagyon jó érzés, hogy a mindennap ismétlődő viselettel rengeteg plusz ideje lett, amit tanulásra fordíthatott.

"Olyan könnyű volt felkelni és ugyanabba a ruhába öltözni. Rengeteg időt spóroltam meg, és egyszerű volt a kiegészítők segítségével feldobni."

Sarah szerint az egész kihívás egyetlen igazán nehéz része az volt, hogy minden nap más módon próbálja meg viselni ugyanazt a ruhát.

"Szóltam az óráimon a hallgatóknak a kihívásról, hogy ne lepődjenek meg azon, hogy mindennap ugyanabban a ruhában látnak"
- magyarázta az asszony.

A papnőnek azonban nagyon nem tetszett a közösségi média nyomása és meglepte a rengeteg követő is, akiktől kapott hideget-meleget is.

"A kihívás elgondolkodtatott azon, hány ruha kerül a hulladéklerakóba, mennyi vizet használnak a pamut előállításához, és nem igazán tudjuk, hogy a megvásárolt ruháink etikusan készülnek-e, mégis mindenki belehajszolja magát a fogyasztásba egy hamis elvárás alapján"
- magyarázta az amerikai lelkipásztor a lapnak.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Ezek a legnépszerűbb babanevek a világon, amelyek európai eredetűek

A 10 leggyakoribb név között akadnak olyanok is, amelyek Magyarországon is kedveltek.
Illusztráció: satyatiwari/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az OnBuy.com 4978 szülő és hamarosan szülővé váló felnőtt részvételével készített egy felmérést, amelyből kiderül, melyek a legnépszerűbb európai eredetű babanevek a világon - számolt be róla a Sun.

Kiderült, hogy a legkedveltebb európai lánynév az olasz eredetű Maria - összesen 61 147 219 lányt hívnak így, a legtöbb ilyen nevű pedig Brazíliában él.

A második helyen a spanyol eredetű Ana áll, ami mégis Portugáliában a legnépszerűbb, a harmadik pedig a francia eredetű Rosa, ami Mexikóban a legkedveltebb a világon.

Az európai fiúnevek közül a legnépszerűbb a spanyol eredetű José, amit 29 940 365 fiú visel a világon, és Brazíliában a leggyakoribb.

Utána következik az angol eredetű John, amely az Egyesült Államokban a legkedveltebb név, a harmadik helyen pedig a spanyol eredetű Juan áll, amit Mexikóban adnak leggyakrabban a fiú babáknak.

A 10 legnépszerűbb európai lánynév a világon:

1. Maria - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. Ana - spanyol eredetű, Portugáliában a leggyakoribb

hirdetés

3. Rosa - francia eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Elizabeth - görög eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

5. Patricia - skót eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Anita - spanyol eredetű, Indiában a leggyakoribb

7. Andrea - görög eredetű, Olaszországban a leggyakoribb

8. Marina - olasz eredetű, Oroszországban a leggyakoribb

9. Carmen - spanyol eredetű, Venezuelában a leggyakoribb

10. Angela - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

A 10 legnépszerűbb európai fiúnév a világon:

1. Jose - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

2. John - angol eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

3. Juan - spanyol eredetű, Mexikóban a leggyakoribb

4. Jean - francia eredetű, a Kongói Köztársaságban a leggyakoribb

5. Robert - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

6. Luis - spanyol eredetű, Kolumbiában a leggyakoribb

7. Carlos - spanyol eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

8. James - francia eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb

9. Antonio - olasz eredetű, Brazíliában a leggyakoribb

10. Richard - német eredetű, az Egyesült Államokban a leggyakoribb


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

Gombából készít vegán cipőkollekciót az Adidas

Ez lehet a bőrcipők- és ruhák jövője.
Fotó: Adidas - szmo.hu
2021. január 07.

hirdetés

A fenntarthatóság jegyében vegán cipőkollekciót dob piacra 2021-ben az Adidas, a lábbeliket gombából készített bőrből gyártják - írja a VegNews.

A cég közleménye szerint egy olyan anyagot fejlesztettek ki,

amelynek az alapja a micélium, azaz a gombák alsó részét alkotó szövet.

Az anyag forradalmi, még sosem készítettek belőle cipőt, ám a 2021-es kollekciónak ez képezi majd az alapját. A különleges műbőrt egy biotechnológiai startup vállalkozással, a Bolt Threadsszel karöltve álmodták meg - a céggel egyébként már szerződést kötöttek a legnagyobb luxusmárkák, mint a Gucci vagy a Balenciaga. Úgy fest tehát, hogy a jövő a gombabőrben van a nagy divatházak táján.

Az Adidastól egyébként nem áll távol ez a vonal, tavaly nyáron ugyanis piacra dobták első vegán cipőiket. A kétféle típusú cipőt akkor még nem a speciális anyagból, hanem újrahasznosított poliészterből készítették.

2020-ban 15 millió párat adtak el az újrahasznosított anyagból készített termékekből, ezt a számot 2021-re 17 millióra szeretnék növelni. Emellett az a cél, hogy a jövő évi termelés 60 %-a fenntartható anyagokból valósuljon meg.

Egy ideje már a cégpolitikájuk része az állatvédelem és a fenntarthatóság. Az új, 2021-es kollekció is azt bizonyítja, hogy az egyik legnagyobb sportszergyártó cég is a fenntartható divat mellett tette le a voksát.

hirdetés


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
ÉLET-STÍLUS
A Rovatból
hirdetés

A 8 leggyakoribb ok, ami miatt a nagy januári diétázás sikertelen lesz

Egy felmérés szerint a legtöbb ember már január 12-én feladja a fogyókúrát, és az is kiderült, hogy miért.
Illusztráció: JerzyGorecki/Pixabay - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom az emberek körében az életmódváltás/fogyás/diétázás, de aztán a nagy elhatározásból sokszor végül nem lesz semmi, vagy ugyan belevágnak, de hamar feladják.

Egy felmérés arra próbált választ találni, hogy miért lesz füstbe ment terv a nagy januári diétázásból. Kétezer felnőttet kérdeztek meg a témában, így kiderült, hogy melyek a legnépszerűbb okai a sikertelenségnek.

A válaszok alapján a legtöbb embert az frusztrálja, hogy folyamatosan éhesnek érzi magát és nem nassolhat,

de az is fontos tényező, hogy a diéta miatt fáradtabbak és ingerlékenyebbek.

Íme a 8 legnépszerűbb ok a diéta feladására:

1. Folyamatos éhségérzet

2. Nassolás hiánya

hirdetés

3. Ingerlékenység

4. Motiváció elvesztése

5. Bizonyos ételek hiánya

6. Nem reális célok

7. A család vagy a barátok részéről érkező nyomás, akik a diéta befejezésére próbálnak rávenni

8. Negatív hatás a szerelmi életre

A megkérdezettek 18 százaléka a nagy karácsonyi habzsolás miatt kezd diétázni januárban, 19 százalék a karanténban felszedett kilókat akarja leadni, és 10 százalék volt azoknak az aránya, akik állításuk szerint minden januárban fogyókúráznak.

A legtöbben (33%) egyébként az egészségük érdekében akarnak életmódot váltani, de majdnem ugyanennyien (31%) azért, mert nincsenek megelégedve a külsejükkel,

és azoknak az aránya is magas (27%), akik azért választják a diétát, mert nem férnek bele bizonyos ruhadarabokba. Sokan egy különleges alkalom miatt akarnak megszabadulni a plusz kilóktól, de olyanok is vannak, akik a jobb szexuális élet érdekében teszik ezt.

A megkérdezettek válaszai alapján az emberek többsége már január 12-én feladja a diétát.

A felmérés azt is megállapította, hogy ilyenkor az emberek 40 százaléka azt gondolja, nincs elég akaratereje ehhez, 26 százalék úgy érzi, sosem lesz elégedett a testével, 23 százalékukat pedig a kudarc érzése lombozza le.

A közvélemény-kutatást végző Second Nature (amely a brit egészségügyi szolgálat (NHS) által is alkalmazott online fogyókúrás program) azt tanácsolja azoknak, akik újévkor azt fogadják meg, hogy egészségesebben szeretnének élni, ne a különböző diétákkal próbálkozzanak, hanem fokozatosan próbálják megváltoztatni az étkezési szokásaikat.

Ezeket javasolják:

• Tegyél extra zöldségeket minden ételedhez!

• Igyál meg egy pohár vizet két alkoholos ital között!

• Kezdd a napot egy 10 perces sétával!

• Tervezd meg előre, mit fogsz aznap enni!

• Ne tévézz, számítógépezz, telefonozz a lefekvés előtti egy órában!

• Munka közben óránként kelj fel az asztaltól (ha pl. irodai munkát végzel) és mozogj valamit! Például csinálj felülést, felugrást, nyújtást stb.

• Engedj a csábításnak, ha nagyon kívánsz valamilyen ételt (például csokit), DE lassan edd meg és ne figyelj másra közben!

• Legalább 15 percet szánj minden étkezésre!

• Kéthetente csak egyszer rendelj házhoz ételt!

Tamara Willner, a Second Nature táplálkozási tanácsadója szerint az a legfőbb probléma, hogy a divatos diéták nem kínálnak hosszútávú megoldást, sokan mégis ezeket próbálják huzamosabb ideig csinálni, ami aztán kudarccal végződik.

"A folyamatos nyomás miatt úgy érezzük, hogy nem vagyunk elég jók, ezért próbálunk egy gyors megoldást találni a problémára, ami viszont nem fenntartható hosszú távon. Ez vezet a jojó-effektushoz"

- véli a szakember.

Azt tanácsolja, hogy apróbb változtatásokkal próbálkozzunk egészségesebben élni, majd ezekre építve lépegessünk előre, mert így nagyobb lesz a sikerélmény.

"A fogyáshoz és a jó alak megőrzéséhez az kell, hogy az egészségünk minden aspektusára koncentráljunk, ne csak a diétára"

- hangsúlyozza.

Forrás: Metro

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: